Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tequilás chili con carne taco

tejmentes főétel
A maradék babból egy botmixerrel babpürét készíthetünk!

A férjemmel vendégeket vártunk. Napokig gondolkodtunk rajta, mi a fenét főzzünk, ami hamar, de még inkább gyorsan megvan, kellemesen eltelít, és egészséges. Valahogy nem jutottunk dűlőre, pedig volt időnk gondolkodni, inkább elmentünk vásárolni. Talán majd akkor beugrik valami. Milyen jól tettük!

Épp küzdöttem a gyerekekkel, mert a kicsi az összes fűszert le akarta rámolni a polcról, amikor a férjem egy üveg tequilát rakott be a kocsiba kéne valami welcome-drink alapon. És akkor bevillant taco. A férjemnek meg a chili. A többit meg gyerekjáték volt kitalálni. Mire hazaértünk fejben összeállt a menüsor:

  • előétel: guacamole szárzellerrel és sárgarépával
  • főétel: chili con carne tacóba töltve
  • desszert: tönköly churros

Sajnos, nem sikerült mindent a megfelelően dokumentálni, mert dzsászt in tájm végeztem. Bár ami késik, nem múlik.

Chili con carne taco tequilával ( négy adag)

  • egy kiló sertéscomb
  • négy lilahagyma
  • fél kiló szárazbab
  • két deci paradicsomszósz
  • egy kaliforniai paprika
  • négy cent tequila
  • egy evőkanál szegfűbors
  • egy evőkanál római kömény
  • egy teáskanál koriander mag
  • egy teáskanál cayenne bors
  • egy teáskanál fahéj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint jalapeno paprika
  • ízlés szerint néhány levél koriander
  • nyolc darab taco

A lilahagymát durvára vágjuk össze, majd futtassuk meg egy naaagy vokban olívaolajon. Néhány perc pirítás után dobjuk rá a darált húst, a kaliforniai paprikát, öntsük fel a paradicsomlével meg tequilával. Keverjük össze az egészet! Keressünk egy csinos kis fedőt, és hagyjuk kis lángon rotyogni.

Közben az előre beáztatott babot külön rakjuk fel sós vízben főni, mert vagy két óra legalább kell neki, míg teljesen megpuhul.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy mozsárban törjük össze a fűszereket: a szegfűborsot, a római köményt, a koriander magot. Keverjük őket össze a cayenne borssal és a fahéjjal. Szórjuk meg a ragut a fűszerkeverékkel, a sóval, karikázzunk bele egy kis jalapenót és addig főzzük, amíg a hús szájban olvadósra nem puhul és elfőli gyakorlatilag a levét. Ez majdnem másfél óra! Tudom, sok idő, de addig lehet ugrani a desszertre vagy inni egy kávét. Vagy mindkettőt.

A puhára főtt babot csak a végén keverjük hozzá. A tacókat közben egy serpenyőben vagy urambocsá mikróban megmelegítjük. A közepére betöltjük a ragut és félbehajtjuk. Meg lehet szórni még koriander levéllel, sajttal ( ha nem vagytok érzékenyek),kenhetünk rá guacamolét, vagy fokhagymás tejfölt vagy tabascót! A variációknak csak a képzelet szab határt!

Tovább

Rántott hús extrákkal

főétel tejmentes

A magyar konyha egyik sajátos (eredendően osztrákoktól importált) étele a rántott hús. A panírt mindenki másképp csinálja.

Vannak, akik a full hagyományos tojás-liszt-zsemlemorzsa szentháromságra esküsznek. Vannak akik parmezánt tesznek bele, mások meg sört vagy reszelt krumplit.. Ízlés (vagy hogy egy klasszikust idézzek) gusztus dolga. Tudjátok ez olyan, mint a lecsó. Aki életében egyszer klopfolt már húst, tudja, hogy készül a tökéletes.

Én a zöldfűszeres-fokhagymás bundát szeretem, mert ad egy kis extrát a húsnak amellett, hogy eszembe juttatja a dédi vasárnapi ebédjeit. Az egészséges köretek közül remekül illik például a szezámos vöröslencséhez, a bulgurhoz vagy a gerslihez, meg a hajdinához.

Fokhagymás-zöldfűszeres rántott hús

Hozzávalók (hat-hét adaghoz)

  • 80 dkg csirkemell
  • 10 dkg tönkölyliszt
  • 2 tojás
  • két deci zabtejszín ( lehet sima is, ha nem vagytok rá érzékenyek)
  • egy csokor petrezselyem
  • egy csokor bazsalikom
  • 5 gerezd fokhagyma ( lehet több is, ha szeretitek)
  • ízlés szerint só
  • kókuszzsír a sütéshez

A csirkemelleket nagyjából másfél centi vastagságú szeletekre vágjuk. Nagyon picit megklopfoljuk, hogy mindenhol nagyjából ugyanolyan vastag legyen. Egy kicsit megsózzuk, majd félretesszük.

Összeállítjuk a masszát. A tojásokat összekeverjük a tejszínnek, beleszórjuk az összevágott petrezselymet, bazsalikomot és végül az összezúzott fokhagymát.

Végül jöhet a liszt! Lehetőleg két adagban adjuk hozzá, mert akkor egyszerűbb egy fokkal csomómentesre keverni. Akkor jó a massza, ha éppenhogy ragad. (Ha folyós lett, tegyünk hozzá még egy kanál lisztet. Ha túl szárazra sikeredett, akkor egy kis vízre van szükség.)

A szeleteket egyenként megforgatjuk benne, majd forró kókuszzsírban, kis lángon kisütjük. Oldalanként nagyjából 7 perc kell, de érdemes figyelni, mert ikönnyen túl lehet sütni. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, szemeljünk ki egy tesztpéldányt. Vágjuk ketté, ha szépen elváltak egymástól a rostok, tuti nem maradt nyers a közepe!

 A kókuszzsírtól nem lesz túl olajos, zsíros a hús, így nem lesz olyan érzésünk ebéd után, mint ha kő lenne a gyomrunkban.

Tovább

Rusztikus "pizzagalette"

Melegen a legfinomabb. Jah,még a robotgépet sem kell elővennetek!

Még maradt pár paradicsom a hűtő aljában. Teljesen elfelejtkeztem róluk egészen addig a pillanatig, amíg a férjem nem mondta, hogy a barátjáék délután csak úgy beugranak hozzánk.

- Nincsen itthon semmi!- vágtam rá csípőből, meg rossz kedvből.

- Liszt biztos van - vetette oda slendrián a férjem.

Nem szóltam semmit. Tudtam, igaza van. Szeretem a spontán vendégségeket, de hát azért jó falusi lányként, azért szeretem megkínálni őket valamivel. Kávéval, sütivel vagy valami sós ropogóssal. Tök mindegy. A gesztus a lényeg.

Ittam egy kávét, fejben elővettem a kedvenc pitetészta receptemet, amihez nem kell felmásznom a robotgépemért, és megnéztem mi maradt a hűtőben. Mentes sajt, pár szelet prosciutto és néhány paradicsom. Ennyi pont elég volt a tölteléknek!

Mentes pizzagalette:

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 12 dkg növényi margarin (lehet sima vaj is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • 2 deci zabtejszín ( lehet sima főzőtejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • egy tojás
  • egy evőkanál só

A töltelékhez:

  • egy fej vöröshagyma
  • hat darab paradicsom
  • 100 gramm prosciutto
  • 50 gramm növényi „sajt” ( lehet sima mozzarella is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • ízlés szerint só
  • egy marék friss bazsalikom

A tönkölyliszthez hozzáadjátok az apró kockára vágott hideg margarint, majd megsózzátok és belecsurgatjátok a zabtejszínt. El kezditek gyúrni! (Ha nem akar összeállni a tészta, értsd lisztes nagyon a tál, hiába gyúrtátok bele a tejszínt, akkor csurgassatok hozzá vizet!) Addig dolgozzatok a masszával, amíg egy gombócot nem formáltok belőle. Csomagoljátok folpackba, majd tegyétek fél órára a hűtőbe.

Ezután következhet a töltelék! Szépen vágjátok össze a vöröshagymát és futtassátok meg egy gondolatnyi olívaolajon. Dobjátok rá a cikkelyekre vágott paradicsomot, sózzátok meg, és hagyjátok tíz percet rotyogni. Ezalatt vágjátok össze a sonkát, a sajtot. Ha majdnem kész, keverjétek bele a sonkát és a sajt felét. Csukjátok le a gázt, és tegyétek félre.

A pitét lisztezett deszkán köbö fél centi vastagságúra nyújtsátok, aztán a közepére halmozzatok egy adagot a töltelékből. A szélére az istenért se tegyetek, mert akkor nem tudjátok visszahajtani! Ezután a tészta széleit hajtsátok középre nagyjából öt centinként. A szélét kenjétek le egy tojással és a tetejére tegyetek valamilyen formában sajtot.

Előmelegített sütőben nagyjából húsz-huszonöt perc alatt megsül. Friss bazsalikommal tálaljátok! Melegen a legfinomabb!

Tovább

Tonhalas avokádókrém

főzzélotthon zöldségkrém tejmentes

Otthon főzni? Gyerekekkel? Néha misön impásziböl. Egy három perces tonhalas avokádókrém is nagyjából tíz perc. A 18 hónapos, bocs ma már épp 19 hónapos,segít kulccsal keverni, kóstolni és sózni. Viszont két reggeli meg egy uzsi megvan. A recept nagyjából két bites, abszolút gyerekbarát. Csak ne ők fűszerezzenek a végén!

Tonhalas avokádókrém

Hozzávalók 5 adaghoz:

  • egy avokádó
  • egy tonhal konzerv
  • két gerezd fokhagyma
  • egy leheletnyi szezámolaj
  • egy gondolatnyi olívaolaj ( csak ammenyit felvesz az avokádó)
  • egy csipetnyi só

Az avokádót megpucoljuk és felkockázzuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Meglöttyintjük egy kis szezámolajjal és olívaolajjal. Alaposan összeturmixoljuk botmixerrel. És végül sózunk! Már mehet is kenyérrel. Egy kis almával, szárzellerrel szinte hibátlan reggeli.

Éééééés:

Így főzünk otthon mi. Vagyis én meg másfél éves. Farmer, póló, melegítő, meg egy adag csibészség.

Tovább

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával

főétel tejmentes gluténmentes borjú

-Várj egy percet! - szólt dédi az éppen meccset nézni akaró papának, majd elvette a telefont a fülétől „Most vágnak borjút a faluban! Siessél! A papa pedig azzal a lendülettel ugrott is ki a fotelből, ahogy éppen belesüppedt volna a párnák közé!

-Lányom, kell nektek is?- kérdezte a dédi.

Hogyne kellett volna! Zsenge borjúhúshoz nem is tudom, mikor jutottam hozzá. Pláne olyanhoz, amelyik előző este még kint legelészett a határban.Fél óra múlva papa meghozta nagy sietve a borjúhúst biciklin. Combot kapott. Gyönyörűt, vékony hártyásat.

A férjem meg is mondta, vegyem le a szememet a húsról, mert ezt ő fogja elkészíteni. Itthon, Fehérváron napokig azon gondolkodott hogy mit fog főzni belőle. Borjú bécsit, pörköltet vagy valami ragut?! De valahogy nem jutott dűlőre. Gondoltam, kap még egy kis noszogatási időt, aztán kezembe veszem az irányítást.

Aztán jött a meglepetés. Egyik nap elmentem délelőtt dolgozni, és mi várt otthon ebédre? Hát a frissen sült borjú vöröslencsével. Mi tagadás jól esett, a meleg ebéd. És még fizettem is volna érte.

Provance-i borjúragu vöröslencse masalával

Hozzávalók 4 személyre:

A raguhoz:

  • egy kiló borjúcomb
  • fél szál póréhagyma
  • egy csokor mogyoróhagyma
  • két szál sárgarépa
  • 15 dkg növényi margarin (ha nem vagytok tejérzékenyek vaj)
  • egy teáskanál kakukkfű (lehetőleg friss)
  • egy teáskanál zsálya
  • egy teáskanál levendula (opcionális)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A díszítéshez:

  • egy marék ribizli
  • egy marék hagymaszár

Vöröslencse masala

  • egy zacskó vöröslencse
  • egy teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • két evőkanál szezámmag

Először alaposan mossátok meg a borjúhúst. Ha szükséges, akkor hártyázzátok le, majd jöhet a kockázás. Ha ezzel készen vagytok, akkor a vajon futassátok meg a kockázott hagymákat, meg a karikára vágott sárgarépát. Hagyjátok kicsit pirulni. Dobjátok rá a borjút. Néhány perc pirítás után, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szórjátok rá a kakukkfüvet, a zsályát és ha van otthon egy teáskanál levendulát. (Ha friss fűszerekkel készítitek, akkor ne aprogassátok bele, hanem csak kössétek csokorba és úgy főzzétek bele.) Végül ízlésetek szerint sózzátok, borsozzátok!

Indul a rotyogtatás!

Kapjátok elő  a megfelelő nagyságú fedőt, és jöhet a jó öreg rotyogtatás vagy két órán keresztül. Közben csinálhattok bármi mást. Például vasalhattok meg ilyenek, de időnként érdemes ránézni, megkeverni, nehogy odaégjen az alja. Akkor kész, ha a hús szétomlik a szájban annyira omlós.

Az utolsó fél órában...

Amikor már majdnem puha húst, tegyétek fel a vöröslencsét egy fazékban főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. És alacsony hőfokon főzzétek kábé tíz-tizenöt perc alatt puhára. Végül keverjétek bele a garam masalát és a szezámmagot (Bármelyik hiperben beszerezhető, nem kell azért egy Ázsia-boltba elzarándokolni.)

Ha minden készen van, akkor laza, bisztró stílusban tegyetek egymás mellé mindent a tányérra. Szórjatok rá egy kis zöldet meg valami piros savanyú gyümölcsöt, például ribizlit. Az ízek higgyétek el, magukért fognak beszélni!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com