Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sütés nélkül: extrém krémes csokis poharas

Egy hete bulizunk olyan kisgyerekes módra. A másfél éves kisfiamnak a két, alsó kettese, meg a két, kisőrlője egyszerre töri át az ínyt. Legalábbis, ha jól láttam. Mondjuk, annyira bátran nem mertem benyúlni a szájába, mert félelmetesen erősen harap a már meglévő nyolc fogával. A rendszeres, éjszakai öt-hat-sokszori kelés finoman szólva mindkettőnket megvisel testileg-lelkileg. A férjem egyszerűen átmegy zombiba: minden második feladatot (például bevásárlás, a kukanapon a kuka kigurítása stb.) elfelejt. Este, ha kivételesen ő altat, és előadja a random meséjét a barlangban lakó magányos törpéről, akkor belealszik a sztoriba. Szegény gyerek, hiába várja a végét…

Én a „bulizós” éjszakák után vedelem a kávét, hogy valahogy átevickéljek egyik percből a másikba. De tudom, ki kell bírnom! Tartanom kell a frontot és  egyszer ennek a fogzós korszaknak is vége lesz. Ilyenkor természetesen nincsen kedvem edzeni, ráadásul csokoládét az összes többi édességet is beleértve jobban kívánom. Így készítettem egy borzasztó egyszerű, egészséges csokis-banános mandulás pohárkrémet. Ez elvileg egy nyers vegán édesség, amely a gyakorlotban azt jelenti, hogy teljesen növényi alapú, plusz nem kell sütni, vagy a krémet főzni, így a gyümölcsökben lévő vitaminok, rostok is benne maradnak. Nem túl látványos desszert, de brutálisan krémes. Lassú hullámként, szétolvadna terül szét a nyelven, így azt érzed, a csoki a tested minden pontját simogatja.

Ízben és állagban, a hagyományos csoki puding, vagy a margarinos csokikrém a porába sem érhet! Ezt a hagyományos magyar konyhát kedvelő édesapám is tanúsíthatja, aki egy ülő helyében hármat is megevett belőle. Jó, nem voltak megagigantikus adagok, mert a felét, még tálalás előtt megettem.

desszert pohárkrém csokoládé vegán gluténmentes tejmentes
Kicsit bizarrnak hangzik, de az avokádó teszi a csokit igazán krémessé. Sosem lehet belőle eleget csinálni!

Csokis-banános poharas (kb. hat adaghoz)

  • 150 gramm darált mandula
  • egy marék aszalt vörösáfonya
  • egy evőkanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. fél deci víz
  • két közepes avokádó
  • egy banán
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 50 gramm kókuszolaj
  • 100 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

A végeredmény paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes, egészséges és habkönnyű. Szóval minden, amit akartok. Csak egy baj van vele, hogy nem lehet belőle eleget csinálni!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

A nagyi gombalevese mentesítve

A nagymamám azt mondta, hogy ebédre mindig egyek levest, mert annak ott van a helye a gyomorban. Ezt a tézisét egészen addig tartotta, amíg el nem kerültem egyetemre kétszáz kilométerre. A napi telefonos viziten akkor is megkérdezte: na, levest is ebédeltél? Amire én általában azt válaszoltam: nem. Kétfogásos, kifőzdés menüre nem volt pénzem. Hazulról meg ilyet nem hoztam. Pont. Mert a leves tipikusan otthoni kaja, amit nem cipelek sehova. Se munkahelyre, se iskolába, se albérletbe, mert elég egy apró hiba például nem zár tökéletesen az éthordó teteje, vagy hirtelen fékezik a vonat vagy a busz, máris kilöttyenik az egész a „tutiravalahollyukas” nejlonszatyorba és eláztat mindent.

A mama egy idő után tudomásul vette a dolgot, így továbbfejlesztette az elméletet: ha levest nem is rendszeresen, de lehetőleg mindig meleg kaját ebédeljek, mert a gyomornak nemcsak a hideg kosztra van szüksége. Abban egyetértettünk, hogy ebbe a kategóriába tartoznak azok az egyszerű, egyetemista ételek is, mint a melegszendvics, a pizzaszelet, a virsli vagy a rántotta. Így szinte minden telefonbeszélgetésünkkor hallottam, hogy zuhan le a mázsás kő a szívéről, amikor a szokásos kérdésére igennel feleltem.

Azóta eltelt néhány év, a mama szerencsére nem sokat változott. Legfeljebb kicsit szürkébb lett a haja, és rosszabbak lettek a lábai. Most már nem tudná a lépcsőn le-lépcsőn fel a villamoshoz, metróhoz távot vagy a peronról a magas lépcsőjű vonatra fellépést teljesíteni, de még most is leinformálja a napi menüt telefonon vagy Facebookon.

A régi, leveses értekezését viszont mostanában értettem meg igazán. A gyomromnak tényleg nem elég az egytálétel! Ha egyszer-egyszer kimarad, hiányzik leves. Főleg most, télen. A héten, mikor bevásároltam, az egyik boltban megláttam a szokásos amúgy nem túl szívderítő, műanyag dobozban egy csokornyi csodás csiperkét. Másnap abból lett a leves! De még milyen, hajjaj! Hasonlít a mamáéra, de mégis kalóriaszegény, mindenmentes, paleó, vegán. Tudjátok, a szokásos címkék. Jah, és ezt muszáj megkóstolnotok, mert ripsz-ropsz (nagyjából húsz perc) alatt elkészíthető, és valami bődületesen finom.

leves gomba gluténmentes tejmentes paleo vegán
A nagymami receptje mentesítve.

Tárkonyos gombaleves (3 főre)

  • 300 gramm csiperke gomba (másfajtát is lehet használni)
  • két deci kókusztejszín vagy rizstejszín (aki nem diétázik, paleózik, használhat sima főzőtejszínt is)
  • fél szál póréhagyma (lehet vöröshagyma is, de most lusta voltam pucolni)
  • három gerezd fokhagyma
  • két szál sárgarépa
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál tárkony
  • egy evőkanál 10 százalékos ecet ( ha szeretitek a savanyút, mehet bele kettő is)
  • egy késhegynyi bors
  • ízlés szerint só
  • a főzéshez egy evőkanálnyi kókuszzsír

A csiperkét megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, hogy könnyebben puhuljon. Közben egy evőkanálnyi kókuszzsíron megfuttatjuk a póréhagyma szeleteket, majd rádobjuk a gombát. Fakanállal egy kicsit kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, a zúzott fokhagymát és a babérleveleket is, aztán kb. tíz percig rotyogtatjuk. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, belecsurgatjuk a tejszínt. Azután megszórjuk egy kis borssal, sóval, szerecsendióval és némi tárkonnyal. Belelöttyintjük az ecetet. A levest alaposan összekeverjük és kábé öt percig még főzzük. Végül egy kis metélőhagymával, még melegen, lehetőleg gőzölögve tálaljuk.

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is.

Tovább

Frankfurti hamisítva

Annak idején még történelem órán tanultunk az 1925-ös nagy frankhamisítási botrányról. A sztori lényege a következő volt: Magyarország harminc ezer darab hamis ezer frankossal kis túlzással meg akarta szorongatni az amúgy Trianonért felelős Franciaországot. A terv egészen jónak tűnt: meghozták Németországból a papírt, majd a Térképészeti Intézetben elkezdték nyomni Gerő László vezetésével a hamis bankókat. A csapat Hollandiát, mint az egyik ilyen szempontból leginkább kockázatmentes országot, kijelölte fő terjesztési pontnak, kiválasztotta a terjesztőt is. Minden tökéletesnek tűnt, mint egy klasszik népmesében, ahol a végén a jó győz, és a gonosz elnyeri méltó büntetését. Csupán egyetlen, apró problémával kellett szembenézni a tervben résztvevőknek: a hamis frank elég gyatrára sikerült. Hiába figyelmezették őket, nem használt semmi. A tesztalany, Jankovich Arisztid útnak indult, és ahogyan előre lehetett sejteni, az első beváltásnál le is bukott. Az ügyből minden mese ellenére európai botrány kerekedett. Amiből az akkori magyar miniszterelnököt, Bethlen Istvánt, is alig lehetett kimosdatni.

Hogy ez a régi „história” hogy kapcsolódik a frankfurti leveshez? Csupán úgy, hogy a megszokott frankfurti receptben van valamilyen húsféleség, általában virsli vagy kolbász és természetesen kelkáposzta. Ebben a mentes, amúgy vegán változatban egyik sincsen, mégsem lett belőle botrány. Sőt, a férjem szerint finomabb lett, mint az eredeti.

leves vegán gluténmentes tejmentes
Krémes, mégis karakteres.

Hamis frankfurti leves (kb. 3 főre)

  • fél kiló kelbimbó
  • kétszáz gramm gomba (bármilyen fajta jó)
  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • két szál sárgarépa
  • három darab csicsóka (lehet sima krumpli is)
  • két deci kókusztejszín vagy rizstejszín
  • fél citrom leve
  • négy darab babérlevél
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál eritrit vagy nyírfacukor
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a gombát. Közben gyakran kevergetjük, nehogy odaégjen, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen az egészet ellepi. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát, a kettévágott kelbimbókat, az apróra vágott csicsókát és a zúzott fokhagymát. Megint öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi a zöldségeket. A babérlevelet is belerakjuk, majd hagyjuk, egy kicsit rotyogni. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, belelöttyintjük a kókusztejszínt, majd ízesítünk. A só, a bors és az eritrit után beleszórunk egy kis szerecsendiót, hogy egy kicsit érdekesebb legyen a leves. És hogy a savak se hiányozzanak, belefacsarunk egy fél citromot is a végén. Az egész szeleteléssel, pucolással és főzéssel együtt nagyjából fél óra alatt elkészül. És nem utolsó sorban kitűnő, kalóriaszegény fogás bármelyik hétköznapra!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

Kókuszos panna cotta: "mentes" és villantós

Mikor legnehezebb a diéta és a fogyás? Hát, amikor a vendégek szinte egymásnak adják a kilincset. Nesze neked újévi fogadalom, mi?! Nálunk télen minden héten akad egy-két külföldön élő rokon, vagy távoli unokatestvér vagy kisgyerekes baráti házaspár, aki beugrik hozzánk vacsorára. Ilyenkor a férjemmel általában improvizálunk. Egy gyors taktikai megbeszélést követően egy ad hoc kalóriaszegény, ámde pofátlanul finom „menüt” állítunk össze az éppen otthon lévő alapanyagokból. Néha szoktam egészséges tortát is sütni, de ahhoz kedv, meg lelki állapot is kell. Az meg nem mindig van, pláne ha a kisfiam lapát fogacskái éppen éjjel törnek maguknak utat. A kísérleti, zombi üzemmódban mindig arra jutok, maradok a kókuszos panna cottánál. Mert: borzasztó gyors, egyszerű; mindenmentes, tehát ételallergiások is ehetik; és alig van benne kalória. Plusz, ha vulgárisan szeretnék fogalmazni, akkor egy villantós desszert, ahol a nyelven lassan olvadó krém isteni párost alkot a roppanós idénygyümölcsökkel.

paleo vegán cleankaja gluténmentes tejmentes pohárkrém kókusz desszert
Szemtelenül könnyű édességpótló.

Kókuszos panna cotta (6x1 deci)

  • 6 deci kókusztej (a sűrűbb konzerves változat)
  • 3 darab lapzselatin vagy egy tasak expressz zselatin
  • egy evőkanál bármilyen édesítő szer (például xilit, eritrit stb.)
  • egy rúd vanília kikapart magja
  • egy maréknyi bármilyen gyümölcs (isteni banánnal, naranccsal, eperrel, áfonyával, ribizlivel attól függ minek a szezonja van stb.)

Egy fazékban lassú tűzön csomómentesre keverjük a kókusztejben az előre hideg vízben áztatott lapzselatint. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog a cucc megkocsonyásodni. Használhatunk expressz zselatint (más néven zselatin fixet is), aminek az a legnagyobb előnye, hogy úgy ámblokk az egészet bele lehet a krémbe keverni. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog a cucc megkocsonyásodni. Na szóval. Zselatint már beleburítottuk a „tejbe”, ezért nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel belekotorni a vaníliamagokat és beleszórni egy evőkanálnyi bármilyen édesítőt. Például nyírfacukrot, eritritet. Ezután az egészet alaposan összekeverjük és cuki kis poharakba, csatos üvegbe, tálkákba öntjük. A pulton hagyjuk kihűlni, majd utána legalább négy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

A tálalásnál többféle megoldás közül választhatunk. A panna cotta maradhat a pohárban. Ilyenkor néhány karika gyümölcsöt, vagy egy random meggyöntetet teszünk tetejére. Esetleg, ha nagyon professzionálisra akarjuk venni a dolgot. A tetejére rábiggyeszthetünk egy mentalevelet. De nem kötelező.

Ha a tányér mellett döntünk, akkor egy kis tálba forró vizet öntünk. Ebbe helyezzük bele óvatosan a poharat. Pár percig állni hagyjuk. Majd egy gyors és laza mozdulattal a poharat a tányérra fordítjuk. A pohár tetejét addig ütögetjük, hogy a panna cotta kicsússzon belőle. A tetejére ismét gyümölcsöket teszünk, majd nincsen más dolgunk, mint elmerülni a panna cotta krémes, olvadós falatjaiban és a dicsérő szavakban. Jól hangzik, ugye?

Tovább

Pénzvonzó, újévi gyömbéres lencsesaláta

A tavalyi panelszilveszter után idén diszkréten, házi buliban búcsúztatjuk az óévet, ahova nyilván illik valamit vinni,  plusz ebédelni se árt volna valamit, feltéve, ha nem akarunk kajafutárra órákat várni. Jah, és jó lenne bevonzani a pénzt. Például a Maratonon, de hát az egy csodával felérne, mert a szerkesztők szerint a gasztroblogok a munka könnyebbik oldalát fogják meg. Ez éppen olyan, mint egy átlag gyesen lévő anyukára rámondani, hogy milyen jó neki, nem kell dolgoznia.

De hát ki tudja, a lencse a babona szerint vonzza casht, pont úgy, mint a rizs vagy a köles. Mindenesetre maradjunk a népszerűbb hagyománynál. A kevésbé látványos, ámde rendkívül finom, főzelék változat helyett, a férjemmel a thai és a magyar konyha fúziójaként gyömbéres lencsesalátát dobtunk össze. Fő előnye, hogy gyorsan elkészül, hidegen is tálalható, kiadós, egészséges és könnyen lehet szállítani.

lencse paleo vegán gluténmentes tejmentes
Kevés benne a kalória.

Gyömbéres lencsesaláta (4 főre)

  • fél kiló lencse
  • fél üveg szushi gyömbér vagy egy 5-6 centis darab gyömbérgumó reszelve
  • 300 gramm rizstészta
  • egy közepes lilahagyma
  • egy nagyobb kaliforniai paprika
  • 7-8 szem koktélparadicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál eritrit
  • 6-7 levél babérlevél
  • egy kávéskanál római kömény
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • fél deci szójaszósz (elhagyható- ha nincsen épp otthon)
  • fél deci almalé
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír ( vagy olívaolaj)

A lencsét legalább három órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Ha beszívja az össze vizet, nyugodtan pótoljuk, annál könnyebben megpuhul. Ha nincsen ennyi időnk, akkor sem gond, legfeljebb tovább főzzük. A lencsét hideg vízben a babérlevéllel és a római köménnyel feltesszük főzni. Közben egy wokban kókuszzsíron megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát, a vékony paprika szeleteket, a gyömbért és a negyedelt paradicsomot. Pár perc főzés után hozzáöntjük az almalevet, belefacsarjuk a citromot, majd beletesszük az összezúzott fokhagymagerezdeket. Kicsit az egészet rotyogtatjuk, aztán belelöttyintjük a szójaszószt, megszórjuk egy kis eritrittel, nyírfacukorral vagy bármilyen édesítőszerrel, sóval és a cayenne borssal.

Mikor a zöldségek kellően puhák, akkor beleszórjuk a rizstésztát, ami kábé három perc alatt megpuhul. Elvileg ennél a pontnál már puha a lencse, ha eleget ázott a hideg vízben. Egy levesszűrővel áttranszportáljuk az egészet a wokba. Alaposan összekeverjük és már ehetjük is. Lehet hozzá fasírtgolyót ,kolbászkát, vagy virslit sütni, hogy maradjunk a szilveszternél, de önmagában is megállja a helyét.

Epilógus:

Ha már a kajához köthető újévi babonák szóba jöttek, nem árt tudni:

  • A tyúk kikaparja a szerencsét.
  • A disznó a házba túrja a szerencsét. Ilyenkor a régiek természetesen nem rántott húst sütöttek, hanem malacpecsenyét vagy a szerencsét hozó fület, farkat, körmöt és csülköt.
  • A halat a farkától kezdve kell enni, mert ellenkező esetben elúszik a szerencse. A pikkelyei viszont pénzt hoznak a házhoz.
  • A rétes nyújtja a szerencsét.
Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com