Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fenséges burgundi marha

Mikor tanultam főzni teljesen rá voltam kattanva a gasztrorealitykre és a főzős filmekre. Az egyik kedvencem (akkor és azóta is) a Júlia és K, amiben ha jól emlékszem háromszor is elkészítették a boeuf bourguignont, magyarul burgundi marhát. A receptnek persze megannyi változata van, mégis abban különbözik a hagyományos marhapörkölttől, hogy tele van zöldségekkel, rotyogtatni és sütni is kell.

A végeredmény több mint pazar. Pláne akkor, ha a férjed még a forgatás előtt beáll konyhalánynak, és segít megmosni/hámozni/szeletelni a répát, gombát, hagymát. A kisfiad közben egy-egy darabot elcsen tányérról, majd besegít a keverésben… Friss vlogposzt!

Tovább

Elmondjuk miért egészséges a krumpli

Ha egészséges étkezésről van szó, biztosan először nem a krumpli jut eszünkbe. Sőt! Nagyjából ez lesz az első olyan alapanyag a fehér liszt és a hagyományos fehér cukor után, amit száműzünk a konyhából. Nem kéne! Elmondjuk miért!

Tele van káliummal

Egy teljesen átlagos szem krumpli egy felnőtt a napi káliumszükséglet körülbelül fedezi. Összehasonlításképp két átlagos banánban van ennyi. A kálium pedig hozzájárul többek között a vérnyomás szabályozásához, a csontsűrűséghez és segít megelőzni a vesekövek kialakulását.

Vitaminokban gazdag

Szuper A-B-és C-vitaminforrás. Nagyjából 100 grammnyi burgonya, a napi C-vitamin szükséglet felét fedezi, amely hozzájárulhat az immunrendszer hatékonyabb működéséhez.

Magnéziumban is bővelkedik

Tele van antioxidánsokkal, amelyek tisztítják többek között a nyirokérrendszert.

Akkor mégis mi a baj?

Hiába viszonylag alacsony a kalóriatartalma (100 grammban főtt krumpliban van 86kcal),gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ami jó alaposan megdobja a vércukorszintet.

Most akkor együnk vagy ne?

Együnk! Egy kiegyensúlyozott étrendben fontos szerepe van. (Érdemes variálni a köreteket például!)

Viszont nem mindegy az elkészítés módja! Sokat veszít a vitamin-és ásványi anyagtartalmából, ha bő olajban sütjük ki. Ráadásul a végeredmény savas lesz.

Azonban, ha héjában főzzük meg, akkor benne maradnak az értékes tápanyagok. A végeredmény lúgos lesz, amely többek között semlegesíti a túl sok gyomorsavat.

Tovább

Lélekmelengető francia gombaleves

A borongós, hűvös ősz idő beköszöntével esténként sokkal jobban esik a leves. Nemcsak nekem meg a férjemnek, hanem a fiúknak is. Sokszor dobok össze ilyen-olyan zöldséges levest, amit utána például házi kovászos kenyérrel ki lehet tunkolni. Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét. (feltéve ha valaki nem ragaszkodik a halászléhez)

A srácok most inkább nindzsajárgányokat építettek, amíg én főztem, de amint a leves illata betöltötte a házat, rögtön megjelentek a konyhában. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz
Tovább

Fel akarod turbózni az immunrendszered? Egyél gombát!

A gomba mai divatos szóval élve szuperélelmiszernek számít. Bár sokan ódzkodnak tőle, eláruljuk miért érdemes mégis betervezni a heti menübe.

1. Tele van szelénnel

A szelén fokozza a fehérvérsejtek termelődését, amely javítja az immunrendszer működését

2. Magas a D-vitamin tartalma

Ez utóbbi leginkább a vadon termő változatokra utal. Ugyanakkor a D-vitamin szintén (a szelénhez hasonlóan) jótékonyan hat a szervezet védekező képességére. Így sokkal rövidebb idő legyőzhető például az influenza, a megfázás vagy bármilyen felsőlégúti betegség.

3. Jelentős a kalciumtartalma

A gombákban lévő kalcium aktívan hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, ezen kívül csökkenti az ízületi fájdalmat, valamint a csontritkulás kialakulásának esélyét.

4. Szabályozza a vércukorszintet

A gombában lévő szénhidrát lassan felszívó szénhidrátnak számít, így akár órákon keresztül kitartja a vércukorszintet. Emiatt gyakorlatilag bármelyik diétába beilleszthető.

Még néhány fontos dolog.

Hogyan tároljuk a gombát?

A gombák nem szeretik a fülledt, párás helyeket, ezért nejlonzacskóban nagyon hamar tönkremennek. Lehetőleg kosárban, szellős helyen tároljuk. És egy-két nap után készítsük el!

Mossuk vagy sem?

Vannak olyan szakácsok, akik szerint a gomba megmosása maga az ősbűn, mert felszívja a vizet és olyanná válik mint az ázott szivacs. Mások szerint semmi baja nincsen. Én az aranyközéputat követem: nedves konyharuhával vagy papírtörlővel fejenként végigtörlöm, és így biztosan szuper lesz a végeredmény.

Tovább

Zenék főzéshez

Még az edények is táncra perdülnek!

Iszonyatosan szeretek sütni-főzni nekem, de is vannak napok, amikor beüt az alkotói válság, és fogalmam sincsen mi lesz az ebéd/vacsi vagy a zöldségpucolás helyett legszívesebben a kanapén kucorogva olvasgatnék. Na, de hát az anyaság, háziasszonykodás nem kívánságműsor, pláne ha a gyerekek nagyranyílt szemekkel néznek! Ilyenkor hangulattól függően kapcsolok zenét!

Daniel Pemberton: Fugue in D minor

A gyerekek nagyon munkaigényes ebédet például burgundi marharagut kívánnak. Még akad itthon némi marhahús, ezért nekilátok. Megpucolok vagy egy kiló zöldséget, hártyázom a húst, majd kockára vágom és oldalanként pirítom. Rotyogtatom egy órát, majd vaslábasban sütöm vagy három órát. Közben folyamat koncentrálok kell, különben az egész mehet a kukába vagy jobb esetben a szomszéd macskának.

Sosztakovics: Második keringő

A férjemmel ketten vagyunk a konyhában. És azt játsszuk, hogy ő a séf, én a konyhalány. Álladóan beleszól a munkámba, hogy túl nagyra vágtam a répát vagy hogy nem találja a nagy reszelőt. Mert nincsen a helyén. Aztán kiderül, hogy mégis ott van, de nem vette észre, mert valaki (sosem derül ki, hogy ki!) elépakolta a nagylábast. Aztán a fűszerezésnél valahogy dűlőre jutunk, és a végeredmény káprázatos lesz!

Kill Bill 2-Malaguena Salerosa

Max tizenöt percem van főzni, mert most estünk haza a délutáni tornáról/sakkról/bevásárlásról/stb. A vacsi amittalálokahűtőben tészta parmezánnal. Még rajtam van a kabát, amikor felteszem a gázra a tésztafőző vizet. Mire tálalok, addigra már a napi mosást is elindítom.

Ramones: Judy is a punk

Nah, ilyenkor nincsen nagy lakoma! Csak főzök egy virslit, vagy betolok egy adag halrudat a sütőbe. Amíg elkészül, addig ugrálunk a kanapéról és bulizunk egy nagyot!

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com