Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors karácsonyi menü

Azoknak akik nem akarják a 24-ét a konyhában tölteni!

Ugye nemcsak ti vagytok úgy, hogy szeretnétek 24-én a vacsorát okosban megoldani, hogy maradjon idő a fadíszítésre, a gyerekek felöltöztetésére, és a lelazulásra? Na és persze az sem árt, ha olyan menüsort állítunk össze, amelynek elfogyasztása után, nem partravetett rozmárként szuszogjuk el a Mennyből az angyalt!

Ez egy klasszikus, de mégis modern menüsor: az előétel hal, a főétel egy komolyabb hús, míg a desszert csokoládés.

karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes

Finn lazacleves (Lohikeitto)

Borzasztó egyszerű elkészíteni: nulla alaplé, csak a zöldségeket kell puhára főzni és bele kell dobni a kockára vágott lazacot. Tavaly ezt főztük szenteste a családnak, és annyira bejött nekik, hogy az utolsó kanálig elfogyott. 24-én délelőtt fadíszítésben közben is össze lehet dobni.

Hozzávalók (egy fazékhoz):

  • fél kiló lazacfilé (lehetőleg bőr nélkül)

  • fél kiló krumpli

  • két szál sárgarépa

  • két fej nagyobb vöröshagyma

  • egy evőkanál szegfűbors

  • két deci rizstejszín (a finnek természetesen simát használnak, de rizstejszínnel is ugyanolyan finom)

  • két darab babérlevél

  • egy csokor kapor (friss vagy fagyasztott)

  • friss metélőhagyma a díszítéshez

  • két kanál olívaolaj

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk úriasan a felkockázott krumplit, és a felkarikázott hagymát. Picit pirítjuk, majd feleresztjük annyit vízzel, amennyi az egészet ellepi. Beleszórjuk a borsot, a babérlevelet és a sót. Majd addig főzzük (kb. 15 perc), ameddig a zöldségek majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a kockára vágott lazacot, a friss kaprot és rácsurgatjuk a tejszínt. Hagyjuk egyet rottyanni, és kábé öt perc múlva már tálalhatunk is. Igazán jól illik hozzá a frissen vágott metélőhagyma, de az igazán bátrak egy kis citromot is facsarhatnak bele.


karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával:

Fő előnye, hogy a húst már 23-án el lehet készíteni! Sőt, jobban mondva kötelező, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek. A vöröslencsét elég 24-én valamikor délután feltenni, mert nagyjából negyed óra alatt összedobható.

Hozzávalók 4 személyre:

A raguhoz:

  • egy kiló borjúcomb

  • fél szál póréhagyma

  • egy csokor mogyoróhagyma

  • két szál sárgarépa

  • 15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek, akkor vaj)

  • egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)

  • egy teáskanál zsálya

  • egy teáskanál levendula (opcionális)

  • ízlés szerint só

  • ízlés szerint bors

A díszítéshez:

  • egy marék ribizli

  • egy marék hagymaszár

Vöröslencse masala

  • egy zacskó vöröslencse

  • egy teáskanál garam masala fűszerkeverék

  • két evőkanál szezámmag

Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futtassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!

Kapjátok elő  a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.

Tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)

Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra.

karácsonyi menü mentes recept gluténmentes tejmentes
Fotó: Kiss László

Karácsonyi citromos kuglóf

Amíg 23-án fő a borjú, addig pillanatok alatt összeállíthatjuk a kuglóf tésztáját. Nem kell keleszteni, pihentetni és másnap is parádésan porhanyós. Főleg, ha egy gombóc vaníliafagyival és házi lekvárral tálaljuk.

Hozzávalók a kis kuglófformához:

  • négy tojás
  • tizenöt dkg cukor
  • egy deci étolaj
  • egy deci langyos víz
  • húsz dkg tönkölyliszt
  • egy zacskó sütőpor
  • egy teáskanál kakaópor
  • egy citrom leve
  • egy citrom héja
  • ötven gramm étcsokoládé
  • egy marék kandírozott narancs- vagy citromhéj
  • egy pici margarin a forma kikenéséhez és a csoki olvasztásához

A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat és tovább verjük. Utána beletesszük a cukrot és az étolajat. Az egészet alaposan összedolgozzuk. Közben a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sütőport, aztán a masszához öntjük. Addig keverjük, amíg éppen folyós, sűrű állagot nem kapunk. Ekkor belefacsarjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. Beledolgozzuk, majd a kivajazott kuglófformába beleöntjük a massza háromnegyedét. A maradék tésztába teszünk egy kis kakaóport, majd kanállal a formába csurgatjuk, aztán az ujjunkkal körkörös irányban beledolgozzuk. Ettől lesz szép márványos a közepe. A süteményt az előmelegített sütőben 180 fokon harminc perc alatt aranybarnára sütjük.

A kuglófot a rácson kihűtjük. Amíg pihen, egy lábasban gőz felett csokoládét olvasztunk, teszünk bele egy kis vajat, hogy szép fényes legyen. Vigyázzunk arra, hogy ne melegítsük túl a csokoládét, mert akkor elveszíti a fényét! Végül egy kanállal végigcsurgatjuk a kuglóf oldalán. A tetejét ízlés szerint kandírozott narancs- vagy citromhéjjal dekoráljuk.

Tovább

Karácsonyi pontyleves

Haramabb elkészül, mint a halászlé!

Már csak két hét és itt van a karácsony! Szóval épp ideje gondolkodni az ünnepi vacsora menüjén, sőt készíteni egy próbaverziót, hogy szenteste nagyjából minden úgy sikerüljön, ahogy elképzeltük.

A férjemmel egyik este altatás után el kezdtük tervezgetni, hogy idén 24-én mi kerüljön az asztalra. A szempontjaink a következők voltak:

  • Viszonylag gyorsan és könnyen el lehessen készíteni!

  • Legyen benne sok zöldség, mert nem akarunk a vacsi után rozmárokként elterülni a kanapén és szuszogva énekelni a Mennyből az angyalt!

  • Legalább nyomokban illeszkedjen a magyar hagyományokhoz!

  • És ne kerüljön egy fél fizetésbe!

A nagy brainstorming eredményeképp egyelőre a levesben jutottunk dűlőre. Tuti, hogy karácsonyi pontylevest fogunk főzni. Félreértés ne essék ez nem halászlé, sokkal inkább egy húsleves halból, amit akár előző nap is meg lehet főzni.

Karácsonyi pontyleves:

Hozzávalók 8 főre:

  • egy kiló ponty (szeletelve vagy filézve)
  • öt-hat szem krumpli
  • egy nagyobb fej cékla
  • fél kiló csiperke
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma ( lehet több is)
  • 5-6 babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 liter zöldségalaplé (lefagyasztott húsleves is jó)

A zöldségalaplevet feltesszük egy nagy lábasban kis lángon főni, majd beletesszük a cikkelyekre vágott krumplit, céklát és egészben hagyott vöröshagymát. (A céklától nem kell félni, csak színt ad a levesnek!)Pár perc múlva belerakjuk a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és a szeletekre vágott csiperkét. (Én Amigo, a mi gombánkat használtam.) Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg a krumpliba éppen bele lehet szúrni a villát. Ekkor belerakjuk a halakat és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ez nagyjából 6-7 perc. ( Fagyasztott halnál kicsit több) Friss petrezselyemmel tálaljuk, de ha valaki szeret kalandozni facsarhat a tányérjába egy kis citromot is.

Tovább

Triplacsokis brownie tíz perc munkával

Két tábla étcsoki, kakaó és citrom - a triplacsokis brownie tésztáját tíz perc alatt még akkor is össze lehet állítani, ha egy majdnem kétéves segít. Gyors sütemény csokiimádóknak karácsonyra, családi ünnepre vagy  csak egy sima decemberi estére.

Tovább

Ebéd tíz perc alatt - csípős mogyorós- gombás tészta

tészta tejmentes amigoamigombánk támogatott tartalom

Gondolom veletek is előfordult már , hogy 11-kor eszméltek rá, hogy nincsen ebédetek! Ilyenkor a férjem kitalálja, együnk tésztát! Lehet rizs, szobe vagy teljes kiőrlésű! Tök mindegy! A szószokat meg a végtelenféleképp lehet variálni attól függően, mi van éppen a hűtőben!

Ilyenkor, ha tehetem és nem fognak be konyhalánynak, áttelepszem a gyerekszobába, mert egyszerűen nem bírom nézni, ahogy az alapanyagok vagy azoknak a maradványai teljesen ellepik a konyhapultot. Na, nem panaszkodom. Az ebéd mindig finom! Csak mosogatni ne kellene!

Csípős mogyorós- gombás tészta

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fél kígyóuborka
  • egy fél kínai kel
  • egy teáskanál kínai ötfűszerkeverék
  • egy teáskanál Cayenne bors
  • egy marék mogyoró
  • két evőkanál szójaszósz
  • két evőkanál szezámolaj
  • fél kiló teljes kiőrlésű tészta

A tésztához a vizet egy fazékban felforraljuk. Közben egy wokban az összevágott vöröshagymán és a szezámolajon megfuttatjuk a szeletekre vágott csiperkét. (Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.), majd rádobjuk a parasztzsülienre (értsd vastagabb hasábokra) vágott kígyóubit és a szeletekre vágott kínai kelt.

Megszórjuk kínai ötfűszerkeverékkel, szójaszósszal és egy kis Cayenne-borssal, hogy legyen ereje, majd öt percig hagyjuk fedő alatt rotyogni. Vagy egy éles késsel vagy pedig mozsárban durvára összetörjük a mogyorót,aztán ezt is a szósszal tesszük. Mikor a gomba megpuhul, lecsukjuk a gázt. Kifőzzük a tésztát. (rizstésztával és szobével is remek), majd összekeverjük a gombás szósszal. Akár kicsit rá is melegíthetünk. És már kész is az ebéd, ezért kár lett volna rendelni!

Tovább

Ilyen spagettit még biztosan nem kóstoltál!

tejmentes sütőtök lowcarb

Bár már lassan, de biztosan haladunk a télbe, de még mindig elcsábulok, ha sütőtököt látok. Lehet kerek sárgás-pirosas japán, vagy szürkés héjú magyar, mindegy, mehet a kosárba, mert remek ebéd, vacsora, és urambocsá desszert alapanyag.

Ezen kívül eszembe juttatja azokat a régi szürke, novemberi panelestéket, amiket a gőzölgő sütőtökkrémlevetett otthon illatúvá. Még nem születtek meg a gyerekeink. Csak a férjem volt meg én no meg a gőzölgő sütőtök abba nyúlfarknyi konyhában, ahol még a sütőajtót sem lehetett rendesen kinyitni, ha nem húztam előtte arrébb a széket.

Egyik nap szokásomhoz híven megcsúsztam a délelőtti dolgaimmal, ezért tizenegyóra pár perckor jutott eszembe, nincsen ebéd. Ahogy a férjem szokott, kinyitottam a hűtőt és inspirálódtam. Ekkor láttam meg a póréhagymát,a fekete retket és a sütőtököt, amiből egyszerű, novemberi szószt készítettem a teljes kiőrlésű spagettihez. Kicsit csípett, mert egy kanállal többet tette bele a cayenne borsból, de a kollektív családi náthánknak nagyon jól esett.

Fekete retkes, sütőtökös spagetti

Hozzávalók négy főre:

  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy fél szál póréhagyma
  • egy fekete retek
  • két teáskanál cayenne bors
  • négy darab babérlevél
  • egy teákanál őrölt szerecsendió
  • két deci rizstejszín ( a sima is jó, ha nemvagytok érzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • 500 gramm spagetti
  • egy evőkanál tökmagolaj (elhagyható)

Kifőzzük a spagettit.A sütőtököt megpucoljuk és két-három centis darabkákra vágjuk. Egy wokban a felkarikázott póréhagymát egy érzésnyi olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a tököket. Picit pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt, beledobjuk a cayenne borsot, a babérlevelet és a szerecsendiót. Fedő alatt az egészet nagyjából tíz percig rotyogtatjuk. Időnként átkeverjük, hogy ne égjen oda az alja. Végül ízlés szerint sózzuk. Nagyjából tizenkét perc alatt megpuhul a tök annyira, hogy a villát könnyedén bele lehet szúrni.

A szószt rápakoljuk a spagetti tetejére, majd végül meglöttyintjük egy kis tökmagolajjal és reszelünk rá egy kis fekete retket (mondjuk sajt helyett). A végeredmény nemcsak finom, hanem egy igazi őszi vitaminbomba!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com