Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Életem első kovászos kenyere

Már hónapok óta tudtam, hogy kovászos kenyeret fogok sütni. Rengeteget olvastam a témában a neten, beszélgettem fermentálási szakértővel, próbálgattam megfejteni a szakszavakat.

Hogy miért?

  • A kovász tele van szuper baktériumokkal, amelyek jótékonyan hatnak a bélflórára, és ezzel párhuzamosan az immunrendszerre.

  • A kovász előemészti a glutént, így a belőle készült kenyér, kifli, stb. könnyebben emészthető.

  • A kovászos kenyér lassan felszívódó szénhidrátnak számít, amely órákon keresztül kitartja a vércukorszintet.

  • A kenyér, ha így készül egy hétig is eláll és harmadnaposan sem szárad ki, nem penészedik.

Mikor a gyerekek kitalálták, hogy szeretnének egy házikedvencet, akkor éreztem, eljött az én időm. Mivel kutyát, macskát, hörcsögöt, halat nem szeretnék, kiegyeztünk, hogy az új kis kedvencünk Kovi, a kovász lesz. 

Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • két kanál kovász
  • 150 gramm kenyérliszt
  • másfél deci langyos víz

A tésztához másnap:

  • 600 gramm kenyérliszt
  • 15 gramm só
  • kb. 3 deci langyos víz

Nagyjából fél óráig kell sütni. Az első tizenöt percben fedő alatt.

Tovább

Meg akarsz szabadulni a narancsbőrtől? Egyél gesztenyét!

Az ősz egyik szuperélelmiszere a szelíd gesztenye. Azon kívül, hogy nagyon finom parázson sütve, kiflibe töltve vagy krémlevesként, tele van értékes vitaminokkal, antioxidánsokkal, amely jótékony hatással vannak a szervezetre.

A szelíd gesztenyének magas a rosttartalma, ezért lassan felszívódó szén-hidrátnak számít, amely hosszú órákon keresztül kitartja a vércukorszintet, így csökkenti az éhségérzétet, és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. És mellesleg bármelyik diétába könnyen beleilleszthető.

Van benne egy szaponinkeverék, amely jótékony hatással a szervezetre. Többek között csökkenti a gyulladást és a vízvisszatartást, erősíti az érfalakat, és felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel szemben. Magas E-vitamin tartalma jótékony hatással van a bőrre.

A benne levő antioxidáns miatt a népi gyógyászatban köptetőként, görcsoldóként használták.

Hogyan lehet elkészíteni?

A legegyszerűbb főzve.

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat. Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. És máris kész az isteni csemege. 

 

Tovább

Zöldséges tojásmuffin

Nagyon szeretem, ha lassan indul a reggel, és nem kell mindnyájunknak valahova időre beérnie. Ilyenkor lassan elkortyolgatom a kávémat, és készítek egy tojást. Lehet az frittata, amatriciana tojás, vagy akár a lisztmentes tojásmuffin is. Ez utóbbi olyasmi mint a rántotta, de kis sonkakosárkákban (már ha nem dézsmálják meg a gyerekek) muffinsütőben készül. Rántottarajongóknak kötelező! Friss vlogposzt!

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 8-10 tojás
  • egy csokor újhagyma
  • egy fél zöld paprika
  • egy fél piros paprika
  • egy csomag serrano sonka
  • pici olívaolaj
  • ízlés szerint só és fokhagymapehely

Tovább

Te szoktál reggelit adni a gyereknek?

A reggeli az első főétkezés, amit főbenjáró bűn kihagyni! Pedig mennyivel gyorsabb lenne a reggel, ha nem kéne a gyerekeknek melegszendvicset, zabkását, tojást vagy valami teljesen mást készíteni. Aztán megvárni, míg megeszi, majd utána összepakolni a konyhát. És ezek után időben elindulni, és nem célfotóval beérni. Nekem a reggeli-mizéria minden nap alsó hangon is plusz negyvenöt perc.

De az egészségért megéri! Mert a reggeli az első főétkezés, amely során az éjszaka felhasznált tápanyagokat pótolhatjuk, ezáltal megemeljük a vércukorszintünket és felpörgetjük az anyagcserénket, serkentjük az agyműködésünket… Ha valami miatt a reggeli kimarad, akkor a vércukorszintünk akár egyik pillanatról a másikra leeshet. El kezdünk szédülni, vagy szélsőséges esetben akár össze eshetünk. Kevésbé rossz esetben csak a nassolhatnék tör ránk, és nagyobb valószínűséggel csipegetünk el egy-két tábla csokoládét, kekszet vagy bármit köztudottan egészségtelen finomságot a büféből. Ez pedig hosszú távon pláne ha nem sokat mozgunk, elhízáshoz vezethet!

A bölcsis, ovis korú gyerekek nyilván egyszerűbb, kevésbé macerás evés nélkül elindulni, mert olyan fél 9 körül úgyis hozzák nekik a reggelit, tízórait. De az iskolásoknál már ilyen nincsen. Ott az első, második szünetig várni kell. És aki nem eszik, nem biztos, hogy száz százalékosan tud figyelni az első órákon.

Én azon a véleményen vagyok, hogy a szokások alapjait kisgyerek korban érdemes lerakni. Hogy a kicsi szokjon hozzá, evés nélkül nem indulunk el reggel otthonról. (Mellesleg az uzsonnáig ez az egyetlen étkezés, ahol látom, miből, mennyit eszik.És reménykedek benne, hogy majd felnőttként ( egy minimális lázadás után) is eszébe jut: az egészséges életmód reggelivel indul.

Tovább

Te sem szoktad megenni a szőlőmagot? Rosszul teszed.

A szőlőt sokan szeretik, de a benne lévő kesernyés magot sokan kiköpik. Nem kellene. A szőlőmag egy igazi szuperélelmiszer, amely hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.

Magas az E-vitamintartalma, így segíti a szervezetre káros szabadgyökök megkötését. Tele van antioxidánssal, amely például felveszi a harcot a rákot okozó sejtekkel, jótékonyan hat a zsíranyagcserére, és gyorsítja a cukrok lebontását. Ezen kívül csökkenti a koleszterin-szintet, a krónikus gyulladásokat.

A szőlőmagból lehet kivonatot készíteni, olajat sajtolni, vagy lisztté őrölni. A szőlőmag-kivonatot egyesek igazi csodaszernek tartják. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az időskori hanyatlás, egyesek szerint az Alzheimer-kór is.

A szőlőmagból préselt olajnak is rendkívül sok pozitív tulajdonsága van, mert tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek erősik az ereket, csökkentik a koleszterinszintet és jótékony hatással vannak a bőrre.

A szőlőmaglisztlehet magában is fogyasztani, sőt süteményekbe is bele lehet keverni (Általában egyharmad arányban), ugyanis remek a hőtűrő képessége. Magas hőmérsékleten is alig veszít az értékes anyag tartalmából.

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com