tudatos fogyasztás táplálkozás egészséges életmód

Veled is előfordult már, hogy amikor beteg voltál, majd megvesztél egy savanyú citromos teáért?! Vagy, hogy bármit megtettél volna még egy tábla csokiért?! Vagy hirtelen elkezdtél mások szerint is túl sósan főzni?A kínai öt elem tana szerint ez nem véletlen: a szervezet az ételeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban.

Ízek, színek, szervek

Az öt elem tana, vagy pontosabban öt mozzanat tana Tsou Yen nevéhez fűződik, aki szerint az öt elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz egy-egy szervrendszerhez kapcsolódik. A szervek kapcsolatban állnak többek között az ízekkel és a színekkel is, amelyet a következő táblázat foglal össze.

Fa

Tűz

Föld

Fém

Víz

Szervek

máj, epehólyag

Szív, vékonybél

Lép, gyomor

Tüdő, vastagbél

Vese, húgyhólyag

Szín

zöld

piros

sárga

fehér

kék/fekete

Íz

savanyú

keserű

édes

fűszeres, csípős

sós

Ha valamelyik szervnél probléma merül fel, akkor a szervezet jelez. Ez megnyilvánulhat bizonyos ételek kívánásában, elutasításában, egy rossz közérzetben, vagy akár betegségben is.

A gyomor, a táplálkozás tengere

A gyomor az öt elem tanának értelmében egy olyan hely, ahol megkezdődik az anyag energiává alakulása. Ha valami nem stimmel vele, akkor jelentkezhet például émelygés, csuklás, hányinger, bélgörcs, és különféle fekélyek. Elkezdjük erőteljesen kívánni az édességeket, csokoládét, süteményeket, sőt gyakrabban kerülhet a kezünkben sárga póló, nadrág is. Ezeket a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hogyan lehet visszabillenteni az egyensúlyt?

A gyomor egészsége akkor állhat helyre, ha figyelembe vesszük a következőket:

  • A púpozott tányérok helyett inkább kis adagokat egyél, mert a gyomrod sokkal könnyebben és hatékonyabban fel tudja dolgozni a tápanyagokat!
  • Egyél rendszeres időközönként! A kisgyerek, és a túl sok munka nem kifogás! Ha akkor ülsz asztalhoz, amikor egyáltalán nem vagy éhes, akkor a szervezeted nem tudja teljesen lebontani az ételt. Ha pedig folyamatosan bekapsz valamit, csak hogy elnyomd az éhségérzetedet, akkor a gyomor nem tud elegendő enzimet termelni.
  • Este, és pláne éjjel nem eszünk! Hogy miért? Nemcsak neked meg nekem, de a gyomrodnak is szüksége van a pihenésre.
  • Ha túl sokat puffadsz, még mielőtt gyógyszerhez nyúlnál, vedd vissza a cukrokat, az élesztős péksütiket, a zsíros ételeket és az alkoholt!
  • Megkönnyíted a gyomrod dolgát, ha a tányérodról először a húst eszed meg, utána jöhet a keményítő (pl. rizs, tészta) és a zöldségek, gyümölcsök.

Milyen ételek erősítik a gyomrot?

  • A gabonák közül a köles, mert könnyen emészthető és a nyolc alapvető aminosavból hetet tartalmaz. De remek választás az emésztést serkentő zab is.
  • A húsok közül a bárány-és a marha. Természetesen kevés borssal és chilivel, mert a túl sok fűszer puffadást okozhat.
  • Mindenféle sárga és édes gyümölcs. Például körte, sárgabarack, alma
  • A zöldségek közül az édesburgonya, sütőtök, főzőtök, paszternák, édeskömény és a gyengébb hagymafélék például mogyoróhagyma is segítik helyreállítani a gyomor egyensúlyát.
  • A fűszerek közül a fahéjt, a szerecsendiót, a gyömbér, és a sárga mustárt célszerű használni.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása