Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszi gombás szósz

Olyan krémes, hogy bármilyen húst feldob!

A legtöbb hússal az a baj, hogy akarva-akaratlanul túlsütik, és olyan száraz lesz a dédiként, mint a balsorsban a fájdalom. Mi, ha a férjemmel, vendégeket várunk, mindig készítünk pluszba egy tesztpéldányt, hogy még tálalás megnézzük olyan lett-e a végeredmény, amilyet elképzeltünk. És, hogy őszinte legyek, velünk is fordult már elő, hogy pár perccel később vettük ki a disznót vagy a csirkét a sütőből, és a belseje minden volt, csak szaftos nem.

Ilyen esetben, ha gyorsan össze szoktunk dobni egy „amittaláltamahűtőben” szószt, amivel menteni lehet a menthetetlent. Most egy tavaszi gombás változatot kísérleteztünk ki, és olyan jól sikerült, hogy a vendégek az apró malőrből semmit sem vettek észre.

Tavaszi gombás szósz

Hozzávalók három deci szószhoz

  • fél kiló bébicsiperke ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam)
  • egy fej lila hagyma
  • egy kis szár póréhagyma
  • egy deci kókusztejszín
  • egy evőkanál kókuszszirup ( jó helyette a méz is)
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só, bors

A bébicsiperkét, a lilahagymát, a póréhagymát apró nagyjából centis darabokra felkockázzuk. Ezután a hagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd rádobjuk a gombát. Kicsit pirítjuk. Amikor a csiperke barnulni kezd, akkor felöntjük a kókusztejszínnel. Belecsurgatjuk a kókuszszirupot és a végén belefacsarjuk a citromlevet. Egyet forr, és néhány bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Tovább

Viszlát hús!Helló gomba!

„Emlékezz ember porból vagy és porrá leszel!” - mondta mindig a dédi hamvazószerdán, mielőtt még belekanalaztam volna a szokásos „böjti” rongylevesbe. Onnantól kezdve húsvétig minden pénteken tojásos levest, tojásos nokedlit vagy valamilyen főzeléket ettünk tükörtojással. Vártuk is ám a húsvétot, mint a Messiást!

Pedig a böjtnek a régi, ilyen-olyan diéták, paleo vagy mentes étkezés előtt meg volt a szerepe: a nagy farsangi bálozás, disznóvágás és hasonlók után egyensúlyba hozta a szervezetet.

A nagy tavaszi regeneráció jegyében az elmúlt néhány évben főleg a férjem (én csak két hétig bírtam) keményen betartotta a böjtöt. Magyarán nem evett negyven napig húst. A nagy tanulságok a következőek voltak:

  • jobban oda kell figyelni a szénhidrát-fogyasztásra

  • a megfelelő fűszerrel és technikával bármelyik zöldség finom

  • a gyerekek odavannak a spenót és karfiolfasírtért

  • felgyorsul az anyagcsere és minimál sport mellett is szépen lassan olvadnak le a kilók

De maradjunk az első pontnál! Ahhoz, hogy ne felesleges szén-hidráttal pótoljuk a kieső állati fehérjét, érdemes végignézni, hogy minek magas a fehérjetartalma. Ebből szempontból egy fajta jolly joker bármilyen gomba. Miért?

  • tartalmazza a szervezet számára összes nélkülözhetetlen aminosavat

  • tele vannak rosttal, így hamar jól laksz tőlük

  • alacsony a kalóriatartalmuk

  • szuper kálium, foszfor, kálcium, valamint D-, B-,E-, és K-vitamin forrásnak számítanak

A gombák rengetegféleképp elkészíthetőek Most például a világ egyik legegyszerűbb tavaszi töltött gombáját készítettük el.Ehhez a nagy kalapú portobellót (igazából egy nagy kalapú csiperke) választottuk, hogy minél több cukkinis-répás keverék férjen bele.

Tavaszi töltött gomba

Hozzávalók négy főre:

  • nyolc darab portobelló ( Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.)
  • egy nagyobb szál sárgarépa
  • egy nagyobb szál cukkini
  • két kisebb fej lilahagyma
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál őrölt kömény
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint só
  • egy deci növényi tejszín (lehetőleg rizs, zab, de kipróbálhatjátok sima főzőtejszínnel is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • olívaolaj a sütéshez

A portobellókat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd kiszedjük belőlük a tönköket. A fejeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoljuk A tönköket, nem dobjuk ki, mert teli vannak ízzel, hanem apró darabokra vágjuk, pont úgy mint a lilahagymát. Aztán a répát és a cukkinit legyaluljuk.

A hagymát megfuttatjuk az olívaolajon. Rádobjuk a tönköket, aztán a répát és a cukkinit is. Kicsit összepirítjuk. Meghintjük sóval, köménnyel és beleöntjük a tejszínt. Főzzük max öt percig, végül egy kis citromlevet is csurgatunk bele. Ezzel készen is van a töltelék.

A fokhagymákat belezúzzuk külön négy cent olívaolajba, amivel szépen átkenjük a tepsiben lévő fejeket. (Nem sózzuk külön a fejeket, mert akkor nem pirulnak, hanem csak párolódnak!) Végül a tölteléket belekanalazzuk a fejekbe és az egészet betesszük sülni úgy negyed órára 180 fokra légkeveréses fokozatra. Akkor van készen, ha szép barnára pirult a széle. Végül sózzuk, a sütés közben kisült levével és fodros petrezselyemmel tálaljuk!

Tovább

Karácsonyi pontyleves

Haramabb elkészül, mint a halászlé!

Már csak két hét és itt van a karácsony! Szóval épp ideje gondolkodni az ünnepi vacsora menüjén, sőt készíteni egy próbaverziót, hogy szenteste nagyjából minden úgy sikerüljön, ahogy elképzeltük.

A férjemmel egyik este altatás után el kezdtük tervezgetni, hogy idén 24-én mi kerüljön az asztalra. A szempontjaink a következők voltak:

  • Viszonylag gyorsan és könnyen el lehessen készíteni!

  • Legyen benne sok zöldség, mert nem akarunk a vacsi után rozmárokként elterülni a kanapén és szuszogva énekelni a Mennyből az angyalt!

  • Legalább nyomokban illeszkedjen a magyar hagyományokhoz!

  • És ne kerüljön egy fél fizetésbe!

A nagy brainstorming eredményeképp egyelőre a levesben jutottunk dűlőre. Tuti, hogy karácsonyi pontylevest fogunk főzni. Félreértés ne essék ez nem halászlé, sokkal inkább egy húsleves halból, amit akár előző nap is meg lehet főzni.

Karácsonyi pontyleves:

Hozzávalók 8 főre:

  • egy kiló ponty (szeletelve vagy filézve)
  • öt-hat szem krumpli
  • egy nagyobb fej cékla
  • fél kiló csiperke
  • két fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma ( lehet több is)
  • 5-6 babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 liter zöldségalaplé (lefagyasztott húsleves is jó)

A zöldségalaplevet feltesszük egy nagy lábasban kis lángon főni, majd beletesszük a cikkelyekre vágott krumplit, céklát és egészben hagyott vöröshagymát. (A céklától nem kell félni, csak színt ad a levesnek!)Pár perc múlva belerakjuk a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és a szeletekre vágott csiperkét. (Én Amigo, a mi gombánkat használtam.) Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg a krumpliba éppen bele lehet szúrni a villát. Ekkor belerakjuk a halakat és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ez nagyjából 6-7 perc. ( Fagyasztott halnál kicsit több) Friss petrezselyemmel tálaljuk, de ha valaki szeret kalandozni facsarhat a tányérjába egy kis citromot is.

Tovább

Ebéd tíz perc alatt - csípős mogyorós- gombás tészta

tészta tejmentes amigoamigombánk támogatott tartalom

Gondolom veletek is előfordult már , hogy 11-kor eszméltek rá, hogy nincsen ebédetek! Ilyenkor a férjem kitalálja, együnk tésztát! Lehet rizs, szobe vagy teljes kiőrlésű! Tök mindegy! A szószokat meg a végtelenféleképp lehet variálni attól függően, mi van éppen a hűtőben!

Ilyenkor, ha tehetem és nem fognak be konyhalánynak, áttelepszem a gyerekszobába, mert egyszerűen nem bírom nézni, ahogy az alapanyagok vagy azoknak a maradványai teljesen ellepik a konyhapultot. Na, nem panaszkodom. Az ebéd mindig finom! Csak mosogatni ne kellene!

Csípős mogyorós- gombás tészta

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fél kígyóuborka
  • egy fél kínai kel
  • egy teáskanál kínai ötfűszerkeverék
  • egy teáskanál Cayenne bors
  • egy marék mogyoró
  • két evőkanál szójaszósz
  • két evőkanál szezámolaj
  • fél kiló teljes kiőrlésű tészta

A tésztához a vizet egy fazékban felforraljuk. Közben egy wokban az összevágott vöröshagymán és a szezámolajon megfuttatjuk a szeletekre vágott csiperkét. (Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.), majd rádobjuk a parasztzsülienre (értsd vastagabb hasábokra) vágott kígyóubit és a szeletekre vágott kínai kelt.

Megszórjuk kínai ötfűszerkeverékkel, szójaszósszal és egy kis Cayenne-borssal, hogy legyen ereje, majd öt percig hagyjuk fedő alatt rotyogni. Vagy egy éles késsel vagy pedig mozsárban durvára összetörjük a mogyorót,aztán ezt is a szósszal tesszük. Mikor a gomba megpuhul, lecsukjuk a gázt. Kifőzzük a tésztát. (rizstésztával és szobével is remek), majd összekeverjük a gombás szósszal. Akár kicsit rá is melegíthetünk. És már kész is az ebéd, ezért kár lett volna rendelni!

Tovább

Márton-napi libamelle rizottó

liba tejmentes
Még szerencse hogy Márton püspök annak idején egy libaólban bújt el! Fotó: Kiss László

Ugye tudjátok, hogy Márton napján azért kell libát enni, hogy következő évben is lehessen bőségesen a tejbe aprítani?! A probléma ott kezdődik, hogy liba nem terem minden hűtőpultban még november közepén sem. Ha meg véletlen érkezett egy dugi szállítmány comb, akkor azt tuti elkapkodták. Nah, mit csinál ilyenkor az ember lánya, újratervez. Mint a családi GPS.

Majd kiugrottam a bőrömből, mikor vettem egy csomag libamellet. A férjem gyártott hozzá csiperkés rizottót, amihez felhasználta a maradék húslevest. Én meg nekiláttam a libasütésnek, és készítettem hozzá egy gyümölcsös kávés szószt.

Libamelle rizottó csiperkével

Hozzávalók két személyre:

A rizottóhoz:

  • 200 gramm rizottórizs
  • 250 gramm csiperke (Én Amigo, a mi gombánkat használtam)
  • fél liter húsleves alaplé
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • egy fej vöröshagyma
  • egy evőkanál fehérborecet
  • egy teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • olívaolaj a sütéshez

A húshoz:

  • 500 gramm libamell
  • egy teáskanál koriandermag
  • négy gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kevés kókuszzsír (vagy növényi vagy sima vaj)

A szószhoz

  • egy körte
  • egy alma
  • egy narancs leve
  • egy deci presszókávé
  • három teáskanál barna cukor
  • egy teáskanál fahéj

Előveszünk egy wokot vagy egy vastag falú, nagyobb serpenyőt. Olívaolajon megfuttatjuk a a kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát és fehérrépát. Ráöntjük a rizst, alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük annyi húslevessel, amennyi éppen ellepi. (A legfinomabb maradék húslevessel!) Beletesszük a sót, a borsot, és addig főzzük fedő alatt, amíg a rizs az összes levet fel nem szívja. Ez nagyjából húsz perc. Végül megszórjuk egy kis kakukkfűvel és meglocsoljuk fehérborecettel.

A libamellen lévő zsírt éles késsel beirdaljuk úgy, hogy közben ne vágjunk bele a húsba, mert akkor sütés közben kiszáradhat. Beledörzsöljük a zúzott koriandert, a sót és a fokhagymát, és hagyjuk tíz percet állni. Egy másik serpenyőbe pici zsiradékot teszünk, majd belerakjuk a húsokat a zsíros részükkel lefelé. Ezután mindegyik oldalukat négy-négy percig pirítjuk, hogy szép kérget kapjanak. Ha ezzel végeztünk, akkor a libát betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Rácson nagyjából huszonöt percig sütjük. Miután kivesszük, alufólia alatt öt percet pihentetjük, majd felszeleteljük és a rizottó tetejére rakjuk.

Amíg a liba sül, addig elkészítjük a szószt! A körtét és az almát felkockázzuk. Beleforgatjuk a fahéjba. A liba serpenyőjében maradt zsírt egy nyeles fazékba csorgatjuk, majd beledobjuk a fahéjas gyümölcsöket. Picit pirítjuk, aztán felöntjük a kávéval. Megszórjuk egy kis barna cukorral és belefacsarjuk a narancs levét is. Körülbelül hat-hét percig főzzük. Végül botmixerrel simára turmixoljuk. A szósszal meglocsoljuk a libát, és a fogást melegen tálaljuk.

Tovább
«
123
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com