Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így főzz gyerekkel együtt!

Egy kis műmaszatolás, tökéletes tálalás és makulátlan konyha – csak a képeken és a tévében megrendezett főzővideókban így néz ki a főzés egy vagy két (haladóknak három vagy több) hat év alatti gyerekkel. A valóságnak még csak nyomokban sincsen köze ehhez. Mielőtt belevágnátok a családi főzésbe, összeszedtünk néhány jó tanácsot, hogyan lehet elkerülni a totális káoszt.

  • Csak akkor vond bele a gyereket a főzésbe, ha nem fáradt. Egy túlpörgött, nyűgös kicsi garantáltan nem azt csinálja, amire megkéred például össze-vissza dobálja a spárga végeket vagy kakaóporos ujjakkal végigtapicskolja a fehér falat vagy lépten-nyomon a sütő hőfokszabályzóját akarja tekergetni.
  • Válassz nagyon-nagyon-nagyon egyszerű receptet, amit szinte lehetetlen elrontani és nagyjából fél óra alatt megvan. Például egy leves, főzelék vagy tészta.
  • Mielőtt nekilátnátok a munkának, pakolj ki minden hozzávalót és eszközt. Roppant bosszantó tud lenni, amikor majd leég a rántás, te meg a reszelőt vagy a deszkát keresgeted úgy hogy közben a gyerek a nadrágod szárába csimpaszkodik.
  • Ha ritkán főztök, akkor a gyerek először csak adogassa a hozzávalókat. Közben mondd el, hogy ez micsoda, milyen íze van és mit fogtok vele csinálni, és mi lesz belőle. Ha több kicsivel dolgozol együtt, oszd ki a feladatokat különben mindenen össze fognak veszni. A nagyobbak már megmoshatják a zöldségeket, megkeverhetik a szószt vagy kis sodrófával ki tudják nyújtani a tésztát.
  • Ne ess kétségbe, ha kiborul egy pohár víz vagy a földön több lesz a liszt, zöldség-gyümölcshéj, csomagolópapír, mint a pulton.
  • Ne pánikolj, ha a kisautók a frissen átgyúrt pitetésztában akarnak driftelni. Ilyenkor vágj le egy versenypályának való darabot és vegyél egy nagyon mély lélegzetet.
  • A meleg felületektől mint főzőlap, sütőajtó minden esetben tartsd őket távol. Nálunk, ha épp kiveszem a sütit, kenyeret a sütőből a gyerekeket a nappali másik sarkába küldöm, és elkiáltom magam, vigyázat forró.
  • A végeredmény szinte biztosan nem lesz fotogén. Főleg ha a dekorációt, tálalást a gyerekekre bízod.
Tovább

Frittata, a tökéletes reggeli

Rántotta vagy bundáskenyér? Ha oda meg vissza vagy értük, akkor egy ráérős szombat reggel vagy délelőtt próbáld ki a frittatát, az olasz tojáslepényt. Egyszerű, gyors és nem utolsó sorban rengetegféleképpen el lehet készíteni. Attól függően épp, mi van a hűtőben. Most egy répás-lilahagymás változatot sütöttem, amely nemcsak színeiben, hanem ízeiben is megidézi a tavaszt. Részletek a friss vlogposztban!

Hozzávalók:

  • nyolc tojás
  • két szál répa
  • két gerezd fokhagyma
  • egy fej lilahagyma
  • egy pohár vegán tejföl (lehet sima is)
  • ízlés szerint só
  • pici olívaolaj a sütéshez
  • néhány levél görög bazsalikom és kakukkfű
  • egy kanál parmezán (elhagyható)

Tovább

Burgundi marha egyszerűen, avagy a boeuf bourguignon

A férjemmel szoktunk lusta hétvégéket tartani, már ha épp valamelyikünknek nem kell dolgoznia. Ilyenkor szándékosan nem megyünk sehova, mert annyi inger ér bennünket hét közben, annyi helyre kell időre odaérkezni, hogy úgy érzem magunkon, kell egy szusszanásnyi semmittevés otthon. Olyankor pláne, ha kint fúj a szél, esik az eső, a gyerekek vagy legóznak, vagy kőomlást építenek párnából a nappaliban, vagy rajzolnak szerencsésebb esetben a papírra, vagy kuktáskodnak mellettünk a konyhában.

A legutóbb családilag burgundi marharagut, vagy más néven boeuf bourguignont készítettünk. Nem volt egy gyors kaja, majd három órán keresztül főtt. Ebből az utolsó negyed órát a sütő előtt guggolva töltöttük, nehogy véletlen túlsüljön a hús. A nagyobbik csak annyit mondott, miután megkóstolta: kiváló ízek. Holnap is ilyet eszünk?

Boeuf bourguignon (Hozzávalók négy személyre)

  • egy kiló marha comb
  • egy szál póréhagyma
  • két fej lilahagyma
  • egy evőkanál liszt
  • két szál répa
  • egy fej fokhagyma
  • fél liter száraz vörösbor
  • négy-öt szál friss kakukkfű ág
  • négy-öt darab babérlevél
  • egy kis üveg olívakrém (opcionális)
  • ízlés szerint só és bors
  • egy liter húslevesalaplé

A combot nagyobb kockákra vágjuk, és anélkül hogy megsóznánk az olívaolajon lepirítjuk. Belehintünk egy evőkanál lisztet, pár perc alatt lesütjük. Ha ezzel végeztünk, akkor kiszedjük a húst egy tálba. Egy óriási wokban az összeaprogatott pórét, lilahagymát, répát és fokhagymát lepirítjuk. A hagymás alapra visszatesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a borral, majd a húsleves alaplével. Hagyjuk picit rotyogni. Pár perc múlva beletesszük az olívakrémet, a babérlevelet, és a kakukkfüvet.

Egy órán keresztül kis lángon főzzük, majd az egészet átöntjük egy nagy tepsibe. Lefedjük alufóliával, majd két órán át 150 fokon légkeveréses fokozatban megsütjük. Akkor van készen, ha a lé fele elfőtt és a hús olyan puha, hogy szinte szétomlik a szájban. Sáfrányos csicsóka( vagy krumplipürével) tálaljuk.

Tovább

Terasznyitó könnyed spárgakrémleves

leves spárga mentes recept vlog

Kihasználtuk a nyári meleget, és kitelepítettük a konyhát a teraszra. Egy könnyed spárgakrémlevest dobtunk össze, amiben a kétéves is segített. A többi kiderül a friss vlogposztból!

Hozzávalók:

  • egy csokor fehér spárga
  • egy szál póréhagyma
  • egy deci bor
  • egy teáskanál kínai ötfűszer
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány babérlevél
  • 2 deci vegán tejföl ( sima is jó)
  • ízlés szerint só
  • néhány levél bazsalikom a díszítéshez

Tovább

Csicsókás bolognai csőben sütve

férjem főzte gluténmentes mentes recept

Az az igazság, hogy a tavaszi nagytakarítás mindig rendesen kiveszi belőlem az energiát. Ablakpucolás, szőnyegporolás, selejtezés, ágytakarómosás… brrrr. Ilyenkor a főzést ki szoktam delegálni: vagyis megmondom a férjemnek a te dolgod az ebéd. Az hogy, ezt hogyan oldja meg, az már az ő dolga. Felőlem rendelhet is, csak nekem ne kelljen hozzá asszisztálni.

Most is, mint ahogyan szokta, okosban oldotta meg a történetet. A fiúk nagy kedvencét a bolognait dobta össze, de csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy nincsen itthon spagetti, így kinyitotta a kamra ajtaját és vékonyra szorított szájjal nekiállt csicsókát pucolni.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy kiló darált hús ( ha lehet sertés vagy marha vegyesen)
  • két fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • két deci vegán tejföl ( nyilván hagyományossal is működik)
  • egy szál szárzeller
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • reszelt sajt (opcionális)
  • néhány levél lestyán
  • egy kiló csicsóka

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a sót, a borsot, és sűrű kevergetés mellett pár perc alatt lepirítjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt nagyjából negyedóráig rotyogtatjuk. Közben a csicsókát megpucoljuk, centi vastagságúra szeleteljük. Nem olyan egyszerű feladat, mert a gumóknak elég girbe-gurba a felszíne. A szeleteket egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, majd megsózzuk.

Ha a húsos ragu nagyjából elfőtte a levét, elerakjuk a felkockázott szárzellert, a zúzott fokhagyma gerezdeket és elkeverjük benne a tejfölt. Pár percet főzzük, aztán gondosan rácsurgatjuk a csicsókaszeletek tetejére. A tetejére reszelhetünk sajtot, de enélkül is finom. A bolognait előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses fokozatban nagyjából húsz-huszonöt percig sütjük.

Néhány levél friss lestyánnal tálaljuk. Ha nincsen otthon, akkor bazsalikomot is lehet helyette használni!

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com