Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezt edd chips helyett!

A múltkori sült zellerrel kapcsolatban rengeteg visszajelzést kaptunk. Többek között Rékáét, aki kedvenc házi csicseriborsó chips receptjét küldte el! Finoman szólva is megihletett bennünket, így hát összedobtunk egy saját változatot egy kis chimichurrival és koranderrel.

Sokkal finomabb, mint a bolti chips, és szinte bármelyik diétába beilleszthető.Nemcsak mi csipegettük el az évadzáró True Detective rész mellett, de a gyerekeknek is bejött, bár a zöldet leszedegették róla. 

Hozzávalók három kisadaghoz:

  • egy konzerv csicseriborsó
  • egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék
  • ízlés szerint só
  • néhány levél koriander
  • pici olívaolaj

(Ha nem kaptok chimichurrit, akkor három gerezd fokhagymát zúzzatok bele az olajba úgy kenjétek meg és végül koriander helyett bazsalikomot használjatok.)

Tovább

Vidd magaddal az irodába!

férjem főzte mentes recept káposzta tejmentes
Nem folyik ki és a benne lévő fűszerek megkönnyítik az emésztést!

Számoljunk gyorsan! Egy munkahelyi ebéd átlagosan olyan ezerötszáz forintba kerül per fő. És akkor még nem csusszant le egy kávé vagy ásványvíz vagy valami hasonló. Ha otthon főzitek meg, akkor nagyságrendekkel kevesebből ki lehet hozni. Például a következő újragondolt káposztás rakottas négy főre durván ezerötszáz forintba kerül.

Az otthoni főzés plusz tervezéssel, szervezéssel jár. Ugyanakkor, mind anyagilag, mind pedig egészségügyileg megéri. Ráadásul a házi koszt mentes mindenféle furcsa utóíztől, adalékanyagtól. Jó nem azt mondom, hogy folyton a zacskóba kifolyó levest kell vinni, de egy másnapra még inkább ízeiben összeérő rakottas remek irodai ebéd lehet.

A következő recept a férjem fejlesztése, aki rajong a káposztáért. Én kevésbé szeretem, mert utána úgy nézek ki, mint egy négy hónapos terhes. Mikor a főzős napján mondta, hogy milyen „meglepetéssel” készül, a lelkére kötöttem: öntse le alaposan a káposzta levét, mert nem akarok lufit a hasamba. Ő csak bólogatott, hogy oké, oké, persze. Legyintett egyet, és egy huszárvágással megoldotta a helyzetet: emésztést könnyítő fűszereket, mint a gyömbér, és a kínai ötfűszer használt, így nem kellett a lé leöntésével vacakolnia...

Modern káposztás rakottas

Hozzávalók négy főre:

  • fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)
  • száz gramm rizs
  • fél fej káposzta
  • egy teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • egy teáskanál fekete szezámmag
  • két centi gyömbér reszelve
  • egy kávéskanál őrölt kömény
  • egy kávéskanál fehérbors
  • ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)
  • ízlés szerint só

A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.

Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is. Másnapra még finomabb. És mellesleg igaza lett a férjemnek, tényleg nem fújt fel a káposzta.

Kínai ötfűszer: eredete legendai homályba vész. Az öt fűszer a kínai öt elemet ( Fa, Föld, Víz, Tűz, Fém) testesíti meg, amely egyensúlyba hozza a szervezetet. A keverék: a szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, édesköménymag 1:1:1:1:1 arányú elegye. Bővebben itt olvashatsz a kínai ötelemtanról!

Tovább

Tavaszváró spagetti

Sétáltam a nagy kockaköveken és közben hagytam, hogy átjárjon a tavasz. Még a kabátom cipzárját is lehúztam pedig nem volt nem melegem. Élveztem a mellettem nagy gázzal elsuhanó autók hangját. Meg azt, hogy ha csak pár percre is, de belesüppedhetek a gondolataimba.

Egy sarokra a házunktól eszembe jutott, hogy otthon nincsen ebéd. A hűtő majdnemhogy pirosan villog az ürességtől. Boltba nem tudok már menni, mert szaladnom kell a kicsiért. Harminc percem van. Óra indul.

Mint valami lelkes szakácsjelölt egy gasztroreality-ben, ahol teljesen bizarr, egymáshoz nem illő alapanyagokból kell nem ehetőt, nem finomat, hanem egyenesen lélegzetelállítót főzni, különben a zsűri „felaprít.”

A konyhában sebtiben kihúztam a tartós élelmiszer fiókot. Kezembe akadt egy zacskó teljes kiőrlésű tészta meg egy rizstejszín. Szuper. Volt két vén salottahagymán, meg egy maradék szál szárzellerem. Kiváló. De a férjemnek kéne bele valami hús. Mi legyen, mi legyen? És ebben a pillanatban meg akadt a szemem a felbontott fekete erdei sonkán.

Néztem az órát. A szósz kereken nyolc perc alatt megfőtt. A tésztához kellett vagy tizenöt, de csak azért, mert nagy fazékban forraltam a vizet. Időben végeztem. Pillanatok alatt tálaltam. A férjem tízből tíz pontot adott a kicsit füstös, kicsit savanykás és még inkább friss tavaszváró spagettimre. És továbbjuttatott a következő fordulóba…

Tavaszváró spagetti

Hozzávalók három főre:

  • 500 gramm teljes kiőrlésű spagetti
  • két salotta hagyma
  • egy zacskó fekete erdei sonka
  • egy teáskanál balzsamecet
  • két deci rizstejszín
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só, bors
  • néhány levél rukkola

Olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felkockázott fekete erdei sonkát. Hagyjuk kicsit pirulni az egészet. Aztán belecsurgatjuk a rizstejszínt és az ecetet, hogy legyen benne egy kis sav. Végül jöhet a felkockázott szárzeller. Némi só és bors. Még egy utolsó rotyogtatás és kész. Teljes kiőrlésű spagettivel, rukkolával tálaljuk.

Tovább

Ropogós gyömbéres csirke

csirke gluténmentes tejmentes gyömbér
Olyan puha belül, hogy szinte a hús magától leválik a csontról.

Mikor a hétvégi menüt tervezem, törekszem az egyszerűségre. Általában a főzést, a porszívózást, portörlést, mosást, teregetést, hajtogatást, pakolást, gyerekekkel játszást, családi kirándulást, pihenést stb. akarom bezsúfolni negyvennyolc órába. Aztán van, ami belefér, van, ami nem.

Az ebéddel nem szoktam túl sokat foglalkozni. Az egyik legújabb családi kedvencünk a gyömbéres, egészben sütött csirke, mert a bőre ropogós, és a húsa olyan puha, hogy szinte magától leválik a csontról. Nem kell tőle megijedni, mert kvázi pillanatok alatt össze lehet állítani, a többi munkát meg elvégzi a sütő.

Hozzávalók négy főre:

Ropogós gyömbéres csirke

  • egy egész csirke
  • kb. hét centi friss gyömbér szár
  • egy teáskanál ánizs
  • két gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál kínai ötfűszer
  • két fej lilahagyma
  • két evőkanál mogyoróolaj (olívaolajjal is jó)

A csirkét megmossuk, áttöröljük. A belsejébe beledörzsöljük az ánizst, majd megtöltjük a két egész lilahagymával, a két gerezd fokhagymával és a durvára vágott gyömbérrel. Ezután a csirkét kivülről átkenjük olajjal (én mogyoróolajat használtam, de olívával is remek), és alaposan bedörzsöljük a kínai ötfűszerkeverékkel. (Nagyjából ma már bármelyik hipermarketben kapható.) Majd az egészet egy olajozott tepsibe tesszük és berakjuk a százhatvan fokra előmelegített sütőbe. Másfél órán keresztül légkeveréses fokozatban sütjük, az utolsó harminc-negyven percre pedig kapcsoljuk be a grillező funkciót.

Fontos! Hogy nagyjából óránként locsoljuk át a saját szaftjával, nehogy kiszáradjon. Tálalás előtt a tepsi aljában lévő szafttal borítsuk nyakon, mert így még finomabb!

Én friss citromos mangós szívsalátával, naan kenyérrel és egy kis tandori szósszal tálaltam. A fiúknak borzasztóan ízlett, még a csirke szaftját is kitunkolták.

Tovább

Mentes brokkoli krémleves: így még biztosan nem kóstoltad!

A kisebbik fiam a "fotózás" közben őrizte brokkoli levest, nehogy valaki véletlen megegye! Repetázott is belőle!

Életem egyik első levese a zacskós brokkoli krémleves volt! Mindig nosztalgiával gondolok arra a pillanatra, amikor a tartós élelmiszer fiókból kivettem a eves port és vízben felforraltam. Roppant büszke voltam magamra, hogy ehető lett! Bár a szárított krutonok kicsit rágósak maradtak.

Aztán ahogy fejlődött a főzőtudományom, a porleveseket messziről elkerültem, hiszen igazi zöldségből is pillanatok alatt el lehet őket készíteni.

A mostani brokkoli krémlevesben nincsen tejszín. Se igazi, se növényi. És az igazat megvallva nem is hiányzik belőle, mert a földimogyoróolaj és a borecet finoman kiemeli a brokkoli természetes, földes ízét.

Hozzávalók három főre:

Mentes brokkoli krémleves

  • fél kiló brokkoli
  • két fej lilahagyma
  • egy evőkanál földimogyoróolaj
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só
  • néhány szem paradicsom és pár levél bazsalikom a tálaláshoz

A lilahagymát felvágjuk, majd földimogyoróolaj és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzádobjuk a sót, hogy gyorsítsuk a folyamatot. A brokkolit rózsáira szedjük, rádobjuk a hagymára és picit pirítjuk. Ezután annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Tíz percig főzzük. Végül egy botmixerrel pürésítjük belekeverjük a borecetet. Meghintjük sóval, majd néhány szem paradicsommal és friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Miért érdemes brokkolit enni? Egy igazi téli vitaminbomba, ami teli van C-vitaminnal, B1-, B2-,és B3- vitaminnak. Ezen kívül van benne béta-karotin, folsav, és jelentős a kalcium- no meg a vastartalma.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com