Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Idézd meg a tengert vacsira!

Citromos-bazsalikommal töltött tengeri sügér narancsos édesköménysalátával!

Tudjuk, milyen rossz, amikor vége van a nyaralásnak. Pláne, ha tombol a kánikula. De csüggedj, egy estére még egy falatnyi erkélyre vagy egy tekintélyesebb teraszra is meg lehet idézni a tengert. Csak egy grillre van szükséged, és máris indulhat a halsütés!

Amíg nem voltak gyerekeink a férjemmel, minden évben lementünk Horvátba nyaralni, ahol aztán azzal töltöttük az estéinket, hogy felfedeztük a helyi ízeket. A hagyományos éttermek helyett a kikötő melletti halsütőket választottuk, mert ott frissebb volt a hal, a tintahal meg a kagyló. Ott sütötték előttünk a grillen. A sós, faszenes illatot még mindig érzem, pedig nem mostanában jártunk arrafele...

Egyik nap családilag bevásároltunk a hozzánk legközelebbi diszkontban. Én épp a gyerekekkel küzdöttem, hogy melyikük üljön a bevásárlókocsiban, mikor a férjem oldalba bökött:

-Odanézz!- és rámutatott a hűtőpultra.

Mintha csak Horvátban lettünk volna. Csodás orata (aranydurbincs), fenséges branzino (tengeri sügér). Vettünk is egy adagot! (Kár, hogy csak egyet!)

Aztán az egyik dögmeleg nap felállítottuk a teraszon a mobil nyári konyhát. Magyarán kiraktuk a kontakt grillt, és csaptunk egy félig horvát, és a férjem kedvéért egy félig olasz estet a branzinóval meg az édesköménnyel.

Branzinók sütésre készen!

Citromos-bazsalikomos töltött tengeri sügér

Hozzávalók két személyre:

  • két közepes tengeri sügér
  • egy citrom
  • négy gerezd fokhagyma
  • egy csokor bazsalikom
  • egy csokor citromfű
  • Ízlés szerint só
  • ízlés szerint olívaolaj

A halakat óvatosan megmossuk, majd egy papírtörlővel szárazra törlünk. Elkészítjük a tölteléket! Egy citromot hat gerezdre vágunk. A fokhagymát legyaluljuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A bazsalikomot és a citromfüvet pedig apróra vágjuk. Beletesszük a tölteléknek valót egy tálba. Alaposan összekeverjük, majd nyakon öntjük két evőkanálnyi olívaolajjal. A halakat alaposan besózzuk. Kivül-belül. Ne izguljatok, kábé misön impasziböl túlsózni! Majd a fűszerekkel feltöltjük egyenként a halak hasát. Belenyomkodunk fejenként még három gerezd citromot és egy fél órát hagyjuk a hűtőben állni. Addig nekiállhatunk a salinak!

Már csak a narancs hiányzik- avagy nyári konyha a teraszon!

Narancsos édeskömény saláta

Hozzávalók két személyre:

  • egy nagyobb édeskömény
  • egy nagyobb lilahagyma
  • egy narancs
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál borecet
  • ízlés szerint só

A lilahagymát és az édesköményt apróra vágjuk. A narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük. Tudom, sziszifuszi egy munka, de megéri vele pepecselni. Úgy tudtok a leggyorsabban haladni, ha egyszerűen kivágjátok narancshúst a hártyából. Legalábbis nekem ez vált be! De ha van jobb ötletetek, akkor ne tartsátok magatokban!

A narancsot is összevágjuk. Mindent összekeverünk, majd meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Pici só, és kész.

De most vissza a halhoz!

A grillt felmelegítitek ( vagy ha hagyományos eszközzel dolgoztok, akkor ha már parázslik), aztán ráteszitek a halat. A végén meg lehet még egy kis citrommal locsolni, de ez nem fontos! Egy pohár száraz fehér borral igazi mediterrán vacsora!

Tovább

Lowcarb „rácponty”

tejmentes gluténmentes hal recept egytálétel

Lezabálja rólad a kilókat.

Én is, hozzád hasonlóan szeretem a klasszikus magyar ízeket: a gulyásban az ugrós galuskát, a pörköltben a szétolvadó marhahúst, vagy a rácpontyban a halhúson szétterülő lecsós szaftot. Néha meg előtör belőlem a masszív bioanyu, aki legszívesebben minden nap minimál fűszerezéssel kevés húst, sok párolt zöldséget tenne az asztalra.

Teljesen fordítsunk hátat a hagyományos magyar konyhának és toljuk fullba a már-már szinte puritán ízvilágot meg a fehérjecsokit? De az sem megoldás, ha minden ételt ellep a paprikás zsír, mert annak hosszú távon következményei lesznek. Pláne, hogy egyre többen, köztük én is, napi iksz órában ülőmunkát végeznek.

És akkor, meg jön a csodálkozás, hogy jééé megint többet mutat a mérleg. Hoppá, picit magasabb a vérnyomásom, de biztos csak ideges vagyok. A nulla mozgásnak meg az extra adag fehér kenyérnek nincs köze hozzá.

De van! Csak te vagy érte a felelős. A múltkor az egyik túlsúlyos ismerősöm panaszkodott, hogy a diétája miatt nem ehet „tartalmasat.” Kesergett azon, hogy mit nem tehet a tányérra, ahelyett hogy annak örült volna, hogy mennyi mindent fogyaszthat. Az egészséges életmód jár egyfajta lemondással, de legalább annyi lehetőséggel is. Most már ideje túllépned a cézár salátán, és kipróbálni olyan recepteket, amelyek megelevenítik a klasszikus magyar ízeket, ugyanakkor lezabálják rólad a felesleges kilókat. Mint a következő „rácponty”.

Rácponty édesburgonyával (négy főre)

  • négy szelet ponty (lehet bármilyen hal például tőkehal, lazac. Az sem lényeges, hogy friss legyen, mert a recept, még mirelittel is működik)
  • négy darab édesburgonya
  • egy tojás
  • két deci zabtejszín (rizstejszín is jó)
  • egy fej vöröshagymya
  • egy kis üveg lecsó (nekem még volt tavalyról eltett, de lehet frissen csinálni is)
  • egy teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só és bors

Az édesburgonyát pofás karikákakra vágjuk, majd egy fazékban kicsit előfőzzük. Egy nagyjából húsz centis kerámiatálat megkenünk olívaolajjal, majd rápakoljuk az édesburgonyát. A szeleteket picit megsózzuk, borsozzuk. Utána rátesszük a felkockázott vöröshagymát. Ezután következnek a halszeletek, amelyeket elegánsan a krumplira pakolunk. Meglocsoljuk őket a lecsóval, majd a biztonság kedvéért egy tojást kikeverünk a tejszínnel, majd ezt is rácsorgatjuk. Végül egy kis kakukkfűvel megfűszerezzük. A sütőben 180 fokon húsz perc alatt készre sütjük.

 

Tovább

Ropogós töltött pisztráng pofonegyszerűen

Egyik este vacsoravendégeink voltak. Nem volt kedvem főzni teljesen érthető okokból: finoman szólva ideges lettem, amikor az estére szánt kísérleti mákos sütibe nem volt elég nyírfacukor, ezért mindenféle egyéb dologgal pölö barnára érett banán, méz, agávészirup kellett édesítenem. Az alternatív szükségmegoldásom viszont agyonvágta az állagot, így valami ragacsos-trutymós izé lett belőle, ami egy laza csuklómozdulattal landolt a kukában.

Ebben a felettébb kellemes pillanatban, a férjem közölte süssünk halat, mert az hamar megvan! Én csinálom, ő addig vigyáz a gyerekre! Nagyszerű üzlet, nem?! Jó, legyen hal, csak ne kelljen vele szórakozni! Végül pisztrángot fejeztem, irdaltam, töltöttem és ropogósra sütöttem! Mert szerintem a sült hal akkor isteni, ha az uszonyok chips-szerűre pirulnak…

hal gluténmentes tejmentes paleo
Minimál styling, maximális élvezet!

Töltött pisztráng (két főre)

két darab egész pisztráng (nagynak tűnik, de sütés során kicsit összeesik)

hat gerezd fokhagyma

egy darab egész citrom

egy maroknyi koriander levél ( ha nincsen, akkor tökéletesen megteszi a mentalevél is)

ízlés szerint só

egy evőkanál balzsamecet

nagyon sok kókuszzsír

A pisztrángot a balzsamecet segítségével tisztára és legfőképpen nyáktalanra mossuk. Ezután papírtörlővel leitatjuk a bőréről a vizet, majd centinként az éles (otthoni konyha szlengben a jó) késsel beirdaljuk. Mindkét oldalát megsózzuk, megkenjük bőségesen fokhagymazúzalékkal, majd töltjük. A kevesebb néha több elve alapján a hasába is teszünk fokhagymát, sót és citromkarikát természetesen héj nélkül. Belecsusztatjuk óvatosan a koriander vagy a mentaleveleket. Ezután elővesszük a legnagyobb serpenyőnket, hogy a halak beleférjenek. Sajnos, a miénk túl kicsinek bizonyulz, ezért lefejeztem pisztrángokat. (A szomszéd macska legnagyobb örömére.) Ez igaz, nem olyan úrias megoldás, de még mindig jobb, mint ha a feje vagy a farka nem sülne át rendesen… Bő kókuszzsírban oldalanként kábé negyed órát sütjük őket. Akkor vannak készen, ha a bőrük szép aranybarnára pirul. A végén a pisztrángocskákra citromlevet csurgatunk és végül az egészséges életmód jegyében fehérrépa pürével tálaljuk…

U.i.: Ha már itt a jó idő: ugyanez a recept grillen sütve egyszerűen pazar!

Tovább

"Majdnem rácponty"

Szervízben van a laptomon, mert anno fél éve egyszer egy kicsit durvára sikerült az „elbújt" játék. A kisfiam izomból rátaposott a földön heverő laptoptöltő csatlakozójára, ami ennek hatására úriasan kitörött a gépből. Az eredeti töltő a kukában landolt, én pedig beszereztem a netről egy utángyártottat.  Azt hittem ennyivel megúszom! De nem! Murphy közbeszólt! A legnagyobb munka, és elhavazás közepén a laptopom el kezdte nem venni a töltést, így kénytelen voltam elvinni a szervízbe! Ott kijelentették: pár hét, és megjön Kínából az alkatrész! Óhh, mondom semmi gond! Besétáltam a céghez, és közöltem, nincsen gépem, amin dolgozhatnék, ezért igényt tartanék - így a gyes után is –egy  laptopra. Sajnos, nem volt egy darab sem elfekvőben, de no problem, kapok egyet, viszont csak húsvét után jön meg. Grrr! Szívtam a fogam, ugyanis egy laptopon otthon dolgozni a férjemmel kábé olyan, mint egyszerre egy tűzhelyen főzni. Borzasztó! Nem találok meg rajt semmit!  Pont úgy bosszankodok, mint ahogy ő mérgelődik a konyhában, hova tettem már megint kis fazekat?! Pedig szerintem tök egyértelmű, hogy kicsit balra lent van, pont a tésztafőző mellett. Mindenki megtalálná nem?!

A lényeg, hogy egy ilyen mondhatni kényszeres alaphelyzet mindig szabadjára bocsátja a kreatív energiáimat, így „mentesítettem” egy "majdnem rácponty" receptet. Az eredeti tejfölös ponty egy elég régi recept, amit Tímár János és felesége, Kati néni őrzött meg. Vagy ahogyan ők mondták, rájuk maradt. Ugyanis János bácsi nagymamája első konyhalány volt a sárpentelei Széchenyi- kastélyban, ahonnan a pontyon túl például a töltött borjúszegy vagy a krémes lepény receptjét is elhozta.  Ez a mentes változat most lazacból és tőkehalból készült, de bármilyen más fajta például harcsa, busa, vagy tonhalfilé is tökéletes hozzá.  Tudjátok, épp mi van a hűtőben!

hal paleo gluténmentes tejmentes
Szaftos, szájban olvadós és a végén egy kis citromlével meglocsolva tökéletes!

Majdnem rácponty (4 főre)

négy szelet lazac (vagy bármilyen másik halfilé)

hat darab tojás

két deci kókusztejszín ( a sűrűbb konzerves kókusztej változat is jó)

négy gerezd fokhagyma

egy kávéskanálnyi kapor ( ha tengeri halból készül, édesvízinél elhagyható)

egy evőkanál balzsamecet

egy kávéskanál só

egy kávéskanál bors

egy pici kókuszzsír a tál kikenéséhez

A halakat megmossuk bő víz alatt, és átdörzsöljük a balzsamecettel, hogy lemenjen róluk a nyák, majd hagyjuk a szeleteket lecsöpögni. (Kábé öt perc) Ezalatt a tojásokat habosra verjük a kókusztejszínnel, és ízlés szerint megsózzuk. A halakat is besózzuk, megborsozzuk, és egymás melle pakoljuk őket a kókuszzsírral kikent tepsiben. Egyenletesen eloszlatjuk rajtuk az összezúzott fokhagymát, majd ráöntjük a tojásos masszát. Ügyeljetek arra, hogy a halak tetejére is jusson belőle! A tetejét megszórjuk egy kis kaporral és 180 fokon (alsó-felső fokozaton) nagyjából negyvenöt perc alatt készre sütjük.

A végén úgy néz ki az egész, mintha a halak egy „piskótaszerű” ágyba lennének süppedve. Bármilyen saláta illik hozzá!

Tovább

Gyors "mentes" vágykeltő menü Valentin-napra

Lélekben már készülök a tavaszra, ezért vettem egy cserép nárciszt. Jobban mondva megtetszett a nárcisz, amire a férjem azt mondta, tegyem be nyugodtan a bevásárló kocsiba banán, az avokádó, az apró hal és a gyerek mellé. Csak úgy. Meg jó lesz alibi ajándéknak is, hiszen nemsokára Valentin-nap, és amennyire ismerem, tuti csak este jutna eszébe, hogy valami kis aprósággal meglepjen. (Nekem sem ártana valamit kitalálnom neki, mert az idő fogy, és nem akarok megint egy last minute vicces alsógatyáért szaladni.) Ugyanis a magunk módján, hellyel-közzel „megünnepeljük” a Valentin-napot. De nincsenek csillogó szívek, piros plüssmackók, meg LOVE feliratú gyertyák. (A férjem amúgy is tiszta szívből gyűlöli a feliratos lakáskiegészítőket. Legszívesebben az összeset egy máglyán égetné el rituálisan a kert végében, de mivel szeret, egyet-egyet eltűr a lakás valamelyik eldugodtabb szegletében.) Az ünneplés a gyakorlatban azt jelenti, hogy főzünk valamit együtt. Aztán este, mikor a fiúnk elaludt, szépen megvacsorázunk és felbontunk egy palack bort.

A menü összeállításánál a fő szempontok a következőek voltak:

  • mennyei finom – az első legfontosabb. A férjem szerint egy férfit csak a jó kajával lehet áttéríteni a „diétás, mindenmentes, egészséges” ételekre.
  • mindenmentes –  ne legyen benne glutén, tej és fehér cukor. Elvégre a férjem ételallergiás, én meg készülök a bikiniszezonra!
  • gyorsan elkészíthető – mivel nem szeretnénk egész este a tűzhely mellett ácsorogni, bármilyen jó program is a főzés.
  • ne kerüljön egy fél vagyonba – tehát a friss osztriga és társai kiestek.
  • grátiszban pedig legyen benne természetes afrozidiákum – elvégre Valentin-napozunk és nem a kanapén szeretnénk egymás mellett valami közepes limonádé romantikus filmen elaludni.

Mivel nálam a Valentin-nap is olyan, mint a karácsony, hogy inkább a biztosra megyek/megyünk, ezért a korábbi személyes kedvenceink közül válogattam. Plusz betettem a „bloghalak” munkacímen futó házi „fish and chipset”. A menü lefőzése mindennel együtt nagyjából egy órába telik, de ha a desszertet már délelőtt elkészítjük, akkor nagyjából húsz percet megspórolhatunk az estéből.

 A menü a következő:

  • csípős paszternákkrémleves – a levesben lévő cayenne bors serkenti a vérkeringést, és stimulálja a nemi hormonokat
  • házi fish and chips fokhagymás-citromos öntettel – a fokhagyma hasonló hatást fejt ki, mint a cayenne bors. És állítólag növeli a spermaszámot.
  • extrém krémes csokis-banános poharas – az i-re a pont. Az alap mandulából készül, amely segít egyensúlyban tartani a hormonrendszert. A krémben lévő avokádó húsa kiemelkedően gazdag telített zsírsavakban, B6-vitaminban és omega-3 zsírsavakban, ami a szexuális vágy kialakulásáért is felelős. A csokoládé pedig némi boldogsághormonnal segíti, hogy a kettesben eltöltött romantikus este még jobban sikerüljön.

Nah, akkor jöjjön az elkészítés.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Csípős paszternák krémleves (négy főre - ebből marad másnapra is)

  • fél kiló paszternák
  • egy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • egy késhegynyi zúzott koriandermag
  • egy evőkanál só
  • egy késhegynyi bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni. Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom.Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Házi fish and chips fokhagymás-citromos öntettel (két főre)

  • fél kiló apróhal (fagyasztott formában lehet nagyáruházakban kapni)
  • ízlés szerint só
  • Az öntethez:
  • fél citrom leve
  • fél deci olívaolaj
  • négy gerezd fokhagyma
  • a sütéshez legalább 100-150 gramm kókuszzsír
  • egy maroknyi olívabogyó (lehet szárított vagy sima is)
  • egy fél maroknyi fenyőmag (ha nincsen otthon, akkor elhagyható)

Egy wokban felolvasztjuk a kókuszzsírt, majd beletesszük még fagyosan, egészben apróhalakat. (Tudom, jobb lenne a friss, jégágyas verzió, de sajnos itt a közelben nincsen édesvíz.) Csak annyit pakolunk bele, amennyit szépen ellep a kókuszzsír. Az öntetet nagyon egyszerű elkészíteni: az olívaolajba beletesszük az összezúzott fokhagyma gerezdeket és a citromlevet. Beleszórjuk az olívabogyót és a fenyőmagot, majd az egészet alaposan összekeverjük. Kábé ezen (nagyjából 5-6 perc után)a ponton van kész az első adag hal, amit egy tányérban konyhai papírtörlőn lecsöpögtetünk, majd utána tálalhatjuk is. A ropogósra sült halakat jól megforgatjuk az öntetben, egy kicsit megsózzuk, és már kezdődhet is az ünnepi vacsora. Köretként készíthetünk hozzá például tepsis édes burgonyát, csicsókát, de ha nem akarunk a pucolással, szeleteléssel vesződni, akkor elég hozzá az egyszerű pirítós is.

menü gluténmentes tejmentes mindenmentes hal

Csokis-banános poharas (kb. két adaghoz)

  • 75 gramm darált mandula
  • egy fél marék aszalt vörösáfonya
  • egy teáskanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. 25 ml víz
  • egy közepes avokádó
  • fél banán
  • 25 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 25 gramm kókuszolaj
  • 50 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

Epilógus:

A múltkor már kitárgyaltuk, hogy két deci bornak mennyi jótékony hatása van, az ellazuláson túl, ezért a Valentin-napra való tekintettel most bort is ajánlanák. Tudom, hogy hivatalosan mindegyik fogáshoz külön-külön kéne egyet-egyet megnevezni, de most tekintsünk el ettől. Ehhez a menühöz remekül illenek a száraz, kissé könnyed, de mégis fűszeres fehér borok. Ha fajtánál maradunk, akkor  az olaszrizling vagy a tramini. Cuveékkel is próbálkozhatunk. Például a Brunyai Pincészet Impulzus nevű bora is kiválóan kiemeli a házi fish and chips frissességét vagy a csokoládé krémes lágyságát.

Kérlek, lájkold a Facebook-oldalunkat, és kövess bennünket Instán!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com