Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors fánk liszt és tojás nélkül

Gyerekként mindig is szerettem a farsangot, mert tudtam, akkor legálisan egy másik ember vagy lény bőrébe bújhatok bele. Kislányként persze voltam tündér, királylány, meg a kettő keveréke, de bohóc és újságárus lány is. Természetesen a jelmezbálhoz, szép, óriási szalagos fánk is járt. A mama ilyenkor a kedvemért nagyjából hetente kétszer sütötte. Szívvel-lélekkel kézzel dagasztotta a régi, súlyos gyúródeszkáján. Soha nem mondta, mennyire munkaigényes, vagy mennyi apróságra kell figyelni, hogy szépen feljöjjön a serpenyőből. Ha maradt ki egy kis tészta, akkor madarakat formázott, a szem helyére borsot tett, csak azért, hogy örömet okozzon nekem…

Közben eltelt jó pár év. A mama nagyon büszke rám, hogy most már én is sütök fánkot, igaz nem a hagyományosat, hanem egy egészségesebb, kölesből készített túrófánk-alternatívát. Egy kis citrommal meg valamilyen aszalt gyümölccsel igazi farsangi paleo, vegán, tejmentes és gluténmentes desszert. Fő előnye, hogy gyors (kb. 20 perces mutatvány), könnyen elkészíthető és a hagyományoshoz képest jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.

paleo vegán gluténmentes tejmentes tojásmentes desszert fánk köles
Paleo, vegán, tejmentes, tojásmentes és gluténmentes.

Citromos kölesfánk (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles
  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)
  • 75 gramm kókuszreszelék
  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez
  • fél citrom leve
  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjüka kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Mivel a köles könnyedén pattog, ezért a kisütéshez célszerű kötényt viselni, nehogy a felsőnk vagy a farmerunk bánja a dolgot.

Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk. Nah, kipróbáljátok?

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

Sütés nélkül: extrém krémes csokis poharas

Egy hete bulizunk olyan kisgyerekes módra. A másfél éves kisfiamnak a két, alsó kettese, meg a két, kisőrlője egyszerre töri át az ínyt. Legalábbis, ha jól láttam. Mondjuk, annyira bátran nem mertem benyúlni a szájába, mert félelmetesen erősen harap a már meglévő nyolc fogával. A rendszeres, éjszakai öt-hat-sokszori kelés finoman szólva mindkettőnket megvisel testileg-lelkileg. A férjem egyszerűen átmegy zombiba: minden második feladatot (például bevásárlás, a kukanapon a kuka kigurítása stb.) elfelejt. Este, ha kivételesen ő altat, és előadja a random meséjét a barlangban lakó magányos törpéről, akkor belealszik a sztoriba. Szegény gyerek, hiába várja a végét…

Én a „bulizós” éjszakák után vedelem a kávét, hogy valahogy átevickéljek egyik percből a másikba. De tudom, ki kell bírnom! Tartanom kell a frontot és  egyszer ennek a fogzós korszaknak is vége lesz. Ilyenkor természetesen nincsen kedvem edzeni, ráadásul csokoládét az összes többi édességet is beleértve jobban kívánom. Így készítettem egy borzasztó egyszerű, egészséges csokis-banános mandulás pohárkrémet. Ez elvileg egy nyers vegán édesség, amely a gyakorlotban azt jelenti, hogy teljesen növényi alapú, plusz nem kell sütni, vagy a krémet főzni, így a gyümölcsökben lévő vitaminok, rostok is benne maradnak. Nem túl látványos desszert, de brutálisan krémes. Lassú hullámként, szétolvadna terül szét a nyelven, így azt érzed, a csoki a tested minden pontját simogatja.

Ízben és állagban, a hagyományos csoki puding, vagy a margarinos csokikrém a porába sem érhet! Ezt a hagyományos magyar konyhát kedvelő édesapám is tanúsíthatja, aki egy ülő helyében hármat is megevett belőle. Jó, nem voltak megagigantikus adagok, mert a felét, még tálalás előtt megettem.

desszert pohárkrém csokoládé vegán gluténmentes tejmentes
Kicsit bizarrnak hangzik, de az avokádó teszi a csokit igazán krémessé. Sosem lehet belőle eleget csinálni!

Csokis-banános poharas (kb. hat adaghoz)

  • 150 gramm darált mandula
  • egy marék aszalt vörösáfonya
  • egy evőkanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. fél deci víz
  • két közepes avokádó
  • egy banán
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 50 gramm kókuszolaj
  • 100 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

A végeredmény paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes, egészséges és habkönnyű. Szóval minden, amit akartok. Csak egy baj van vele, hogy nem lehet belőle eleget csinálni!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

A nagyi gombalevese mentesítve

A nagymamám azt mondta, hogy ebédre mindig egyek levest, mert annak ott van a helye a gyomorban. Ezt a tézisét egészen addig tartotta, amíg el nem kerültem egyetemre kétszáz kilométerre. A napi telefonos viziten akkor is megkérdezte: na, levest is ebédeltél? Amire én általában azt válaszoltam: nem. Kétfogásos, kifőzdés menüre nem volt pénzem. Hazulról meg ilyet nem hoztam. Pont. Mert a leves tipikusan otthoni kaja, amit nem cipelek sehova. Se munkahelyre, se iskolába, se albérletbe, mert elég egy apró hiba például nem zár tökéletesen az éthordó teteje, vagy hirtelen fékezik a vonat vagy a busz, máris kilöttyenik az egész a „tutiravalahollyukas” nejlonszatyorba és eláztat mindent.

A mama egy idő után tudomásul vette a dolgot, így továbbfejlesztette az elméletet: ha levest nem is rendszeresen, de lehetőleg mindig meleg kaját ebédeljek, mert a gyomornak nemcsak a hideg kosztra van szüksége. Abban egyetértettünk, hogy ebbe a kategóriába tartoznak azok az egyszerű, egyetemista ételek is, mint a melegszendvics, a pizzaszelet, a virsli vagy a rántotta. Így szinte minden telefonbeszélgetésünkkor hallottam, hogy zuhan le a mázsás kő a szívéről, amikor a szokásos kérdésére igennel feleltem.

Azóta eltelt néhány év, a mama szerencsére nem sokat változott. Legfeljebb kicsit szürkébb lett a haja, és rosszabbak lettek a lábai. Most már nem tudná a lépcsőn le-lépcsőn fel a villamoshoz, metróhoz távot vagy a peronról a magas lépcsőjű vonatra fellépést teljesíteni, de még most is leinformálja a napi menüt telefonon vagy Facebookon.

A régi, leveses értekezését viszont mostanában értettem meg igazán. A gyomromnak tényleg nem elég az egytálétel! Ha egyszer-egyszer kimarad, hiányzik leves. Főleg most, télen. A héten, mikor bevásároltam, az egyik boltban megláttam a szokásos amúgy nem túl szívderítő, műanyag dobozban egy csokornyi csodás csiperkét. Másnap abból lett a leves! De még milyen, hajjaj! Hasonlít a mamáéra, de mégis kalóriaszegény, mindenmentes, paleó, vegán. Tudjátok, a szokásos címkék. Jah, és ezt muszáj megkóstolnotok, mert ripsz-ropsz (nagyjából húsz perc) alatt elkészíthető, és valami bődületesen finom.

leves gomba gluténmentes tejmentes paleo vegán
A nagymami receptje mentesítve.

Tárkonyos gombaleves (3 főre)

  • 300 gramm csiperke gomba (másfajtát is lehet használni)
  • két deci kókusztejszín vagy rizstejszín (aki nem diétázik, paleózik, használhat sima főzőtejszínt is)
  • fél szál póréhagyma (lehet vöröshagyma is, de most lusta voltam pucolni)
  • három gerezd fokhagyma
  • két szál sárgarépa
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál tárkony
  • egy evőkanál 10 százalékos ecet ( ha szeretitek a savanyút, mehet bele kettő is)
  • egy késhegynyi bors
  • ízlés szerint só
  • a főzéshez egy evőkanálnyi kókuszzsír

A csiperkét megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, hogy könnyebben puhuljon. Közben egy evőkanálnyi kókuszzsíron megfuttatjuk a póréhagyma szeleteket, majd rádobjuk a gombát. Fakanállal egy kicsit kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, a zúzott fokhagymát és a babérleveleket is, aztán kb. tíz percig rotyogtatjuk. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, belecsurgatjuk a tejszínt. Azután megszórjuk egy kis borssal, sóval, szerecsendióval és némi tárkonnyal. Belelöttyintjük az ecetet. A levest alaposan összekeverjük és kábé öt percig még főzzük. Végül egy kis metélőhagymával, még melegen, lehetőleg gőzölögve tálaljuk.

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is.

Tovább

Frankfurti hamisítva

Annak idején még történelem órán tanultunk az 1925-ös nagy frankhamisítási botrányról. A sztori lényege a következő volt: Magyarország harminc ezer darab hamis ezer frankossal kis túlzással meg akarta szorongatni az amúgy Trianonért felelős Franciaországot. A terv egészen jónak tűnt: meghozták Németországból a papírt, majd a Térképészeti Intézetben elkezdték nyomni Gerő László vezetésével a hamis bankókat. A csapat Hollandiát, mint az egyik ilyen szempontból leginkább kockázatmentes országot, kijelölte fő terjesztési pontnak, kiválasztotta a terjesztőt is. Minden tökéletesnek tűnt, mint egy klasszik népmesében, ahol a végén a jó győz, és a gonosz elnyeri méltó büntetését. Csupán egyetlen, apró problémával kellett szembenézni a tervben résztvevőknek: a hamis frank elég gyatrára sikerült. Hiába figyelmezették őket, nem használt semmi. A tesztalany, Jankovich Arisztid útnak indult, és ahogyan előre lehetett sejteni, az első beváltásnál le is bukott. Az ügyből minden mese ellenére európai botrány kerekedett. Amiből az akkori magyar miniszterelnököt, Bethlen Istvánt, is alig lehetett kimosdatni.

Hogy ez a régi „história” hogy kapcsolódik a frankfurti leveshez? Csupán úgy, hogy a megszokott frankfurti receptben van valamilyen húsféleség, általában virsli vagy kolbász és természetesen kelkáposzta. Ebben a mentes, amúgy vegán változatban egyik sincsen, mégsem lett belőle botrány. Sőt, a férjem szerint finomabb lett, mint az eredeti.

leves vegán gluténmentes tejmentes
Krémes, mégis karakteres.

Hamis frankfurti leves (kb. 3 főre)

  • fél kiló kelbimbó
  • kétszáz gramm gomba (bármilyen fajta jó)
  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • két szál sárgarépa
  • három darab csicsóka (lehet sima krumpli is)
  • két deci kókusztejszín vagy rizstejszín
  • fél citrom leve
  • négy darab babérlevél
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál eritrit vagy nyírfacukor
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • a sütéshez kókuszzsír

A kókuszzsíron megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a gombát. Közben gyakran kevergetjük, nehogy odaégjen, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen az egészet ellepi. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát, a kettévágott kelbimbókat, az apróra vágott csicsókát és a zúzott fokhagymát. Megint öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi a zöldségeket. A babérlevelet is belerakjuk, majd hagyjuk, egy kicsit rotyogni. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, belelöttyintjük a kókusztejszínt, majd ízesítünk. A só, a bors és az eritrit után beleszórunk egy kis szerecsendiót, hogy egy kicsit érdekesebb legyen a leves. És hogy a savak se hiányozzanak, belefacsarunk egy fél citromot is a végén. Az egész szeleteléssel, pucolással és főzéssel együtt nagyjából fél óra alatt elkészül. És nem utolsó sorban kitűnő, kalóriaszegény fogás bármelyik hétköznapra!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

Téli vitaminbomba: édesköménysaláta vérnaranccsal

Az az igazság, hogy én nem szeretem a hagyományos salátákat. Régebben vettem párszor, ilyen előre csomagolt, ebédre kész változatot. Hát mit ne mondjak, nem volt egy gasztronómiai élmény. A levelek durvára össze voltak vágva, szórtak hozzá egy marék répát meg kukoricát. Néha a tetejére rádobtak valamilyen sajtnak nevezett anyagot és pár csík szottyadra száradt csirkét. És ennyi. Az éhségemet valamennyire elverte az adhoc ebéd, de egy ilyen kaja után minden másodperc szenvedés tűnik, főleg ha az irodában mellettünk ülő jóízűen, falatozza a bő olajban sült krumplit. Pedig egy saláta is lehet különleges, pláne ha túllépünk az akciós koktélparadicsomon, a tejfölös-joghurtos önteteken és a gyorsfagyasztott mexikói zöldségmixen!

 A vérnarancs például igazán különleges kísérője az édesköménynek. Ez az itthon még kevésbé elterjedt, egyébként egészen semleges zöldségféle teli van olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a magnézium, a kalcium, a foszfor, a kálium, a mangán és a vas. Plusz tartalmaz A-, B-és C-vitamint is. Remek kísérője például a roston sült csirkének, de némi kesudióval, vagy mandulával felturbózva önálló ételként is megállja a helyét. Paleo, vegán, mindenmentes, alig kalóriás, és ezen kívül nagyon gyorsan elkészíthető, munkába dobozban cipelős kaja. Csak pucolni és szeletelni kell!

saláta édeskömény paleo vegán mindenmentes
Igazi, téli vitaminbomba!

Narancsos édesköménysaláta (két főre)

  • egy közepes darab édeskömény gumó
  • egy közepes fej lilahagyma
  • egy nagyobb vérnarancs (sima narancs is jó)
  • négy cent extra szűz olívaolaj- elhagyható
  • fél narancs leve
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

Az elkészítés is pofon egyszerű: összevágjuk, gusztusos kis darabokra az édesköménygumót és a lilahagymát. Egy fakanállal, sima kanállal jó alaposan összekeverjük. A narancsot apró cikkelyekre szeleteljük. A fehér részt a széléről, amennyire tudjuk leszedjük. Ha nincsen kedvünk vagy időnk ilyesmivel vacakolni, akkor nyugodtan hagyjuk rajta. Ezzel is finom, csak legfeljebb nem annyira szép. Belefacsarjunk a fél narancs levét, meghintjük ízlés szerint sóval, borssal. Egyenletesen összedolgozzuk.

Meglocsolhatjuk grátiszban még egy kis olívaolajjal, dobhatunk rá valami roppanósat például valamilyen magkeveréket vagy egy kis metélőhagymát. És már tehetjük is a tányérra, uzsisdobozba, bármibe… És még egy felettébb örvendetes hír, hogy nagyjából, attól függően, milyen gyorsan szeletelünk (értékes perceket takaríthatunk meg, ha a férj éppen nem sajátította ki az egyetlen éles, azaz magunk közt fogalmazva „jó” kést)„kb. tíz perc alatt készen van.

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com