Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megmondjuk, miért imádod a sört!

tudatos fogyasztás öngyógyítás egészséges életmód ötelemtan

A kínai öt elem tan lényege, hogy a szervezet az ízeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban. Ez a gyakorlatban úgy működik: ha legszívesebben csokit ennél tortával, akkor a gyomrod nem működik megfelelően. Ha korsószámra innád a sört, akkor figyelj oda egy kicsit jobban a szívedre.

Az élő motor

A szív élő motorjaként áramoltatja a vért a többi szervhez, szervekhez. Ha valami nem stimmel vele, akkor felléphetnek a következő tünetek: fulladás, túlzott verejtékezés, fáradtság, köhögés, gyengeség és túlzott szorongás. Ezen kívül valamilyen megmagyarázhatatlan módon elkezdhetünk vonzódni a keserű ételek és italok iránt, mint a sör vagy a tonik.

Hogyan lehet helyrebillenteni az egyensúlyt?

A szív egészsége akkor állhat helyre, ha a következő ételeket fogyasztjuk:

  • Reggelizz teljes kiőrlésű gabonából készített péksütit, de remek választás a hántolatlan köles vagy a barna rizs. Hogy miért? Mindenféle gabona korpája és csírája kesernyés, tele van hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, amelyek jótékony hatással vannak a szívre.
  • Kilószámra edd a spárgát, mert segít a méregtelenítésben! Jó grillezve, párolva, levesnek, köretnek!
  • Tudom, elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, de egyél salátát, mert a levelekben levő klorofill javítja a vér minőségét!
  • Menj el a henteshez szívért! Elég bizarr, de a jó öreg kínaiak szerint ha valamelyik szervünk gyenge, akkor célszerű az állatoknak is ugyanazt a belső szervét elfogyasztani. Ha inkább kihagynátok,( nem is tudom, hogy miért), akkor egyetek vörös húst kevés fűszerrel, mert segíti a vérképzést!
  • Cékla, cékla, cékla! Elég megosztó zöldségféle, de vastartalma miatt szintén remek hatással van a vérre!

Lazítsd el a szellemet!

A kínaiak szerint a szívet a Shen, vagyis a szellem uralja, ami ha túl pörög, akkor szívproblémák léphetnek fel. Nem kell nagy dologra gondolni! De egy kis mellkasi diszkomfort érzet is meg tudja keseríteni az életedet. Mi a teendő? Hát el kell lazulni. Nem mindig egyszerű, de sokat segíthetnek a magas magnézium-és szilíciumtartalmú zöldségek, gyümölcsök, magvak, húsok.

Magas magnéziumtartalma van a következőknek:

  • zöldségek: sóska, vízitorma, petrezselyem, brokkoli, bab, lencse stb.
  • gyümölcsök: füge, sárgabarack, őszibarack, banán, datolya, avokádó stb.
  • magvak: szezámmag, tökmag, napraforgómag, mandula stb.
  • húsok: főleg a tengeri halak, mint a lazac, szardínia stb.

Magas szilíciumtartalma van a következőknek:

  • zöldségek: torma, spenót, póréhagyma, fejes saláta, articsóka, uborka, sárgarépa stb.
  • gyümölcsök: alma, görögdinnye, szamóca, zeller stb.
  • gabonák: rizs

Hogyan fűszerezzünk?

  • A zöldfűszerek közül a kapornak és a bazsalikommal nyugtató hatása van, ezért ezt korlátlanul használhatjátok!
  • Fokhagymát minden mennyiségben! Sose lehet belőle elég!
  • Egy teáskanál a cayenne bors erősíti a szívet és serkenti az emésztést!
  • A szerecsendiónak magas a magnéziumtartalma, ezért bátran belerakhatjátok bármelyik ételbe!

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Túl sok csokit eszel? Bajban a gyomrod!

tudatos fogyasztás táplálkozás egészséges életmód

Veled is előfordult már, hogy amikor beteg voltál, majd megvesztél egy savanyú citromos teáért?! Vagy, hogy bármit megtettél volna még egy tábla csokiért?! Vagy hirtelen elkezdtél mások szerint is túl sósan főzni?A kínai öt elem tana szerint ez nem véletlen: a szervezet az ételeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban.

Ízek, színek, szervek

Az öt elem tana, vagy pontosabban öt mozzanat tana Tsou Yen nevéhez fűződik, aki szerint az öt elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz egy-egy szervrendszerhez kapcsolódik. A szervek kapcsolatban állnak többek között az ízekkel és a színekkel is, amelyet a következő táblázat foglal össze.

Fa

Tűz

Föld

Fém

Víz

Szervek

máj, epehólyag

Szív, vékonybél

Lép, gyomor

Tüdő, vastagbél

Vese, húgyhólyag

Szín

zöld

piros

sárga

fehér

kék/fekete

Íz

savanyú

keserű

édes

fűszeres, csípős

sós

Ha valamelyik szervnél probléma merül fel, akkor a szervezet jelez. Ez megnyilvánulhat bizonyos ételek kívánásában, elutasításában, egy rossz közérzetben, vagy akár betegségben is.

A gyomor, a táplálkozás tengere

A gyomor az öt elem tanának értelmében egy olyan hely, ahol megkezdődik az anyag energiává alakulása. Ha valami nem stimmel vele, akkor jelentkezhet például émelygés, csuklás, hányinger, bélgörcs, és különféle fekélyek. Elkezdjük erőteljesen kívánni az édességeket, csokoládét, süteményeket, sőt gyakrabban kerülhet a kezünkben sárga póló, nadrág is. Ezeket a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hogyan lehet visszabillenteni az egyensúlyt?

A gyomor egészsége akkor állhat helyre, ha figyelembe vesszük a következőket:

  • A púpozott tányérok helyett inkább kis adagokat egyél, mert a gyomrod sokkal könnyebben és hatékonyabban fel tudja dolgozni a tápanyagokat!
  • Egyél rendszeres időközönként! A kisgyerek, és a túl sok munka nem kifogás! Ha akkor ülsz asztalhoz, amikor egyáltalán nem vagy éhes, akkor a szervezeted nem tudja teljesen lebontani az ételt. Ha pedig folyamatosan bekapsz valamit, csak hogy elnyomd az éhségérzetedet, akkor a gyomor nem tud elegendő enzimet termelni.
  • Este, és pláne éjjel nem eszünk! Hogy miért? Nemcsak neked meg nekem, de a gyomrodnak is szüksége van a pihenésre.
  • Ha túl sokat puffadsz, még mielőtt gyógyszerhez nyúlnál, vedd vissza a cukrokat, az élesztős péksütiket, a zsíros ételeket és az alkoholt!
  • Megkönnyíted a gyomrod dolgát, ha a tányérodról először a húst eszed meg, utána jöhet a keményítő (pl. rizs, tészta) és a zöldségek, gyümölcsök.

Milyen ételek erősítik a gyomrot?

  • A gabonák közül a köles, mert könnyen emészthető és a nyolc alapvető aminosavból hetet tartalmaz. De remek választás az emésztést serkentő zab is.
  • A húsok közül a bárány-és a marha. Természetesen kevés borssal és chilivel, mert a túl sok fűszer puffadást okozhat.
  • Mindenféle sárga és édes gyümölcs. Például körte, sárgabarack, alma
  • A zöldségek közül az édesburgonya, sütőtök, főzőtök, paszternák, édeskömény és a gyengébb hagymafélék például mogyoróhagyma is segítik helyreállítani a gyomor egyensúlyát.
  • A fűszerek közül a fahéjt, a szerecsendiót, a gyömbér, és a sárga mustárt célszerű használni.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Neked mennyi lenne az ideális testsúlyod?


fogyás egészséges életmód bmi

Kép forrása

Mi, magyarok vagyunk legkövérebbek Európában, de világ szinten is az élbolyba tartozunk: a negyedik hellyel éppen lecsúsztunk a dobogóról- derült ki az OECD legfrissebb felméréséből. Ha színtiszta számokat nézzük, akkor a magyar lakosság köbö harminc százaléka elhízott. És most nem azokra az ötven kiló vaságyastul tinilányokra gondolok, akik kövérnek tartják magukat, mert ha leülnek van egy kis hurka a hasukon, hanem akinek 5-10-15 kilóval többet mutat a mérleg, mint az ideális testsúlya.

Most jöhet a következő kérdés, de mennyi az ideális? A válasz nem olyan egyszerű. attól függ milyen módszert használunk.  Maradjunk a legegyszerűbbnél, a BMI-nél, vagyis a testtömegindexnél. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével.

Supplied by BMI Calculator USA

(A magasság megadásnál tizedesvessző helyett pontot használj. pl. 1.72 - Szerk.)

Akkor nyugodtan hátradőlhetünk, ha az eredmény 18,5 és 24,9 között van. Ha ennél magasabb az érték, akkor nagyon-nagyon gyorsan változtatnunk kell, mert minden plusz kilogramm egészségügyi kockázattal jár. Pölö nő a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának veszélye, de sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki valamilyen szív-és érrendszeri betegség.

Hogy érhetjük el? Hát például nem zabáljuk kétpofára a pörköltet galuskával, meg a szalámis fehér kenyeret kakaóscsigával. Nah, viccet félretéve életmódot kell váltanunk. Ez nem azt jelenti, hogy koplalsz három hétig és utána úgy festessz, mint Kate Moss. És utána jöhet újból az aranygaluska meg a rántott hús és a hamburger. Neeeem. Így csak elkezd a súlyod ugrálni. Fel-le, mint a jojó. Az életmód-váltás akkor sikerül, ha nem éled meg nettó szenvedésként. Tudom, mert én is elhízott voltam. (A fogyássztorimat itt olvashatod el.) A saját magad érdekében a következőket fogadd meg:

  • A fehérlisztet cseréld le teljeskiőrlésűre!
  • A fehér cukor helyett használj xilitet, eritritet, gyümölcscukrot, vagy ha ódzkodsz tőlük mindenbe a csak a fele annyit tegyél!
  • Minden étkezésre egyél meg egy marék zöldséget, gyümölcsöt! Full mindegy, hogy párolod, sütöd, grillezed vagy nyersen önmagában fogyasztod!
  • Tervezd meg az étkezéseidet, és a vásárlásodat is ehhez alakítsd!
  • Főzz! Akkor tudod, miből mennyi kerül az ételbe!
  • Mozogj minden nap legalább 20 percet! Lehet több is, de kezdetnek egy fél órás séta vagy bicajozás is megteszi!

Felhasznált forrás:

http://www.oecd.org/health/health-systems/Obesity-Update-2017.pdf

Tovább

Ti megeszetik a pirostojást?

egészséges életmód tojás
Pedig nem mindig lehetne! Fotó: en.wikipedia.

Még a hungarocell-tojás, a DIY-insta posztok előtti időkben anyáink csináltak abból lelki porblémát, hogy megegyük-e a pirostojást. Az sem jelentett gondot, ha nem patyolatfehér volt a fehérjéje, hanem inkább zöld, vagy éppen hupilila színben pompázott, remek rakott krumpli lett belőle. Mindet meg is ettük. Legfeljebb a krumplihéj végezte a kukában.

Aztán eltelt majdnem három évtized, és mit ad Isten idén húsvétkor a fiam főtt tojást akart enni. Erre a mami nem állt neki tojást főzni, meg hasonlók, hanem pikk-pakk feltört egy hímes tojást. Persze gondolom, ahogy festette, megrepedt a héja, ezért a fehérje full kék színben pompázott.

Hát...ööö….izééé. Emlékek ide vagy oda, diszkréten behívtam a gyereket a wc-be, aztán megkértem: hagyja a kék tojást, egyen sonkát, tormát, kalácsot satöbbi. Persze ellenkedett. Jó, dackorszak 2.0. Oké. Nem akartam nagy cirkuszt. Beígértem neki, hogy vacsora előtt megehet egy csokinyulat. Megkötöttük az üzletet. A mama sajnálkozott egy kört, hogy hiába törte fel a tojást, de aztán ennyiben maradt a sztori.

Később kicsit furdalt a lelkiismeret, hogy vajon én reagáltam túl a dolgot vagy tényleg lehet festett tojást enni. Este belemerültem a témába, és a következők derültek ki:

  • Ha a fehérje fehér maradt, akkor tök mindegy mivel van festve, meg lehet enni.
  • Ha elszíneződött és: 
    • Valamilyen növényi festékkel pölö hagymahéj, cékla és társai pingáltatok, akkor nincs min, izgulni! Nyugodtan készíthettek belőle valamilyen tojásos kaját. Legfeljebb kicsit extrémebb lesz az íze. Kábé ennyi.
    • Ha valamilyen ételfestéket használtatok, akkor is meg lehet enni.
    • Ha valamilyen bolti zacskós festékkel festettetek, amiben van pölö azorubin vagy tartrazin, akkor inkább hagyjátok, mert allergiás reakciót válthatnak ki!

(Most abba a kérdésbe szánt szándékkal nem mentem bele, hogy a főtt tojást, mint ételt, hány napig lehet megenni.)

Kommentben várjuk! Ti megeszetik vagy sem a húsvéti tojást?

Tovább

Egy kilót híztam – az első hét hús-és tej nélkül

ekcéma egészséges életmód allergia
Kép forrás: cosmopolitan.com

A múlt héten már megírtam, hogy az ekcémám miatt harminc napig nem fogyasztok tejterméket, hátha a tejfehérje-allergia okozza az arcomon a vörös, viszkető és esténként néha napján szinte lángoló foltokat. Házastársi szolidaritásból pedig nagy böjtben nem eszek húst. Első heti beszámoló.

1. nap: A reggeli kávémat az első szülésem óta valamilyen alternatív növényi tejjel iszom, így ezen hála az ég nem kellett változtatnom. A minimális vízivásomon viszont igen. (Kedves kommentelők köszi a tippet!) Fel se tűnt, hogy délelőtt három kávét ittam meg két deci vizet! Összesen! Úgyhogy az egyiket kiváltottam egy zöld teára és magam mellé vettem a vizes palackot.

2. nap: A férjem is egy hónapra vegetáriánus lett, így kompenzálásképp telivette sajttal a hűtőt. Edami, parmezán, gomolya, parenyica. Három sornyi joghurt meg túró. Nem mondom, hogy két pofára zabáltam a tejtermékeket, de mikor szinte csak az van otthon, nehéz nem lemondásként megélni a tejmentes diétát. Az ekcémám este már nem viszketett annyira, ez pedig erőt adott a folytatáshoz

3. nap: Erősebbnek hittem magam, de hát mit tegyek!? A fiam hazahozta az uzsiját az oviból. Teljes kiőrlésű sütemény túróval, meggyel. Ő az ilyet nem szereti. Egy darabig szemeztem vele, aztán végül megettem. Egy kicsit izgultam miatta, hogy mi lesz a foltjaimmal, de végül semmi extrát nem vettem észre.

4. nap: Nagyon érdekes, hogy a hús egyáltalán nem hiányzik. A laktózmentes főzőtejszín viszont annál inkább, mert növényi tejszín csak a hipermarketben meg a bioboltban van, a közeli diszkontban nincs. Oda meg nem akarok menni, úgyhogy egy darabig nem eszünk krémlevest. Viszont nagy-nagy pozitívum, hogy a gyerekek rákattantak a zöldségfasírtokra, plusz az egyéves a tavaszi levesből kiette szinte az összes karfiolt.

5. nap: A gyerekek az okai mindennek! Ha nem kanalazzák ki az utolját is a joghurtos pohárból, a végét én eszem meg. Egy pillanatra elfelejtettem a februári fogadalmamat, és engedtem az áfonyás joghurt csábításának. Nem kellett volna! Este az ekcémám ugyan nem vészesen, de azért jobban látszott.

6. nap: El sem tudom mondani, mikor voltunk utoljára családilag étteremben! Talán a nyáron?! Pedig a kicsi már egy éves. Az már más kérdés, hogy a húsz kilométeres körzetben ilyenből akad vagy három. Nah mindegy. Ezen nem kesergek. Amúgy az étlap fele húsokkal vagy sajtos kajákkal volt tele. Talán két-vagy három fogás volt tej-és húsmentes, szóval nem kellett sokáig válogatnom. A lazacfalatkás-mogyorós gado gado saláta remek választásnak bizonyult volna, ha a halakat a kisebbik ki nem csipegette volna a tányéromból. De legalább ő jól lakott! Én meg otthon ettem két szendvicset.

7.nap: Ma ráálltam a mérlegre. Egy kiló plusz. Gondoltam, mert a hasam kissé elanyusodott. Nem vészesen. Csak egy picit. Jó, a családtagjaim szerint rám fért. Én azért annyira nem repesek az örömtől. Egy biztos vissza kell vennem a dugi zablekszből, viszont a piros foltok szerintem jó pár árnyalatot halványodtak.

via GIPHY

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com