Spagetti, rántott hús és palacsinta – nagyjából ez a három étel, amelyet bármelyik hat év alatti nagyjából bármikor képes megenni. (Jó, most a csokit, kekszet, ropit nem vettem ide.) De mi a helyzet, amikor ezeken kívül valamilyen zöldséget akarunk belecsempészni a menübe?

Én azt tapasztaltam, hogy levesbe vagy főzelékbe teszem a zöldségeket vagy ne adj’ isten párolom őket, akkor a fiúk legrosszabb esetben meg sem kóstolják az ételt. Viszont ha kirántom vagy valamilyen fasírtot készítek belőlük, akkor garantált a siker.

Most három szuper zöldséges mentes receptet hoztam, amelyek önmagukban vagy feltétként is megállják a helyüket!

ételválogatás zöldség

Cukkinitempura

Magyarán rántott cukkini. Attól lesz extrán ropogós, hogy a panírozáshoz hideg zöldségeket és jeges vizet használunk, és csak azután sütjük ki.

Hozzávalók négy személyre:

  • egy nagyobb cukkini

  • két deci zabliszt

  • egy teáskanál tönkölyliszt

  • két deci jeges víz ( ettől lesz extra roppanós a bunda)

  • egy tojás

  • ízlés szerint só

  • bő kókuszzsír

A mártogatóshoz:

  • fél deci zabtejszín

  • egy nagy teáskanál mogyorókrém ( én édesítőszereset használtam)

  • egy gerezd fokhagyma

  • ízlés szerint szójaszósz

A jégkockatartóba tegyetek vizet, majd egy bő fél órára tegyétek be a fagyasztóba. A cukkinit is rakjátok be ezzel a lendülettel a hűtőbe, mert a hideg zöldséget sokkal könnyebb panírozni. Aztán forrósítsátok fel a kókuszzsírt, és ha már elég meleg, akkor nekiállhattok a bundázásnak. A legegyszerűbb bal oldalra tenni a deszkát, a lisztező tálat, a bundázó tálat és jobbra a serpenyőt, így minden kézre áll, és nem csöpögtetitek össze a konyhapultot.

Először a bundához keverjétek össze a liszteket, a tojást és a hideg vizet! Akkor jó, ha ragacsos, és épp hogy folyik. Ha kicsit laza a keverék, nyugodtan tegyetek még bele lisztet. Ezután a felkarikázott cukkinit sózzátok meg, forgassátok meg a lisztben, majd a zabos keverékben és rögtön tegyétek bele a forró olajba! Mindkét oldalát süssétek nagyjából négy percig! Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, nyugodtan bökjétek bele a villát! Ha a külseje kemény, a belseje pedig puha, akkor van kész.

Amíg a cukkinik sülnek, addig keverjétek ki a mártogatóst! Semmi extra! Csak egy csészében dolgozzátok csomómentesre a zabtejszínt a mogyorókrémmel és a zúzott fokhagymával. Pici szójaszósszal is megküldhetitek. És kész!

ételválogatás zöldség

Póréhagymás céklafasírt (kb. 10-12 darabhoz)

A cékla szerintem az egyik legmegosztóbb zöldség, de mivel teli van rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal és aminosavval, ezért érdemes vele kísérletezni. Kiváló alap fasírthoz, bár előtte nem árt gumikesztyűt húzni, mert a reszelése felér egy vegán disznóöléssel.

  • 3 darab közepes cékla

  • 15 dkg póréhagyma

  • 3 evőkanál tökliszt ( tönköly- vagy zabliszt is jó)

  • 2 tojás

  • egy kávéskanál szerecsendió

  • ízlés szerint só, bors

  • a sütéshez kókuszzsír (olívaolajjal is hibátlan)

A munka legvéresebb része a cékla tisztítása és reszelése. Felér egy fél disznóöléssel, de megéri. Ha ezzel megvagytok, akkor a céklát jól nyomkodjátok ki, mert levet ereszt. Hozzáöntjük az apróra vágott póréhagymát. Egy külön tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel, a sóval, a borssal meg a szerecsendióval, aztán a céklával is jól elvegyítjük. Akkor jó az állaga, ha két kanál segítségével kis golyócskákat tudunk formázni. Ha nem áll össze a massza, akkor tegyetek hozzá még egy kis lisztet.

Elővesszük a vokot és közepes lángon a fasírt mindkét oldalát nagyjából három percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala kicsit rozsdabarna színű.

ételválogatás zöldség

Pórés-szezámos réparopogós

Nagyon könnyű elkészíteni. Főleg azért, mert nem kell semmit sem előpirítani. Szuperül illik bármilyen zöld főzelékhez, de uzsonnaként is megállja a helyét.

Hozzávalók három személyre:

( kb. hat darab jön ki belőle)

  • három nagyobb szál sárgarépa

  • egy fél póréhagyma

  • három tojás

  • négy evőkanál tönkölybúzaliszt (zabliszt is jó)

  • egy evőkanál zsemlemorzsa 

  • egy kávéskanál szezámmag (elhagyható)

  • ízlés szerint só

A sárgarépát szépen lereszeljük. Ez a legtöbb idő, de még így is három perc. Nem több. Összevágjuk a pórét. Szép apróra, ahogyan a tankönyvben is kell. Majd úgy tesséklássék módon összekeverjük. Beleütjük a három tojást, belekanalazzuk a liszteket meg a zsemlemorzsát meg a sót. Én szoktam bele tenni szezámmagot is, de ha ti kihagyjátok, mert teszem fel nincsen otthon, akkor anélkül is finom.

Alaposan összedolgozzuk! Ha összeáll a massza, akkor már süthetjükis. (Ha az Istennek se akar, tegyetek hozzá még egy kis lisztet.) Egy kanállal vagy a kezünkkel szép kis zöldségpogácsákat formázunk és oldalanként nagyjából három perc alatt készre sütjük.