Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így főzzük be passzírozás nélkül a paradicsomot!

A család, a szomszédok és a kertünk jóvoltából egyik napról a másikra egy rekesznyi paradicsomunk lett. Mutatjuk hogyan raktuk el "okosan" télire anélkül, hogy elő kellett volna venni a paradicsompasszírozót!

Friss vlogposzt!

Tovább

Zenék főzéshez

Még az edények is táncra perdülnek!

Iszonyatosan szeretek sütni-főzni nekem, de is vannak napok, amikor beüt az alkotói válság, és fogalmam sincsen mi lesz az ebéd/vacsi vagy a zöldségpucolás helyett legszívesebben a kanapén kucorogva olvasgatnék. Na, de hát az anyaság, háziasszonykodás nem kívánságműsor, pláne ha a gyerekek nagyranyílt szemekkel néznek! Ilyenkor hangulattól függően kapcsolok zenét!

Daniel Pemberton: Fugue in D minor

A gyerekek nagyon munkaigényes ebédet például burgundi marharagut kívánnak. Még akad itthon némi marhahús, ezért nekilátok. Megpucolok vagy egy kiló zöldséget, hártyázom a húst, majd kockára vágom és oldalanként pirítom. Rotyogtatom egy órát, majd vaslábasban sütöm vagy három órát. Közben folyamat koncentrálok kell, különben az egész mehet a kukába vagy jobb esetben a szomszéd macskának.

Sosztakovics: Második keringő

A férjemmel ketten vagyunk a konyhában. És azt játsszuk, hogy ő a séf, én a konyhalány. Álladóan beleszól a munkámba, hogy túl nagyra vágtam a répát vagy hogy nem találja a nagy reszelőt. Mert nincsen a helyén. Aztán kiderül, hogy mégis ott van, de nem vette észre, mert valaki (sosem derül ki, hogy ki!) elépakolta a nagylábast. Aztán a fűszerezésnél valahogy dűlőre jutunk, és a végeredmény káprázatos lesz!

Kill Bill 2-Malaguena Salerosa

Max tizenöt percem van főzni, mert most estünk haza a délutáni tornáról/sakkról/bevásárlásról/stb. A vacsi amittalálokahűtőben tészta parmezánnal. Még rajtam van a kabát, amikor felteszem a gázra a tésztafőző vizet. Mire tálalok, addigra már a napi mosást is elindítom.

Ramones: Judy is a punk

Nah, ilyenkor nincsen nagy lakoma! Csak főzök egy virslit, vagy betolok egy adag halrudat a sütőbe. Amíg elkészül, addig ugrálunk a kanapéról és bulizunk egy nagyot!

Tovább

Így főzz gyerekkel együtt!

Egy kis műmaszatolás, tökéletes tálalás és makulátlan konyha – csak a képeken és a tévében megrendezett főzővideókban így néz ki a főzés egy vagy két (haladóknak három vagy több) hat év alatti gyerekkel. A valóságnak még csak nyomokban sincsen köze ehhez. Mielőtt belevágnátok a családi főzésbe, összeszedtünk néhány jó tanácsot, hogyan lehet elkerülni a totális káoszt.

  • Csak akkor vond bele a gyereket a főzésbe, ha nem fáradt. Egy túlpörgött, nyűgös kicsi garantáltan nem azt csinálja, amire megkéred például össze-vissza dobálja a spárga végeket vagy kakaóporos ujjakkal végigtapicskolja a fehér falat vagy lépten-nyomon a sütő hőfokszabályzóját akarja tekergetni.
  • Válassz nagyon-nagyon-nagyon egyszerű receptet, amit szinte lehetetlen elrontani és nagyjából fél óra alatt megvan. Például egy leves, főzelék vagy tészta.
  • Mielőtt nekilátnátok a munkának, pakolj ki minden hozzávalót és eszközt. Roppant bosszantó tud lenni, amikor majd leég a rántás, te meg a reszelőt vagy a deszkát keresgeted úgy hogy közben a gyerek a nadrágod szárába csimpaszkodik.
  • Ha ritkán főztök, akkor a gyerek először csak adogassa a hozzávalókat. Közben mondd el, hogy ez micsoda, milyen íze van és mit fogtok vele csinálni, és mi lesz belőle. Ha több kicsivel dolgozol együtt, oszd ki a feladatokat különben mindenen össze fognak veszni. A nagyobbak már megmoshatják a zöldségeket, megkeverhetik a szószt vagy kis sodrófával ki tudják nyújtani a tésztát.
  • Ne ess kétségbe, ha kiborul egy pohár víz vagy a földön több lesz a liszt, zöldség-gyümölcshéj, csomagolópapír, mint a pulton.
  • Ne pánikolj, ha a kisautók a frissen átgyúrt pitetésztában akarnak driftelni. Ilyenkor vágj le egy versenypályának való darabot és vegyél egy nagyon mély lélegzetet.
  • A meleg felületektől mint főzőlap, sütőajtó minden esetben tartsd őket távol. Nálunk, ha épp kiveszem a sütit, kenyeret a sütőből a gyerekeket a nappali másik sarkába küldöm, és elkiáltom magam, vigyázat forró.
  • A végeredmény szinte biztosan nem lesz fotogén. Főleg ha a dekorációt, tálalást a gyerekekre bízod.
Tovább

Ha rád tör a nassolhatnék: áfonyás chiapuding

Én egy olyan típusú nő vagyok, aki szereti az édességet. Főleg a tortákat és a pohárkrémeket. Lehet felőlem csokis, mandulás, epres vagy cukrosan remegő, nyelven olvadó mascarponehab, egyre megy. Legszívesebben az összeset, az utolsó kanálkáig befalnám, de sajnos nem lehet, mert rajtam minden szelet sütemény meglátszik. Ezért tartom igazságtalannak, amikor topmodellek olyan agyoneffektelt képeket töltenek fel az Instagramra, ahol szinte habzsolják a cupcake-et meg a színes cukros nyalókákat. A helyzetre a divatlapok külön rákontráznak: ha végig nézitek a női magazinok profiljait szemérmetlenül sok sovány nővel és cukros sütivel találkoztok.

Tudnotok kell, ha diétáztok vagy csak életmódot váltatok, akkor sem kell lemondanotok az édes nyalánkságokról. Csak jól össze kell válogatni az alapanyagokat. Erre remek példa a chiapuding, amit kb. egy ügyesebb nyolc éves is el tud készíteni.

Áfonyás chiapuding 2 főre

  • 4 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 2 db érettebb banán
  • 6 evőkanál chiamag
  • 200 gramm áfonya
  • díszítéshez mandula

A kókusz-/mandulatejbe rakd be a chiamagokat, és egy kézi habverővel keverd három percig. Hagyd állni kb. fél órát, majd rakd hozzá a villával jól összenyomkodott banánt és keverd át az egészet.

Vegyél elő két poharat vagy tálkát. Tegyél mindkettőbe pár szem áfonyát, majd öntsd rá a masszát, és rakd be őket a hűtőbe 1-2 órára. A "hűsítő pihenő" alatt a chiamag magába szívja a körülötte lévő folyadékot, és az egésznek kellemes, kocsonyás állaga lesz. Plusz jó pont, hogy a hagyományos pudinggal ellentétben., a teteje nem lesz "bőrös".

Ha kész vagy mindennel, akkor szórj a tetejére pár szelet mandulát, áfonyát, és már eheted is. A végeredmény nemcsak finom és egészséges, de valódi vizuális gyönyört nyújt a szemnek. Gyerekeknek is nyugodtan adható. Az egyéves kisfiam bármikor megeszik belőle egy egész pohárral.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com