Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3  tészta recept, amit egy férfi is el tud készíteni

Hétköznap, a a férjem soros a főzésben, akkor biztos tésztát valamilyen főz "amittaláltamahűtőben" szósszal. Ennek két előnye is van: kevesebb alapanyag végzi a kukában és a szükség kreativitást szül. Ezekből receptekből hoztam nektek hármat. #férjemfőzte

Carbonara spagetti

Az igazi carbonara szigorúan tejszín nélkül sok borssal és parmezánnal. Elvégre az olaszok úgy szeretik.

Hozzávalók négy személyre

  • egy csík szalonna (lehet prosciutto is)
  • egy tojás
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis parmezán (pecorino vagy provolone is jó)
  • egy csomag spagetti

A spagettit megfőzzük. Közben egy vokban lepirítjuk a vékony sonkát. A tojást pedig a parmezánnal együtt vízgőz felett kézi habverővel felverjük. Ha ezzel készen vagyunk, akkor várjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Ez forrástól számítva nagyjából hat-nyolc perc. De résen kell lenni, nehogy túlfőjjön. Pici főzővízzel együtt a leszűrt forró spagettit összekeverjük a szalonnával és a felvert tojással. Összekeverjük sóval, borssal és egy kis parmezánnal. Esetleg szórhatunk rá valami zöldet (például édeskömény levelet, vagy bazsalikomot.), és már pakolhatjuk is ki a tányérokba. Már csak egy erős ristretto kell hozzá, és máris úgy érezzük magunkat, mint egy olasz kisvárosban!

Amatriciana spagetti

Karakteres, brutálisan finom spagetti, amit nem lehet elrontani. 

Recept két személyre

  • 300 gramm pancetta (ha nem kaptok, akkor sima császárszalonna)
  • két darab közepes fej vöröshagyma
  • négy deci olasz paradicsom konzerv (A férjem az olaszra esküszik, de szerintem sima, piaci, házi paradicsom is tökéletes.)
  • két deci száraz vörösbor
  • ízlés szerint só, bors
  • a sütéshez olívaolaj
  • 500 gramm spagetti (lehetőleg durumlisztből)

Mivel a tésztának kell a legtöbb idő, ezért ezzel kezdünk. Egy nagy edényben sós vizet forralunk és forrástól számítva hét-nyolc percig főzzük. Akkor lesz az egész al dente, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy még nincsen teljesen megfőzve, de már harapható.

A szószt egy klasszikus vokban készítjük el. Az olívaolajon megpirítjuk a karikára vágott vöröshagymát.  A kockára vágott pancettát rádobjuk, pár percig sütjük, majd beleöntjük a paradicsomot és a vörösbort. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk, míg egyet rottyan, és már tálalhatjuk is.

A tányéron a spagetti tetejét megszórjuk bőven parmezánnal.

Kaviáros penne vodkával

Kissé furcsa párosítás, de nagyon-nagyon ütős. Szergej bácsi még fizetne is érte.:)

Hozzávalók (3 főre)

  • egy kis doboz kaviár
  • két deci rizstejszín ( ha nem vagytok tejérzekenyek akkor a sima is jó)
  • 4 cent vodka (csak a felnőtt verzióban)
  • két szál újhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • egy fél citrom leve
  • 250 gramm teljes kiőrlésű tészta

Feltesszük forralni a vízet, megszórjuk egy kis tengeri sóval. Amíg nem forr, addig dolgozunk a kaviárral. Az újhagymát egy pici olívaolajon megfuttatjuk, majd belelöttyintjük a rizstejszínt. Beleküldjük a kaviárt meg a vodkát (ha gyerekeknek is esznek, akkor hagyd ki, vagy vegyél ki nekik egy merítőkanállal) majd hagyjuk egy kicsit rotyogni. Megsózzuk, borsozzuk és végül egy fél citrom levével meglocsoljuk. A pennét a dobozára, zacskójára írt ideig főzzük, majd  leszűrjük, és már tálalhatjuk is. Ugye nem nagy cucc?

 

 

 

Tovább

A világ legegyszerűbb sütőben sült csirkecombja

Azért szeretek csirkecombot sütőben sütni, mert nem kell vele vacakolni. 3 perc előkészítés után a sütő teszi a dolgát. A végeredmény kívül ropogós belül szaftos. Közben meg elvégzem az elmaradt házimunkát, iszok egy kávét vagy kártyázok a srácokkal.

Friss vlogposzt!

Tovább

Klasszikus túrófánk recept kezdőknek

Túrófánkot mindenki tud sütni!  Még a full kezdő fánksütők is. Két dologra kell figyelni: kicsi fánkokat formázzunk a tésztából akkor könnyebben átsül és lehetőleg alacsony lángon süssük. Ennyi. 

Friss vlogposzt

Tovább

3 egyszerű fánk recept farsangra

Nálam a farsang egyet jelent a fánkkal. Mindig olyat készítek, amihez épp van kedvem és energiám (és itthon alapanyag), mert jó fánkot csak szívből lehet sütni. Legalábbis a dédi szerint. 

Ha gyorsan akarunk fánkot enni, akkor churrost sütök. Ha sokat akarunk enni bűntudat nélkül, akkor kölesfánkot, ha másnap is akarunk enni, akkor roscónt. Mutatjuk a recepteket!

Churros tönkölylisztből

Melegen, mártogatva a legjobb és még dagasztani sem kell.

Hozzávalók a tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt

  • negyven gramm növényi vaj ( lehet sima is, ha nem vagytok érzékenyek)

  • húsz gramm nádcukor ( eritrittel és xilittel is remek)

  • egy tojás

  • kb. egy deci víz

  • egy csipet só

  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj

  • négy evőkanál eritrit, xilit vagy sima cukor

Roscón de Reyes

Nem fánk, nem kalács, hanem a kettőjük szerelemgyereke. Másnap is kellemesen puha, feltéve ha marad belőle. 

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt (a legjobb a kenyérliszt)
  • 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm szárított)
  • egy deci langyos tej
  • 100 gramm cukor
  • 75 gramm vaj (langyos)
  • 1 egész tojás plusz egy tojás sárgája a kenéshez
  • 1 narancs leve
  • 4 cent rum
  • egy csipet só
  • ízlés szerint kandírozott citrom és narancshéj (esetleg mazsola, aszalt áfonya, szilva stb.)
  • ízlés szerint magvak (például dió, mogyoró, pekándió)

Az élesztőt egy kanál cukorral némi langyos tej társaságában felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót. A liszt közepére egy kis lyukat kerekítünk, belefacsarjuk a narancsot és belecsurgatjuk a rumot és az élesztős masszát.

A dagasztógép alacsony fokozatán (vagy kézzel) elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a langyos vajat és az egész tojást. Ha ezzel készen vagyunk, akkor gyengéden átgyúrjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nagyon laza az állaga, ezért bőségesen kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le.

A roscónt nagyjából egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk és kerek cipót formázunk belőle, majd lisztezett kézzel a közepét kivájjuk. Figyeljünk arra, hogy legalább tíz-tizenöt centi legyen a rés átmérője, különben a második kelesztés közben eltűnik!

Konyharuha alatt ismét egy órán át pihentetjük a tésztát, majd megkenjük a tojás sárgájával, és ízlés szerint kidekoráljuk a kandírozott narancs- vagy citromhéjjal, aszalt áfonyával, mazsolával. Végül néhány helyre magvakat is nyomunk bele.

Százhatvan fokra előmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt készre sütjük. A kalácsot rácson kihűtjük, majd forró teával vagy kávéval tálaljuk.

Kölesfánk egyszerűen

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

  • 200 gramm hántolt köles

  • egy marék bármilyen aszalt gyümölcs vagy kandírozott narancshéj (mi van otthon attól függ)

  • 75 gramm kókuszreszelék

  • két evőkanál nyírfacukor vagy eritrit

  • 100 gramm kókuszzsír a sütéshez

  • fél citrom leve

  • A tálaláshoz: bármilyen gyümölcs és egy evőkanál méz, esetleg agávészirup

A kölest háromszor annyi vízben nagyjából negyed óra alatt puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én most kandírozott narancshéjat használtam, mert csak az volt otthon. A masszába belehintjük a kókuszreszeléket, az eritritet és belefacsarjuk a citrom levét is. A kezünkkel határozott mozdulatokkal kis golyókat formázunk, és bő kókuszzsírban szép, barnára sütjük. Friss gyümölcsökkel és egy evőkanál mézzel, vagy agávésziruppal tálaljuk

Tovább

Hús nélküli Padlizsános chilis bab recept házilag

A nagy ünneplés után kicsit túlettük magunkat hússal. Legalábbis én. A fiúk nem és a férjem sem, de ha én főzök tuti nem kolbászos pásztortarhonya lesz az ebéd.

Mondtam  a férjemnek főzök egy jó chilis babot, úgyis van egy felbontott paradicsompüré a hűtőben. Ne hogy már kárba vesszen!

Aztán találtam egy még éppen jó padlizsánt is meg a tartós élelmiszer fiókban (amiben mindenis van.) egy zacskó fehér babot, amit még karácsony előtt a piacon szereztem be.

Így álltunk neki a hús nélküli chilis babnak Illéssel. Friss vlogposzt!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com