Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Grissini, a kerti partik királya

Nagyon várjuk a nyarat, hogy végre grillezhessünk egy nagyot a kertben! Egy-egy ilyen alkalomra mindig szoktam sütni. Például grissinit feketeszezámmal és kakukkfűvel, ami Itália szószba mártogatva szuper bor-vagy sörkorcsolya, de a gyerekek is szívesen elropogtatják két trambulinozás és homokozás között. Friss vlogposzt!

Hozzávalók egy tepsihez

A grissinihez:

  • 350 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • egy csomag instant élesztő
  • két teáskanál gyümölcscukor
  • kb. 2 deci langyos víz
  • nyolc cent olívaolaj
  • egy evőkanál friss kakukkfű
  • két evőkanál feketeszezám
  • egy csipet só

A szószhoz:

  • egy kisebb fej vöröshagyma
  • egy deci paradicsompüré
  • egy deci vega tejföl ( vagy tejszín)
  • egy deci zöld pesztó
  • ízlés szerint bors

Tovább

Így még sosem kóstoltad a medvehagymát!

Újabban heti egyszer járunk bevásárolni, mert egyszerűen annyi munkánk lett, hogy többre nincsen idő. A múltkor megkívántam a karfiolt. Olyan szépen nézett ki! Még szerencse, hogy a gyerekek is szeretik.

A férjem alapesetben nem különösebben rajong érte, de bármennyit képes belőle megenni, ha egy kis medvehagymával megtuningolva krémleves formájában tálalom. Nem szokványos párosítás, de  a titok a fűszerezésben rejlik.

Medvehagymás karfiolkrémleves:

Hozzávalók 4 személyre:

  • Egy fej karfiol
  • 6 szál medvehagyma
  • két deci vega tejszín ( én vegán változatot használtam, de sima is jó)
  • egy fej hagyma
  • egy teáskanál őrölt kömény
  • egy teáskanál római kömény
  • ízlés szerint só

Az összekockázott hagymát egy kis olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a rózsáira szedett karfiolt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen elnyeli. Megsózzuk, beledobjuk egy laza mozdulattal a köményt és a római köményt. És a három szál felcsíkozott medvehagymátÉs várunk. Iszunk egy kávét. Pont mire elkortyoljuk, megpuhul a karfiol. Előszedjük a botmixert a szekrény aljából. Leturmixoljuk, belekeverjük a tejszínt, és visszatesszük egy forralásnyira a tűzhelyre. És kész. Feltétnek lehet vágni pár szelet medvehagymát, belemorzsolni egy pici nyers karfiolt, de levesgyönggyel is szuper.

Tovább

Karácsonyi francia narancsos csoki torta

torta gluténmentes tejmentes lowcarb
Boldog karácsonyt!

Ez a torta eredetileg csak egy könnyed csokis „szuflétorta” akart lenni. Aztán levertem az egészet a pultról. Még melegen. Gondolhatjátok! A fele a konyha padlóján végezte. Ezen a ponton bőgtem el magam. De hát innen szép nyerni. Főleg, hogy elfogyott a csoki. Boltba meg senki sem akart menni… Összeszedtem minden kreativitásom és fél óra múlva már a krémet csurgattam rá a tortára. Nem tudom, milyen felvágva. Ma debütál. Mindenesetre biztató, hogy a széttört részt a fiúk és a férjem felcsipegette a konyhakőről. Én meg a krémes lábast kotortam ki.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:

  • két tábla étcsoki
  • 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
  • 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • négy evőkanál darált mandula
  • három evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • egy narancs héja

A krémhez:

  • négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • három narancs leve
  • két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • egy evőkanál rumaroma
  • három darab lapzselatin
  • négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Tovább

Ilyen spagettit még biztosan nem kóstoltál!

tejmentes sütőtök lowcarb

Bár már lassan, de biztosan haladunk a télbe, de még mindig elcsábulok, ha sütőtököt látok. Lehet kerek sárgás-pirosas japán, vagy szürkés héjú magyar, mindegy, mehet a kosárba, mert remek ebéd, vacsora, és urambocsá desszert alapanyag.

Ezen kívül eszembe juttatja azokat a régi szürke, novemberi panelestéket, amiket a gőzölgő sütőtökkrémlevetett otthon illatúvá. Még nem születtek meg a gyerekeink. Csak a férjem volt meg én no meg a gőzölgő sütőtök abba nyúlfarknyi konyhában, ahol még a sütőajtót sem lehetett rendesen kinyitni, ha nem húztam előtte arrébb a széket.

Egyik nap szokásomhoz híven megcsúsztam a délelőtti dolgaimmal, ezért tizenegyóra pár perckor jutott eszembe, nincsen ebéd. Ahogy a férjem szokott, kinyitottam a hűtőt és inspirálódtam. Ekkor láttam meg a póréhagymát,a fekete retket és a sütőtököt, amiből egyszerű, novemberi szószt készítettem a teljes kiőrlésű spagettihez. Kicsit csípett, mert egy kanállal többet tette bele a cayenne borsból, de a kollektív családi náthánknak nagyon jól esett.

Fekete retkes, sütőtökös spagetti

Hozzávalók négy főre:

  • egy kisebb sütőtök fele
  • egy fél szál póréhagyma
  • egy fekete retek
  • két teáskanál cayenne bors
  • négy darab babérlevél
  • egy teákanál őrölt szerecsendió
  • két deci rizstejszín ( a sima is jó, ha nemvagytok érzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • 500 gramm spagetti
  • egy evőkanál tökmagolaj (elhagyható)

Kifőzzük a spagettit.A sütőtököt megpucoljuk és két-három centis darabkákra vágjuk. Egy wokban a felkarikázott póréhagymát egy érzésnyi olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a tököket. Picit pirítjuk, majd belecsurgatjuk a rizstejszínt, beledobjuk a cayenne borsot, a babérlevelet és a szerecsendiót. Fedő alatt az egészet nagyjából tíz percig rotyogtatjuk. Időnként átkeverjük, hogy ne égjen oda az alja. Végül ízlés szerint sózzuk. Nagyjából tizenkét perc alatt megpuhul a tök annyira, hogy a villát könnyedén bele lehet szúrni.

A szószt rápakoljuk a spagetti tetejére, majd végül meglöttyintjük egy kis tökmagolajjal és reszelünk rá egy kis fekete retket (mondjuk sajt helyett). A végeredmény nemcsak finom, hanem egy igazi őszi vitaminbomba!

Tovább

Gesztenyegolyó sütés nélkül

Mielőtt nekiállsz a gyerekekkel főzni vagy sütni, légy tisztában a következőkkel:

  • szinte száz százalék, hogy valami kiborul a földre
  • az alapanyagok a „sütés” végére összekeverednek
  • a végeredmény nagy ritkán lesz instázható, ámde annál finomabb lesz
  • nagyon jól fogtok szórakozni, ha megőrzöd végig a türelmed és nem borulsz ki a fentieken!

A srácokkal a Főzzél otthon! vlog-sorozatban az egyik kedvencünket a mentes gesztenyegolyót készítettük el, amelynek egypontnullás verzióját a szomszédban kóstoltuk!

A recept nagyon egyszerű úgy harminc kisebbfajta golyóhoz, kevesebbnek nem érdemes nekiállni!

  • két gesztenyemassza
  • két banán
  • ízlés szerint rumaroma
  • tíz deka kókuszreszelék
  • tíz deka szezámmag

A többit nézzétek meg a videóban!

Tovább
«
123
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com