Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az igazi carbonarában nincs tejszín

carbonara laktózmentes férjem főzte

A férjemmel be szoktuk osztani a főzést. Ha én főzök, általában valami hal/főzelék/leves/zöldségköret kerül az asztalra. Na de ha ő??? Akkor csukott szemmel is tudom a menüt: spagetti/penne/fussili/számomra ismeretlen olasz tészta, „ezekettaláltamahűtőben” szósszal és parmezánnal.

A héten a férjem „ebédgyártós” napját izgatottan vártam, hogy milyen finomsággal lep meg bennünket. Épp egy másik ingatlanpiaccal foglalkozó cikken dolgoztam home office-ban a rendes munkahelyemre, amikor láttam nekiáll a főzésnek.

-Hol a tojás?

-A spájzban. - kiáltottam neki a dolgozóból.

-Ott nincs.

-Akkor a hűtőben az alsó polcon.

-Nem találom. Várj! Megvan!Ki pakolta elé a paradicsomot? Hol találom a spagettit?

-Tartós élelmiszer fiók.

Kivételesen a tésztafőző edényét és a wokot megtalálta, sőt még a hozzá passzoló fedőt is, így nyugodtan be tudtam fejezni az írást. Mire leütöttem az utolsó billentyűt is, elkészült a carbonara szigorúan tejszín nélkül sok borssal és parmezánnal. Elvégre az olaszok úgy szeretik.

Carbonara spagetti

Hozzávalók négy személyre

  • egy csík szalonna (lehet prosciutto is)
  • egy tojás
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis parmezán (pecorino vagy provolone is jó)
  • egy csomag spagetti

A spagettit megfőzzük. Közben egy vokban lepirítjuk a vékony sonkát. A tojást pedig a parmezánnal együtt vízgőz felett kézi habverővel felverjük. Ha ezzel készen vagyunk, akkor várjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Ez forrástól számítva nagyjából hat-nyolc perc. De résen kell lenni, nehogy túlfőjjön. Pici főzővízzel együtt a leszűrt forró spagettit összekeverjük a szalonnával és a felvert tojással. Összekeverjük sóval, borssal és egy kis parmezánnal. Esetleg szórhatunk rá valami zöldet (például édeskömény levelet, vagy bazsalikomot.), és már pakolhatjuk is ki a tányérokba. Már csak egy erős ristretto kell hozzá, és máris úgy érezzük magunkat, mint egy olasz kisvárosban!

Tovább

Ebéd tíz perc alatt - csípős mogyorós- gombás tészta

tészta tejmentes amigoamigombánk támogatott tartalom

Gondolom veletek is előfordult már , hogy 11-kor eszméltek rá, hogy nincsen ebédetek! Ilyenkor a férjem kitalálja, együnk tésztát! Lehet rizs, szobe vagy teljes kiőrlésű! Tök mindegy! A szószokat meg a végtelenféleképp lehet variálni attól függően, mi van éppen a hűtőben!

Ilyenkor, ha tehetem és nem fognak be konyhalánynak, áttelepszem a gyerekszobába, mert egyszerűen nem bírom nézni, ahogy az alapanyagok vagy azoknak a maradványai teljesen ellepik a konyhapultot. Na, nem panaszkodom. Az ebéd mindig finom! Csak mosogatni ne kellene!

Csípős mogyorós- gombás tészta

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kiló csiperke
  • egy fej vöröshagyma
  • egy fél kígyóuborka
  • egy fél kínai kel
  • egy teáskanál kínai ötfűszerkeverék
  • egy teáskanál Cayenne bors
  • egy marék mogyoró
  • két evőkanál szójaszósz
  • két evőkanál szezámolaj
  • fél kiló teljes kiőrlésű tészta

A tésztához a vizet egy fazékban felforraljuk. Közben egy wokban az összevágott vöröshagymán és a szezámolajon megfuttatjuk a szeletekre vágott csiperkét. (Én, Amigo, a mi gombánkat használtam.), majd rádobjuk a parasztzsülienre (értsd vastagabb hasábokra) vágott kígyóubit és a szeletekre vágott kínai kelt.

Megszórjuk kínai ötfűszerkeverékkel, szójaszósszal és egy kis Cayenne-borssal, hogy legyen ereje, majd öt percig hagyjuk fedő alatt rotyogni. Vagy egy éles késsel vagy pedig mozsárban durvára összetörjük a mogyorót,aztán ezt is a szósszal tesszük. Mikor a gomba megpuhul, lecsukjuk a gázt. Kifőzzük a tésztát. (rizstésztával és szobével is remek), majd összekeverjük a gombás szósszal. Akár kicsit rá is melegíthetünk. És már kész is az ebéd, ezért kár lett volna rendelni!

Tovább

Ilyen spagettit még biztosan nem kóstoltál!

tejmentes sütőtök lowcarb

Bár már lassan, de biztosan haladunk a télbe, de még mindig elcsábulok, ha sütőtököt látok. Lehet kerek sárgás-pirosas japán, vagy szürkés héjú magyar, mindegy, mehet a kosárba, mert remek ebéd, vacsora, és urambocsá desszert alapanyag.

Ezen kívül eszembe juttatja azokat a régi szürke, novemberi panelestéket, amiket a gőzölgő sütőtökkrémlevetett otthon illatúvá. Még nem születtek meg a gyerekeink. Csak a férjem volt meg én no meg a gőzölgő sütőtök abba nyúlfarknyi konyhában, ahol még a sütőajtót sem lehetett rendesen kinyitni, ha nem húztam előtte arrébb a széket.

Egyik nap szokásomhoz híven megcsúsztam a délelőtti dolgaimmal, ezért tizenegyóra pár perckor jutott eszembe, nincsen ebéd. Ahogy a férjem szokott, kinyitottam a hűtőt és inspirálódtam. Ekkor láttam meg a póréhagymát,a fekete retket és a sütőtököt, amiből egyszerű, novemberi szószt készítettem a teljes kiőrlésű spagettihez. Kicsit csípett, mert egy kanállal többet tette bele a cayenne borsból, de a kollektív családi náthánknak nagyon jól esett.

Fekete retkes, sütőtökös spagetti

Hozzávalók négy főre:

  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy fél szál póréhagyma
  • egy fekete retek
  • két teáskanál cayenne bors
  • négy darab babérlevél
  • egy teákanál őrölt szerecsendió
  • két deci rizstejszín ( a sima is jó, ha nemvagytok érzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • 500 gramm spagetti
  • egy evőkanál tökmagolaj (elhagyható)

Kifőzzük a spagettit.A sütőtököt megpucoljuk és két-három centis darabkákra vágjuk. Egy wokban a felkarikázott póréhagymát egy érzésnyi olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a tököket. Picit pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt, beledobjuk a cayenne borsot, a babérlevelet és a szerecsendiót. Fedő alatt az egészet nagyjából tíz percig rotyogtatjuk. Időnként átkeverjük, hogy ne égjen oda az alja. Végül ízlés szerint sózzuk. Nagyjából tizenkét perc alatt megpuhul a tök annyira, hogy a villát könnyedén bele lehet szúrni.

A szószt rápakoljuk a spagetti tetejére, majd végül meglöttyintjük egy kis tökmagolajjal és reszelünk rá egy kis fekete retket (mondjuk sajt helyett). A végeredmény nemcsak finom, hanem egy igazi őszi vitaminbomba!

Tovább

Zöldfűszeres süngomba

gomba támogatott tartalom amigoamigombánk gluténmentes tejmentes vegán
A gyógygomba, aminek borjúíze van.

Vannak olyan alapanyagok amelyek önmagukban is annyira dominánsak, hogy éppen hogy csak fűszerezni kell őket és tádáám máris kész a pazar ebéd. A süngomba is ilyen! Sem ízében, sem pedig állagában nem hasonlít a többi gombára, sőt egyenesen borjúhús íze van.

Zöldfűszeres süngomba

Hozzávalók két személyre:

  • 250 gramm süngomba ( Én, Amigo, a mi gombánk márkájút használtam.)
  • egy szál friss tárkony ( vagy egy teáskanál szárított)
  • egy teáskanál friss kakukkfű
  • három gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis olívaolaj

A süngombát éppen hogy csak mossuk meg és törölgessük át a papírtörlővel, majd vágjuk szeletekre. Az olívaolajba tegyünk sót, borsot és keverjük bele a zöldfűszereket. Ezután forgassuk bele a gombát. Hagyjuk egy negyedórát állni. Aztán izzítsuk be a kontaktgrillt. És tegyük rá a szeleteket. Nagyjából három-négy perc alatt süssük szép aranybarnára, majd friss spenóttal vagy salátával tálaljuk.

Tudtad?A süngombát gyógygombaként tartják számon, amely tartalmazza szinte az összes szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat, és erősíti az immunrendszert. A hagyományos kínai orvoslás szerint alkalmazható gyomor-és bélpanaszokra, légzőszervi megbetegedésekre és csökkenti még a koleszterinszintet is.

Tovább

Bab "amatriciana"

egytálétel gluténmentesA férjemmel a főzést általában meg szoktuk osztani. Értsd: az főz, aki épp ráér. Jó, a mosogatás meg a romok eltakarítása mindig valahogy rám marad, de ilyen apróságokon nem akadok már fönt.

A héten úgy jött ki a lépés, hogy a férjem tette magát oda a konyhában. Egyik nap kitalálta, hoz kínait, mert utál hagymát pucolni. Aztán meglátott két konzerv babot meg egy üveg olívabogyót, és a slusszkulcs helyett a wokot kapta elő. Készített egy takaros amatriciana alapot és spagetti helyett, babbal keverte össze. Zseniális volt az ötlet. Egy gasztroreality-ban simán tovább jutott volna vele.

"Amatriciana" bab

Hozzávalók 4 személyre:

  • két konzerv (250 grammos) bab
  • egy üveg olívabogyó
  • egy üveg (500 gramm) paradicsompüré
  • két deci vörösbor ( egy a babba, egy a szakácsnak- (opcionális):)
  • egy fej vöröshagyma
  • 200 gramm szeletelt bacon
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy csomag bébi spenót
  • egy evőkanál olívaolaj
  • egy kávéskanál parmezán ( elhagyható)

A vöröshagymát összevágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott bacont, az olívabogyót. Picit pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével és meglocsoljuk a vörösborral. Hagyjuk pár percet rotyogni, majd hozzátesszük a konzervbabot. Addig főzzük az egészet, amíg a bab puha nem lesz. Szerencsére a konzerv babnál ez nem túl sok idő. Végül jöhet a só, a bors és egy kis bébi spenót. Összekeveritek és kész! Ha esztek a tejterméket, akkor egy kanál parmezánnal az igazi!

Alkot a "Májsztró" még néhány kevergetés és kész!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com