Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors esti nasik fáradt anyáknak

Néha azt érzem, a fejem legszívesebben koppanna egyet a billentyűzeten, mert napok óta csak négy-öt órát, kisebb-nagyobb etapokban alszok éjjel. Közben félfüllel arra koncentrálok, hogy a beteg gyerek nyöszörög-e, fordul-e vagy éppen ritmusosan veszi-e a levegőt. Ilyenkor még a legkisebb nesznél is óvatosan bekukkantok a szobába. Még akkor is, ha csak a szomszéd kutya ugat. Lábujjhegyen járok, pedig megfogadtam, ha megszületik a gyerek, akkor sosem lesz teljes csend. Most mégis az van. Vagyis majdnem, mert csak billenytűk kattognak, pláne, ha az apja még dolgozik. Ilyenkor a nyárra elképzelt, szép tónusos, formás bikinialak messzinek tűnik. Főleg, ha még halomban áll a mosatlan a mosogatóban, a ropidarabkák ropognak a zoknim alatt, és a, gyógyszeres és vitaminos dobozok, üvegcsék káoszban sorakoznak a konyhapulton. Ilyenkor nincsen erőm a szokásos esti tornámhoz. Kifogást keresek. Nem aludtam, de tulajdonképpen még azt a pár banánt leszámítva enni sem volt időm, mert egy érzékeny, extra nyűgös és bébikoalaként a nyakamban csüngő gyereket ápolok. Lehetnék keményebb, meg következetesebb, meg szigorúbb, de nem tudok. Most legalábbis nem. 

Ilyenkor nem egyszer este tíz fele jut eszembe, hogy be kéne kapnom valamit. Valami finomat, valami édeset, valami lélekemelőt. Most összeszedtem néhány egészséges nassolnivalót, amelyek gyorsan, pofonegyszerűen elkészíthetőek még a legzúzosabb nap után is. És tuti nem lesz tőlük veszélyben a nyári bikinialak.

 

menü desszert paleo vegán gluténmentes tejmentes
Paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes.

Áfonyás chiapuding (recept két főre)

  • 4 dl kókusztej vagy mandulatej
  • 2 db érettebb banán
  • 6 evőkanál chiamag
  • 200 gramm áfonya
  • díszítéshez mandula

A kókusz-/mandulatejbe rakd be a chiamagokat, és egy kézi habverővel keverd három percig. Hagyd állni kb. fél órát, majd rakd hozzá a villával jól összenyomkodott banánt és keverd át az egészet.

Vegyél elő két poharat vagy tálkát. Tegyél mindkettőbe pár szem áfonyát, majd öntsd rá a masszát, és rakd be őket a hűtőbe 1-2 órára. A "hűsítő pihenő" alatt a chiamag magába szívja a körülötte lévő folyadékot, és az egésznek kellemes, kocsonyás állaga lesz. Plusz jó pont, hogy a hagyományos pudinggal ellentétben., a teteje nem lesz "bőrös".

Ha kész vagy mindennel, akkor szórj a tetejére pár szelet mandulát, áfonyát, és már eheted is. A végeredmény nemcsak finom és egészséges, de valódi vizuális gyönyört nyújt a szemnek.

 

menü desszert paleo vegán gluténmentes tejmentes
Ez csak paleo, gluténmentes és tejmentes. És bűnronda és nagyon finom.

 

Banánpalacsinta vagy paleocsinta (recept két főre)

  • 2 db érettebb banán (minél barnább annál jobb)
  • 4 tojás
  • egy vaníliarúd kikapart magja
  • a sütéshez kókuszzsír

Keverjétek habosra a tojásokat, majd adjátok hozzá a villával összenyomkodott banánokat és a kikapart vaníliamagokat. Ha ezzel készen vagytok, már süthetitek is. Én olyan két-három evőkanálnyi masszából sütök egy szeletet. Kb. fél perc az egyik oldal, fél perc a másik közepes lángon.

Ezután nincsen más hátra - ha még nem  unjátok a kókuszt - öntsétek le egy kis kókusztejjel, tegyetek rá kedvetek szerint gyümölcsöt.

menü desszert paleo vegán gluténmentes tejmentes
Paleo, vegán plusz a gyömbér remek megfázás ellen!

Almás-gyömbéres tápiókapuding (recept két főre)

  • négy evőkanál tápiókagyöngy
  • három deci víz
  • két darab közepes alma
  • egy kisebb banán
  • egy kávéskanál gyömbér
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy deci kókusztej 
  • a sütéshez kókuszzsír

A tápiókagyöngyöt forró vízben fedő alatt el kezdem főzni. Közben lereszelem az almát, összenyomom a banánt, majd a kókuszzsíron kicsit megpirítom őket. Megszórom egy kicsit a gyömbérrel, majd nagyjából két perc után félreteszem az egészet. Nagyjából negyed óra elteltével a tápiókagyöngy átlátszóvá válik, ilyenkor hozzá lehet önteni a kókusztejet. Teszek bele egy kanál nyírfacukrot, majd beleforgatom az almás-banános-gyömbéres masszát. Innentől kezdve a puding öt perc alatt besűrűsödik.

A végeredményt kis desszertes tálakba öntöttem, de amúgy pohárban is nagyon mutatós. A tetejére érdemes valami roppanóst   (például diót vagy mandulapelyhet) szórni, mert klassz kontrasztot ad a krém állagával.

Tovább

Gyors fánk liszt és tojás nélkül

Gyerekként mindig is szerettem a farsangot, mert tudtam, akkor legálisan egy másik ember vagy lény bőrébe bújhatok bele. Kislányként persze voltam tündér, királylány, meg a kettő keveréke, de bohóc és újságárus lány is. Természetesen a jelmezbálhoz, szép, óriási szalagos fánk is járt. A mama ilyenkor a kedvemért nagyjából hetente kétszer sütötte. Szívvel-lélekkel kézzel dagasztotta a régi, súlyos gyúródeszkáján. Soha nem mondta, mennyire munkaigényes, vagy mennyi apróságra kell figyelni, hogy szépen feljöjjön a serpenyőből. Ha maradt ki egy kis tészta, akkor madarakat formázott, a szem helyére borsot tett, csak azért, hogy örömet okozzon nekem…

Közben eltelt jó pár év. A mama nagyon büszke rám, hogy most már én is sütök fánkot, igaz nem a hagyományosat, hanem egy egészségesebb, kölesből készített túrófánk-alternatívát. Egy kis citrommal meg valamilyen aszalt gyümölccsel igazi farsangi paleo, vegán, tejmentes és gluténmentes desszert. Fő előnye, hogy gyors (kb. 20 perces mutatvány), könnyen elkészíthető és a hagyományoshoz képest jóval kevesebb kalóriát tartalmaz.

paleo vegán gluténmentes tejmentes tojásmentes desszert fánk köles
Paleo, vegán, tejmentes, tojásmentes és gluténmentes.

Citromos kölesfánk (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles
  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)
  • 75 gramm kókuszreszelék
  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez
  • fél citrom leve
  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjüka kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Mivel a köles könnyedén pattog, ezért a kisütéshez célszerű kötényt viselni, nehogy a felsőnk vagy a farmerunk bánja a dolgot.

Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk. Nah, kipróbáljátok?

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat és kövessetek bennünket Instán is!

Tovább

Sütés nélkül: extrém krémes csokis poharas

Egy hete bulizunk olyan kisgyerekes módra. A másfél éves kisfiamnak a két, alsó kettese, meg a két, kisőrlője egyszerre töri át az ínyt. Legalábbis, ha jól láttam. Mondjuk, annyira bátran nem mertem benyúlni a szájába, mert félelmetesen erősen harap a már meglévő nyolc fogával. A rendszeres, éjszakai öt-hat-sokszori kelés finoman szólva mindkettőnket megvisel testileg-lelkileg. A férjem egyszerűen átmegy zombiba: minden második feladatot (például bevásárlás, a kukanapon a kuka kigurítása stb.) elfelejt. Este, ha kivételesen ő altat, és előadja a random meséjét a barlangban lakó magányos törpéről, akkor belealszik a sztoriba. Szegény gyerek, hiába várja a végét…

Én a „bulizós” éjszakák után vedelem a kávét, hogy valahogy átevickéljek egyik percből a másikba. De tudom, ki kell bírnom! Tartanom kell a frontot és  egyszer ennek a fogzós korszaknak is vége lesz. Ilyenkor természetesen nincsen kedvem edzeni, ráadásul csokoládét az összes többi édességet is beleértve jobban kívánom. Így készítettem egy borzasztó egyszerű, egészséges csokis-banános mandulás pohárkrémet. Ez elvileg egy nyers vegán édesség, amely a gyakorlotban azt jelenti, hogy teljesen növényi alapú, plusz nem kell sütni, vagy a krémet főzni, így a gyümölcsökben lévő vitaminok, rostok is benne maradnak. Nem túl látványos desszert, de brutálisan krémes. Lassú hullámként, szétolvadna terül szét a nyelven, így azt érzed, a csoki a tested minden pontját simogatja.

Ízben és állagban, a hagyományos csoki puding, vagy a margarinos csokikrém a porába sem érhet! Ezt a hagyományos magyar konyhát kedvelő édesapám is tanúsíthatja, aki egy ülő helyében hármat is megevett belőle. Jó, nem voltak megagigantikus adagok, mert a felét, még tálalás előtt megettem.

desszert pohárkrém csokoládé vegán gluténmentes tejmentes
Kicsit bizarrnak hangzik, de az avokádó teszi a csokit igazán krémessé. Sosem lehet belőle eleget csinálni!

Csokis-banános poharas (kb. hat adaghoz)

  • 150 gramm darált mandula
  • egy marék aszalt vörösáfonya
  • egy evőkanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. fél deci víz
  • két közepes avokádó
  • egy banán
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 50 gramm kókuszolaj
  • 100 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

A végeredmény paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes, egészséges és habkönnyű. Szóval minden, amit akartok. Csak egy baj van vele, hogy nem lehet belőle eleget csinálni!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

Kókuszos panna cotta: "mentes" és villantós

Mikor legnehezebb a diéta és a fogyás? Hát, amikor a vendégek szinte egymásnak adják a kilincset. Nesze neked újévi fogadalom, mi?! Nálunk télen minden héten akad egy-két külföldön élő rokon, vagy távoli unokatestvér vagy kisgyerekes baráti házaspár, aki beugrik hozzánk vacsorára. Ilyenkor a férjemmel általában improvizálunk. Egy gyors taktikai megbeszélést követően egy ad hoc kalóriaszegény, ámde pofátlanul finom „menüt” állítunk össze az éppen otthon lévő alapanyagokból. Néha szoktam egészséges tortát is sütni, de ahhoz kedv, meg lelki állapot is kell. Az meg nem mindig van, pláne ha a kisfiam lapát fogacskái éppen éjjel törnek maguknak utat. A kísérleti, zombi üzemmódban mindig arra jutok, maradok a kókuszos panna cottánál. Mert: borzasztó gyors, egyszerű; mindenmentes, tehát ételallergiások is ehetik; és alig van benne kalória. Plusz, ha vulgárisan szeretnék fogalmazni, akkor egy villantós desszert, ahol a nyelven lassan olvadó krém isteni párost alkot a roppanós idénygyümölcsökkel.

paleo vegán cleankaja gluténmentes tejmentes pohárkrém kókusz desszert
Szemtelenül könnyű édességpótló.

Kókuszos panna cotta (6x1 deci)

  • 6 deci kókusztej (a sűrűbb konzerves változat)
  • 3 darab lapzselatin vagy egy tasak expressz zselatin
  • egy evőkanál bármilyen édesítő szer (például xilit, eritrit stb.)
  • egy rúd vanília kikapart magja
  • egy maréknyi bármilyen gyümölcs (isteni banánnal, naranccsal, eperrel, áfonyával, ribizlivel attól függ minek a szezonja van stb.)

Egy fazékban lassú tűzön csomómentesre keverjük a kókusztejben az előre hideg vízben áztatott lapzselatint. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog a cucc megkocsonyásodni. Használhatunk expressz zselatint (más néven zselatin fixet is), aminek az a legnagyobb előnye, hogy úgy ámblokk az egészet bele lehet a krémbe keverni. Fontos, hogy nem szabad forralni, különben nem fog a cucc megkocsonyásodni. Na szóval. Zselatint már beleburítottuk a „tejbe”, ezért nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel belekotorni a vaníliamagokat és beleszórni egy evőkanálnyi bármilyen édesítőt. Például nyírfacukrot, eritritet. Ezután az egészet alaposan összekeverjük és cuki kis poharakba, csatos üvegbe, tálkákba öntjük. A pulton hagyjuk kihűlni, majd utána legalább négy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

A tálalásnál többféle megoldás közül választhatunk. A panna cotta maradhat a pohárban. Ilyenkor néhány karika gyümölcsöt, vagy egy random meggyöntetet teszünk tetejére. Esetleg, ha nagyon professzionálisra akarjuk venni a dolgot. A tetejére rábiggyeszthetünk egy mentalevelet. De nem kötelező.

Ha a tányér mellett döntünk, akkor egy kis tálba forró vizet öntünk. Ebbe helyezzük bele óvatosan a poharat. Pár percig állni hagyjuk. Majd egy gyors és laza mozdulattal a poharat a tányérra fordítjuk. A pohár tetejét addig ütögetjük, hogy a panna cotta kicsússzon belőle. A tetejére ismét gyümölcsöket teszünk, majd nincsen más dolgunk, mint elmerülni a panna cotta krémes, olvadós falatjaiban és a dicsérő szavakban. Jól hangzik, ugye?

Tovább

'Mentes' mézeskalács kezdőknek

Pár napja felfedeztük a kisfiammal a fehérvári karácsonyi vásárt, ami ugyan nem olyan hatalmas és csillogó, mint a pesti Vörösmarty téri vagy a Bazilika előtti, de legalább a forralt bor és a kürtős kalács árát nem a külföldi turisták pénztárcájához szabják. Miután megcsodáltuk a karácsonyfa előtti szelfizőket, az óriás diótörőket és a villogó open feliratot, úgy gondoltam ehetnénk valamit. A kürtős kalácsot kilőttük, mert nem volt kedvünk huszadiknak beállni a sorba, meg amúgy is egészségesen étkezünk. De hát én sem vagyok kőből, aki még ilyenkor is csak a zöldségekre bír gondolni és masszívan ellent tud állni az édes karácsony illatnak!

Megörültem, amikor találtam egy gyümölcssajtost. A huncut áfonyák és a kacér aszalt szilvák szinte mosolyogtak ránk az alternatív tömbből. Muszáj volt venni! Túlontúl megkívántam. Csak egy kis szeletet kértem az olcsóbbikból, és alig bírtam megszólalni, amikor az amúgy roppantmód kedves eladó közölte: ezerötszáz forint. Hogy mennyi?! Én megértem, hogy nem olcsó a bódé bérlése, az alapanyag, a munkaerő, de ami egészséges, ennyivel drágább? Nem azt mondom, hogy adja kétszázért, és fagyoskodjon kvázi ingyen egész decemberben, de ez igazságtalanság! És ezzel a dacos lendülettel sütöttem egy mentes mézeskalácsot. A nagymamám békebeli receptjét egy kicsit átdolgoztam: kihagytam a fehér lisztet, a disznózsírt és a fehér cukrot. Hát mit ne mondjak, alig bírtam abbahagyni a kóstolgatást!

paleo tejmentes gluténmentes desszert mézeskalács karácsony
Olyan az íze, mint a nagyiénak. Csak nincsen benne annyi kalória.

„Mentes” mézeskalács (kb. 20-30 darabhoz)

A tésztához:

  • 15 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 2 evőkanál langyos méz
  • 2 darab közepes tojás
  • egy evőkanál kókuszzsír
  • egy evőkanál útifűmaghéj
  • egy teáskanál szódabikarbóna
  • egy kávéskanál fahéj
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • egy citrom reszelt héja

A bevonathoz:

  • egy közepes tojás fehérjéje
  • 17 dkg nyírfacukor vagy eritrit (por változat)
  • négy csepp tíz százalékos ecet

A kókuszlisztet összekeverjük a darált mandulával, az útifűmaghéjjal és a szódabikarbónával. A tojásokat a nyírfacukorral jó habosra verjük. Akkor jó, amikor a teteje elkezd fehéredni és látszódnak a buborékok. Beledobjuka kókuszzsírt, majd belecsurgatjuk a langyos mézet. Beletesszük a fahéjat, a szerecsendiót, és a szegfűszeget is. Reszelünk rá egy kis citromhéjat, majd óvatosan összedolgozzuk a lisztes masszát a tojásos-mézes-fűszeressel. Az állag akkor jó, ha egy kicsit, nyúlós ragacsos. Ha picit száraznak érzitek, akkor óvatosan öntsetek hozzá kb. fél deci vizet. A masszát egy tálba rakjuk és betesszük a hűtőbe vagy jó hideg helyre minimum két órára pihenni. Lehet egy éjszakára is, attól függ hogy van időtök. A hűvös pihenő alatt a liszt és az útifűmaghéj szépen megduzzad, így tésztával könnyen lehet majd dolgozni.

Ezután a masszát szépen kinyújtjuk kb. hét-nyolc milliméter vastagságúra. Ha ragad, akkor szórjátok meg egy kis darált mandulával vagy kókuszliszttel, és máris orvosoltátok a problémát. Ekkor már előkerülhetnek a fiók mélyéről a csini-csudi angyalkás-karácsonyfás-csillagos kiszúrók a szaggatáshoz. A kis formákat sütőpapíros tepsibe pakolgatjuk és a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm.

A mézeskalácsnak van egy kissé szokatlan tulajdonsága: kihűlés után megkeménykedik. Ilyenkor nincsen más dolgotok, mint egy olyan helyre tenni, ahol magas páratartalom, hogy magába szívja a nedvességet és visszapuhul.

A díszítés már egy fokkal nehezebb feladat. Főleg annak, aki először vág neki! A tojásfehérjét a porcukorral habosra verjük. (Kristályos verziót is használhattok, de akkor könnyen előfordul, hogy a habzsák vagy a zacskó vége írókázás közben eldugul.) Csepegtetek hozzá pár csepp ecetet, hogy javítsak egy kicsit az állagon, majd az egészet egy vastagabb zacskóba, habzsákba töltöm. (A sima uzsis zacskó nem jó, mert könnyen kidurran.) A zacskó végén egy pici lyukat vágok és jöhetnek a minták. A full kezdők először pöttyözzenek. Ha ez a minta kiválóan megy, akkor jöhetnek a vonalalak. A szép, egyenletes vonal titka, hogy nem a mézeskalács felületén, hanem kvázi a levegőben húzva kanyarítjuk a motívumot. Akkor sem kell kétségbe esni, ha elsőre kissé csúnyácska lesz a tojásos dekor, egy csomag aszalt áfonya, mazsola, vagy valamilyen diófélét a cukros mázba nyomba sokat javíthatunk az összhatáson.

A végeredmény ízeiben, állagában teljesen olyan, mintha a nagymamánk sütötte volna, azzal a különbséggel, hogy sokkal, de sokkal kevesebb benne a kalória.

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com