Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Te is télen eszed a narancsot?

ötelemtan egészséges életmód kínai orvoslásPedig nyáron kellene! A kínai orvoslás szerint a narancs nyersen a hűsítő ételek közé tartozik. De kezdjük az elejéről!

A kínai orvoslás szerint megkülönböztetünk melegítő és hűsítő ételeket. Az, hogy mi melegít, meg mi nem, az alapanyagon kívül nagy mértékben befolyásolják a főzési technológiák és a fűszerek. Vegyünk néhány példát!

Hűsítő ételt nyáron!

A nyers zöldségek például saláták, a halak (főleg szusiként), a tejtermékek, és a citrusfélék pölö a narancs, a citrom és társaik, illetve a menta és a citromfű hűsítenek. Ha nyáron, mondjuk kánikulában fogyasztjuk őket, már tettünk egy lépést az ellen, hogy a szervezetünk ne melegedjen túl! A közérzetünk és a kedvünk is sokkal jobb lesz. És mindenki boldog!

És most jön a csavar...

Ha azonban egyes hűsítő alapanyagokat például halakat, sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket, megsütjük, pároljuk netán megfőzzük, és „melegítő” fűszerekkel megszórjuk, máris ellenkező hatást érünk el. Maradjunk a narancsnál! Ha csak megpucoljuk, és „álánatúr” megesszük, esetleg felhasználjuk valamilyen salátához, akkor hűsít. Ha viszont a narancsgerezdeket megpároljuk és fűszerezzük egy kis gyömbérrel, szegfűszeggel vagy fahéjjal, akkor máris melegít.

Melegítő fűszerek: fahéj, ánizs, szegfűszeg, édeskömény, csili, fűszerpaprika, fokhagyma, gyömbér, kardamom, bors

Hűsítő fűszerek: borsmenta, menta, citromfű, levendula, bazsalikom, koriander, petrezselyem

Ennek kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy:

Akkor télen ne együnk nyers salátát?

De együnk, mert a rostokra, vitaminokra szükség van! Csak együnk mellé valami főttet, sültet, pároltat. Például fűszeres csirkemellet, valamilyen húsos-zöldséges ragut, bármit ami egy kicsit fűti belülről szervezetünk! Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor főleg a hideg, esős időszakokban túlhűtjük többek között a gyomrunkat, a lépünket és az emésztőszerveinket, ami finoman szólva is megterheli a szervezetet!

Miért ne igyunk hidegben reggel narancslevet? A reggeli (lehetőleg behűtött) narancslé szintén hűsít. Ez a nap legelején, főleg egy hideg, esős reggelen borzasztó ötlet, mert az emésztőrendszer extra igénybevételnek teszi ki. A gyomornak először fel kell melegítenie az ital, ennek hatására energiát von el a perifáriákról (pl. kéz-és lábujjak). Így a kínai orvoslás szerint sokkal könnyebben meg lehet fázni, az meg senkinek sem hiányzik. Hogy mit lehet tenni? A hideg narancslé helyett indítsuk a napot valami meleggel. Bármilyen főzött zabkása, dara, gofri, lepényke megteszi. Egy pohár meleg teával, urambocsá kávéval meg maga a mennyország!

Felhasznált források:

Ursula Schersch: Dem Körper einheizen. https://derstandard.at/1256745290384/Waermende-Lebensmittel-Dem-Koerper-einheizen

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Öt menzakaja gyerekkorunkból

menza egészséges életmód

Finom főzelék, szafaládé vagy dejós tészta? - összegyűjtöttünk öt híres-hírhedt menzakaját gyerekkorunkból. Augusztus 20-a után elvégre az iskola illata (és ezzel együtt a paprikás ebédlőszag enyhe klóros utózöngével) már a levegőben van.

Menzás (hús)leves

Az igazi szürke eminenciás, mert annyira semleges, hogy senkinek sincsen róla markáns véleménye. A lében úszik pár szottyadt répa, néhány szétfőtt tésztacsíkocska, talán még ha szerencséd van, egy kis petrezselyem is. (A húst a konyhás nénik már elpakolták a cekkerbe.)Ha nem lenne sárga színe, azt hinnéd, meleg vizet kanalazol. Bár az asztalokra kitett só és bors, némileg javít a helyzeten.

Finom főzelék szafaládéval

A maradék zöldségek (főleg sárgarépa) újrahasznosításának egy másik módja. A karalábé darabok sokszor ehetetlenül kemények. Alig lehet őket kikerülni. Ráadásként ehetsz mellé egy remegős-ruganyos szafaládét, amelynek megkóstolása felér egy bátorságpróbával.

Beton főzelék pörköltszafttal

Vagyis sárgaborsó főzelék irgalmatlanul sok liszttel és piros paprikával. Olyan kemény, mint a malter. Csak csapatni lehet, kanalazni nem. Általában jár hozzá  húst nyomokban tartalmazó feltét, mint például pörköltszaft vagy jobb napokon rántott párizsi.

Dejós tészta

A dió soha sem volt két forintos dolog. Tudták ezt a Kádár-rendszerben meg a kilencvenes években is. Nem is ettél soha diós tésztát. Maximum dejósat. A kellemetlen aromás utóízt egy kis porcukorral el lehetett nyomni. (Ha jóban voltál a konyhás nénivel kérhettél rá dupla adagot is.)Akkor még senkit sem izgatott, hogy kegyetlenül hizlal és gyakorlatilag nincsen benne épkézláb hasznosítható értékes tápanyag.

Ivólé

Valójában felvizezett gyümölcslé, amit leves helyett szoktak adni. Íze nem sok. Talán valami barack-alma. Talán.

Írjátok meg kommentben: Ti mit nem ettetek meg a menzán?

Kép forrása: Fortepan

 

Tovább

Ilyet finomat még a horvát tengerparton sem eszel!

egészséges életmód  ajánló
Szuper bisztró a Déli parton  - Grillezett kalamári zöld fűszerekkel, citrommal és algasalátával.

-Tengeri halsütő, itt?! - kérdezte már-már hitetlenkedve a férjem, amikor néhány évvel ezelőtt a távolból kiszúrtuk a Fish House-t a Siófok nyugis kertvárosaként számontartott Sóstón.

Hiába van Fish House nevezetű halsütő bár inkább bisztró a központban, de a magas fák és a tekintélyes parkoló mögött a kemping oldalában csak az veszi észre, aki a vonaton bámul ki az ablakon vagy aki tudja mit kell keresni.

egészséges életmód  ajánló
Csak semmi sznobéria- egy fürdőgatyában is be lehet ülni!

Hat előtt és hétköznap!

A hely azóta enyhén szólva is befutott, amit mi sem bizonyít, hogy főszezonban vacsoraidőben napi hatvan-nyolcvan embert kell elküldeni, mert tele vannak. Hétköznap egy fokkal jobb a helyzet, de érdemes ilyenkor is foglalni vagy pedig este hat előtt érkezni, hogy biztosan legyen szabad asztal.

Salátamennyország

egészséges életmód  ajánló
Ez csak a saláta...

A kínálatot a kezdetekhez képest édesvízi halakkal és a legkülönfélébb köretekkel bővítették. Alig van vendég, aki sült krumplit kér. Pláne,ha végig nézi a salátás pultot. A paradicsom-, hering-, alga-, vagy éppen a majonézes krumplisaláta mellett mindig van friss kevert saláta és akkor még nem beszéltünk a grillezett zöldségekről vagy a citromos bulgurról, amiket mind külön tálban szolgálnak fel. Hogy ez miért jó? Mert a társaságban  bárki vehet belőle, és többféle finomságot tud végigkóstolni!

Étlap nincs, Tomi van

egészséges életmód  ajánló

A halas és salátás pult mögött gyakorlatilag egy látványkonyha üzemel, így a főzést-sütést-grillezést az elsőtől az utolsó pillanatig végig lehet nézni.

Klasszikus étlap nincs, ellenben kifüggesztettek egy nagy táblát , amelyre nagyjából kiírnak mindent. De csak kábéra. Érdemes inkább belenézni a pultokba, vagy megkérdezni Tomit, az üzletvezetőt, mit érdemes aznap megkóstolni.

„Sokan szeretik a kagylót, a grillezett garnélát vagy épp a grillezett kalamárit, de a hekk meg a különféle halas-rákos spagettik is nagyon pörögnek – tette hozzá az üzletvezető, aki gyorsan kivitt egy nagy tál kagylót, majd gyorsan felkanyarította egy papírra a rendelésünket és beadta a konyhába.

Nehéz a döntés!

Ettünk már itt grillezett tengeri sügért, nyelvhalat, vagy éppen makrélát, de most egy kis kalamárira vágytam. A férjem meg elkívánta tőlem. Köretnek én algasalátát a férjem pedig kivételesen tzatzikit rendelt, mert a majonézes burgonyasaláta elfogyott.

Kellemesen csalódtunk, hiába volt gyakorlatilag telt ház, hiába csak egy szakács dolgozott, talán negyedórát kellett várnunk az ételre. Addig megittuk a jéghideg szódánkat. Kemény húsz forintért decijét.

Ízorgia

A kalamári már-már tankönyvszerűen tökéletesre volt sütve. Ropogott, de mégsem volt rágós. Jah, és nem sajnálták róla a fokhagymát és a petrezselymet. Az algasalátát és a tzatzikit külön tálban szolgálták fel, így mindegyikünk meg tudta kóstolni a másikét. A férjem szerint a tzatzikit olyan készítette, aki már tutira járt Görögországban. Az algasaláta is pazarul fűszeresre sikeredett. Nem tudok rájuk rosszat szólni.

A férjem néhány grátisz szelet kenyeret még el tudott volna képzelni a mostani vacsihoz, meg múltkor a grillzöldségekben a krumplit egy picit süthették volna tovább. És a faék egyszerű DIY dizájnban számomra kicsit furcsa a túlhalászásról szóló WWF-molinófal. Ilyen apróságokba lehet belekötni, mert másba nem.

Low budget hedonist

Még két klassz dolog, ami a 21. században nem elhanyagolható: lehet kaját elvitelre is kérni és lehet kártyával is fizetni. Ez számomra azért pozitív, mert sajnos a Balaton partján ez még nem mindegyik büfében, bisztróban általános főleg a Déli-parton.

Jah, és szódástul kalamáristul, elvitelre kért hekkestül meg borravalóstul fizettünk kemény kilencezer forintot. Egy ilyen vacsoráért bármelyik tengerparton (jóval) többet kellett volna fizetni.

Az üzletvezető elmondta, jövőre szeretnének bővíteni. Jó lenne, egy külön italos pult és szeretnének még egy szakácsot, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni!

Tovább

Hiába mosakodsz, mégis erős a testszagod?!

ötelemtan öngyógyítás egészséges életmód tudatos fogyasztás

Rossz a leheleted, puffadsz, kívánod a fűszereset, és hiába mosakodsz rendszeresen, mégis két percen belül olyan a szagod, mint egy disznónak? - a kínai öt elemtan szerint a vastagbeled rossz állapotban van.

A nyugati orvosok a vastagbelet egy olyan szervnek tartják, amelynek az elsődleges feladata a emésztés során keletkezett melléktermékek eltávolítása, valamint a salakanyagból a víz visszaszívása. Kínában az öt elem tana szerint a vastagbél a Fém elemhez tartozik. Ha kiegyensúlyozatlan a működése,  a salakanyag egy része lerakódik valamelyik kanyarban, és kiváló táptalajként elszaporodnak benne a kártékony baktériumok, gombák. Ennek hatására  a szervezeted akcióba lép, és el kezded kívánni a kegyetlenül fűszeres kajákat. Legszívesebben nonstop mexikóit vagy indiait ennél valami klassz kis pörkölttel. Második lépésként megjelenhetnek a következő lelki-és fizikai tünetek:

lelki:

  • túlzott pesszimizmus
  • melankólia
  • depresszió
  • nem tudod magad túltenni a múltbeli sérelmeken

fizikai

  • székrekedés, hasmenés
  • puffadás
  • túlzott gázképződés
  • rossz lehelet
  • kellemetlen test-és lábszag (rendszeres tisztálkodás mellett)
  • zsíros bőr
  • bőrfoltok
  • vakbélgyulladás

A vakbélnek a nyugati orvosok szerint nincsen semmilyen funkciója, így ha begyullad ki kell venni. Keleten az immunrendszer szerves része, amely vírus-, gomba-, és baktériumölő folyadékot termel és segít nedvesen tartani a vastagbélben lévő salakanyagot.

Hogyan állhat helyre a bél működése?

A megfelelő táplálkozással. Ugyanis vannak olyan ételek, amelyek természetes módon serkentik a beleket.

  • Egyél sok kölest és rizst, mert azon kívül, hogy tele vannak növényi rostokkal, amelyek jótékonyan hatnak az emésztésre, még segítenek helyreállítani a szervezet sav-lúg egyensúlyát.
  • Kerüld a búzakorpát, mert felsértheti a belek belső felületét, plusz gátolja a kalcium és a magnézium felszívódását.
  • Fogyassz sok zöldséget! A tradicionális kínai gyógyászat szerint erősíti a vastagbelet a bab, a padlizsán, a karfiol, a káposzta, a kukorica, a vöröshagyma, a fejes saláta, és az uborka!
  • A dióféléket amennyire csak tudod, kerüld!
  • Ha gyakran van székrekedésed, akkor egyél kevesebb húst és több zöldségfélét! Az előbbiek lassítják, míg az utóbbiak gyorsítják az emésztést.
  • A fokhagyma is jótékony hatással van a bélre!
  • A zöldfűszerek közül használjunk sok bazsalikomot!
  • Amibe lehet, tegyél borsot, gyömbért vagy szerecsendiót!
  • Ha sokat fáj a hasad, próbáld ki a lenolajat és a lenmagot, mert segíti a gyulladt belek gyógyulását!

kép forrása

Felhasznált irodalom:

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

Tovább

Ezért kiabálsz állandóan!

Folyamatosan úgy érzed magad, mint egy forrongó vulkán, aki a legkisebb apróságra is képes kitörni? A kínai öt elem tana szerint az epéd, ami a Fa elemhez tartozik, nem működik megfelelően!

A szervezet mosogatószere

A nyugati orvostudomány kissé lecsupaszítva az epét a szervezet mosogatószerének tartja. A máj naponta nagyjából két litert termel belőle. Az epehólyagban tárolódik. Amikor a táplálék a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe kerül, akkor az epehólyag egy hormon hatására összehúzódik és epét fecskendez ki magából. Az epe pedig mint a szervezet legszuperebb mosogatószere el kezdi lebontani a zsírt. És mindenki boldog!

Ha az epe működési egyensúlya megborul mondjuk a túl sok zsíros vagy az extrém zsírszegény étel, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a rengeteg savanyú étel, vagy a rendszertelen, eszek is meg nem is evés hatására, annak fizikai-és lelki tünetei is lesznek.

Mogorvaság és merevség

Értelemszerűen először az egyensúlyvesztés az érzelmek terén jelentkezik. A visszafojtott harag, a mogorvaság, a megkeseredettség és a fortyogó düh mind-mind erre utalhat. Jó nem azt mondom, hogy ritkán egy vitatkozás hevében kiejtett oda-odaszúró, epés megjegyzés bajt jelent. De ha valaki folyamatosan ingerlékeny és mogorva, akkor érdemes jobban odafigyelni az epéjére.

Egy idő után a testi tünetek is megjelennek. Itt elsősorban nem egy kegyetlen epegörcsre kell gondolni, hanem olyan kis apróságokra, mint a migrén, a savanyú íz nonstop kívánása, merev vállak, a folyamatosa fáradtság vagy a gyenge, töredező körmök.

Epekő, magas koleszterin, püffedés

A keletiek szerint ha az epe egyensúlya nem áll helyre: mert továbbra is ragaszkodunk a zsíros ételekhez, amelyek többek között tartósan magasan tartják a vér koleszterinszintjét, akkor hosszú távon epekő alakulhat ki. De most akkor mit tegyünk? Ne együnk zsírt? Az sem jó, mert a kevés zsír legalább annyira káros, mert akkor pangani kezd az epe. Ezért a baktériumok könnyedén elszaporodnak a vékonybélben, és nap végére akkorára püffed a hasunk, mint egy öt hónapos kismamának.

Hogyan ehet helyreállítani az egyensúlyt?

  • Együnk legalább napi ötször, aminek lehetőség szerint adjuk meg a módját, mert akkor az epe nem gyűlik fel az epehólyagban.
  • Ha diétázunk, legalább naponta egyszer fogyasszunk olyan ételt, amiben legalább öt-tíz gramm zsír van! Például egy marék kesudió vagy mandula, egy fél avokádó, egy kanál olívaolaj. Nem kell rögtön a pörköltre gondolni!
  • Jó hatással van az epehólyag működésére az articsóka, a zöldbab, a cékla, a sárgarépa, az édeskömény, a petrezselyem, a retek (különösen a fekete), az édesburgonya és a vizitorma.
  • Az epekövet segít megelőzni a borsó, a lencse a bab és a dió.
  • A hántolatlan gabonafélék például a teljes kiőrlésű kenyerek is jó barátaink, mert tele vannak B-vitaminokkal, amely köztudottan jótékony hatással van az epe működésére.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com