Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fahéjas-szilvás mugcake

tejmentes lowcarb desszert
Mikróban sütött, legális bűnözős, őszi bekuckózós finomság

Nálunk a fiúk jobban szeretik a sósat, mint az édeset. Én meg pont fordítva vagyok. Szinte remegek a krémekért, mézeskalácsért, tortákért. De mi van akkor, ha csak én akarok ilyet enni? Összedobok egy mugcake-et, amiben az a legjobb, hogy csak egy bögre és egy mikró kell hozzá.

Tudom, bizarr mikróban sütni. Én is szeretem a sütőmet, sőt bizalmas viszonyban vagyunk, ezért kétkedve próbáltam ki a mikrót, mint alternatív lehetőséget. Viszont minden előítélem szertefoszlott, mikor belekóstoltam ebbe a bögresütibe.

Fahéjas-szilvás mugcake

Hozzávalók egy adaghoz:

  • három púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • egy teáskanál eritit vagy xilit vagy bármi, ami édesít
  • egy kávéskanál sütőpor
  • egy kávés kanál kakaópor
  • egy evőkanál olívaolaj ( kókuszzsír vagy langyos vaj esetleg növényi margarin is jó)
  • egy kisebb tojás
  • egy fél érett banán
  • három szem szilva
  • egy teáskanál fahéj

Kiválasztunk egy öblös, ám jó nagy bögrét, majd beletesszük a száraz hozzávalókat: magyarán a lisztet, a xilitet, a sütőport. Alaposan összekeverjük, majd beleütjük a tojást. Hozzácsurgatjuk az olívaolajat és eldolgozzuk benne a nagyjából kidobásra ítélt, megbarnult banánt. Mindent egy kanállal, villával esetleg valami gyerekméretű habverővel összekeverünk a bögrében. Akkor jó, ha éppen folyós a tészta állaga. Végül belenyomkodunk néhány fahéjban megforgatott szilvát. És mindezt egy gyors mozdulattal betesszük a mikróba négy-öt percre. Ha csilingel a mikró, már lehet is kivenni.  Néhány szem szőlővel, mentával kidekoráljuk és kész. Langyosan a legfinomabb.

Tovább

Csípős mangótorta

Ki mondta, hogy egy süti csak édes lehet!?

A héten egyik este vendégeket vártunk. A férjem beígérte a chili con carne tacót, ahhoz kellett valami desszertet kreálni. Majdnem churrost sütöttem, mert mexikói is, meg könnyű is, de szerintem az csak frissen sütve tökéletes. Mivel a vacsi nagyjából egybe esett a gyerekek esti fektetésével, ezért egy könnyed, kókuszos-mangós tortát készítettem.

A tészta tulajdonképpen egy fahéjas, zabpelyhes massza, amit még csak sütni sem kell. Önmagában néhány óra alatt remekül összeérik a hűtőben. A krémben pedig a pláne a csípős mangó, amely egy kis tüzes karaktert ad a sütinek.

Csípős mangótorta ( kis tortaforma- talán 18 centis az enyém)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • egy bögre zabpehely
  • 100 gramm növényi vaj ( lehet sima is)
  • egy teáskanál fahéj
  • két evőkanál kókuszvirágszirup (mézzel is jó)
  • egy csipet só
  • fél lime leve

A krémhez:

  • két darab érett mangó
  • két evőkanál méz
  • egy teáskanál cayenne bors (Ha szeretitek a csípőset, mehet kettő is.)
  • négy deci kókusztej ( konzervváltozat)
  • egy érett banán vagy két evőkanál bármilyen édesítő ( Nádcukor, xilit, eritit – bármelyik jó)
  • egy zacskó instant zselatin ( vagy három lapzselatin)
  • fél lime leve

A díszítéshez:

  • egy marék mandulapehely
  • egy lime héja

A zabpelyhet összekeverjük a növényi vajjal, a fahéjjal, a sóval és a kókuszos sziruppal. Meglocsoljuk a lime levével, majd a masszát alaposan összedolgozzuk. (Ha száraznak érzitek a tésztát, akkor pici vizet tehettek még bele.)Végül egy kisebb tortaforma aljában dolgozzuk el, és tegyük a fagyasztóba nagyjából negyedórára.

Az érett mangót megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Majd egy nyeles lábasban a mézen kicsit karamellizáljuk és a cayenne borssal fűszerezzük. Hagyjuk pár percet pirulni, közben hevesen kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük a sűrű kókusztejjel. Rakunk bele édesítés gyanánk egy kis zúzott érett banánt vagy valamilyen cukorféleséget. Kicsit rázogatjuk, kevergetjük, majd belecsurgatjuk a lime-ot. Végül jöhet az instant zselatin, amit csomómentesre keverünk. Végül pedig az egészet rácsurgatjuk az alapra.

A tortát pedig egy éjszakára vagy három-négy órára betesszük a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen. (Be lehet rakni a fagyasztóba is, mert jégkrémtortaként is megállja a helyét.)

Tálalás előtt egy kis lime héjjal, mandulapehellyel vagy kis őszi rózsával díszíthetjük.

Tovább

Az elronthatatlan churros

tejmentes desszert fánk
Elég felpattintani egy lekvárt és abba is lehet mártogatni! Fotók: Kiss László

Lehet kávéba mártogatni, csokival tölteni vagy csak úgy magában ropogtatni – a churros, a „spanyol fánk” mára kis túlzással meghódította a világot. Hogy miért? Egy tök kezdő „cukrász” is nagyjából tíz perc alatt össze tudja dobni. Elrontani képtelenség, legfeljebb ha kicsit forró a tészta, akkor a műanyag habzsák okozhat némi bosszúságot.

Nyáron ettem először churrost a legnagyobb forróságban. Bejött. Túlontúl is, pedig alapvetően nem egy bikinibarát étel. Egy lazább, (értsd csak a mosnom, teregetnem és bézik szinten takarítanom kellett minimál gyereklogisztika mellett) úgy gondoltam, mentesítem. A férjem észre sem vette, hogy nem sima, hanem tönkölylisztet használtam. Már amennyit a kisebbik hagyott neki. Az utolsó kettőt mentettem el neki.

tejmentes desszert fánk

Fahéjas tönkölychurros

Hozzávalók egy adaghoz

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!

Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.

Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.) Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük. A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.

tejmentes desszert fánk
Illés  is szereti. Mondjuk mit nem? Elég nyitott a gyerek, mert a grillezett spárgától kezdve a zabkásán át a pacalig bármit megkóstol.

Churra juh vagy Made in China? Hogy az első churrost ki készítette, nem lehet tudni. A spanyolok szerint évszázadokkal ezelőtt a hegyekben legeltető pásztorok találták fel, akik a tűz fölött egyszerű kenyeret akartak sütni. Hosszas próbálkozások és kudarcok során rájöttek, ha hosszúkás, csillagformájú tésztát készítenek, könnyebben átsül a belseje úgy, hogy a kérge ropogós marad. Mivel a kenyérke alakja hasonlított a birkák szarvára, ezért az általuk legeltetett churra fajtájú birkáról churrosnak nevezték el.A portugálok szerint az „ősváltozat” receptjét még ők hozták Kínából. Az eredetileg sós, youtiao névre hallgató étel később vált a spanyol pásztorok kedvenc édességévé. Eredet ide vagy oda, a churros igazán akkor terjedt el, amikor a spanyol és a portugál nemesek elkezdték a tésztarudacskákat csokoládéba mártogatni.

Tovább

Őszi töltött padlizsán

Észre sem lehet venni, hogy nincs benne hús!

Sikerült a hétvégén mini padlizsánokat vennem a fehérvári termelői piacon, a Jancsárkertben. Volt közöttük lila, fehér, meg kevert színű is. Úgy örültem komolyan, mint egy pár új cipőnek!

Már amikor beletettem a kosaramba ( bocs, a babakocsi kosarába) tudtam, tölteni fogom őket. Hogy mivel? Zellerrel, dióval, lilahagymával és rengeteg fokhagymával.

Őszi töltött padlizsán

Hozzávalók két személyre:

  • négy-öt darab mini padlizsán ( ha nem kaptok, akkor két sima)
  • egy nagyobb fej lilahagyma
  • egy csokor szárzeller
  • egy marék durvára vágott dió
  • hat gerezd fokhagyma ( ha szeretitek lehet több is)
  • egy evőkanál borecet ( vagy 10%-os sima ételecet)
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál só
  • ízlés szerint olívaolaj

A mini padlizsánok tetejéről levágjuk a kalapot és a belsejét kikanalazzuk. Nem kell megijedni! Ez a recept legszemetebb, sziszifuszibb része, de nagyjából tíz perc energiabefektetéssel meg lehet oldani. A belsejét félretesszük, a külsejét pedig egy kerámia tálba pakoljuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a diót. Mikor kezd egy kis színe lenni, rácsurgatjuk a mézet és hozzádobjuk a lilahagymát és a szárzellert. Aláöntünk egy deci vizet és pár percet rotyogtatjuk, majd jöhet a padlizsán belseje. Alaposan összedolgozzuk az egészet. Megsózzuk, belekeverjük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és meglöttyintjük egy kis borecettel. Hagyjuk kicsit pirulni. Mikor a padlizsán kezd puhulni és nagyjából elfőtte a levét, akkor lecsukjuk a gázt.

Közben 180 fokra légkeveréses fokozatban beizzítjuk a sütőt. Összezúzunk még egy gerezd fokhagymát, majd belekeverjük egy kis olívaolajba és kikenjük vele a padlizsánok belsejét, majd visszatöltjük a tölteléket. Rátesszük a kalapokat. ( Ha egész padlizsánokkal dolgoztok, akkor vágjátok félbe, úgy töltsétek vissza a tölteléket és tegyetek rá alufóliát.) Meglocsoljuk az egészet még egy kis olívaolajjal, majd negyven perc alatt készre sütjük.

Végül szórjuk meg egy kis zellerzölddel és/vagy bazsalikommal!

Tovább

Sütőtök csirkemájjal, a filléres hedonizmus

Egy kis doboz áfonya (inkább ezt veszek a gyereknek, mint csokit) meg egy zacskó biorépa a zöldséglevesbe, és hopsz máris repült ezer forint. Azt vettem észre, de javítsatok ki, ha tévedek, az elmúlt néhány évben a hús árához viszonyítva, a zöldség és a gyümölcs drágább lett.

Én meg ragaszkodom, hogy naponta kerüljön belőlük az asztalra, ezért átálltam tudatos anyu üzemmódra. Nem kell semmi extrára gondolni. Csak ilyen apróságokra, hogy:

  • vásárlás előtt átnézem a hűtőt
  • kábéra megtervezem a heti menüt
  • legalább fejben írok egy listát vagy rámondom a telefonomra
  • helyi termelőktől vásárolok idény zöldséget és gyümölcsöt

Mivel dübörög a sütőtökszezon, ezért most viszonylag olcsón vettem egy nagyobb darabot, és a hűtőben levő csirkemájjal összeházasítottam.

Sokkal jobb volt, mint krumplival!

Az édes sütőtök remekül kiegészítette a máj telt ízét. Még úgy is, hogy lusta voltam előtte megsütni, és csak serpenyőben pirítottam egy kicsit rá. A kisebbik fiam még a tányér széléről is lekotorta a maradékot.

Sütőtök csirkemájjal

Hozzávalók három főre:

  • fél kiló csirkemáj
  • egy fej lilahagyma
  • egy csokor újhagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy fél sütőtök
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál piros paprika
  • két darab babérlevél
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só
  • kókuszzsír a sütéshez

Kókuszzsírban megpirítjuk az összevágott hagymákat, majd rádobjuk a nyers, hámozott, sütőtök kockákat. Picit megpirítjuk. Közben vadul kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Végül egy kis vizet alálöttyintünk, majd rátesszük a fedőt.

Hagyjuk pár percet rotyogni, majd beledobjuk egy laza mozdulattal a babért, a fahéjat, a szerecsendiót, és a piros paprikát. Amikor a tök annyira puha lesz, hogy éppen bele tudjuk szúrni a villát, akkor hozzáadjuk a felkockázott májat. Belekeverjük az összezúzott fokhagymát.

Megint jön egy pár perces rotyogtatás, ami alatt frankón el lehet tüntetni a zöldséghéjakat. A máj, ha megpuhult, megsózzuk és ráfacsarunk egy kis citromlevet.

Önmagában egytálételként is megállja a helyét, vagy össze lehet mellé dobni egy bézik rukkola salátát vagy urambocsá egy kis magos kenyérrel is ki lehet tunkolni.

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com