Ki mondta, hogy egy süti csak édes lehet!?

A héten egyik este vendégeket vártunk. A férjem beígérte a chili con carne tacót, ahhoz kellett valami desszertet kreálni. Majdnem churrost sütöttem, mert mexikói is, meg könnyű is, de szerintem az csak frissen sütve tökéletes. Mivel a vacsi nagyjából egybe esett a gyerekek esti fektetésével, ezért egy könnyed, kókuszos-mangós tortát készítettem.

A tészta tulajdonképpen egy fahéjas, zabpelyhes massza, amit még csak sütni sem kell. Önmagában néhány óra alatt remekül összeérik a hűtőben. A krémben pedig a pláne a csípős mangó, amely egy kis tüzes karaktert ad a sütinek.

Csípős mangótorta ( kis tortaforma- talán 18 centis az enyém)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • egy bögre zabpehely
  • 100 gramm növényi vaj ( lehet sima is)
  • egy teáskanál fahéj
  • két evőkanál kókuszvirágszirup (mézzel is jó)
  • egy csipet só
  • fél lime leve

A krémhez:

  • két darab érett mangó
  • két evőkanál méz
  • egy teáskanál cayenne bors (Ha szeretitek a csípőset, mehet kettő is.)
  • négy deci kókusztej ( konzervváltozat)
  • egy érett banán vagy két evőkanál bármilyen édesítő ( Nádcukor, xilit, eritit – bármelyik jó)
  • egy zacskó instant zselatin ( vagy három lapzselatin)
  • fél lime leve

A díszítéshez:

  • egy marék mandulapehely
  • egy lime héja

A zabpelyhet összekeverjük a növényi vajjal, a fahéjjal, a sóval és a kókuszos sziruppal. Meglocsoljuk a lime levével, majd a masszát alaposan összedolgozzuk. (Ha száraznak érzitek a tésztát, akkor pici vizet tehettek még bele.)Végül egy kisebb tortaforma aljában dolgozzuk el, és tegyük a fagyasztóba nagyjából negyedórára.

Az érett mangót megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Majd egy nyeles lábasban a mézen kicsit karamellizáljuk és a cayenne borssal fűszerezzük. Hagyjuk pár percet pirulni, közben hevesen kevergetjük, nehogy leégjen az alja. Felöntjük a sűrű kókusztejjel. Rakunk bele édesítés gyanánk egy kis zúzott érett banánt vagy valamilyen cukorféleséget. Kicsit rázogatjuk, kevergetjük, majd belecsurgatjuk a lime-ot. Végül jöhet az instant zselatin, amit csomómentesre keverünk. Végül pedig az egészet rácsurgatjuk az alapra.

A tortát pedig egy éjszakára vagy három-négy órára betesszük a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen. (Be lehet rakni a fagyasztóba is, mert jégkrémtortaként is megállja a helyét.)

Tálalás előtt egy kis lime héjjal, mandulapehellyel vagy kis őszi rózsával díszíthetjük.