egészséges életmód tojás
Pedig nem mindig lehetne! Fotó: en.wikipedia.

Még a hungarocell-tojás, a DIY-insta posztok előtti időkben anyáink csináltak abból lelki porblémát, hogy megegyük-e a pirostojást. Az sem jelentett gondot, ha nem patyolatfehér volt a fehérjéje, hanem inkább zöld, vagy éppen hupilila színben pompázott, remek rakott krumpli lett belőle. Mindet meg is ettük. Legfeljebb a krumplihéj végezte a kukában.

Aztán eltelt majdnem három évtized, és mit ad Isten idén húsvétkor a fiam főtt tojást akart enni. Erre a mami nem állt neki tojást főzni, meg hasonlók, hanem pikk-pakk feltört egy hímes tojást. Persze gondolom, ahogy festette, megrepedt a héja, ezért a fehérje full kék színben pompázott.

Hát...ööö….izééé. Emlékek ide vagy oda, diszkréten behívtam a gyereket a wc-be, aztán megkértem: hagyja a kék tojást, egyen sonkát, tormát, kalácsot satöbbi. Persze ellenkedett. Jó, dackorszak 2.0. Oké. Nem akartam nagy cirkuszt. Beígértem neki, hogy vacsora előtt megehet egy csokinyulat. Megkötöttük az üzletet. A mama sajnálkozott egy kört, hogy hiába törte fel a tojást, de aztán ennyiben maradt a sztori.

Később kicsit furdalt a lelkiismeret, hogy vajon én reagáltam túl a dolgot vagy tényleg lehet festett tojást enni. Este belemerültem a témába, és a következők derültek ki:

  • Ha a fehérje fehér maradt, akkor tök mindegy mivel van festve, meg lehet enni.
  • Ha elszíneződött és: 
    • Valamilyen növényi festékkel pölö hagymahéj, cékla és társai pingáltatok, akkor nincs min, izgulni! Nyugodtan készíthettek belőle valamilyen tojásos kaját. Legfeljebb kicsit extrémebb lesz az íze. Kábé ennyi.
    • Ha valamilyen ételfestéket használtatok, akkor is meg lehet enni.
    • Ha valamilyen bolti zacskós festékkel festettetek, amiben van pölö azorubin vagy tartrazin, akkor inkább hagyjátok, mert allergiás reakciót válthatnak ki!

(Most abba a kérdésbe szánt szándékkal nem mentem bele, hogy a főtt tojást, mint ételt, hány napig lehet megenni.)

Kommentben várjuk! Ti megeszetik vagy sem a húsvéti tojást?