Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Schiaccia: finomság szüretre

Ősszel, amikor már nincs olyan meleg, sokkal szívesebben gyújtom be a sütőt. Nincs jobb, mint este, miután lefektettük a gyerekeket, a férjemmel egy pohár bor mellett a konyhánkban beszélgetni és egy olyan finomságot kóstolni, mint a schiaccia. Ez egy gyakorlatilag egyfajta édes olasz lepénykenyér, amelynek a tetejébe kék szőlőszemeket nyomkodnak. Egy igazi szüreti csemege, amit pillanatok alatt el lehet készíteni, még akkor is, ha egy két és fél éves "segít". Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

  • 250 g tönkölyliszt
  • 150 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál só
  • 4 cent olívaolaj
  • 2 deci langyos víz
  • 2 csomag instant élesztő
  • 1,5 deci száraz fehér bor
  • 2-3 fürt kék szőlő

Tovább

Megmondjuk miért egészséges étel a pacal

pacal egészséges alapanyag kollagénA magyar konyha számtalan olyan ma már meghökkentő alapanyaggal dolgozik, amelyek ha jobban belegondolunk, simán beleférnek az egészséges ételek közé. Ezek közé tartozik a pacal, vagyis a marhagyomor, amire 25 fölött érdemes rászokni.

A pacal, ha megfelelően van előkészítve (ma már gyakorlatilag konyhakész csíkozott pacalt lehet kapni, amitől nem lesz büdös a konyhában), semmi más, mint sima izom és kollagén.

De mi is valójában a kollagén?

A kollagén egy fehérje. A bőr 75 %-a, és ha megnézzük az test fehérjéinek majdnem a 30 százaléka kollagénből épül fel. A fehérjék pedig aminosavakból állnak, amelyeket a szervezet felhasznál például az izom-, a porc-, a kötőszövet-vagy csontépítéshez.

Sok kollagén= feszes bőr

25 év felett a szervezet fokozatosan egyre kevesebb kollagént állít elő. Emiatt a bőr veszít a rugalmasságából és egyre több ránc jelenik meg az arcon. Ezért tartalmaz gyakorlatilag minden piacon lévő krém kollagént, hogy ezt a hiányt pótolja.

Csökkenti a porckopást

A kutatások bizonyították, hogy a kollagén hozzájárul az ízületi porckopások csökkentéséhez. Azok a betegek, akik kollagénban gazdag ételeket esznek, nem fájlalják annyit például a térdüket, derakukat.

Csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat

A kollagénben van olyan aminosav, amely csökkenti a bélrendszerben fellépő gyulladásokat, ezért segíti az emésztést.

Tovább

Őszi sütőtökös csirke

A férjemmel az egyik első közös receptünk a sütőtökös póréhagymás csirke egypontnullás változata volt. Azért is szeretjük, én legalábbis, mert a tököt nem kell elősütni, hanem csak fel kell kockázni és beledobálni a serpenyőbe. Az évek alatt persze finomhangoltuk a fűszerezést így lett egy kicsit indiai curry-re hajazó, testet-lelket megmelengető, gyors őszi ebéd. Remekül illik hozzá a kuszkusz, a bulgur, a rizs, saláta, vagy bármilyen tetszőleges lepénykenyér.

A többi kiderül a legfrissebb vlogposztból!

Hozzávalók négy személyre

  • 500 gramm csirkemell
  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy szál póréhagyma
  • 4-5 darab babérlevél
  • egy rúd fahéj
  • négy gerezd fokhagyma
  • 2 centi friss gyömbér reszelve
  • három teáskanál őrölt fahéj
  • másfél deci kókusztejszín
  • (egy szál chilipaprika- ha csak felnőttek esznek belőle)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint kókuszzsír a pirításhoz

Tovább

Fogyni akarsz? Egyél fügét!

A füge csodát tesz a szervezettel, főleg ha meg szeretnénk szabadulni néhány plusz kilótól. Alacsony a kalóriatartalma, ezért gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

A füge csurig van rostokkal és magvakkal, amelyek hamar teltségérzetet okoznak, illetve serkentik a bélműködést és az anyagcserét. A benne lévő B-vitamin jótékonyan hat a tápanyagok felszívódására. A fügében lévő magnézium hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, illetve a szénhidrátok, fehérjék lebontásához.

A füge káliumban is gazdag, amely hozzájárul a szív egészséges működéséhez, csökkenti a vérnyomást, a gyulladásokat, és felpörgeti a méregtelenítési folyamatokat is. Eltávolítja a szervezetben felgyülemlett toxinokat.

Ezek mellett nagyon alacsony a kalóriatartalma, így bármelyik fogyókúrába beilleszthető. Nagyjából két-három szem összesen 74 kalóriát tartalmaz, ezért tökéletes tízóraira vagy uzsonnára.

Jó tanácsok

  • Akkor érett, ha picit lilás színt kap! A zöld még keserű, a barnás-lilás már megerjedt!
  • Romlandó, általában két-három napig tárolható el még hűtőszekrényben is!
  • Hámozva és hámozatlan formában is fogyasztható!
  • Magában remekül illik sajtokhoz, érlelt sonkához, borhoz, de pár perc befektetett munkával lekvárt is lehet belőle főzni!

 

Tovább

Nagyon zöldséges, megúszós menüsor

Túl az első munkába indulós, kapkodva reggeliző, gyerekekkel bölcsis/ovis/sulis közösségbe sietős héten gondolom hozzám hasonlóan ti is szeretnétek lazára venni a szombatot. Ha nem tudjátok mi legyen az ebéd, akkor próbáljátok ki ezt a nagyon zöldséges-gyümölcses, isteni finom megúszós menüsort!

Előétel: paprikás mexikói kukoricaleves

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló kukorica (mirelit)

  • egy evőkanál római kömény

  • egy piros kápia paprika

  • egy evőkanál zabliszt

  • két deci zabtejszín vagy zabtej ( lehet sima is)

  • fél liter húslevesalaplé

  • egy fej vöröshagyma

  • négy gerezd fokhagyma

  • két evőkanál kókuszzsír

  • ízlés szerint só

A kókuszzsíron gyorsan megfuttatjuk a zablisztet addig amíg egy picit nem lesz sötétebb. Ezután rádobjuk egy elegántos mozdulattal az összevágott vöröshagymát és a római köményt. Hagyjuk pár percet pirulni, aztán felöntjük a húsleves alaplével. Beletesszük a kukoricát, meg a karikára vágott paprikát és az összezúzott fokhagymát. Pár percet fedő alatt főzzük. Addig elolvassuk a napi sajtót, autózunk a gyerekkel vagy iszunk egy kávét. Végül behabarjuk (értsd: beleöntjük és csomómentesre keverjük) a zabtejszínnel. Ízlés szerint megsózzuk, és melegen tálaljuk.

Főétel: Provance-i borjúragu vöröslencse masalával

Hozzávalók 4 személyre:

A raguhoz:

  • egy kiló borjúcomb

  • fél szál póréhagyma

  • egy csokor mogyoróhagyma

  • két szál sárgarépa

  • 15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek vaj)

  • egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)

  • egy teáskanál zsálya

  • egy teáskanál levendula (opcionális)

  • ízlés szerint só

  • ízlés szerint bors

A díszítéshez:

  • egy marék ribizli

  • egy marék hagymaszár

Vöröslencse masala

  • egy zacskó vöröslencse

  • egy teáskanál garam masala fűszerkeverék

  • két evőkanál szezámmag

Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!

Kapjátok elő  a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.

Amikor már majdnem puha húst, tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)

Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra. Szórjatok rá egy kis zöldet meg valami piros savanyú gyümölcsöt, például ribizlit. Az ízek higgyétek el, magukért fognak beszélni!

Desszert: Fahéjas almás lepényke

Hozzávalók kilenc darabhoz

  • hat csapott evőkanál tönkölybúzaliszt (zabliszt is jó)

  • két darab közepes alma

  • két tojás

  • egy evőkanál fahéj

  • egy teáskanál szerecsendió

  • egy evőkanál eritrit ( vagy valamilyen édesítő, esetleg egy érett banán)

  • egy teáskanál sütőpor

Az almákat lereszeljük, majd megszórjuk az eritrittel, a fahéjjal és a szerecsendióval. Beledobjuk a sütőport és alaposan összekeverjük. Jöhetnek a tojások is, aztán kanalanként hozzáadjuk a lisztet. Alaposan összedolgozzuk a masszát. Akkor lesz jó, ha sűrű, de még éppen folyik. Ha kicsit hígabb, nyugodtan tegyünk hozzá még lisztet.  Végül egy evőkanál kisebb halmokat pakolunk egy gáztepsibe. És előmelegített sütőben először 180 fokon légkeveréses fokozatban 10 percig sütjük, majd még tízet százötvenen. Akkor sül meg, ha a széle szép barna lesz.

Magában is lehet enni, de tök jó torony készíthető belőle, főleg ha a réteg közé vékony almaszeleteket és mentalevelet is teszünk!

​​​​​​​

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com