Pestós csirke villámgyorsan

Azt hittem csak a gyes olyan, hogy úgy érzem, soha semmire nincsen időm. Hát tévedtem a gyed-gyes mellett dolgozni, még ha csak részmunkaidőben is, toronymagasan überel mindent! Amikor befejezem a munkát, hirtelen azt sem tudjak minek álljak neki: a fiammal játszak, a férjemmel beszélgessek, vagy netán mossak, mert a szennyesből már majdnem kifolyik az összes ruha, esetleg összeszedjem a duplomaradványokat a nappaliban, vagy gyorsan főzzek valamit másnap ebédre, vagy blogposztot írjak?!

Ha nyolc kezem meg három időnyerő szerkentyűm lenne, akkor sem tudnék mindennel végezni. Szóval marad a rangsorolás, a szelektálás és a kidelegálás. A férjem persze nem rajong a háztartási outsourcingnak, de hát nem élhet agglegény módjára egy olyan helyen, ahol egy két éves a konnektortól a késig mindent játéknak néz. Én nekem meg lejjebb kell adni az igényekből, hogy a lakásunk a hétből hat és fél nap nem olyan, hogy bármikor be lehetne tenni valamelyik lakber újságba.

A mostani recept is egy ilyen sűrű nap végén született. Este a férjem, amíg altatott, az összes szeleteléssel, pucolással együtt tíz perc alatt összeállítottam a következő napi ebédet: pestós csirkecombot francia lecsóval. Én ellettem volna csak a zöldségeken, de a fiúk most borzasztó húsos korszakukat élik, szóval maradt a kompromisszum. Próbáljátok ki! Tényleg fenomenális, mert a csirke nem szárad ki! Jah, és a csirke ötletét még az egyik szakács barátunk, Tibi adta, hogy egyszer majd csináljam meg, ha  nincsen kedvem a kajával vacakolni.

paleo gluténmentes tejmentes csirke
A csirke szaftos marad és a körettel sem kell szórakozni!

Pestós csirkecomb francia lecsóval

egy fél üveg bármilyen pesto (lehet paleo, házi, bolti, piros vagy zöld – teljesen mindegy)

fél kiló csirkecomb (mindegy, hogy filézve vagy sem)

egy darab közepes padlizsán

egy darab cukkini

két fej főzőhagyma (lehet sima vöröshagyma vagy lilahagyma is)

6-7 szem koktélparadicsom

egy kávéskanál rozmaring

egy kávéskanál borsikafű

ízlés szerint só

a tepsi kikenéséhez kókuszzsír

A csirkecombokat megmossuk és besózzuk. Felkarikázzuk a cukkinit, a padlizsánt. A kókuszzsírral kikent tepsibe tesszük őket. Rádobjuk a felkarikázott hagymákat is. Meghintjük a zöldségeket olyan gondolomformán rozmaringgal és borsikafűvel, majd rápakoljuk a csirkecombokat. Egy kis kanál segítségével jó vastagon bekenjük a húst a pestóval, hogy ne száradjanak ki. Ízlésesen rárendezgetjük a félbevágott koktélparadicsomokat. Meglocsoljuk egy kis olvasztott kókuszzsírral és ezzel a borzasztó nagy lendülettel betesszük az egészet a száznyolcvan fokra előmelegített sütőbe egy fél órára. Közben kiteregethetünk, felmoshatunk, vagy csak szusszanhatunk egyet. Akkor van készen a csirke, ha a pesto a tetejére rásült. Másnap még finomabb.

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat, hogy májusban átléphessük a bűvös ötszázast!

Tovább

Tök és póré: túl a barátságon

Egy kisgyerek mellett majdnem minden reggelem olyan, mintha az őskáoszt akarnám erőnek erejével legyőzni. Mondjuk azt szeretem, amikor duruzsol a vízforraló, serceg a kókuszzsír az omlett alatt, és a kicsi ujjak között roppannak a reggeli záróakordjaként járó kekszecskék. A színes-szagos hangok beszippantanak, de az idill csak rövid ideig tart. Miután túl vagyok a "jóreggelt" feketémen, szinte arcul csap a kőkemény valóság.

A serpenyő aljára a férjem odaégette a tojást, a koszos bögrék sorban állnak a pulton, és a padlón szétszóródó morzsákból három hangyaboly jóllakna. Nekiállok, súrolok, seprek, pakolok. Közben csörrennek a fedők, borulnak a fakanalak, és a rend továbbra is egy utópisztikus vágyálomnak tűnik. Mire nagyjából összekapom a konyhát, túl vagyunk a délelőtti meséken és a maratoni tízórain, az óra már tizenegyet üt. Kisebb pánikrohamot kapok, mert délre kéne valami ebédet prezentálnom. Ekkor benézek hűtőbe, ami kishíján pirosan villog az ürességtől. A bolt messze van, a gyerek álmos, én meg lehetek kreatív.

Nah, a mai recept is egy ilyen helyzetben született. Fél órás fitnesz menü, ami bőven túltesz a tök és a póré barátságán.

A hagyma zöld szára díszítésként jól mutat a narancssárga sütőtökön.

Mandulás-pórés-sütőtökös csirkés kuszkusz (recept két főre)

  • fél kiló csirkemell
  • kétszáz gramm kuszkusz
  • egy szál póréhagyma ( a szára is)
  • harminc deka sütőtök
  •  egy deci mandulatejszín (ha nem vagytok tejérzékenyek, akkor lehet sima is)
  • két evőkanál mandula
  • egy késhegynyi fahéj
  • egy evőkanál szerecsendió
  • egy kávéskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A durvára vágott pórét egy vokban kókuszzsíron megpirítom. Hozzá dobom a viszonylag kis darabokra szeletelt sütőtököt. (Én nem szoktam előfőzni, vagy elősütni, sokkal egyszerűbb, gyorsabb, ha minden egy serpenyőben készül.) Beleteszem a csirkemelldarabokat, és öt percig együtt sütöm őket. Ezután felöntöm egy deci vízzel, beledobom a mandulát, és hagyom az egészet rotyogni.

Mikor a sütőtök elkezd puhulni (kb. tíz perc), akkor az egészet felöntöm mandulatejföllel, majd belerakom a fűszereket: a kakukkfüvet, a szerecsendiót és fahéjat. Sózom, borsozom. Beleteszem a kuszkuszt, ami egy szempillantás alatt felszívja a pórés-mandulás levet. Alaposan összekeverem az egésszel, majd formás kis adagokban tálalom.

A kakukkfű, a fahéjas szerecsendió és a kuszkusz pazar mód feldobja az amúgy tökegyszerű tökös-pórés csirkét. A receptnek van még egy plusz előnye azoknak, akik nem érzik a mosogatásban a zent: a főzés során egyetlen edényt piszkolunk össze, így újabb értékes perceket lophatunk az amúgy mindig kevésnek tűnő huszonnégy órából.

Tovább

Ezt főzd, ha nem akarod a fél napot a konyhában tölteni!

Vannak olyan pillanatok, amikor a napi ebéd kérdése huszadrangú problémává semmisül. Amikor nincsen idő flancolni, új alapanyagokkal kísérletezgetni vagy éppen a különleges hozzávalók után futkározni.

A kisfiam összeszedett valami szuper vírust a héten, így nem sok időm maradt a főzésre. Alapjáraton a „babán” állandóan be van kapcsolva explorer gomb. Birizgálja a fantáziáját, hogy miért van például fekete madzag a falon lévő fehér kis négyzet és a laptop között, hova bújtak éppen a pici, húsos ujjacskái elől a színes kábelek?! Most szegénykém csak bámult maga elé,  a nap huszonnégy órájában hozzám bújt hozzám.

Nah, ilyen helyzetben nem sok kedvem volt órákat a konyhában a tölteni, így francia lecsót ebédeltünk. Azt bírom ebben a receptben, hogy nem kell a zöldségeket meg a húst előfőzögetni, szimplán csak mindent fel kell vágni, bele kell szórni őket a tepsibe. Nagyjából húsz perc múlva ott lesz az ebéd a tányéron. Egészséges,  kevés mosogatnivalóval jár, és egyszerre kész lesz a hús plusz a köret. Ráadásul nem kell hozzá semmi extraság. Ajánlom ezt a receptet mindenkinek, aki nem akarja a fél napját a konyhában tölteni.

A padlizsán a paradicsommal jól kiegészíti egymást.

Francia lecsó fokhagymás csirkével (recept két főre)

  • fél kiló csirkemell
  • egy darab közepes padlizsán
  • három darab közepes paradicsom
  • egy darab közepes vöröshagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál kakukkfű
  • egy kávéskanál rozmaring
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • hatvan gramm kókuszzsír

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréses fokozatba. Egy hőálló kerámiatálat kikenjük kókuszzsírral. Innentől kezdve gyors a zöldségpucolók, alkalmi konyhalánnyal rendelkezők előnyben. Megpucoljuk a padlizsánt, majd kis karikákra vágjuk. A tepsi aljába szépen beletesszük a szeleteket. Ezután egy réteg karikára, darabokra (attól függően hogyan sikerül) vágott paradicsom következik. A harmadik réteget a durvára vágott vöröshagyma alkotja. Ezután jön a besózott, apróra vágott csirkemell. A húsdarabok tetejére jön az összezúzott fokhagyma. Fontos, hogy minden kis szeletre jusson, mert ettől lesz kellően pikáns a csirke. A tetejére jön még egy réteg paradicsom, és egy réteg szeletelt padlizsán.

Nagyjából 50 gramm kókuszzsírt folyóssá melegítjük, majd hozzákeverjük a rozmaringot és a kakukkfüvet. Leöntjük vele az egész tetejét, majd betesszük a sütőbe. Körülbelül húsz-huszonöt perc alatt szépen megsül.

Lehet alulra tenni még cukkinit vagy sima tököt is. Mivel egyik sem volt otthon, ezért most nemes egyszerűséggel kihagytam őket. Ha nem akartok nagyon diétásat, akkor a csirke helyett lehet szalonnát tenni, esetleg mindkettőt, ha szeretnétek halmozni az élvezeteket. Ha vegánok vagytok, akkor a hús simán kihagyható, anélkül is remek zöldséges egytálétel. Minden falatja után úgy érzem magam, mintha leugrottam volna Provance-ba ebédelni.

Tovább

Almás serpenyős csirke roppanós dióval

Az ebédkészítést az esetek kilencven százalékában szeretem kurtára zárni. A pucolással, főzéssel, romeltakarítással együtt legfeljebb negyven percet szánok rá. Ennyi idő alatt a megrendeléstől kezdve a legjobb futár sem hozza házhoz! Halkan azért megjegyzem, hogy a csávó tuti akkor nyomná meg a csengőt, amikor a kisfiam éppen elaludt.

A másik fontos érv a főzés mellett, hogy Fehérváron finoman szólva vérszegény az „adjuramderögtön” házhozrendelhető glutén-tej-és fehér cukormentes kaja. Kábé van a kutyafuttában összevágott saláta és a csontpuhára párolt zöldség. Ez ebben formában kit hoz lázba!? Hol van bennük az élvezet!? Én meg szeretem az ízeket, a ropogós-puha állagok keveredését, amikor az ebéd nemcsak szükséglet-kielegítés, hanem maga a nagybetűs jutalom.

Múltkor vettem egy kacsát. Hiába volt gyerekfelügyeletem a főzéshez, mégsem volt kedvem a minimum fél napos konfitálással (jó magyar nevén abálással) vacakolni, ezért megint a csirkéhez nyúltam. A kacsát nemes egyszerűséggel betettem a fagyasztóba hibernálni.  A csirke meg azon nyomban repült a serpenyőbe.

Káposztakrémmel gyors, tökéletes és kalóriaszegény őszi ebéd.

Almás-diós serpenyős csirke (recept két főre)

  • fél kiló csirkemell
  • három darab közepes alma
  • hét-nyolc darab egész dió (vagy 20 dekagramm pucolt, durvára vágott)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy csipet bors
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron egy kicsit megpirítom az almaszeleteket és a durvára vágott diót. Nagyjából öt perc sütés után hozzádobom a csirkecsíkokat. Hagyom pár percet rotyogni, amikor beleszórom a nyírfacukrot. Kicsit sózom, borsozom. A legvégén, amikor a csirke már majdnem puha, jöhet a szerecsendió is.  Nagyjából húsz perc, és már ehetjük is.

 Látjátok, nem egy nagy wastistdas az almás-diós csirke! Full kezdő, konyhát még sosem látott leendő szakácsot is bátran belevághatnak. Elrontani szinte lehetetlen! A hús gyakorlatilag az alma levében sül meg, és remek kontrasztot ad a finoman roppanós dióval. A szerecsendió kicsit lágyítja a főzés közben felszabaduló savakat, így a végeredmény egyszerűen FENOMENÁLIS!

Tovább

Lecsós csirkecomb jó sok paradicsommal

Olyan környéken lakunk, ahol nem ritka látvány, hogy a szomszédok a kerítés egyik illetve másik oldalán egy vödör, gereblye vagy kapa társaságában filozofálgatnak az élet olyan fontos kérdéseiről, mint a mikor fog esni, kell-e öntözni, hogy áll a cefre vagy éppen mi volt az ebéd. Az egyik szomszédunk, Jani is ilyen típus. Éppen délután családilag ültettük az áfonyabokrot, amikor felbukkant a tüchtig vonalba rendezett farakása oldalában. A férjem, ahogy egy jó szomszédot illik, megkínálta egy deci furminttal, ő meg cserébe hozott egy tál még édesen földszagú paradicsomot. Jó tíz perce beszélgettünk, amikor szóba került az aznapi menü. Mondtam, hogy lecsós csirkecombot. Rám nézett, picit felhúzta a szemöldökét és próbálta elképzelni az ételt. Pár perc múlva kerek-perec közölte: ha nem sért meg, ő szereti a lecsót, szereti a csirkecombot is, de a kettőt együtt meg nem enné soha. Pedig micsoda finom együtt, főleg most, amikor a paradicsomnak és a paprikának is szezonja van!

Lecsós csirkecomb

Recept két főre

  • két darab csirkecomb (alsó, felső egyben)
  • két deci paradicsomlé
  • két fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • négy-öt darab közepes paradicsom
  • három darab közepes paprika
  • egy evőkanál nyírfacukor (más néven xilit)
  • egy kávéskanál koriander
  • négy darab egész babérlevél
  • a sütéshez kókuszzsír ( lehet olívaolaj is, ha nem vagytok paleósok)
  • ízlés szerint só

A csirkecombokat jól megmosom, leszedem a bőrüket, majd jól bedörzsölöm őket a kókuszzsíros fokhagymagerezdekkel. Közben egy fedeles edényben a kókuszzsíron a felkarikázott vöröshagymát megdinsztelem. Mikor a hagyma átlátszóvá válik, hozzáöntök egy deci vizet, és két deci paradicsomlevet. (Én, a nagymamám házi, befőzött paradicsomlevét használom, de teljesen jó a bolti is.)

Beleteszem a csirkecombokat az edénybe, hozzáadom a felkockázott paradicsomokat, a felkarikázott paprikákat és az egész babérleveleket. Lefedem az egészet egy fedővel, majd hagyom negyed órát rotyogni. Ezután fordítok egyet a combokon. Beleszórom a koriandert, a sót és a nyírfacukrot, és még addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. A csirkecomb ebben a fedős megoldásban nagyjából fél óra lett kész, de ha csirkemellet használtok, akkor nagyjából tíz percet spórolhattok.

A lecsós csirkét most teljes kiőrlésű fussilivel ettük, de tökéletesen illik hozzá bármilyen semleges köret, mint a barna rizs vagy a kuszkusz. A végeredmény a családnak nagyon-nagyon bejött. A fazék aljáról az utolsó falatka is eltűnt.

Tovább
«
12

fit food challenge

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges paleo és vegán ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Kövess bennünket a Facebookon is!

Címkefelhő

adalékanyag (3),allergia (1),alma (6),amaránt (2),anya (2),azelsosprint (1),azelső (1),babakonyha (1),balaton (1),banán (1),banánpalacsinta (1),bonbon (1),bor (1),borsó (1),brokkoli (1),brownie (1),bulikaja (1),challenger (2),chia (1),chia puding (1),chiamag (1),citrom (1),cleankaja (1),csernaszabobandi (1),csirke (4),csirkecomb (1),csokoládé (2),cukormentes (1),cékla (4),céklakrém (1),céklaleves (1),desszert (11),dieta (2),dietas (2),dietas recept (7),diéta (8),diétás (2),diétás desszert (2),diétás recept (4),diétás torta (1),diétás étel (2),dió (3),egytálétel (4),egészséges (2),egészséges desszert (1),egészséges ebéd (1),egészséges recept (4),egészséges édesség (1),egészséges életmód (1),előétel (1),enesazegeszsegugy (1),fasírt (1),fehérrépa (2),fehérrépapüré (1),fogyás (1),fogyástörténet (2),fánk (1),főzelék (4),főzelékfeltét (1),főzés nélkül (1),főétel (1),fűszer (1),garnéla (2),gasztrosztori (1),gluténmentes (81),gluténmentes desszert (1),gomba (2),gyerek (1),gyors (3),gyors desszert (2),gyors ebéd (8),gyors recept (2),gyorsebéd (6),gyömbér (4),gyümülcskenyér (1),hajdina (1),hal (3),harmadik világháború (1),hasfájás (1),hozzátáplálás (1),hús (1),kacsa (2),kalóriaszegény (9),karfiol (3),karácsony (6),keksz (1),keletikonyha (3),kenyér (2),kezdoszakacs (1),kovászos uborka (1),krém (1),krémleves (1),kuszkusz (1),káposzta (2),kókusz (2),kókuszos banán (1),köles (3),köleskeksz (1),kölestorta (1),köret (5),laktozmentes (5),laktózmentes (7),lazac (1),Lecsó (1),lecsó (1),lencse (1),leves (13),levesbetét (1),liba (1),lime (2),liszt (2),lisztmentes (1),logisztika (1),marha (1),meggy (1),menü (5),mind megettük (5),mindenmentes (5),mindmegettük (3),muffin (1),mák (1),mézeskalács (1),nagyon finom (12),nagyonfinom (4),nem hízlal (3),nyári ízek (1),nyúl (1),növényi tej (2),olcsó (1),olcsórecept (1),padlizsán (4),palacsinta (1),paleo (67),paleo desszert (1),paleocsinta (1),paprika (2),paradicsom (5),partikaja (1),paszternák (1),pazarlás (1),petrezselyem (3),pite (1),poharas (1),pohárdesszert (1),pohárkrém (2),praktika (1),pulyka (1),póréhagyma (1),pörkölt (1),quinoa (2),quinoa saláta (1),recept (1),rozmaring (1),rák (1),saláta (2),sertés (1),siker (1),spagetti (1),spenótos csirke (1),szaloncukor (1),szalonna (1),szilva (1),szoptatás (1),(1),sütemény (1),sütésnélkül (1),sütőtök (3),tej (1),tejmentes (71),tojásmentes (1),torna (1),torta (3),tudatos fogyasztás (1),tudatos vásárlás (8),tápiókagyöngy (1),tészta (1),tök (1),tökösmákos (1),túlélés (1),uborka (1),vegán (32),vegán ebéd (2),vegán étel (1),videó (1),vizsprint (1),vörös quinoa (1),who (1),zeller (1),zöldség-gyümölcs (1),zöldségkrém (3),áfonya (1),édesburgonya (1),édeskömény (1),élelmiszer (1),életmód (2),étrend (1),étteremajánló (1),újévi fogadalom (1)