Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszi spenótkrémleves

Spenótból nemcsak főzeléket és tésztát lehet főzni, hanem például krémlevest is. Kicsit olaszos, egy érzésnyit franciás recept, amit rojál betéttel (a gyerekeknek pedig levesgyönggyel) tálalunk. Friss vlogposzt.

Tovább

3 klassz és könnyű leves recept

Nincsen hétvége leves nélkül. Nálunk legalábbis. Általában variálni szoktam, hogy melyik hétvégén, mit főzök, hogy senki ne unja meg. Most 3 nagyon finom, de teljesen különböző receptet hoztam. Van közte magyar egy franciás beütéssel, olasz és egy csipetnyi indiai is. 

„Extra pink” mentes meggykrémleves

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló magozott meggy (fagyasztott)
  • két deci kókusztejszín vagy mandulatejföl
  • négy evőkanál nyírfacukor vagy eritrit (attól függően, mennyire savanyú)
  • két evőkanál méz vagy agávészirup
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • egy kávéskanál szegfűszeg
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)
  • egy marék darált mandula
  • a díszítéshez kakukkfű vagy mentalevél
  • egy rúd fahéj (vagy egy kávéskanál őrölt fahéj)

A meggyet annyi vízbe tesszük bele, amennyi éppen ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a mézet vagy az agávészirupot attól függően mi van otthon. Belerakjuk a fahéjat és a szegfűszeget is, hogy az aromájuk kicsit ki tudjon főni. És mellesleg jó illat legyen az egész konyhában, de ez már mellékes. Szóval egy kicsit hagyjuk rotyogtatni. Közben figyeljünk oda a gyerekre, ha természetesen a közelünkben van, és épp arra készül, hogy  kipakolja a fél konyhaszekrényt. De térjünk vissza a tűzhelyhez! Kábé tíz perc múlva belecsurgatjuk a kókusztejszínt, a beledobjuk a vaníliát és a szerecsendiót is. Egyet hagyjuk forralni, majd előkészítjük a turmixot, botmixert.

A meggy kb. felét minimális lével átpakoljuk a turmixba, majd selymesre aprítjuk. Utána az egészet visszapakoljuk a fazékba. Közben esetleg bekapcsoljuk a tévét, előveszünk egy játszós fakanalat stb, és a gyereket áttereljük a konyha, a nappali egy másik pontjába, hogy a meleg léből tuti semmi se menjen rá. Összekeverjük a bent maradt meggyel, és várjuk, hogy egy kicsit hűljön, mert langyosan, vagy hidegen a legfinomabb. Megszórjuk mandulával, megdizájnoljuk mentalevéllel, vagy ha elfelejtjük felírni a bevásárló listára, akkor az „azthittemelfagyottkintdemégiskihajtott” kakukkfűvel.

Narancsos-kókuszos dahl 

Hozzávalók:

  • négyszáz gramm vörös lencse
  • egy szál póréhagyma
  • két szál sárgarépa
  • két centi friss gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • egy narancs leve
  • két deci kókusztej
  • egy evőkanál garam masala
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy deci zöldségalaplé
  • egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz


Az összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!


Pappa di pomodoro


A pappa di pomodorót, vagyis toszkán paradicsomlevest 30 perc alatt el lehet készíteni és még a maradék szikkadt kenyeret is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:

Tovább

3 ünnepi leves karácsonyra

A karácsonyi ünnepi menüsor számomra elképzelhetetlen leves nélkül. Mutatunk hármat, amit bárki könnyedén, akár alaplé nélkül is el tud készíteni, feltéve ha nem ragaszkodunk a halászléhoz. 

Mazsolás gesztenyekrémleves

Hozzávalók két főre

  • harminc deka egész gesztenye
  • egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet só
  • a tálaláshoz egy marék mazsola

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat. Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.

A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola. Egyszerű, nagyszerű, vendéglenyűgöző, lustáknak és elfoglalt háziasszonyoknak való recept. Kábé fél óra héjpucolásostul, mindenestül elkészül. És nem utolsó sorban száz százalék gesztenyét tartalmaz.

Csípős paszternák krémleves

Hozzávalók négy főre 

  • fél kiló paszternák
  • egy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • egy késhegynyi zúzott koriandermag
  • egy evőkanál só
  • egy késhegynyi bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni.

Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom. Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

Gyömbéres almás céklakrémleves 

A leveshez:

  • két-három darab nagyobb cékla
  • két közepes alma
  • két deci rizstejszín (aki nem tejérzékeny vagy paleós, az használhat sima főzőtejszínt is)
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál bors
  • egy csipet gyömbér
  • az ízesítéshez só
  •  a sütéshez kókuszzsír

 A galuskához:

  • két tojásfehérje
  • két evőkanál nyírfacukor (lehet sima cukor vagy eritrit is attól függően, ki mit használ)
  • egy citrom reszelt héja

A fazékban az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a megtisztított, kockára vágott céklát és a felaprított almát. Pár perc kevergetés után felöntjük az egészet nagyjából egy liter vízzel. Belerakjuk a fokhagymát, a borsot, és hagyjuk tizenöt-húsz percig rotyogni.

Megszúrjuk villával a céklát és az almát, ha elég puhának érezzük, akkor jöhet bele a rizstejszín és a gyömbér. Még pár percig főzzük, majd ízlés szerint sózzuk. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Amíg a leves hűl, belevághatunk a habgaluskagyártásba! A tojásfehérjét robotgéppel habosra verjük. Akkor tökéletes, ha megfordítjuk a tálat és a hab nem folyik ki belőle. Ezután vizet melegítünk. Két evőkanál segítségével hosszúkás gömböket formázunk, majd a galuskákat oldalanként egy-egy percig főzzük. A tetejükre egy kis citromhéjat reszelünk.

 

 

Tovább

Finn lazacleves recept egyszerűen

recept leves lazac karácsony

A lohikeitto, vagyis a finn lazacleves szerintem az egyik legkönnyebben elkészíthető halleves, mert nem kell hozzá halalaplevet főzni. (Mondjuk egy kis zöldségalaplé jól jöhet, de nem fontos.)

A lazacleves pazar nyitánya lehet szenteste az ünnepi vacsorának, feltéve ha nem ragaszkodunk hagyományos halászléhoz.

Tovább

3 lélekmelengető őszi leves a hosszú hétvégére

Annak ellenére, hogy mindnyájan levesesek vagyunk, általában csak hétvégén főzök levest. Mint nagyjából minden kisgyerekes családnál, nálunk is a krémlevesek mennek lehetőleg jó sok levesgyönggyel. Hoztunk nektek 3 szuper családi receptet!

Mazsolás gesztenyekrémleves

Hozzávalók két főre

  • harminc deka egész gesztenye
  • egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet só
  • a tálaláshoz egy marék mazsola

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat.

Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.

A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola.

 

Francia gombaleves

Nagy kedvencünk a francia gombaleves, ami majdnemhogy annyira ünnepi, hogy akár a karácsonyi vacsorán is megállná a helyét.

Hozzávalók négy személyre

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • 3 babérlevél
  •  egy teáskanál kakukkfű
  • egy csipet szárított gomba (opcionális)
  •  két deci fehér bor
  •  két tojássárgája
  • négy deci (vegán) tejföl)
  • pici olívaolaj
  • 2 liter víz

 

Mézes birskrémleves

A csodagyümölcs birsből szuper leves készíthető: csak nagyjából húsz perc, egy kis fűszer és két kanál méz kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 6-7 szem birsalma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szegfűszeg
  • egy teáskanál szerecsendió
  • 2 deci (vegán) tejföl)
  • egy citrom leve
  • néhány levél menta

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com