Olyan finom, hogy fizetnénk is érte...

Jelenetek egy átlagos szombat délelőttből

11:45

-Mi lesz az ebéd? - kérdezte már-már szemrehányó tekintettel a feleség a férjétől, mert a tűzhely olyan érintetlen volt, ahogyan előző esti foltmentesítés után hagyta.

-Spagetti. Mindjárt kész! - vágta rá csípőből a férj, majd el kezdett kotorászni a konyhaszekrényben. A nagy fazekat kereste, amelyikben ő szeret tésztát főzni. A felesége,általában a lenti polcra rakja, de sose lehet tudni, pláne ha, zúzós hete volt.

A férfi nagy elánnal kidobálta a fedőket, serpenyőket, mire a sarokban megtalálta. A nagy vok meg az elveszettnek hitt reszelő mögött bújt meg.

-Halkabban! Különben te fogod a kicsit altatni!- kiabált ki az asszony a szobából.

-Apa, pisilnem kell! - szaladt be a négy éves a konyhába.

-Tartsd egy kicsit!

-De most akar jönni!

-Jó várj! Csak felteszem a vizet!

-De mooooost!

11:52

A sós víz már rotyogott a tűzhelyen. A férfinek fogalma nem volt, hogy milyen szószt fog rövid időn belül tálalni. Ahelyett, hogy beírt volna valamit a Google-ba, inkább dühödt tigrisként feltépte a hűtő ajtaját, és inspirálódott. Kis tálca csirke felsőcomb, két közepes csiperkegomba, egy fél cukkini, egy megbontott paradicsompüré. Pár hagyma, és egy kis zöldbors, amit még hónapokkal ezelőtt egy mártásnak vett, de azóta se főzte meg.

-Ennyi pont elég lesz! -gondolta magában, és már filézte volna ki a csirkét, mikor...

-Apaaa…

-Csöndbe legyél! Altatják az öcsédet! Gyere, akarsz mesét nézni? Verdák jó lesz? Jó lesz hát, százezredszer is! B*szd meg! Az öcséd már megint kiszedte az elemeket az irányítóból! De hova rakta?! Inkább odaadom a telefonom...

12:02

„Ezekettaláltamahűtőben” szósz már fődögélt a vokban. A pirosban, mert az volt a férj kedvence, hiába lötyögött nyele.

A húsnak még kell vagy öt perc. Még szerencse, hogy jó apróra vágtam. A spagetti. Hány perces? 8! Az pont elég lesz! Nah mennyi az idő? Két perccel múlt dél! El ne felejtsem figyelni az órát…”

-Apaaa...

12:11

Éppen időben...Pont al dente. Aki tud az tud! Csak le kéne szűrni! Már megint rottyon van a mosogató. Francba. ”- káromkodott most már magában a férfi, majd pár koszos edényt kitett a pultra, hogy le tudja önteni a vizet. Három kövér csepp kilöttyent, de ilyen kispolgári apróságokkal már nem törődött. Majd a felesége feltörli, ha a kisebbik elaludt.

12:20

Az ebédlőasztalon már csak az üres tányérok voltak. A nagyobbik valamit babrált csendben a tábláival. A feleség a puritán, cukormentes instant kávéját kevergette elégedetten.

-Ez remek volt. Még fizettem is volna érte! - dicsérte meg a férjét, majd hányavetin megkérdezte: és el is fogsz mosogatni?!

Zöldborsos cukkinis csirke 

Hozzávalók: (három főre)

  • fél kiló felső csirkecomb (filézett)
  • 250 ml paradicsompüré
  • egy fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • egy fél cukkini (közepes méretű)
  • két darab csiperke (nagyobb)
  • két deci vörösbor
  • egy teáskanál zöldbors (üveges)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint friss bazsalikom
  • egy kis olívaolaj a sütéshez

Az olívaolajon megfuttatjátok a felkockázott vöröshagymát és a felkarikázott csiperkegombát, majd rádobjátok a mosott és előre sózott csirkecomb-csíkokat. Kicsit pirítjátok, majd felöntitek paradicsomszósszal meg a vörösborral. Beledobjátok az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott cukkinit. Majd hagyjátok jó öt percig rotyogni, végül tegyétek bele a zöldborsot, hogy legyen egy kis karaktere. Mikor a csirke megpuhult (nagyjából 15 perc), megszórhatjátok még egy kis sóval és friss, apróra vágott bazsalikommal, és már ehetitek is. Bármilyen tésztával isteni!