Ropogós töltött pisztráng pofonegyszerűen

Egyik este vacsoravendégeink voltak. Nem volt kedvem főzni teljesen érthető okokból: finoman szólva ideges lettem, amikor az estére szánt kísérleti mákos sütibe nem volt elég nyírfacukor, ezért mindenféle egyéb dologgal pölö barnára érett banán, méz, agávészirup kellett édesítenem. Az alternatív szükségmegoldásom viszont agyonvágta az állagot, így valami ragacsos-trutymós izé lett belőle, ami egy laza csuklómozdulattal landolt a kukában.

Ebben a felettébb kellemes pillanatban, a férjem közölte süssünk halat, mert az hamar megvan! Én csinálom, ő addig vigyáz a gyerekre! Nagyszerű üzlet, nem?! Jó, legyen hal, csak ne kelljen vele szórakozni! Végül pisztrángot fejeztem, irdaltam, töltöttem és ropogósra sütöttem! Mert szerintem a sült hal akkor isteni, ha az uszonyok chips-szerűre pirulnak…

hal gluténmentes tejmentes paleo
Minimál styling, maximális élvezet!

Töltött pisztráng (két főre)

két darab egész pisztráng (nagynak tűnik, de sütés során kicsit összeesik)

hat gerezd fokhagyma

egy darab egész citrom

egy maroknyi koriander levél ( ha nincsen, akkor tökéletesen megteszi a mentalevél is)

ízlés szerint só

egy evőkanál balzsamecet

nagyon sok kókuszzsír

A pisztrángot a balzsamecet segítségével tisztára és legfőképpen nyáktalanra mossuk. Ezután papírtörlővel leitatjuk a bőréről a vizet, majd centinként az éles (otthoni konyha szlengben a jó) késsel beirdaljuk. Mindkét oldalát megsózzuk, megkenjük bőségesen fokhagymazúzalékkal, majd töltjük. A kevesebb néha több elve alapján a hasába is teszünk fokhagymát, sót és citromkarikát természetesen héj nélkül. Belecsusztatjuk óvatosan a koriander vagy a mentaleveleket. Ezután elővesszük a legnagyobb serpenyőnket, hogy a halak beleférjenek. Sajnos, a miénk túl kicsinek bizonyulz, ezért lefejeztem pisztrángokat. (A szomszéd macska legnagyobb örömére.) Ez igaz, nem olyan úrias megoldás, de még mindig jobb, mint ha a feje vagy a farka nem sülne át rendesen… Bő kókuszzsírban oldalanként kábé negyed órát sütjük őket. Akkor vannak készen, ha a bőrük szép aranybarnára pirul. A végén a pisztrángocskákra citromlevet csurgatunk és végül az egészséges életmód jegyében fehérrépa pürével tálaljuk…

U.i.: Ha már itt a jó idő: ugyanez a recept grillen sütve egyszerűen pazar!

Tovább

"Majdnem rácponty"

Szervízben van a laptomon, mert anno fél éve egyszer egy kicsit durvára sikerült az „elbújt" játék. A kisfiam izomból rátaposott a földön heverő laptoptöltő csatlakozójára, ami ennek hatására úriasan kitörött a gépből. Az eredeti töltő a kukában landolt, én pedig beszereztem a netről egy utángyártottat.  Azt hittem ennyivel megúszom! De nem! Murphy közbeszólt! A legnagyobb munka, és elhavazás közepén a laptopom el kezdte nem venni a töltést, így kénytelen voltam elvinni a szervízbe! Ott kijelentették: pár hét, és megjön Kínából az alkatrész! Óhh, mondom semmi gond! Besétáltam a céghez, és közöltem, nincsen gépem, amin dolgozhatnék, ezért igényt tartanék - így a gyes után is –egy  laptopra. Sajnos, nem volt egy darab sem elfekvőben, de no problem, kapok egyet, viszont csak húsvét után jön meg. Grrr! Szívtam a fogam, ugyanis egy laptopon otthon dolgozni a férjemmel kábé olyan, mint egyszerre egy tűzhelyen főzni. Borzasztó! Nem találok meg rajt semmit!  Pont úgy bosszankodok, mint ahogy ő mérgelődik a konyhában, hova tettem már megint kis fazekat?! Pedig szerintem tök egyértelmű, hogy kicsit balra lent van, pont a tésztafőző mellett. Mindenki megtalálná nem?!

A lényeg, hogy egy ilyen mondhatni kényszeres alaphelyzet mindig szabadjára bocsátja a kreatív energiáimat, így „mentesítettem” egy "majdnem rácponty" receptet. Az eredeti tejfölös ponty egy elég régi recept, amit Tímár János és felesége, Kati néni őrzött meg. Vagy ahogyan ők mondták, rájuk maradt. Ugyanis János bácsi nagymamája első konyhalány volt a sárpentelei Széchenyi- kastélyban, ahonnan a pontyon túl például a töltött borjúszegy vagy a krémes lepény receptjét is elhozta.  Ez a mentes változat most lazacból és tőkehalból készült, de bármilyen más fajta például harcsa, busa, vagy tonhalfilé is tökéletes hozzá.  Tudjátok, épp mi van a hűtőben!

hal paleo gluténmentes tejmentes
Szaftos, szájban olvadós és a végén egy kis citromlével meglocsolva tökéletes!

Majdnem rácponty (4 főre)

négy szelet lazac (vagy bármilyen másik halfilé)

hat darab tojás

két deci kókusztejszín ( a sűrűbb konzerves kókusztej változat is jó)

négy gerezd fokhagyma

egy kávéskanálnyi kapor ( ha tengeri halból készül, édesvízinél elhagyható)

egy evőkanál balzsamecet

egy kávéskanál só

egy kávéskanál bors

egy pici kókuszzsír a tál kikenéséhez

A halakat megmossuk bő víz alatt, és átdörzsöljük a balzsamecettel, hogy lemenjen róluk a nyák, majd hagyjuk a szeleteket lecsöpögni. (Kábé öt perc) Ezalatt a tojásokat habosra verjük a kókusztejszínnel, és ízlés szerint megsózzuk. A halakat is besózzuk, megborsozzuk, és egymás melle pakoljuk őket a kókuszzsírral kikent tepsiben. Egyenletesen eloszlatjuk rajtuk az összezúzott fokhagymát, majd ráöntjük a tojásos masszát. Ügyeljetek arra, hogy a halak tetejére is jusson belőle! A tetejét megszórjuk egy kis kaporral és 180 fokon (alsó-felső fokozaton) nagyjából negyvenöt perc alatt készre sütjük.

A végén úgy néz ki az egész, mintha a halak egy „piskótaszerű” ágyba lennének süppedve. Bármilyen saláta illik hozzá!

Tovább

Gyors "mentes" vágykeltő menü Valentin-napra

Lélekben már készülök a tavaszra, ezért vettem egy cserép nárciszt. Jobban mondva megtetszett a nárcisz, amire a férjem azt mondta, tegyem be nyugodtan a bevásárló kocsiba banán, az avokádó, az apró hal és a gyerek mellé. Csak úgy. Meg jó lesz alibi ajándéknak is, hiszen nemsokára Valentin-nap, és amennyire ismerem, tuti csak este jutna eszébe, hogy valami kis aprósággal meglepjen. (Nekem sem ártana valamit kitalálnom neki, mert az idő fogy, és nem akarok megint egy last minute vicces alsógatyáért szaladni.) Ugyanis a magunk módján, hellyel-közzel „megünnepeljük” a Valentin-napot. De nincsenek csillogó szívek, piros plüssmackók, meg LOVE feliratú gyertyák. (A férjem amúgy is tiszta szívből gyűlöli a feliratos lakáskiegészítőket. Legszívesebben az összeset egy máglyán égetné el rituálisan a kert végében, de mivel szeret, egyet-egyet eltűr a lakás valamelyik eldugodtabb szegletében.) Az ünneplés a gyakorlatban azt jelenti, hogy főzünk valamit együtt. Aztán este, mikor a fiúnk elaludt, szépen megvacsorázunk és felbontunk egy palack bort.

A menü összeállításánál a fő szempontok a következőek voltak:

  • mennyei finom – az első legfontosabb. A férjem szerint egy férfit csak a jó kajával lehet áttéríteni a „diétás, mindenmentes, egészséges” ételekre.
  • mindenmentes –  ne legyen benne glutén, tej és fehér cukor. Elvégre a férjem ételallergiás, én meg készülök a bikiniszezonra!
  • gyorsan elkészíthető – mivel nem szeretnénk egész este a tűzhely mellett ácsorogni, bármilyen jó program is a főzés.
  • ne kerüljön egy fél vagyonba – tehát a friss osztriga és társai kiestek.
  • grátiszban pedig legyen benne természetes afrozidiákum – elvégre Valentin-napozunk és nem a kanapén szeretnénk egymás mellett valami közepes limonádé romantikus filmen elaludni.

Mivel nálam a Valentin-nap is olyan, mint a karácsony, hogy inkább a biztosra megyek/megyünk, ezért a korábbi személyes kedvenceink közül válogattam. Plusz betettem a „bloghalak” munkacímen futó házi „fish and chipset”. A menü lefőzése mindennel együtt nagyjából egy órába telik, de ha a desszertet már délelőtt elkészítjük, akkor nagyjából húsz percet megspórolhatunk az estéből.

 A menü a következő:

  • csípős paszternákkrémleves – a levesben lévő cayenne bors serkenti a vérkeringést, és stimulálja a nemi hormonokat
  • házi fish and chips fokhagymás-citromos öntettel – a fokhagyma hasonló hatást fejt ki, mint a cayenne bors. És állítólag növeli a spermaszámot.
  • extrém krémes csokis-banános poharas – az i-re a pont. Az alap mandulából készül, amely segít egyensúlyban tartani a hormonrendszert. A krémben lévő avokádó húsa kiemelkedően gazdag telített zsírsavakban, B6-vitaminban és omega-3 zsírsavakban, ami a szexuális vágy kialakulásáért is felelős. A csokoládé pedig némi boldogsághormonnal segíti, hogy a kettesben eltöltött romantikus este még jobban sikerüljön.

Nah, akkor jöjjön az elkészítés.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Csípős paszternák krémleves (négy főre - ebből marad másnapra is)

  • fél kiló paszternák
  • egy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • egy késhegynyi zúzott koriandermag
  • egy evőkanál só
  • egy késhegynyi bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni. Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom.Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Házi fish and chips fokhagymás-citromos öntettel (két főre)

  • fél kiló apróhal (fagyasztott formában lehet nagyáruházakban kapni)
  • ízlés szerint só
  • Az öntethez:
  • fél citrom leve
  • fél deci olívaolaj
  • négy gerezd fokhagyma
  • a sütéshez legalább 100-150 gramm kókuszzsír
  • egy maroknyi olívabogyó (lehet szárított vagy sima is)
  • egy fél maroknyi fenyőmag (ha nincsen otthon, akkor elhagyható)

Egy wokban felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd beletesszük még fagyosan, egészben apróhalakat. (Tudom, jobb lenne a friss, jégágyas verzió, de sajnos itt a közelben nincsen édesvíz.) Csak annyit pakolunk bele, amennyit szépen ellep a kókuszzsír. Az öntetet nagyon egyszerű elkészíteni: az olívaolajba beletesszük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és a citromlevet. Beleszórjuk az olívabogyót és a fenyőmagot, majd az egészet alaposan összekeverjük. Kábé ezen (nagyjából 5-6 perc után)a ponton van kész az első adag hal, amit egy tányérban konyhai papírtörlőn lecsöpögtetünk, majd utána tálalhatjuk is. A ropogósra sült halakat jól megforgatjuk az öntetben, egy kicsit megsózzuk, és már kezdődhet is az ünnepi vacsora. Köretként készíthetünk hozzá például tepsis édes burgonyát, csicsókát, de ha nem akarunk a pucolással, szeleteléssel vesződni, akkor elég hozzá az egyszerű pirítós is.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Csokis-banános poharas (kb. két adaghoz)

  • 75 gramm darált mandula
  • egy fél marék aszalt vörösáfonya
  • egy teáskanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. 25 ml víz
  • egy közepes avokádó
  • fél banán
  • 25 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 25 gramm kókuszolaj
  • 50 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

Epilógus:

A múltkor már kitárgyaltuk, hogy két deci bornak mennyi jótékony hatása van, az ellazuláson túl, ezért a Valentin-napra való tekintettel most bort is ajánlanák. Tudom, hogy hivatalosan mindegyik fogáshoz külön-külön kéne egyet-egyet megnevezni, de most tekintsünk el ettől. Ehhez a menühöz remekül illenek a száraz, kissé könnyed, de mégis fűszeres fehér borok. Ha fajtánál maradunk, akkor  az olaszrizling vagy a tramini. Cuveékkel is próbálkozhatunk. Például a Brunyai Pincészet Impulzus nevű bora is kiválóan kiemeli a házi fish and chips frissességét vagy a csokoládé krémes lágyságát.

Kérlek, lájkold a Facebook-oldalunkat, és kövess bennünket Instán!

Tovább

Így fogytam le szülés után

Fogyástörténet 2. rész ( Az elsőt itt olvashatod el!)

Miután a kisfiam nem kért több cicit, elhatároztam megszabadulok a pluszkilóimtól. Ennyire motivált még sohasem voltam. Pláne, hogy a férjem a spanyol kiküldetéséről véletlen eggyel kisebb ruhákat hozott ajándékba. Peti olyan testhez simuló felsőt és egy épp csak segg alá érő rövid szoknyácskát választott nekem, amit gazella alkatú tinilányok vesznek fel, ha éppen valakit fel akarnak szedni. Az elszántság megvolt, már csak cselekednem kellett.

Tavaly ilyenkor tíz kilóval többet mutatott.

Első lépésként kis, határidőhöz köthető viszonylag gyorsan megvalósítható célokat tűztem ki, hogy emeljem az önbizalmam. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy másfél hónap alatt kéne 73-ról legalább 69,9-re fogynom. Mivel tartós eredményt szerettem volna, ezért az egy hónap alatt fogytam húsz kilót hirdető sztárdiéták helyett inkább az életmódváltás mellett döntöttem.

Nem vagyok dietetikus, ezért sokat olvastam a témában. Az étkezési irányzatok különbözőek, de annyi hasonlóság azért van bennük, hogy a fehér cukrot és a sima fehér lisztet nem igazán tartják egészségesnek, sem fogyókúrabarátnak. Nem lehetett mit tenni, a cél az cél, mindkettő repült a spájzból.

Az egyik legnagyobb hatást a Kína tanulmány című könyv tette rám, amely egy nyolcezer főn elvégzett kutatás eredményeit mutatja be egészen olvasmányosan. A rövid lényege a következő:

"Azok az emberek, akik a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztották, kapták meg a legtöbb krónikus betegséget. ... Azok az emberek, akik a legtöbb növényi eredetű táplálékot fogyasztották, a legegészségesebbek voltak, és a legnagyobb eséllyel kerülték el a krónikus betegségeket.”

Teljesen ledöbbentem. Aztán gyorsan megnéztem a saját étrendemet: rengeteg tejtermék, közepes mennyiségű hús. Ehhez képest arányaiban jóval kevesebb zöldség-gyümölcs. Még inkább elgondolkodtatott, hogy a korábbi években megfigyeltük: ha a férjem parlagfű-szezonban akár csak egy szelet sajtot is elcsipeget, felerősödik az allergiás asztmája. A végtelen köhögés, tüsszentés és a nonstop orrfolyás senkinek sem hiányzik alapon, ilyenkor hónapokig nem eszik semmilyen tejterméket. Most én is csatlakoztam hozzá.

Közben kiderült, Petinek nagy valószínűséggel lisztérzékenysége is van, így nemcsak tej-hanem gluténmentesen kell ennie. Mivel a félkész termékek többsége nyomokban tartalmaz glutént, ezért ezeket is száműztem a fagyasztóból. Ekkor jött a költői kérdés, akkor mit ehetünk? Főleg zöldséget-gyümölcsöt, álgabonákat (quinoa, amaránt stb.) minél kevesebb hússal. Erről sokaknak csak valami uncsi csirkecsíkos saláta nagy paradicsommal a tetején jutna eszébe, pedig ennél sokkal izgalmasabb és nem utolsó sorban ízletesebb az egészséges táplálkozás. Nah ebből a kihívásból született a fit food challenge!

Itt egy kis rövid helyettesítési lista:

  • búzaliszt helyett: például kölesliszt, tökliszt, rizsliszt (attól függ mit készítek)
  • tej helyett: szójatej, rizstej, kókusztej, mandulatej, diótej
  • főzőtejszín helyett: rizstejszín, kókusztejszín
  • fehér cukor helyett: nyírfacukor

A lista folyamatosan bővül, mert szívesen kísérletezem új alapanyagokkal. Mivel fogyni szerettem volna, ezért a krumplit, az egészségtelen édességeket, csokikat és a sós ropogtatnivalókat is kiiktattam.

A másik lényeges változtatás az étkezések átszervezése volt. Napi ötször kis mennyiségben ettem. Van egy mondás, hogy reggelizz úgy, mint egy király! Ebédelj úgy, mint egy polgár! Vacsorázz úgy, mint egy koldus! Nem ördögtől való ötlet az tuti. Volt egy apró probléma: én nem tudok korgó hassal lefeküdni, így megcseréltem a vacsi és az uzsonna mennyiségét. Ha jól belaktam délután négykor, estére már nem bírtam annyit enni.

Soha nem éheztem. Ha édességet kívántam, akkor készítettem egy chiapudingot, vagy valami reformsütit, és máris becsaptam magam. Nem ábrándoztam a vanília fagyiról meg a málnás roppanós csokitoronyról. Energikusnak és életvidámnak éreztem magam! Főleg hogy az első célomat sikeresen megvalósítottam. Juhéé! 

Már nem volt megállás! Következő célként elhatároztam: szeptember 1-re elérem a 65 kilót. Emiatt a mozgást is beépítettem a mindennapjaimba. A hosszú babakocsizással a kardió részt nagyjából kipipáltam, de erősíteni, feszesíteni azért elég erősen kellett.

Nem vagyok az a fajta, aki szeret edzőteremben izzadni. Nem szeretem, ha mások nézik, hogyan ügyetlenkedek az aerobik órán. Emiatt az otthon elvégezhető gyakorlatok mellett döntöttem. A húgom, aki személyi edző, összeállított egy mini erősítő programot, amelynek keretében a hasamra és a combomra helyeztük a hangsúlyt. Nagyjából húsz perces tornára kell gondolni, nem többre. Erre legtöbbször csak altatás után, este fél tíz fele jutott időm. A férjem bekapcsolt egy filmet, én meg a kanapé előtti szőnyegen csináltam szorgosan a lebegőüléseket meg a lábemeléseket. Hetente ötször. Elsőre talán soknak tűnik, de egyáltalán nem egy vállalhatatlan történet. Csak akarat kell hozzá!

Még van min dolgozni, de a hasam már sokkal jobban néz ki.

A második célomat is megvalósítottam. A ruhatáramat gyakorlatilag teljesen le kell/kellett cserélni. Negyvenes nadrág helyett most már 36/38-asokat, az M-es póló helyett S-et hordok. A hasam pedig még menyasszony koromban sem volt ennyire lapos. Jó, persze bőven van még min dolgozni! És fogok is! De azért jó érzés, hogy a gimnazista koromban vett fekete farmerbe beleférek, akkor is ha nem is áll tökéletesen.

Epilógus:

Ha van kedvetek, küldjétek el a fogyástörténeteteket e-mailben, és szerkesztés után szívesen megosztom a blogon!

Tovább

Megsemmisült bennem a nő

Ez most kivételesen nem recept. Úgy gondoltam, megosztom veletek a fogyástörténetemet. Hosszú lett, ezért két részletben tálalom. (A képekért előre is bocsi, de szülés után nem nagyon készült rólam egész alakos fotó.) Szóval, kezdjük az elején!

Csak részleteiben bukkanok elő. Micsoda véletlen! Fotó: Simon Erika

A terhesség előtt finoman szólva sem voltam versenyformában. A férjemmel egy belföldi gasztronászutat tartottunk. A tokaji aszúban főtt kacsától kezdve a citromos korhelyhalászleven át a levendula fagyiig mindent megkóstoltunk, amit megkívántunk. A mézeshetek után gyakran előfordult, hogy ebédre befigyelt egy-egy pizza, spagetti vagy valamilyen töltött hús krumplival. Esténként a férjemmel, Petivel a panelerkélyünkön vagy a belvárosban egy teraszon beszélgettünk egy-egy pohár bor, esetleg sör mellett. Szerelmes delfinként úsztam a boldogságban. Mivel nem volt évek óta mérlegünk, és a bővebb pamutruháim is rám jöttek, ezért fel sem tűntek az újdonsült zsírpárnáim. Egyszer anyukáméknál aztán kíváncsiságból megmértem magam. 74 kg a 172 centimhez. Széééép! Kis híján sírógörcsöt kaptam.

Sosem voltam ennyi, akkor elhatároztam lefogyok. Három kiló egy kis odafigyeléssel pikk-pakk le is ment, mikor kiderült terhes vagyok. Ettől kezdve a sportom a séta lett. Az étkezéseim hektikussá váltak: vagy émelyegtem és gombóc volt a torkomban, vagy pedig nagy kívánósságomban májat ettem céklával, káposztával. Az első három hónapban két kilót fogytam. A hányingeres korszak után próbáltam tudatosan figyelni az étkezésekre. A sok gyümölcs és zöldség ellenére csak-csak bűnbe vitt  például a kakaókrémmel töltött omlós croissan. A baba szépen gyarapodott, én pedig egyre inkább úgy éreztem magam, mint egy partra vetett rozmártehén. Így utólag annyira nem volt vészes. 78 kilóval mentem be a kórházba. Naivan azt hittem, ó hát rólam szülés után rögtön lemegy öt. A maradék meg a szoptatással. Hát tévedtem. 75 kilóval jöttem haza.

Hiába homályos a kép, még a kabát sem rejti el a szülés után visszamaradt pocakot.

Sokkolt az öt hónapos terhesnek látszó hasam. A régi farmerjeimet nem tudtam begombolni. A szoknyáim nem értek körbe. Komolyabb tornát a szoptatás miatt nem mertem bevállalni. Féltem, hogy elapad a tejem, ezért maradtak a nagy babakocsis séták. Mivel a kisfiam a hasfájós babák közé tartozott, ezért az első pár hónapban gyakorlatilag krumplit ettem hússal, kenyérrel meg paradicsommal. Nem ihattam tejet, nem ehettem sajtot, tojást, vagy salátát, ha nem akartam óriási sírással, végtelen büfiztetésekkel, masszírozásokkal zárni a napot.

Mivel az a fajta vagyok, akinek minden dekáért meg kell küzdeni, ezért a mérleg sem mozdult. Hiába teljesedtem ki anyaként, mégis borzalmasan éreztem magam. A bennem rejtőző nő teljesen megsemmisült. A férjem látta, az önbizalmam mínusz kettőn áll. Soha egy zokszót nem tett az új „asszonyos” alakomra, sőt folyamatosan bókolt. Ennek ellenére több hónapig nem mertem ruhaboltba menni. Hogy miért? Nem bírtam szembesülni a valósággal, hogy jobb esetben pont passzol a combomon a negyvenkettes nadrág. Az egy-két gyerekes modellanyukák Insta-profilján vagy Katalin hercegné kórház utáni képein nem ezt látni! Szemétség a négyzeten!

Hónapokon keresztül próbáltam építgetni az önbizalmam, több kevesebb sikerrel. Sokat olvastam a témában, rengeteget beszélgettem róla a kisgyerekes anyuka barátnőimmel. Terápiás jelleggel vettem magamnak néhány új felsőt. Többnyire beburkoltam magam, akár egy muszlim asszony. Mikor a kisfiam egyévesen elválasztotta magát, utána tudtam,  elérkezett az én időm: újra formába lendülök.

(folyt. köv.)

Tovább

fit food challenge

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges paleo és vegán ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Kövess bennünket a Facebookon is!

Címkefelhő

adalékanyag (3),allergia (1),alma (6),amaránt (2),anya (2),azelsosprint (1),azelső (1),babakonyha (1),balaton (1),banán (1),banánpalacsinta (1),bonbon (1),bor (1),borsó (1),brokkoli (1),brownie (1),bulikaja (1),challenger (2),chia (1),chia puding (1),chiamag (1),citrom (1),cleankaja (1),csernaszabobandi (1),csirke (4),csirkecomb (1),csokoládé (2),cukormentes (1),cékla (4),céklakrém (1),céklaleves (1),desszert (11),dieta (2),dietas (2),dietas recept (7),diéta (8),diétás (2),diétás desszert (2),diétás recept (4),diétás torta (1),diétás étel (2),dió (3),egytálétel (4),egészséges (2),egészséges desszert (1),egészséges ebéd (1),egészséges recept (4),egészséges édesség (1),egészséges életmód (1),előétel (1),enesazegeszsegugy (1),fasírt (1),fehérrépa (2),fehérrépapüré (1),fogyás (1),fogyástörténet (2),fánk (1),főzelék (4),főzelékfeltét (1),főzés nélkül (1),főétel (1),fűszer (1),garnéla (2),gasztrosztori (1),gluténmentes (81),gluténmentes desszert (1),gomba (2),gyerek (1),gyors (3),gyors desszert (2),gyors ebéd (8),gyors recept (2),gyorsebéd (6),gyömbér (4),gyümülcskenyér (1),hajdina (1),hal (3),harmadik világháború (1),hasfájás (1),hozzátáplálás (1),hús (1),kacsa (2),kalóriaszegény (9),karfiol (3),karácsony (6),keksz (1),keletikonyha (3),kenyér (2),kezdoszakacs (1),kovászos uborka (1),krém (1),krémleves (1),kuszkusz (1),káposzta (2),kókusz (2),kókuszos banán (1),köles (3),köleskeksz (1),kölestorta (1),köret (5),laktozmentes (5),laktózmentes (7),lazac (1),Lecsó (1),lecsó (1),lencse (1),leves (13),levesbetét (1),liba (1),lime (2),liszt (2),lisztmentes (1),logisztika (1),marha (1),meggy (1),menü (5),mind megettük (5),mindenmentes (5),mindmegettük (3),muffin (1),mák (1),mézeskalács (1),nagyon finom (12),nagyonfinom (4),nem hízlal (3),nyári ízek (1),nyúl (1),növényi tej (2),olcsó (1),olcsórecept (1),padlizsán (4),palacsinta (1),paleo (67),paleo desszert (1),paleocsinta (1),paprika (2),paradicsom (5),partikaja (1),paszternák (1),pazarlás (1),petrezselyem (3),pite (1),poharas (1),pohárdesszert (1),pohárkrém (2),praktika (1),pulyka (1),póréhagyma (1),pörkölt (1),quinoa (2),quinoa saláta (1),recept (1),rozmaring (1),rák (1),saláta (2),sertés (1),siker (1),spagetti (1),spenótos csirke (1),szaloncukor (1),szalonna (1),szilva (1),szoptatás (1),(1),sütemény (1),sütésnélkül (1),sütőtök (3),tej (1),tejmentes (71),tojásmentes (1),torna (1),torta (3),tudatos fogyasztás (1),tudatos vásárlás (8),tápiókagyöngy (1),tészta (1),tök (1),tökösmákos (1),túlélés (1),uborka (1),vegán (32),vegán ebéd (2),vegán étel (1),videó (1),vizsprint (1),vörös quinoa (1),who (1),zeller (1),zöldség-gyümölcs (1),zöldségkrém (3),áfonya (1),édesburgonya (1),édeskömény (1),élelmiszer (1),életmód (2),étrend (1),étteremajánló (1),újévi fogadalom (1)