Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezért egyél almát!

Napi egy alma az orvost távol tartja – állítja a mondás. Tele van C-vitaminnal, ásványi anyagokkal, és kevés kalóriát tartalmaz, ezért az egyik legegészségesebb gyümölcsként tartják számon. Összegyűjtöttünk milyen egészségügyi problémákat lehet vele orvosolni.

Magas koleszterin szint

Az almának különösen nagy a pektin tartalma, amely képes feloldani az erek faláról a lerakódást. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nőknek a akik hat hónapon keresztül napi két almát almát fogyasztottak, nagyjából 23%-kal csökkent a rossz koleszterinje, ezzel szembe a „jó koleszterinje” 4 %-kal nőtt.

Székrekedés

Vegyünk egy almát, egy marék spenótot és egy marék sóskát! Öntsünk hozzá vizet, majd turmixoljuk le, így kiváló természetes hashajtót kapunk. Hogy miért? Az alma pektint, a spenót és a sóskapedig oxálsavat tartalmaz. Ha kettőt vegyítjük, akkor olyan anyagot kapunk, amelyik hamar fájdalom és görcsök nélkül oldja meg az emésztési problémát.

Ízületi gyulladás

Az almának elég magas a savtartalma, ezért bort és ecetet is lehet belőle készíteni. Ha egy pohár vízben két evőkanál almaecetet elkeverünk, és naponta kétszer megisszuk, akkor csökkenthetjük az ízületi gyulladást, mert feloldja a bennük lévő fájdalmat okozó kristályokat.

Asztma

Az alma antioxidánsokban is gazdag, amelynek hatására csökken az asztma kialakulásának esélye.

 

Kép forrása: pexels.com

Tovább

Filléres gyümölcscsoki házilag 

Idén ősszel rengeteg almánk termett. Úgy gondoltam, hogy összekötöm a kellemest és a hasznossal és készítünk a gyerekekkel gyümölcscsokit. (A felnőtteknek csak müzliszeletet, de így sokkal jobban hangzik.) Az előkészítése nagyjából öt perc, abból három az alma összevágása, kettő a massza összekeverése. A maradék munkát meg elvégzi a sütő. 

Friss vlogposzt, amiből kiderül, hogy mielőtt összekeverünk valamit valamivel feltétlenül meg kell kóstolni. Lehetőleg többször.

Hozzávalók egy gáztepsihez:

  • két csésze zabpehely
  • két nagyobb vagy három kisebb alma
  • egy marék magkeverék (kesu, dió, törökmogyoró)
  • egy evőkanál fahéj
  • két evőkanál méz
  • kb. másfél deci víz
Tovább

Amatriciana tojás

Már csak pár nap van vissza a nyári szünetből, ezért az utolsó, nem rohanós napokat egy lassú reggelivel még meg lehet koronázni. Az amatriciana tojás a férjem találmánya, aki szerint ezt a fogást még Casanova is megirigyelné. A srácok meg azt mondták, hogy olyan íze van, mint a pizzának. Végülis mindegy. Nem kellett sokat mosogatnom. Még a tálat is kitunkolták. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre:

  • két fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • 15 dkg pancetta (vagy császárszalonna)
  • 150 gramm mozzarella
  • 7 deci sűrített paradicsom
  • (a felnőtt verzióba egy deci száraz bor)
  • 4-5 tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint bazsalikomlevél
  • ízlés pecorino vagy parmezán
  • pici olívaolaj
Tovább

Bakwan jagung, az indonéz kukoricatócsni

vlog mentes recept gyerekkel főzni kukoricatócsni
Mindnyájan repetáztunk belőle!

Fehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon szokás, hogy a világ minden tájáról érkező táncosok a folkestjükre nemcsak tánccal, hanem egy kis kóstolóval készülnek. Idén az indonéz csapat például bakwan jagungot, ami gyakorlatilag édes-sós hagymás-kukoricás tócsni, készített. Annyira megtetszett ez az egyébként rettenetesen egyszerű recept, hogy elkértem tőlük, és otthon is megsütöttük.

A lassan két és fél éves Illés majdnemhogy egyedül állította össze a tésztát. Közben kóstolgatta a kukoricát. A nagyobbik, Ágoston főzés helyett inkább a háttérben játszott. Azért mire kisült az első adag, megjelent az asztalnál, mert azt hitte kész a rántott hús... Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre:

  • két kisebb konzerv kukorica
  • egy csomag újhagyma
  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 3 tojás
  • két-három evőkanál édes szójaszósz
  • egy teáskanál fokhagymapehely
  • ízlés szerint bors

A mártogatóshoz:

  • 2 evőkanál szójaszósz
  • egy teáskanálnyi narancslé
  • ízlés szerint chili
Tovább

Elképesztően szaftos tepsis csirke

vlog mentes recept csirke

Hurrá csirke, kész a csirke, „kérekmég” csirke – nagyjából ennyire örülnek a srácok annak, ha az apjuk chilis-joghurtos (most vegatejfölös) csirkéjét készítem. Miattuk a chilipelyhet csak módjával teszek bele, de ha csak felnőttek esznek belőle, akkor lehet bele bőven tenni. Azt szeretem ebben a receptben, hogy az előkészítés gyakorlatilag pillanatok alatt megvan. A több munkát meg elvégzi a sütő.

Hozzávalók:

  • egy kiló csirkemell
  • 500 gramm (vegán) tejföl vagy joghurt
  • egy kávéskanál chilipehely
  • három gerezd fokhagyma
  • pici olívaolaj
  • egy kávéskanál (vagy még több) fokhagymapehely
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint koriander

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com