Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ropogós házi falafel

A ropogós házi falafel egy nagyon egészséges, kiadós és olcsó étel, amit bárki még egy húzósabb nap után könnyen össze tud dobni. Pitában, tortillában is isteni, de humusszal is tálalhatjuk.

Tovább

3 egészséges vacsora recept a hétköznapokra

Nálunk általában valamilyen főtt étel a vacsi, mert akkor egy füst alatt megvan másnapra az ebéd is. Hoztam nektek három egészséges vacsora receptet, amivel nem kell sokat vacakolni.

Zöldfűszeres csirkecsíkok borsópürével

Hozzávalók négy személyre:

A húshoz:

  • Egy kiló csirkemell

  • egy evőkanál kakukkfű

  • egy evőkanál rozmaring

  • négy szem retek

  • egy fej lilahagyma

  • fél rúd póréhagyma

  • pici olívaolaj a sütéshez

A körethez:

  • fél kiló borsó

  • fél rúd póréhagyma

  • ízlés szerint só

  • egy evőkanál borecet ( vagy fél citrom leve)

  • egy evőkanál tökmagolaj

  • egy kisebb csokor menta

  • pici olívaolaj

Először egy wokban olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott lilahagymát és a felszeletelt pórét. Megsózzuk, hagyjuk kicsit pirulni az egészet, aztán rádobjuk a csirkecsíkokat. Picit pirítjuk megint, majd megszórjuk a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Beledobjuk a négybe vágott retket. A wokra fedőt teszünk, és addig sütjük, amíg a hús puha nem lesz.

Közben egy másik edényben lepirítjuk a pórét a tökmagolaj és az olívaolaj keverékén. Aztán rádobjuk a borsót. Néhány percig kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beledobjuk a mentát. Végül fedő alatt, éppen roppanósra főzzük. Ezután egy merőkanállal kiveszünk az edényből egy adagot, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Belecsurgatjuk a borecetet, ízlés szerint sózzuk, majd a pürébe visszakeverjük a maradék borsót. És készen is vagyunk.
 

Vörös quinoa saláta cukkinivel, tökkel és paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 gramm vörös quinoa (a fehér is ugyanolyan jó)

  • fél kiló cukkini

  • fél kiló paradicsom

  • fél kiló tök

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • egy csipet rozmaring

A legfontosabb lépés, hogy a quinoát a szakirodalom szerint legalább négyszer, jó alaposan meg kell mosni, mert a magokon lévő keserű szaponin réteget csak így lehet eltávolítani. Ha ehhez nincs türelmed, mint például nekem, akkor csak áztasd be vízbe tíz percre, majd jó alaposan öblítsd le. Öblítés után kóstolj! Ha még keserű, akkor még egyszer mosd le.

A cukkinit és a tököt pucold meg, vágd közepes kockára. Vegyél elő egy tepsit, és melegítsd elő a sütőt kb. 150-160 °C-ra.(légkeveréses) Rakd a tepsi aljára a tököket, fölé mehet a cukkini és a legtetejére a paradicsom. Az olívaolajat keverd össze az összetört fokhagymagerezdekkel és a rozmaringgal és locsold meg vele a zöldségeket. Majd tedd be a tepsit sütőbe kb. 20 percre.

Közben egy lábasban forralj vizet, és tedd bele a quinoát. Forrástól számított 15 percen belül kész van, akkor szűrd le róla a vizet és tedd bele egy vokba. Ha megsültek a zöldségek, akkor a tedd őket is a serpenyőre. Jól keverd össze az egészet, és már tálalhatod is. Szerintem másnap még finomabb, mert a quinoa natúrsága remekül kiemeli a tök, paradicsom és a cukkini ízét.

Modern káposztás rakottas

Hozzávalók négy főre:

  • fél kiló darált sertéshús (lehetőleg 10 %-nál kevesebb zsírtartalmú)

  • száz gramm rizs

  • fél fej káposzta

  • egy teáskanál kínai ötfűszer keverék

  • egy teáskanál fekete szezámmag

  • két centi gyömbér reszelve

  • egy kávéskanál őrölt kömény

  • egy kávéskanál fehérbors

  • ízlés szerint kókuszszirup ( helyettesíthető mézzel)

  • ízlés szerint só

A rizst egy külön fazékban lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és negyed óra alatt puhára főzzük. Egy wokba pici olívaolajat csurgatunk, ezután rádobjuk a köményt, a reszelt gyömbért. Pár percig pirítjuk, hogy jól kijöjjön az aromájuk. A fűszerekre rátesszük a darált húst. A masszát sózzuk, borsozzuk. És fedő alatt pár percig pirítjuk.

Ezután a durvára vágott káposztát is beletesszük. Egy kis vizet is löttyintünk alá, nehogy odaégjen az alja. Jöhet a kínai ötfűszer és egy kis kókuszszirup, majd addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ezután belekeverjük a rizst és egy teáskanál fekete szezámmagot, és már tálalhatjuk is. 

 

Tovább

Modern és klasszikus Karácsonyi menü minimális munkával

recept menü karácsony

A karácsony Szabó Magdát idézve egy lelkiállapot, ami valahol ott kezdődik, hogy nem hajtjuk túl magunkat. Nem, nem kell nyolcféle süti, hat főétel, meg hidegtál, mert úgysem fogy el, és ahhoz meg túl sokat dolgoztunk vele, hogy a kukában végezze a fele december 27-én.

Az meg már csak hab a tortán, hogy a karácsonyi terítőt biztosan vasalni kell, az izzósor tutira össze van gabalyodva és a gyerekek meg 2 percenként kérdezik mikor jön a Jézuska.

Mutatunk egy gyors, modern, de klasszikus (és egészséges) menüsort, amivel rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg.

Karácsonyi menüsor 2020

LOhikeitto

Ha ragaszkodsz a halhoz, de nem akarsz alaplevet főzni. 30 perc alatt tokkal-vonóval kész.

Narancsos kacsacombok a sütőből

5 perc munka, a többit a sütő intézi. Ezzel érdemes kezdeni, mert lassan sül.

Fehérrépapüré

Egészséges köret, ami finomabb, mint a krumplipüré. A levessel párhuzamosan készítheted, így értékes perceket takaríthatsz meg

Hozzávalók:

  • 4 vastagabb fehérrépa
  • egy negyed sütőtök ( ha nincsen otthon, elhagyhatod)
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál tökmagolaj 

Mentes zserbógolyó

Bárki el tudja készíteni. Még a gyerekek is. Még sütni sem kell. (Megjegyzem tortaalapnak is kiváló.)

PS: Boldog karácsonyt kívánunk Nektek! Tündi, Peti és a gyerekek

Tovább

Így lesz tökéletes a karácsonyi menü!

Hol csomagolópapír? Az előbb még itt volt. Biztos az angyalok vitték el.

Ki ette meg az összes szaloncukrot? Senki. Legalább a papírokat bedobhatták volna a szemetesbe.

Ki vasalja ki az ünnepi terítőt? Jó lesz az úgy. Csak kicsit gyűrött. 

Úristen felejtettem a tortaalapot. Csak egy kicsit kapta meg a sütő. Mindegy majd lekaparom késsel. 

praktika karácsony

Aki már menedzselt le anyukaként karácsonyt, pontosan tudja, hogy december 24-e előtti napok meglehetősen feszesek. És bizony a legnagyobb jóakarat ellenére is eluralkodhat otthon a káosz, amitől csak még idegesebbek leszünk. Közben mardos a lelkiismeret bennünket, hogy miért nem vagyunk elég türelmesek a gyerekekkel. Elvégre karácsony van.

A főzés ebben a felfokozott állapotban maga a nagybetűs Csattanó. És mindig lesz valami, ami nem úgy sikerül. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, hogyan lehet ennek ellenére is tízpontos az ünnepi menü!

Tovább

3 ünnepi leves karácsonyra

A karácsonyi ünnepi menüsor számomra elképzelhetetlen leves nélkül. Mutatunk hármat, amit bárki könnyedén, akár alaplé nélkül is el tud készíteni, feltéve ha nem ragaszkodunk a halászléhoz. 

Mazsolás gesztenyekrémleves

Hozzávalók két főre

  • harminc deka egész gesztenye
  • egy deci kesukefír ( lehet sima is, ha nem vagytok tejérzékenyek, vegánok, paleósok stb.)
  • egy evőkanál nyírfacukor
  • egy csipet só
  • a tálaláshoz egy marék mazsola

A gesztenyéket tegyük egy tál hideg vízbe. Amelyik fent marad a tetején, az kukacos, és dobjuk ki. A maradékot jól mossuk meg, és kereszteket vágjuk a tetejébe. Ez egy kicsit munkaigényes, de harminc dekánál nagyjából öt perces munkafolyamat. Egy fazékba dobjuk bele őket, és annyi vizet tegyünk hozzá, amennyi éppen ellepi őket. Szórjunk a vízbe egy csipet sót. A fedő alatt körülbelül negyed óra alatt a gesztenyét puhára főzzük. Utána egyenként lerántjuk róla a héjat. Ez a sütött gesztenyéhez képest sokkal, de sokkal egyszerűbb feladat, mert a héja szinte magától leomlik a gyümölcshúsról. A pucolt gesztenyéket ezután beletesszük a turmixba, felöntjük a főzőlével. Nyakon öntjük a kefírrel, beleszórjuk a nyírfacukrot, és három perc alatt finomra turmixoljuk.

A végeredmény egy kellően krémes, kissé pikáns leves, amihez pazarul illik mazsola. Egyszerű, nagyszerű, vendéglenyűgöző, lustáknak és elfoglalt háziasszonyoknak való recept. Kábé fél óra héjpucolásostul, mindenestül elkészül. És nem utolsó sorban száz százalék gesztenyét tartalmaz.

Csípős paszternák krémleves

Hozzávalók négy főre 

  • fél kiló paszternák
  • egy fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy deci rizstejszín vagy kókusztejszín
  • öt-hat darab babérlevél
  • egy kávéskanál cayenne bors
  • egy késhegynyi zúzott koriandermag
  • egy evőkanál só
  • egy késhegynyi bors
  • a pirításhoz kókuszzsír

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a kókuszzsíron. Rászórom a cuki, vékony karikákra vágott paszternákot. Jól összekeverem az egészet, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi az egészet éppen ellepi. Beleteszem a zúzott fokhagymát is. A lébe beledobom a babérleveleket és a koriandert. Fedő alatt hagyom nagyjából hét percet rotyogni.

Mikor a zöldség puha, akkor a paszternákot, hagymát egy levesszűrővel vagy bármilyen ehhez hasonló alkalmatossággal áttelepítem a turmixba. (Ha akarok egy kis levésbetétnek valót, akkor egy harmadát külön teszem.) A zöldségre rácsurgatom a tejszínt és felöntöm annyi főzőlével, amennyi teljesen ellepi. Az egészet krémesre turmixolom. Ezután fűszerezem egy kis cayenne borssal, sima fekete borssal és sóval.

Gyömbéres almás céklakrémleves 

A leveshez:

  • két-három darab nagyobb cékla
  • két közepes alma
  • két deci rizstejszín (aki nem tejérzékeny vagy paleós, az használhat sima főzőtejszínt is)
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy kávéskanál bors
  • egy csipet gyömbér
  • az ízesítéshez só
  •  a sütéshez kókuszzsír

 A galuskához:

  • két tojásfehérje
  • két evőkanál nyírfacukor (lehet sima cukor vagy eritrit is attól függően, ki mit használ)
  • egy citrom reszelt héja

A fazékban az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a megtisztított, kockára vágott céklát és a felaprított almát. Pár perc kevergetés után felöntjük az egészet nagyjából egy liter vízzel. Belerakjuk a fokhagymát, a borsot, és hagyjuk tizenöt-húsz percig rotyogni.

Megszúrjuk villával a céklát és az almát, ha elég puhának érezzük, akkor jöhet bele a rizstejszín és a gyömbér. Még pár percig főzzük, majd ízlés szerint sózzuk. Végül egy botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Amíg a leves hűl, belevághatunk a habgaluskagyártásba! A tojásfehérjét robotgéppel habosra verjük. Akkor tökéletes, ha megfordítjuk a tálat és a hab nem folyik ki belőle. Ezután vizet melegítünk. Két evőkanál segítségével hosszúkás gömböket formázunk, majd a galuskákat oldalanként egy-egy percig főzzük. A tetejükre egy kis citromhéjat reszelünk.

 

 

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com