Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libaraguleves sok zöldséggel

"Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik."- mi már nem fogunk. Illés biztosan nem.  Mi már előmártonoztunk annak ellenére, hogy nem olyan könnyű libahúshoz jutni. Még combokat csak-csak könnyű szerezni, de a libaaprólék már ismeretlen fogalom. Mindegy szárnytőből, libamellből és nagyjából két kiló zöldségből olyan levest főztünk, hogy mindenki megnyalta mind a tíz ujját. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre:

  • 1kg libaszárnytő
  • 1 libamell
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis szár gyömbér
  • egy teáskanál tk liszt
  • 1 szál póréhagyma
  • fél kg répa
  • egy szál fehérrépa
  •  egy zeller
  • fél kg gomba
  • egy csokor kakukkfű és rozmaring
  • egy teáskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors

A tálaláshoz

  • egy pohár (vegán-laktózmentes) tejföl
  • néhány levél koriander

Tovább

Ropogós kacsacombok sütőtökös gnocchival

Kívül ropogós, belül szájban olvadós kacsacombokat mindenki tud sütni! Körülbelül öt perc előkészületet igényel, és utána a munkát már a sütő végzi. Köretnek most kovászos sütőtökös gnocchit és ázsiai lilakáposztát készítettem. Ez utóbbi krémnek indult, de közben, mint a GPS, újraterveztem. Friss vlogposzt!

Hozzávalók négy személyre:

A kacsához:

  • egy kiló kacsacomb
  • két fej vöröshagyma
  • két szem alma
  • másfél deci fehér bor
  • két evőkanál méz
  • ízlés szerint só, bors

Sütőtökös kovászos gnocchi

  • 100 gramm sütőtökpüré
  • 2,5 decis bögre liszt (2/3-a teljes kiőrlésű, 1/3-a rétesliszt)
  • két evőkanál kovász
  • néhány levél tárkony
  • egy teáskanál szerecsendió
  • fél marék bazsalikom
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint parmezán (opcionális)

Ázsiai lilakáposzta

  • egy kisebb fej lilakáposzta
  • egy csokor újhagyma
  • két evőkanál valamilyen cukor (sima, barna, vagy eritrit)
  • másfél deci bor
  • egy kávéskanál só
  • ízlés szerint balzsamecet
Tovább

Rettenetesen egészséges nasik Halloweenra

Tudom, tudom itthon nem ünnepeljük a Halloweent, de mit tegyen a szülő, ha az oviban, suliban nagyjából bármelyik művelődési házban faragják a tököt lámpásnak?! Ha az áruházakat elárasztják a tökös-boszis-csontvázas jelmezek?! Ha a baráti társaságban lesz félelmetes, beöltözős buli. Beadja a derekát. Elmondja a lámpás meséjét és készíti a partiasztalt.

Nem mondom, hogy tiltom a gyerekeket az édességtől, de ha van rá mód, akkor próbálom a zöldségeket, gyümölcsöket népszerűsíteni. Sokszor nem is kell komoly receptre gondolni! Elég csak ügyesen tálalni! Elvégre ki nem szeretné megkóstolni a csontvázat?! Vagy beleharapni a félelmetesen vigyorgó mandarinlámpásba vagy a banánszellembe!? 

Összegyűjtöttünk nektek is néhány ötletet! 

Nyálkás szőlőkukac

Gusztustalan dinnyeszörny

Mandarinlámpás

Vidám zöldségcsontváz

Ijesztő banánszellem
 

Paprikalámpások

Paprikalámpás kesudióval töltve

Egy kicsit latinosabb verzió

via Pinterest

Tovább

Mézes fűszeres birsalma krémleves

A srácok meg a férjem szeretik a levest. Pláne ősszel, ha közeleg a hideg. A csodagyümölcs birsből szuper leves készíthető: csak nagyjából húsz perc, egy kis fűszer és két kanál méz kell hozzá. Friss vlogposzt, amiben Zorro és zöld nindzsa is segít! 

Hozzávalók:

  • 6-7 szem birsalma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szegfűszeg
  • egy teáskanál szerecsendió
  • 2 deci (vegán) tejföl)
  • egy citrom leve
  • néhány levél menta

Tovább

Birs, az elfelejtett csodagyümölcs

Régen a szőlőskertünk előtt állt egy öreg birsalmafa. Bár a vége felé csak pár szem termett rajta, de azért főleg tisztességből mindig le szoktuk szedni és azzal a lendülettel ment a kamrába a szekrény tetejére, mert az én dédim szerette az illatát. Enni soha nem ettük. Illetve egyszer megkóstoltam nyersen még zölden és szőrösen, de olyan furcsa keserű íze volt, hogy utána évekig eszembe sem jutott.

A férjem viszont szereti, ezért ilyenkor ősszel mindig veszek néhány darabot. Nyersen továbbra sem eszem meg, de sütve-főzve igen (Recept hamarosan. A prototípust már teszteltük!:)), mert amúgy egy igazi csodagyümölcs, amely tele van ilyenkor értékes tápanyagokkal.

Lassítja az öregedést

A birs csurig van többek között A-B-vitaminnal. Magas a foszfor, a vas és a magnéziumtartalma. Egy nagyobbacska darab a napi C-vitamin-szükséglet negyedét fedezi. A benne lévő antioxidánsok pedig védik a szív-és érrendszert és állítólag lassítják az öregedési folyamatokat.

Természetes gyulladáscsökkentő

Gazdag pektinben, amely köztudottan erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó. Segíti az emésztést. A birs mézzel elkeverve hamar megszünteti a hasmenést vagy épp a székrekedést

Védi a szívet

A magas káliumtartalma csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét és ezzel együtt a vérnyomást

Influenza ellen is hatásos lehet

A benne lévő fenolok erős baktérium-és vírusölők, ezért néhány szeletke birs hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben felvegyük a harcot az influenza és a különböző felső légúti betegségekkel szemben! A középkorban például a kolera ellen vetették be.

Alacsony a cukortartalma

Kevés benne a cukor, így gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető.

Ráadásul!

A birset nemcsak megenni lehet! Ha krém formájában rákenjük a gyulladt bőrre, akkor a sérült hámsejtek könnyebben regenerálódnak.

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com