Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

6+1 tipp, hogy tökéletes legyen a húsvéti sonka!

Fotó: Kiss László

A húsvéti sonka olyan, mint egy klasszik húsleves: ehetőt bárki képes főzni, de tökéleteset csak kevesen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a férjemmel arra jutottunk, hogy a tízből tizenegy pontos sonka sztorija a vásárlásnál kezdődik.

  • Olcsó, akciós vizezett sonkát soha, de soha nem veszünk! Nincs annál kiábrándítóbb mikor főzés közben az egész a felére zsugorodik!
  • Csont nélkülit vásároljunk, mert a csontot nem esszük meg! Nekem pölö nincs kedvem a semmiért pluszban fizetni, pláne hogy kutyánk sincs!
  • Lehetőleg helyi termelőtől szerezzük be, ugyanis az a sonka tuti látott disznót! Tudom, tudom kicsit paranoidak vagyunk...
  • Ha a kalóriák is számítanak, akkor figyeljünk, hogy csak egy leheletnyi kövérje legyen rajta! Tudjátok, a bikinibody most készül!
  • Ha megvan a sonka, akkor legkésőbb szombat délután készítsük el! Kicsi lángon, éppenhogy rotyogva főzzük! Szánjunk rá kábé három-négy órát, mert hús annál omlósabb és szaftosabb lesz. Természetesen nem kell ott álldogálni mellette. Elég néha rápillantani! Közben lenyomhatunk egy fél Trónok harca évadot vagy nekieshetünk a Karamazov-testvéreknek!
  • A főzővízbe feltétlen dobjunk fűszereket: remekül átveszi a hús például a szegfűbors, a babérlevél, vagy éppenséggel a lila-és a fokhagyma ízét! A bátrabbak zöldségalaplevet és olyan extraságokat, mint pölö borókabogyó is használhatnak!
  • Ha lezártuk a gázt, akkor hagyjuk a sonkát a saját levében kihűlni, nehogy kiszáradjon!
  • A húsvéti sonkát konyharuhával fedjük le, hogy tudjon szellőzni és ne eresszen levet az éjszaka!

Másnap nincsen más dolgunk, mint egy éles késsel centis szeleteket vágni, megküldeni egy kis házi reszelt tormával, és máris jól indul a húsvét!

Tovább

Belőled is lehet konyhatündér!

Láttatok már zöld palacsintát? Ettetek már vízízű levest? Na, ez az első két étel, amit anno lelkes egyetemistaként készítettem. Egyik rosszabb volt, mint a másik. A palacsintában a félreértések elkerülése végett nem volt semmi zöld például spenót, mángold és társai, mégis fűzöld lett. Mert én balga, azt hittem, mekkora király vagyok, ha sima olaj helyett jó, sok olívaolajban sütöm ki a tésztát. Nah, nem jött be. Ragadt is, vastagra is sikeredett, úgyhogy végül egy laza mozdulattal kukában landolt. Utána a konyhát, mint valami leprás helyet, jó messziről elkerültem. Inkább cipeltem a vonaton és a hazaival teli nejlonszatyrot, hogy tudjak a nagymamám szerint „rendes kaját” enni, vagy nagy ritkán rendeltem egy olcsó, zs-kategóriás pizzát.

Pár hónappal később a hugom is Pesten tanult tovább, és összeköltöztünk. Hiába volt fiatalabb nálam két évvel, sokkal rutinosabban mozgott, így általában rámaradt a kiegészítő főzés is. Egyszer azonban valamilyen kivételes módon előbb értem haza, és gondoltam főzök neki egy jó kis zöldséglevest. Ahogy kell, előkaptam a hazai alapanyagot (mert tök logikus, hogy a répát is a mázsás könyvek, a laptop, és a fél szekrény mellett bőröndben, vonaton hozzuk fel). Megpucoltama a sárgarépát, felkarikáztam, a fehérrépát és a hagymát és feltettem  sós vízben főni. Én meg, mintha legalább egy Nigella lennék,  belehuppantam a kedvenc fotelembe és elégedetten hátradőltem. Néha megkóstoltam a „levest”, és hát nem volt íze. Beleszórtam egy negyed zacskó vegetát, de az sem sokat segített a helyzeten. De végülis egy idő után a zöldségek megpuhultak.  Közben megérkezett a húgom. Mondtam neki, üljön le. Ma én főztem!  Kicsit sandán nézett rám, főleg amikor belekukkantott a fazékba. Kimertem tányérba a cuccot mindkettőnknek. Jó étvágyat kívántunk, és nekiláttunk enni. Én tisztesen álltam a sarat, hiszen mégis csak dolgoztam vele. A húgom kettőt kanalazott, majd hangosan felnevetett. Hogy ez bűnrossz! Olyan, mintha langyos vizet kanalazna egy kis sárgarépával. Én is röhögtem már ekkor. De úgy tiszta szívből. Igaza volt. A levest kiöntöttük, pedig így utólag meg lehetett volna menteni…

kezdoszakacs praktika az első azelső azelsosprint
Kép forrása

Utána egyedül akkor közelítettem meg a tűzhelyet, amikor pár év múlva a férjem reggel, mint egy romantikus báró, éppen lágy tojást kívánt. Ugyanis egy véletlen folytán kiderült, hogy a lágy tojást képtelen vagyok elrontani. Jó ott az időzítés volt a lényeg, de a férjem annyira megdicsért, majdnemhogy kezet is csókolt, hogy visszaadta a konyhai önbizalmam egy hangyaleheletnyi töredékét. Ez volt az első sikerélményem.

A másodikat csak félsikernek neveznem, mert történt egy icike-picike baleset. Épp télen valamikor három évad Sütimester ( BBC-s gasztrosorozat) megnézése után a panelban, mert hát mit lehet csinálni non-stop negyven négyzetméteren, mikor korán sötétedik. Egyszer az akkor még fél éves fiammal megkívántam a citromos-vajas muffint. Már szinte csorgott a nyálam, úgyhogy gondoltam, sütök valami istenit. Tudjátok, az esélytelenek nyugalmával álltam a dologhoz. Összekevertem minden hozzávalót a botmixerrel.  Egész jónak tűnt az állaga, amikor bedugtam a mutatóujjam, hogy megkóstoljam. Csak egy apró dolgot felejtettem el: a botmixert kikapcsolni, így csodásan belehasított az ujjamba. A mai napig látszik a helye, de legalább a süti remek lett. A véremet adtam, szó szerint, érte.

Utána már kevés vicces dolog történt velem a konyhában, ugyanis muszáj volt egyre többet főznöm, mert a fiamnál elkezdtem a hozzátáplálást plusz korábban mindig full ideg voltam, amikor a futár pont akkor hozta a kaját, amikor épp elaludt a gyerek. Egyre jobban jöttem bele a dolgokba, míg a végén mertem kísérletezni. Aztán jött a férjem glutén-tejérzékenysége, és az életmódváltásunk, amelynek következtében a terhesség előtt, alatt és után rámszedett potom 15 kilótól sikerült megszabadulnom.

Végül összeszedtem 5+1 jó tanácsot kezdő konyhatündéreknek:

  • Messziről kerüld el a „középkori” , azaz pár soros recepteket, mint süss egy piskótát x tojásból, mert a rutin hiányában a kudarc gyakorlatilag borítékolható!
  • Keress egy alaposan megírt receptet, amiben benne van, hogy a kiskanál púpos, vagy csapott, hány percig kell keverni, vagy mikor jó az állag!
  • Ne kísérletezz az elején, sokkal fontosabb, hogy másodpercre pontosan betartsd az utasításokat!
  • Minden hozzávalót készíts ki a konyhapultra előre, mert könnyen odakozmálhat a leves, amíg épp a kis fakanalat keresed!
  • Ha nem vagy biztos valamiben, kérj telefonos vagy online segítséget anyukádtól, nagymamádtól, testvéredtől, barátodtól!

+1  Ha nem jön össze mégsem a kaja, akkor ne keseredj el! Legközelebb biztosan sikerül!

Tovább

Mentes borsókrémleves minimalista stílusban

Kislányként nem szerettem a konyhában sündörögni. Kár szépíteni! Őszinte leszek: nem izgatott, hogyan nyújtotta a mama a rétestt. Ha a család nőtagjai mégis kedvesen odazavartak a tűzhely mellé, hogy nézzem meg már, hogy kell főzni, akkor egy könyvvel leültem a sarokba és olvastam. Ilyenkor megszűnt a körülöttem lévő világ! Legalábbis eddig azt hittem, hogy mindig száz százalékosan elmélyedtem Verne Patagóniájában, a roxforti varázsló iskola termeiben vagy a balatoni tündérek csodás világában. De mégis valahol, a sejtjeimben rögzítettem a lapozás közben el-elkapott pillanatokat. Újabban néha, magamon is észreveszem: sokkal szívesebben főzök evőkanállal, mint fakanállal. Pont úgy, mint a dédi. Aztán érzésre mérek, ahogy a mama. De ők hiába akarták akkor, hogy tanuljak meg rendesen főzni, mert lázadtam a hagyományos női szerep ellen. Ennek ellenére rengeteg érzés, benyomás és praktika megmaradt. Tanultam, még ha látványosan tiltakoztam is ellene.

A múltkor a kezembe akadt egy zacskó borsó a fagyasztóban. Mentes krémlevest főztem belőle minimalista stílusban, mert a hűtő kongott az ürességtől. Ettől az apróságtól eltekintve egészen pofásra sikeredett, főleg, hogy egy kávéskanálnyi sem maradt belőle.

borsó leves gluténmentes paleo tejmentes
Tavaszízű, kalóriaszegény fogás, hogy elérd az álomalakod!

Mentes borsókrémleves (két-három főre)

fél kiló borsó

két deci kókusztejszín

egy nagyobb fej vöröshagyma

öt-hat darab babérlevél

két kávéskanál só

egy kávéskanál szerecsendió

egy késhegynyi cayenne bors

a pirításhoz minimális kókuszzsír

Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron megfuttatjuk, majd felöntjük kb. egy deci vízzel. Ezután beletesszük a borsót, és rácsurgatunk még annyi vízet, amennyi az egészet éppen ellepi. Megsózzuk a levesalapunkat, majd némi babérlevél társaságában nagyjából tíz percig rotyogtatjuk. Mikor már látjuk, hogy a borsó puha, akkor csak úgy érzésre a harmadát egy levesszűrő segítségével külön választjuk. Ez lesz a levesbetét. A maradékot a főzőlével együtt (természetesen a babérleveleket kivesszük előtte) a turmixba töltjük, és felöntjük a kókusztejszínnel. Ezután krémesre turmixoljuk, majd hogy kiemeljük a borsó, friss, zsenge ízét, megszórjuk egy kis szerecsendióval és cayenne borssal. A tányérok aljába teszünk a korábban külön választott borsóból, aztán ráöntjük a levet. Ha nagyon urizálni akarunk, a tetejét egy marék bármilyen maggal (pl. mandulával, fenyőmaggal stb.) megszórjuk.

Tovább

Sütés nélkül: extrém krémes csokis poharas

Egy hete bulizunk olyan kisgyerekes módra. A másfél éves kisfiamnak a két, alsó kettese, meg a két, kisőrlője egyszerre töri át az ínyt. Legalábbis, ha jól láttam. Mondjuk, annyira bátran nem mertem benyúlni a szájába, mert félelmetesen erősen harap a már meglévő nyolc fogával. A rendszeres, éjszakai öt-hat-sokszori kelés finoman szólva mindkettőnket megvisel testileg-lelkileg. A férjem egyszerűen átmegy zombiba: minden második feladatot (például bevásárlás, a kukanapon a kuka kigurítása stb.) elfelejt. Este, ha kivételesen ő altat, és előadja a random meséjét a barlangban lakó magányos törpéről, akkor belealszik a sztoriba. Szegény gyerek, hiába várja a végét…

Én a „bulizós” éjszakák után vedelem a kávét, hogy valahogy átevickéljek egyik percből a másikba. De tudom, ki kell bírnom! Tartanom kell a frontot és  egyszer ennek a fogzós korszaknak is vége lesz. Ilyenkor természetesen nincsen kedvem edzeni, ráadásul csokoládét az összes többi édességet is beleértve jobban kívánom. Így készítettem egy borzasztó egyszerű, egészséges csokis-banános mandulás pohárkrémet. Ez elvileg egy nyers vegán édesség, amely a gyakorlotban azt jelenti, hogy teljesen növényi alapú, plusz nem kell sütni, vagy a krémet főzni, így a gyümölcsökben lévő vitaminok, rostok is benne maradnak. Nem túl látványos desszert, de brutálisan krémes. Lassú hullámként, szétolvadna terül szét a nyelven, így azt érzed, a csoki a tested minden pontját simogatja.

Ízben és állagban, a hagyományos csoki puding, vagy a margarinos csokikrém a porába sem érhet! Ezt a hagyományos magyar konyhát kedvelő édesapám is tanúsíthatja, aki egy ülő helyében hármat is megevett belőle. Jó, nem voltak megagigantikus adagok, mert a felét, még tálalás előtt megettem.

desszert pohárkrém csokoládé vegán gluténmentes tejmentes
Kicsit bizarrnak hangzik, de az avokádó teszi a csokit igazán krémessé. Sosem lehet belőle eleget csinálni!

Csokis-banános poharas (kb. hat adaghoz)

  • 150 gramm darált mandula
  • egy marék aszalt vörösáfonya
  • egy evőkanál agávészirup ( lehet méz is)
  • kb. fél deci víz
  • két közepes avokádó
  • egy banán
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 50 gramm kókuszolaj
  • 100 gramm eritrit vagy nyírfacukor

A mandulát egy tálban összekeverjük az apróra vágott vörös áfonyával. Hozzáteszünk- nagymamám szerint az íze végett- egy kis mézet vagy agávészirupot, attól függően, mi van otthon. Majd óvatosan belecsurgatjuk a vizet. Akkor jó a „tészta” állaga, ha nem folyik szét, és kis gombócot lehet belőle formázni. Ha kicsit száraznak érezzük, tegyünk hozzá még vizet, ha kicsit folyósnak, akkor pedig darált mandulát. Az egészet vagy egy folpackkal kibélelt tortaformába , vagy lusta asszony módjára, (ha nem szeretnénk a későbbiekben kiszedéssel, és a folpack leoperálásával szórakozni) kis üvegtálkákba, poharakba kanalazzuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy kicsit pihenni.

Közben nekilátunk a krémnek. Az avokádót és a banánt kis darabokra vágjuk és belerakjuk a turmixba. Ezután beleöntjük a kókuszolajat (kókuszzsír folyékony változata), majd meghintjük a gyümölcsöket eritrittel, kakaóporral, és az egészet összeturmixoljuk. Aztán a krémet egy kanál segítségével egyenletesen eldolgozzuk a mandulás alapon. A tetejére díszítésképp pakolhatunk banánt, aszalt vörösáfonyát, de igazából bármilyen gyümölcsöt. Ha a poharas megoldást választottuk, akkor a csokis finomságot elég egy fél órát a hűtőben pihentetni. Ha viszont a torta mellett döntöttünk, akkor legalább egy órát hagyjuk állni!

A végeredmény paleo, vegán, gluténmentes, tejmentes, egészséges és habkönnyű. Szóval minden, amit akartok. Csak egy baj van vele, hogy nem lehet belőle eleget csinálni!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább

Amiből sosem elég: diétás házi marcipános szaloncukor

Én szóltam! Ez az a fajta szaloncukor, amiből nem lehet eleget gyártani. Szó szerint! Hiába mondtam a férjemnek, hogy ne egyen belőle, mert karácsonyra lesz. Nem törődött vele. Apránként estéről estére megeszegette az összeset. Már csak pár nap van karácsonyig, még egy szekérnyi elintézni, csomagolnivaló vár rám, és megint ott tartunk, hogy elfogyott a szaloncukor. Én meg nem akarok venni, mert rengeteg gyatra szaloncukrot lehet kapni: némelyik túl édes, a másiknak az utóíze furcsa, a harmadik pedig tartósítószerrel van tele. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet finom szaloncukrot boltban venni, mert lehet. Csak el kell olvasni az apró betűt, és ha lehet, előtte kóstolni kell. Ez meg sok idő! De a bátor kezdők vagy rutinos konyhatündérek otthon is belefoghatnak a szaloncukorgyártásba, mert nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Jah, és hamarabb elkészül, mint a bejgli.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsony
Ez tuti elfogy karácsonyig! Szóval jól rejtsétek el! Fotók: Kiss László

Házi diétás, citromos-marcipános szaloncukor

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

  • 20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula
  • 15 dkg nyírfacukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 30 ml víz
  • egy tábla étcsoki (minimum 60 százalékos) vagy 200 gramm csokoládépasztilla
  • egy evőkanál kókuszzsír

A házi marcipán elkészítése méréssel együtt körülbelül tíz percet vesz igénybe. Dolgozhatunk mandulaliszttel, akkor sokkal simább, tömörebb lesz a végeredmény. Ha viszont sajnálunk több ezer forintot kiadni pár dekányi mandulalisztért, dolgozhatunk az olcsóbb darált mandulával is. A végeredmény ebben az esetben rusztikusabb, darabosabb lesz. Mi ezt az olcsóbb verziót választottuk.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA mandulát egy húsklopfolóval átdaraboljuk, vagy ha van kávédarálónk, akkor átdaráljuk. A nyírfacukor felét összekeverjük a mandula egyik felével, majd belereszeljük a citrom héját. A másik feléből és a vízből pár perc alatt cukros szirupot főzünk. A cukros vizet lassanként adagoljuk a mandulához, majd addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ha ragacsos lesz a massza, akkor tegyünk hozzá még mandulát. Az egészet folpackba csomagolva két órára betesszük a hűtőbe pihenni.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA pihenő után sodrófával kinyújtjuk, majd késsel körülbelül két centi széles és négy centi hosszú darabokat vágunk belőle. A csíkokat a két kezünk között megsodorjuk, a végeiket kicsit megnyomkodjuk, és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsony

Ezután a munka kényesebb része következik: a bevonat. A csokoládéhoz minimum hatvan százalékos étcsokit vagy csokoládépasztillát érdemes használni, hogy a végeredmény olyan legyen, amit elképzeltünk. szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA csokit darabokra törjük. A felét vízgőz felett egy fémtálban felmelegítjük. Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a maradék csokit és az egy evőkanálnyi kókuszzsírt. (Ha van ételhőmérőnk, használjuk! A bevonat akkor lesz szép fényes, ha az olvadt csoki hőmérséklete 31-32 fok körül mozog.)

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA marcipánokat egy villa vagy kanál segítségével beleforgatjuk a csokiba, aztán a sütőpapírra tesszük a kész művet. Ezután hűvös helyre – spájzba, erkélyre vagy az ablak alá – tesszük, hogy a bevonat megkössön.

szaloncukor gluténmentes tejmentes karácsonyA szaloncukrokat ezután papírba csomagoljuk, majd gondosan eldugjuk, (ez a legfontosabb része a készítésnek), mert ha a család rátalál, biztos, hogy nem marad meg karácsonyig!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebookon és az Instán is!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com