Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ennyire pink levest még nem ettél!

Szeretem, amikor virágoznak a gyümölcsfák! Az édes illatuk teljesen belepi a kertet! A méhek zümmögnek, a háttérben pedig valamelyik távoli szomszéd rotációs kapája, vagy fűnyírója duruzsol. „Ebbűl körte!” „Ebbűl alma!” mutogatja a kisfiam a kis, húsos ujjaival. Majd egy lassan kétéves elfoglaltságával elszalad, hogy keressen megölni való katicákat, de minimum katicának álcázott bodobácsokat. A meggy is virágzik a kert sarkában. Ez egy szép, öreg fa egészen alacsonyan hagyott ágakkal, hogy a kevésbé rutinos famászó anyukáknak is, mint nekem, is legyen sikerélménye. Egy öreg gyümölcskertész ültette még sok-sok évvel ezelőtt. Mi már nem ismertük, de máig áldom, hogy úgy ültette el a fákat és a bokrokat, hogy az eperszezontól kezdve az októberi almáig mindig van friss gyümölcs. „Kérsz, koszorú”-rohan felém a fiam a kezében egy maroknyi megtépázott pitypanggal. Egyesével adogatja, én egyiket fonom a másikba. Legalábbis megpróbálom, mert egyik-másiknak hosszabb, rövidebb a szára. Közben lopva odapillantok a virágzó fára, és tudom, hogy a fagyasztó sarkában lapuló tavalyi meggyből olyan pink krémlevest főzök, amilyet még nem evett a család.

gluténmentes tejmentes paleo vegán leves meggy
A tavasz mindig egy jó gyümölcslevessel indul!

„Extra pink” mentes meggykrémleves

fél kiló magozott meggy (fagyasztott)

két deci kókusztejszín vagy mandulatejföl

négy evőkanál nyírfacukor vagy eritrit (attól függően, mennyire savanyú)

két evőkanál méz vagy agávészirup

egy kávéskanál szerecsendió

egy kávéskanál szegfűszeg

fél rúd vanília kikapart magja

egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

egy marék darált mandula

a díszítéshez kakukkfű vagy mentalevél

egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

A meggyet annyi vízbe tesszük bele, amennyi éppen ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a mézet vagy az agávészirupot attól függően mi van otthon. Belerakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is, hogy az aromájuk kicsit ki tudjon főni. És mellesleg jó illat legyen az egész konyhában, de ez már mellékes. Szóval egy kicsit hagyjuk rotyogtatni. Közben figyeljünk oda a gyerekre, ha természetesen a közelünkben van, és épp arra készül, hogy  kipakolja a fél konyhaszekrényt. De térjünk vissza a tűzhelyhez! Kábé tíz perc múlva belecsurgatjuk a kókusztejszínt, a beledobjuk a vaníliát és a szerecsendiót is. Egyet hagyjuk forralni, majd előkészítjük a turmixot, botmixert. A meggy kb. felét minimális lével átpakoljuk a turmixba, majd selymesre aprítjuk. Utána az egészet visszapakoljuk a fazékba. Közben esetleg bekapcsoljuk a tévét, előveszünk egy játszós fakanalat stb, és a gyereket áttereljük a konyha, a nappali egy másik pontjába, hogy a meleg léből tuti semmi se menjen rá. Összekeverjük a bent maradt meggyel, és várjuk, hogy egy kicsit hűljön, mert langyosan, vagy hidegen a legfinomabb. Megszórjuk mandulával, megdizájnoljuk mentalevéllel, vagy ha elfelejtjük felírni a bevásárló listára, akkor az „azthittemelfagyottkintdemégiskihajtott” kakukkfűvel. És ezután nincsen más dolgunk, mint a finom levesért cserébe, megkérni a párunkat, mosogasson el és főzzön nekünk egy csésze kávét, miután a gyermek elaludt!

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

Mentes kókuszgolyó: vigyázat, függőséget okoz!

Ha már itt a tavasz, bocsánat koranyár, akkor azt jelenti, elindulhat a kinti-ücsörgős-beszélgetés sorozat a terasz 1.0-n. Azért egypontnulla, mert még nincsen meg az alapja, sőt még a kivezető ajtaja sem, de teteje viszont már van! Tavaly megszüntettük a  megörökölt tégla-nejlon-lapostető sufnituningot, és az átlalakításnál figyelembe vettük a jövőbeli áhított teraszt, ahol majd a családi, baráti összejöveteleket fogjuk tartani. A férjemmel azt megfigyeltük, hogy ezeken a bulikon azok a kaják fogynak jobban, amiket csakúgy beszélgetés közben pikk-pakk be lehet kapni. De hát mi van akkor, ha az ember lánya, vagy fia, épp azon dolgozik, hogy a zsírgödröcskék helyett feszes, lehetőleg tónusos izmokat villantson? Megoldás 1: bűnözik, mert a július még messze van. És megnyugtatja a lelkiismeretét, hogy egy szelet süti nem árt meg. És végszükség esetén kettő sem. Megoldás 2: mérhetetlen önuralmat gyakorolva végignézi, hogy a többiek jóízűen falatoznak. Megoldás 3:  a csokitorta helyett választ valami menteset. Például diétás kókuszgolyót. Ez a partisüti, anyukám fejlesztése. Természetesen glutén-és tejmentes, de beleillik a vegán és a paleo étrendbe is. Fő előnye, hogy nem kell sütni, és iszonyat gyorsan elkészíthető.

desszert gluténmentes tejmentes paleo vegán sütésnélkül
Még sütni sem kell!

Diétás kókuszgolyó

fél kiló durvára darált mandula vagy darált paleó keksz

fél deci kókusztejszín, vagy mandulatejföl

két deci kávé

15 deka nyírfacukor

két evőkanál cukrozatlan kakaópor

10 deka kókuszreszelék

egy kis üveg rumaroma

kb. egy-két deci víz, attól függően mennyit víz

Borzasztó könnyen elkészíthető a golyó. A mandulát vagy a darált kekszet,  a kókusztejszínt, a kávét, a kakaóport, és a nyírfacukrot összegyúrjuk. Meglocsoljuk az egészet egy egész üvegnyi rumaromával. Jó alaposan összedolgozzuk a masszát. Attól függően mennyire nedves a tészta, öntünk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Akkor jó az állag, ha viszonylag könnyen lehet kézzel golyókat formázni. Ha túl száraznak érzitek, óvatosan csurgassatok hozzá vizet. Ha meg túl folyósnak, akkor tegyetek bele még kekszet vagy mandulát. Ezután a golyócskákat egyenként meghempergetjük a kókuszos nyírfacukros reszelékben és betesszük őket a hűtőbe legalább egy fél órára. Közben természetesen lehet meózni, meg árgus szemekkel figyelni a családot, nehogy a buli előtt „véletlen” eltűnjenek a golyók. Ugyanis ebből lehetetlen csak egy darabot enni! Tapasztalat…

Kérlek lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

Mennyei karfiol egészben főzve-sütve

Nehéz időszakon vagyunk túl. Azt hiszem, most már leírhatom. De a hirtelen jött öröm, mint ahogyan utána az üresség, a tehetetlenség és a bánat,  szivárványként tovaillant. Nem baj, nem volt itt az ideje még. Ezt valahol legbelül tudtam, még ha eleinte magamnak sem mertem bevallani...

Valahogy így voltam ezzel a karfiollal is. Nem is akartam megvenni, de olyan gusztusos volt, hogy nem hagyhattam a polcon. Utána azon gondolkodtam, hogyan készítsem el. Vaníliás kókusztejjel képzeltem el, miután megtudtam Volenter Istvántól, aki amúgy a Bocuse d’Or hazai döntőjének harmadik helyezettje lett idén, hogy a vanília nem édes fűszer. Csak a kultúra miatt érezzük annak. Még elő is készültem: rendes vaníliát akartam venni, de nem kaptam. Titokban persze reméltem, hogy a dugi sütős cuccaim között az ujjaim közé keveredik egy szép, színes, szagos rudacska, ám tévedtem.

A reményem elszállt, de az élet nem állt meg. Főznöm kellett, mert vészesen közeledett a déli tizenkettő, amikor is a család legkisebb tagja ellentmondás nem türő hangon közli: mámmá. Értsd: éhes és enne. Végül a receptet az otthoni helyzethez szabtam, és a karfiolt egészben főzve-sütve köretként szolgáltam fel némi fokhagymás kókusztejszínnel nyakonöntve a reform, mandulabundás sült hús mellé. Nagy sikere volt, de legközelebb, ha megint rám kacsint a karfiol, vaníliával is kipróbálom.

karfiol paleo vegán gluténmentes tejmentes köret
Paleo és vegán, plusz meglehetősen bikinibarát köret.

Egészben sült karfiol fokhagymás kókusztejszínnel

egy szép fej karfiol

öt deci kókusztejszín (konzerves kókusztej változat)

egy evőkanál só

egy evőkanál szegfűbors

két kávéskanál szerecsendió

egy kávéskanál cayenne bors

két gerezd fokhagyma

a sütéshez kókuszzsír

A karfiol torzsáját egy kicsit megvágjuk, a nagyobb alsó leveleket leszedjük. Pont úgy, mint a mesében, hogy legyen is rajta meg nem is. Közben összedobjuk a főzőlevet. Négy deci kókusztejszínt felöntünk annyi vízzel, hogy majdnem teli legyen az átlag, közepes fazék. Egy kicsit melegítjük, majd beledobjuk a sót, a szegfűborsot, a cayenne borsot és a szerecsendiót is.  Ezután egészben beletesszük a karfiolt, és húsz percet főzzük. Ha a karfiol teteje egy kicsit kilóg a léből, az sem baj. Tíz perc után megfordítjuk. Mikor a zöldség annyira puha, hogy a villát éppen bele lehet szúrni, akkor kivesszük. Egy papírtörlővel áttöröljük, majd bedörzsöljük a felmelegített kókuszzsírral. A szép fejet egy sütőpapírra tesszük és 200-220 fokon még húsz-huszonöt percig sütjük. Akkor lesz készen, ha teteje szép, barna. A fokhagyma gerezdeket összezúzva egy kis sóval hozzákeverjük a kókusztejszínhez, és ezzel leöntve, mellé rakva tálaljuk. Leginkább köretként működik, de némi zöldséggel (például padlizsán, cukkini, répa stb. ) felturbózva önálló fogásként is megállja a helyét.

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

Anya borsófőzelékje: meg sem mondanád, hogy mentes!

Apukám számára a borsó egy szitokszó. Még be sem lép az ajtón, de már érzi, ahogy a lágy földes illatok keverednek a pirított hagyma szagával. A gyomra szinte a torkában dobog. Jó azért nem annyira, mintha paradicsomos káposztát kéne ennie, mint anno legénykorában disznóöléskor. Mivel anyukám főzte, mindig külön kérés nélkül, hitvesi tiszteletből megkóstolja: óvatosan veszi a kanalat, belenyal és végül lecsusszan a falat…

Sosem értettem, apu miért utálja a borsót ennyire. Semmilyen formában nem eszi meg. Még a rizibiziből is kipiszkálja. Viszont a tágabb család többi tagja beleértve a férjemet és a fiamat is, viszont rajong anyu borsófőzelékéért. Mindig ezt kérnék, mert az állaga tökéletes: sűrű és krémes, de nem az a kanálról csapkodós. Az íze pedig egyszerre házias és titokzatos. Főleg mióta anyukám a tejérzékenysége miatt kókusztejszínt használ.

főzelék paleo vegán gluténmentes tejmentes
Észre sem veszed hogy mentes!

Anya mentes borsófőzelékje (kb. 3 főre)

fél kiló borsó

két nagyobb fej vöröshagyma

két deci kókusztejszín

egy evőkanál rizs- vagy kukorica-vagy kókuszliszt

egy kávéskanál majoranna

egy késhegynyi tárkony

egy késhegnyi oregánó

egy kávéskanál piros paprika

egy kávéskanál só

a sütéshez kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát a kókuszzsíron megpirítjuk, majd kb. egy deci vízzel felöntjük az egészet. Rádobjuk a borsót, aztán teszünk hozzá még annyi vizet, amennyi a zöldséget teljesen ellepi. Ezután beletesszük a pirospaprikát, a sót és a majorannát. A borsót egy kicsit hagyjuk főlni. Innentől kezdve nagyjából negyed óra múlva elkészítjük a mentes habarást. Ez nem egy nagy dolog! Csupán a liszthez (teljesen mindegy melyik magliszt, rizsliszt vagy kukoricaliszt) egy külön tálban annyit csurgatunk a főzőléből, amennyivel csomómentesre ki tudjuk keverni. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a kókusztejszínt. Közben folyamatosan keverjük, mint a kisangyal, nehogy a végeredmény  csomós legyen! A főzelék, ha forr, levesszük a lángról, majd lassan beletesszük a kókuszos habarást. Ha nagyon sűrűnek találjuk az állagot, tegyünk még hozzá vizet! Egyet még forralunk a főzeléken. Amikor már majdnem teljesen puha a zöldség, oregánóval, a tárkonnyal és ha kell, még egy kis sóval ízesítjük.

Tovább

Gyors esti nasik fáradt anyáknak

Néha azt érzem, a fejem legszívesebben koppanna egyet a billentyűzeten, mert napok óta csak négy-öt órát, kisebb-nagyobb etapokban alszok éjjel. Közben félfüllel arra koncentrálok, hogy a beteg gyerek nyöszörög-e, fordul-e vagy éppen ritmusosan veszi-e a levegőt. Ilyenkor még a legkisebb nesznél is óvatosan bekukkantok a szobába. Még akkor is, ha csak a szomszéd kutya ugat. Lábujjhegyen járok, pedig megfogadtam, ha megszületik a gyerek, akkor sosem lesz teljes csend. Most mégis az van. Vagyis majdnem, mert csak billenytűk kattognak, pláne, ha az apja még dolgozik. Ilyenkor a nyárra elképzelt, szép tónusos, formás bikinialak messzinek tűnik. Főleg, ha még halomban áll a mosatlan a mosogatóban, a ropidarabkák ropognak a zoknim alatt, és a, gyógyszeres és vitaminos dobozok, üvegcsék káoszban sorakoznak a konyhapulton. Ilyenkor nincsen erőm a szokásos esti tornámhoz. Kifogást keresek. Nem aludtam, de tulajdonképpen még azt a pár banánt leszámítva enni sem volt időm, mert egy érzékeny, extra nyűgös és bébikoalaként a nyakamban csüngő gyereket ápolok. Lehetnék keményebb, meg következetesebb, meg szigorúbb, de nem tudok. Most legalábbis nem. 

Ilyenkor nem egyszer este tíz fele jut eszembe, hogy be kéne kapnom valamit. Valami finomat, valami édeset, valami lélekemelőt. Most összeszedtem néhány egészséges nassolnivalót, amelyek gyorsan, pofonegyszerűen elkészíthetőek még a legzúzosabb nap után is. És tuti nem lesz tőlük veszélyben a nyári bikinialak.

 

menü desszert paleo vegán gluténmentes tejmentes
Paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes.

Áfonyás chiapuding (recept két főre)

  • 4 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 2 db érettebb banán
  • 6 evőkanál chiamag
  • 200 gramm áfonya
  • díszítéshez mandula

A kókusz-/mandulatejbe rakd be a chiamagokat, és egy kézi habverővel keverd három percig. Hagyd állni kb. fél órát, majd rakd hozzá a villával jól összenyomkodott banánt és keverd át az egészet.

Vegyél elő két poharat vagy tálkát. Tegyél mindkettőbe pár szem áfonyát, majd öntsd rá a masszát, és rakd be őket a hűtőbe 1-2 órára. A "hűsítő pihenő" alatt a chiamag magába szívja a körülötte lévő folyadékot, és az egésznek kellemes, kocsonyás állaga lesz. Plusz jó pont, hogy a hagyományos pudinggal ellentétben., a teteje nem lesz "bőrös".

Ha kész vagy mindennel, akkor szórj a tetejére pár szelet mandulát, áfonyát, és már eheted is. A végeredmény nemcsak finom és egészséges, de valódi vizuális gyönyört nyújt a szemnek.

 

menü desszert paleo vegán gluténmentes tejmentes
Ez csak paleo, gluténmentes és tejmentes. És bűnronda és nagyon finom.

 

Banánpalacsinta vagy paleocsinta (recept két főre)

  • 2 db érettebb banán (minél barnább annál jobb)
  • 4 tojás
  • egy vaníliarúd kikapart magja
  • a sütéshez kókuszzsír

Keverjétek habosra a tojásokat, majd adjátok hozzá a villával összenyomkodott banánokat és a kikapart vaníliamagokat. Ha ezzel készen vagytok, már süthetitek is. Én olyan két-három evőkanálnyi masszából sütök egy szeletet. Kb. fél perc az egyik oldal, fél perc a másik közepes lángon.

Ezután nincsen más hátra - ha még nem  unjátok a kókuszt - öntsétek le egy kis kókusztejjel, tegyetek rá kedvetek szerint gyümölcsöt.

menü desszert paleo vegán gluténmentes tejmentes
Paleo, vegán plusz a gyömbér remek megfázás ellen!

Almás-gyömbéres tápiókapuding (recept két főre)

  • négy evőkanál tápiókagyöngy
  • három deci víz
  • két darab közepes alma
  • egy kisebb banán
  • egy kávéskanál gyömbér
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy deci kókusztej 
  • a sütéshez kókuszzsír

A tápiókagyöngyöt forró vízben fedő alatt el kezdem főzni. Közben lereszelem az almát, összenyomom a banánt, majd a kókuszzsíron kicsit megpirítom őket. Megszórom egy kicsit a gyömbérrel, majd nagyjából két perc után félreteszem az egészet. Nagyjából negyed óra elteltével a tápiókagyöngy átlátszóvá válik, ilyenkor hozzá lehet önteni a kókusztejet. Teszek bele egy kanál nyírfacukrot, majd beleforgatom az almás-banános-gyömbéres masszát. Innentől kezdve a puding öt perc alatt besűrűsödik.

A végeredményt kis desszertes tálakba öntöttem, de amúgy pohárban is nagyon mutatós. A tetejére érdemes valami roppanóst   (például diót vagy mandulapelyhet) szórni, mert klassz kontrasztot ad a krém állagával.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com