Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 nagyon finom növényi tej, amit otthon olcsóbban elkészíthetsz

A növényi tej drága mulatság, ha mindig boltban vesszük. A jó minőségű mandulatej ára valahol 6-800 forint között mozog literenként. A kókusz-, a zab-és a rizstej valamivel olcsóbb, de még így is 3-400 forintba egy liter.

Váltogatni szoktam, hogy épp mi van itthon. De ha megunom ízüket, akkor készítek itthon valamilyen növényi tejet. Hoztam nektek 3 receptet, amit gép nélkül, minimális munkával ti is elkészíthettek.

Diótej

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • 15-20 szem egész dió vagy 15 dkg pucolt dió
  • fél liter víz
  • három evőkanál nyírfacukor
  • egy fél rúd vanília kikapart magja

Az egész diót megpucoljuk. Ha nincsen diótörőd, mint nekem, akkor olyan alternatív megoldások közül választhatsz, mint a konyhakövön papírtörlőbe rejtett dióra ugrálás vagy a kiskalapácsos régi, ronggyá olvasott női magazinon törögetés. Én az utóbbit választottam. Nagyjából tíz perc alatt végeztem is az egésszel. Ez volt a munka legnehezebb része. Ha pucolt dióval dolgozol, akkor mákod van, ezt a részt már abszolváltad.

A pucolt diókat egy tálban fél liter, forró vízben megáztatjuk. Az edény tetejét lefedjük folpackkal, fedővel, (serpenyővel), amivel akarjátok. Hagyjuk állni legalább egy-két órát, amíg ki nem hűl, de egy éjszaka is bőven belefér.

Ezután nincs más dolgunk, mint a diót a levével együtt beletenni egy turmixba vagy valamilyen aprításra alkalmas eszközbe. Jó alaposan megturmixoljuk. Beletesszük a nyírfacukrot és a kikapart vaníliarúd magját. A megmaradt diórészecskéket egy levesszűrő segítségével eltávolítjuk. A diótejet egy csinos kis üvegbe töltjük, és már főzhetjük is kávét. Ha nem vagytok nagy koffeinisták, akkor készíthettek belőle például almás-diós shake-ot vagy chiapudingot.

Máktej

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • kb. száz gramm mák (nem darált)
  • kb. négy deci víz
  • két evőkanál eririt/nyírfacukor

A mákot egy tálba teszem és leforrázom a vízzel. Az edény tetejét egy folpackkal, fedővel, bármivel lefedem és állni hagyom egy fél napot vagy egy estét. Kinek, hogy tetszik. Ezután beteszem a turmixba, és összeturmixolom. A végeredményt egy sűrű levesszűrőn vagy harisnyán átszűröm. Belekeverek két evőkanál eritritet vagy nyírfacukrot. Ha nagyon gurmandkodni akarok, akkor még belekaparok egy fél rúd vaníliamagot. És kész. Tökéletes shake-alap, de fantasztikus kakaónak is, plusz különlegessé teszi a kávét. Meg a reggelt!

Házi kókusztej (nagyjából fél literhez)

Hozzávalók kb. fél literhez:

  • 100 gramm kókusz reszelék
  • négy deci víz
  • két evőkanál nyírfacukor

Felforraljuk a vizet. A kókuszreszeléket beletesszük egy kancsóba, tálba kinek mi van éppen kéznél. Leöntjük a forró vízzel. Lefedjük egy fedővel, folpackkal vagy bármilyen tetővel. Hagyjuk állni két órát, majd az egészet leturmixoljuk. A végeredményt egy sűrű levesszűrőn átszűrjük. Beletesszük a nyírfacukrot és máris önthetjük a kávéba, kakaóba, shake-be vagy bármibe.

 

Tovább

Ünnepi paprikás krumpli

A férjem szerint a paprikás krumpli mentes étel. Nincsen benne liszt, tojás, sőt még tejtermék sem. Csak egy kis szalonna, meg kolbász, meg ha belelapozunk Széll Tamás-féle diszkontos szakácskönyvbe, akkor egy kis garnéla. Összevontam a szemöldököm. Tulajdonképpen igaza van a férjemnek, ha attól eltekintek, hogy a krumpli összetett szénhidrát, a szalonna meg a kolbász jó értelemben vett zsír. Mivel Illés épp aludt, Ágostonnal nekiálltunk főzni. Igaz, közben vészesen fogyott a pirított kolbász, és szalonna! Friss vlogposzt!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 3 fej sonkahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél kiló garnéla
  • fél rúd füstölt kolbász
  • 10 dkg szalonna
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • egy deci fehér bor
  • ízlés szerint só, bors, piros paprika

Tovább

Szicíliai halleves karácsonyra

Nálunk elképzelhetetlen a karácsony halászlé vagy valamilyen halleves nélkül! Többször készítettünk már hagyományos pontyhalászlevet, finn lazaclevest. Idén pedig biztosan szicíliai halleves lesz a menü, amelyhez külön alaplevet kell főzni. Ó, nem kell megijedni, nem kell egy napot hozzá a konyhában tölteni, az expressz alaplé percek alatt összedobható. Utána meg csak bele kell dobálni a hozzávalókat.

A mostani főpróba annyira jól sikerült, hogy egy kiskanálnyi sem maradt belőle! Friss vlogposzt!

Hozzávalók hat személyre:

  • 1 kg tengeri hal
  • fél kiló garnéla
  • 500 g sűrített paradicsom
  • 30 g datolyaparadicsom
  • 3 szárzeller
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • egy deci száraz fehér bor
  • egy teáskanál római kömény
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint chilipaprika (elhagyható)

A díszítéshez (elhagyható)

  • néhány kanál parmezán és pár levél bazsalikom
Tovább

Krémes kókuszos panna cotta téli cseresznyével

Mindig szerettem a panna cottát. Már akkor is, amikor még csak tuningolt zacskós levest tudtam főzni, ezért három évadnyi Sütimester, egy adag túrófánk és a híres citromos muffin után (amelynek a nyoma a mai napig ott van a bal kezemen a mutatóujjamon) meg próbálom elkészíteni. A nagyobbik fiam alig 6  hónapos volt, amikor egyik este megfőztem. Nettó három perc munka. Egy éjszaka hűtő (biztosra mentem) és fenomenális siker.

Azóta nem emlékszem már hány verzióban készítettem. Most egy  mentes kókusztejszínes-citromos-téli cseresznyés változatot hoztam nektek. A lényeg maradt: pár perc munka, öt-hat óra hűtés (ha egy éjszaka az sem gond) és egy szájban olvadós pohárkrém, amiből sosem lehet eleget készíteni. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 6 deci kókusztejszín
  • egy citrom leve
  • egy evőkanál vaníliaaroma
  • egy evőkanál cukor (eritrit, xilit stb. is jó)
  • 3 lapzselatin
  • néhány szem téli cseresznye
  • néhány karika citrom
  • egy evőkanál fekete szezámmag
Tovább

Lélekmelengető francia gombaleves

A borongós, hűvös ősz idő beköszöntével esténként sokkal jobban esik a leves. Nemcsak nekem meg a férjemnek, hanem a fiúknak is. Sokszor dobok össze ilyen-olyan zöldséges levest, amit utána például házi kovászos kenyérrel ki lehet tunkolni. Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét. (feltéve ha valaki nem ragaszkodik a halászléhez)

A srácok most inkább nindzsajárgányokat építettek, amíg én főztem, de amint a leves illata betöltötte a házat, rögtön megjelentek a konyhában. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz
Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com