Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három mentes sütőtökös recept, amit ki kell próbálnod!

Megfáztál a hirtelen jött szeles-esős időben? Semmi gond, egyél sütőtököt, mert igazi őszi szuperélelmiszer. Csurig van C-vitaminnal, magas a kálium, a foszfor, a vas és a réz tartalma.Összeszedtünk három szuper mentes receptet, amit bármikor el tudsz készíteni.

1. Gyors póréhagymás sütőtökkrémleves

Egy gyors tévhitet tisztázzunk. Nem kell minden esetben a sütőtököt megsütni, szuperul lehet párolni vagy vízben főzni is. Az íze ugyanolyan, hanem jobb. És mellesleg kevesebb lesz a mosatlan is.

Hozzávalók: két személyre.

  • egy közepes sütőtök

  • egy fél rúd póréhagyma

  • öt-hat darab babérlevél

  • két deci rizstej/diótej (bármelyik jó, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok, akkor főzőtejszínnel is nagyon finom)

  • egy kávéskanál szerecsendió

  • ízlés szerint só, bors

  • a főzéshez kb. húsz gramm kókuszzsír

  • levesbetétnek egy marék bármilyen mag

 A sütőtököt megpucoljuk és kockákra vágjuk. Egy jó éles kés vagy egy erősebb hámozó ennél a munkafázisnál csodákra képes. Majd egy fazékban a kókuszzsíron megfuttatjuk a fél perc alatt karikára vágott pórét. Néhány perces pirítás után rádobjuk a sütőtököt is, majd felöntjük annyi vízzel, ami az egészet éppen ellepi.

Beletesszük a babérlevelet is, majd lefedjük fedővel és rotyogtatjuk. Körülbelül tíz perc múlva beleszórjuk a szerecsendiót is, hogy egy kicsit érdekesebb legyen az íze.  Amikor a tök annyira puha, hogy bele tudjuk bökni a villát. Átpakoljuk a tök-és pórédarabokat egy levesszűrő segítségével a turmixba. (A babérlevelet természetesen kivesszük, ha nem szeretnénk később evés közben a tálkából a kis zöld foszlányokat halászgatni.) Annyi főzőlevet csurgatunk rá, ami háromnegyed részét lepi el, majd beleöntjük az éppen otthon levő növényi tejet.

Összeturmixoljuk az egészet. Sózzuk, borsozzuk és egy marék maggal, illetve némi felkarikázott póréval tálaljuk. Ha nagyon el vagyunk idővel eresztve, akkor a magokat előtte egy serpenyőn megpiríthatjuk, de egy hétköznapi gyorsebédnél alánatúr is remek levesbetétként funkcionálnak.

2. Mandulás-pórés-sütőtökös csirkés kuszkusz

Az édes sütőtök remekül megy a földes ízvilágú póréhoz és a szintén édeskés kuszkuszhoz. Ebben az ételben azt szeretem, hogy pillanatok alatt össze lehet dobni, és akkora sikere van, hogy sose lehet eleget készíteni belőle.

Hozzávalók: két főre

  • fél kiló csirkemell

  • kétszáz gramm kuszkusz

  • egy szál póréhagyma ( a szára is)

  • harminc deka sütőtök

  •  egy deci mandulatejszín (ha nem vagytok tejérzékenyek, akkor lehet sima is)

  • két evőkanál mandula

  • egy késhegynyi fahéj

  • egy evőkanál szerecsendió

  • egy kávéskanál kakukkfű

  • ízlés szerint só, bors

  • a sütéshez kókuszzsír

A durvára vágott pórét egy vokban kókuszzsíron megpirítom. Hozzá dobom a viszonylag kis darabokra szeletelt sütőtököt. (Én nem szoktam előfőzni, vagy elősütni, sokkal egyszerűbb, gyorsabb, ha minden egy serpenyőben készül.) Beleteszem a csirkemelldarabokat, és öt percig együtt sütöm őket. Ezután felöntöm egy deci vízzel, beledobom a mandulát, és hagyom az egészet rotyogni.

Mikor a sütőtök elkezd puhulni (kb. tíz perc), akkor az egészet felöntöm mandulatejföllel, majd belerakom a fűszereket: a kakukkfüvet, a szerecsendiót és fahéjat. Sózom, borsozom. Beleteszem a kuszkuszt, ami egy szempillantás alatt felszívja a pórés-mandulás levet. Alaposan összekeverem az egésszel, majd formás kis adagokban tálalom.

A kakukkfű, a fahéjas szerecsendió és a kuszkusz pazar mód feldobja az amúgy tökegyszerű tökös-pórés csirkét. A receptnek van még egy plusz előnye azoknak, akik nem érzik a mosogatásban a zent: a főzés során egyetlen edényt piszkolunk össze, így újabb értékes perceket lophatunk az amúgy mindig kevésnek tűnő huszonnégy órából.


3. Kókuszos sütőtök krémleves

Ha unod a sima sütötökkrémlevest, akkor próbáld ki a kókuszos változatot. Kicsit csípős, enyhén fűszeres, és felmelegíti a lelked még a leghidegebb napon is.

Hozzávalók két főre:

  • egy kisebb sütőtök
  • két deci kókusztejszín (olcsóbb verzió: konzerves kókusztej ugyanolyan jó, mert nagyon sűrű)
  • egy fej lilahagyma
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál só
  • egy csipet cayenne bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott lilahagymát megfuttatjuk a kókuszzsíron. Rádobjuk a kockákra vágott tököt, majd jól összekeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi. Beleszórjuk a babérleveleket és fedő alatt puhára főzzük. A tököt és a hagymát beletesszük a turmixba, felöntjük annyi főzőlével, amennyi az egész háromnegyedét ellepi, aztán rácsurgatjuk a kókusztejet. Összeturmixoljuk, majd beleszórjuk a sót, a cayenne borsot, és némi maggal már tálalhatjuk is.

Tovább

"Tripla almás pite" muffin

desszert tejmentes

Ugye, te is imádod az almás pitét? De nem szeretsz vacakolni vele?! Akkor ez a te recepted. Gyors, elronthatatlanul könnyű. Gyerekkel is ki lehet próbálni, csak ne az ő kezükbe add a fahéjat, különben a fele a padlón, bocs nálunk a szőnyegen végezte.

"Tripla almás pite" muffin

Hozzávalók:

  • 20 dkg tönkölyliszt
  • 20 dkg növényi vaj ( ha nem vagytok érzékenyek, akkor jó a sima is)
  • 10 dkg eritrit (vagy xilit vagy nádcukor)
  • három nagyobb alma (savanykásabb)
  • két tojás
  • háromnegyed zacskó sütőpor
  • egy evőkanál fahéj
  • egy teáskanál vanília kivonat
  • egy deci almalé (lehetőleg natúr, frissen préselt)
  • díszítésnek néhány levél menta (elhagyható)

A lisztet összekeverjük a sütőporral és az eritrittel. Két almát lereszelünk, egyet pedig apró cikkelyekre vágunk. A reszelt változatba beleszórjuk a fahéjat. Belecsurgatjuk a vaníliát. Majd alaposan összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a kockára vágott vajat, beleütjük a tojásokat, végül pedig a reszelt almás keveréket. Belelöttyintünk egy úrias mozdulattal nagyjából egy deci almalevet is.

Ezután a legmagasabb fokozaton a robotgéppel összekeverjük. Nagyjából öt perc alatt szépen összeáll a tészta. Az egészet muffinpapírokba, szilikonformákba kanalazzuk. Az almacikkelyeket a masszába nyomkodjuk. Juthat a tetejére meg a belsejébe is! 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozatban húsz perc alatt készre sütjük. Végül néhány levél mentával díszítjük!

 

Tovább

Tequilás chili con carne taco

tejmentes főétel
A maradék babból egy botmixerrel babpürét készíthetünk!

A férjemmel vendégeket vártunk. Napokig gondolkodtunk rajta, mi a fenét főzzünk, ami hamar, de még inkább gyorsan megvan, kellemesen eltelít, és egészséges. Valahogy nem jutottunk dűlőre, pedig volt időnk gondolkodni, inkább elmentünk vásárolni. Talán majd akkor beugrik valami. Milyen jól tettük!

Épp küzdöttem a gyerekekkel, mert a kicsi az összes fűszert le akarta rámolni a polcról, amikor a férjem egy üveg tequilát rakott be a kocsiba kéne valami welcome-drink alapon. És akkor bevillant taco. A férjemnek meg a chili. A többit meg gyerekjáték volt kitalálni. Mire hazaértünk fejben összeállt a menüsor:

  • előétel: guacamole szárzellerrel és sárgarépával
  • főétel: chili con carne tacóba töltve
  • desszert: tönköly churros

Sajnos, nem sikerült mindent a megfelelően dokumentálni, mert dzsászt in tájm végeztem. Bár ami késik, nem múlik.

Chili con carne taco tequilával ( négy adag)

  • egy kiló sertéscomb
  • négy lilahagyma
  • fél kiló szárazbab
  • két deci paradicsomszósz
  • egy kaliforniai paprika
  • négy cent tequila
  • egy evőkanál szegfűbors
  • egy evőkanál római kömény
  • egy teáskanál koriander mag
  • egy teáskanál cayenne bors
  • egy teáskanál fahéj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint jalapeno paprika
  • ízlés szerint néhány levél koriander
  • nyolc darab taco

A lilahagymát durvára vágjuk össze, majd futtassuk meg egy naaagy vokban olívaolajon. Néhány perc pirítás után dobjuk rá a darált húst, a kaliforniai paprikát, öntsük fel a paradicsomlével meg tequilával. Keverjük össze az egészet! Keressünk egy csinos kis fedőt, és hagyjuk kis lángon rotyogni.

Közben az előre beáztatott babot külön rakjuk fel sós vízben főni, mert vagy két óra legalább kell neki, míg teljesen megpuhul.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy mozsárban törjük össze a fűszereket: a szegfűborsot, a római köményt, a koriander magot. Keverjük őket össze a cayenne borssal és a fahéjjal. Szórjuk meg a ragut a fűszerkeverékkel, a sóval, karikázzunk bele egy kis jalapenót és addig főzzük, amíg a hús szájban olvadósra nem puhul és elfőli gyakorlatilag a levét. Ez majdnem másfél óra! Tudom, sok idő, de addig lehet ugrani a desszertre vagy inni egy kávét. Vagy mindkettőt.

A puhára főtt babot csak a végén keverjük hozzá. A tacókat közben egy serpenyőben vagy urambocsá mikróban megmelegítjük. A közepére betöltjük a ragut és félbehajtjuk. Meg lehet szórni még koriander levéllel, sajttal ( ha nem vagytok érzékenyek),kenhetünk rá guacamolét, vagy fokhagymás tejfölt vagy tabascót! A variációknak csak a képzelet szab határt!

Tovább

Rántott hús extrákkal

főétel tejmentes

A magyar konyha egyik sajátos (eredendően osztrákoktól importált) étele a rántott hús. A panírt mindenki másképp csinálja.

Vannak, akik a full hagyományos tojás-liszt-zsemlemorzsa szentháromságra esküsznek. Vannak akik parmezánt tesznek bele, mások meg sört vagy reszelt krumplit.. Ízlés (vagy hogy egy klasszikust idézzek) gusztus dolga. Tudjátok ez olyan, mint a lecsó. Aki életében egyszer klopfolt már húst, tudja, hogy készül a tökéletes.

Én a zöldfűszeres-fokhagymás bundát szeretem, mert ad egy kis extrát a húsnak amellett, hogy eszembe juttatja a dédi vasárnapi ebédjeit. Az egészséges köretek közül remekül illik például a szezámos vöröslencséhez, a bulgurhoz vagy a gerslihez, meg a hajdinához.

Fokhagymás-zöldfűszeres rántott hús

Hozzávalók (hat-hét adaghoz)

  • 80 dkg csirkemell
  • 10 dkg tönkölyliszt
  • 2 tojás
  • két deci zabtejszín ( lehet sima is, ha nem vagytok rá érzékenyek)
  • egy csokor petrezselyem
  • egy csokor bazsalikom
  • 5 gerezd fokhagyma ( lehet több is, ha szeretitek)
  • ízlés szerint só
  • kókuszzsír a sütéshez

A csirkemelleket nagyjából másfél centi vastagságú szeletekre vágjuk. Nagyon picit megklopfoljuk, hogy mindenhol nagyjából ugyanolyan vastag legyen. Egy kicsit megsózzuk, majd félretesszük.

Összeállítjuk a masszát. A tojásokat összekeverjük a tejszínnek, beleszórjuk az összevágott petrezselymet, bazsalikomot és végül az összezúzott fokhagymát.

Végül jöhet a liszt! Lehetőleg két adagban adjuk hozzá, mert akkor egyszerűbb egy fokkal csomómentesre keverni. Akkor jó a massza, ha éppenhogy ragad. (Ha folyós lett, tegyünk hozzá még egy kanál lisztet. Ha túl szárazra sikeredett, akkor egy kis vízre van szükség.)

A szeleteket egyenként megforgatjuk benne, majd forró kókuszzsírban, kis lángon kisütjük. Oldalanként nagyjából 7 perc kell, de érdemes figyelni, mert ikönnyen túl lehet sütni. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, szemeljünk ki egy tesztpéldányt. Vágjuk ketté, ha szépen elváltak egymástól a rostok, tuti nem maradt nyers a közepe!

 A kókuszzsírtól nem lesz túl olajos, zsíros a hús, így nem lesz olyan érzésünk ebéd után, mint ha kő lenne a gyomrunkban.

Tovább

Rusztikus "pizzagalette"

Melegen a legfinomabb. Jah,még a robotgépet sem kell elővennetek!

Még maradt pár paradicsom a hűtő aljában. Teljesen elfelejtkeztem róluk egészen addig a pillanatig, amíg a férjem nem mondta, hogy a barátjáék délután csak úgy beugranak hozzánk.

- Nincsen itthon semmi!- vágtam rá csípőből, meg rossz kedvből.

- Liszt biztos van - vetette oda slendrián a férjem.

Nem szóltam semmit. Tudtam, igaza van. Szeretem a spontán vendégségeket, de hát azért jó falusi lányként, azért szeretem megkínálni őket valamivel. Kávéval, sütivel vagy valami sós ropogóssal. Tök mindegy. A gesztus a lényeg.

Ittam egy kávét, fejben elővettem a kedvenc pitetészta receptemet, amihez nem kell felmásznom a robotgépemért, és megnéztem mi maradt a hűtőben. Mentes sajt, pár szelet prosciutto és néhány paradicsom. Ennyi pont elég volt a tölteléknek!

Mentes pizzagalette:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 12 dkg növényi margarin (lehet sima vaj is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • 2 deci zabtejszín ( lehet sima főzőtejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • egy tojás
  • egy evőkanál só

A töltelékhez:

  • egy fej vöröshagyma
  • hat darab paradicsom
  • 100 gramm prosciutto
  • 50 gramm növényi „sajt” ( lehet sima mozzarella is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • egy marék friss bazsalikom

A tönkölyliszthez hozzáadjátok az apró kockára vágott hideg margarint, majd megsózzátok és belecsurgatjátok a zabtejszínt. El kezditek gyúrni! (Ha nem akar összeállni a tészta, értsd lisztes nagyon a tál, hiába gyúrtátok bele a tejszínt, akkor csurgassatok hozzá vizet!) Addig dolgozzatok a masszával, amíg egy gombócot nem formáltok belőle. Csomagoljátok folpackba, majd tegyétek fél órára a hűtőbe.

Ezután következhet a töltelék! Szépen vágjátok össze a vöröshagymát és futtassátok meg egy gondolatnyi olívaolajon. Dobjátok rá a cikkelyekre vágott paradicsomot, sózzátok meg, és hagyjátok tíz percet rotyogni. Ezalatt vágjátok össze a sonkát, a sajtot. Ha majdnem kész, keverjétek bele a sonkát és a sajt felét. Csukjátok le a gázt, és tegyétek félre.

A pitét lisztezett deszkán köbö fél centi vastagságúra nyújtsátok, aztán a közepére halmozzatok egy adagot a töltelékből. A szélére az istenért se tegyetek, mert akkor nem tudjátok visszahajtani! Ezután a tészta széleit hajtsátok középre nagyjából öt centinként. A szélét kenjétek le egy tojással és a tetejére tegyetek valamilyen formában sajtot.

Előmelegített sütőben nagyjából húsz-huszonöt perc alatt megsül. Friss bazsalikommal tálaljátok! Melegen a legfinomabb!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com