ötelemtan egészséges életmód kínai orvoslásPedig nyáron kellene! A kínai orvoslás szerint a narancs nyersen a hűsítő ételek közé tartozik. De kezdjük az elejéről!

A kínai orvoslás szerint megkülönböztetünk melegítő és hűsítő ételeket. Az, hogy mi melegít, meg mi nem, az alapanyagon kívül nagy mértékben befolyásolják a főzési technológiák és a fűszerek. Vegyünk néhány példát!

Hűsítő ételt nyáron!

A nyers zöldségek például saláták, a halak (főleg szusiként), a tejtermékek, és a citrusfélék pölö a narancs, a citrom és társaik, illetve a menta és a citromfű hűsítenek. Ha nyáron, mondjuk kánikulában fogyasztjuk őket, már tettünk egy lépést az ellen, hogy a szervezetünk ne melegedjen túl! A közérzetünk és a kedvünk is sokkal jobb lesz. És mindenki boldog!

És most jön a csavar...

Ha azonban egyes hűsítő alapanyagokat például halakat, sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket, megsütjük, pároljuk netán megfőzzük, és „melegítő” fűszerekkel megszórjuk, máris ellenkező hatást érünk el. Maradjunk a narancsnál! Ha csak megpucoljuk, és „álánatúr” megesszük, esetleg felhasználjuk valamilyen salátához, akkor hűsít. Ha viszont a narancsgerezdeket megpároljuk és fűszerezzük egy kis gyömbérrel, szegfűszeggel vagy fahéjjal, akkor máris melegít.

Melegítő fűszerek: fahéj, ánizs, szegfűszeg, édeskömény, csili, fűszerpaprika, fokhagyma, gyömbér, kardamom, bors

Hűsítő fűszerek: borsmenta, menta, citromfű, levendula, bazsalikom, koriander, petrezselyem

Ennek kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy:

Akkor télen ne együnk nyers salátát?

De együnk, mert a rostokra, vitaminokra szükség van! Csak együnk mellé valami főttet, sültet, pároltat. Például fűszeres csirkemellet, valamilyen húsos-zöldséges ragut, bármit ami egy kicsit fűti belülről szervezetünk! Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor főleg a hideg, esős időszakokban túlhűtjük többek között a gyomrunkat, a lépünket és az emésztőszerveinket, ami finoman szólva is megterheli a szervezetet!

Miért ne igyunk hidegben reggel narancslevet? A reggeli (lehetőleg behűtött) narancslé szintén hűsít. Ez a nap legelején, főleg egy hideg, esős reggelen borzasztó ötlet, mert az emésztőrendszer extra igénybevételnek teszi ki. A gyomornak először fel kell melegítenie az ital, ennek hatására energiát von el a perifáriákról (pl. kéz-és lábujjak). Így a kínai orvoslás szerint sokkal könnyebben meg lehet fázni, az meg senkinek sem hiányzik. Hogy mit lehet tenni? A hideg narancslé helyett indítsuk a napot valami meleggel. Bármilyen főzött zabkása, dara, gofri, lepényke megteszi. Egy pohár meleg teával, urambocsá kávéval meg maga a mennyország!

Felhasznált források:

Ursula Schersch: Dem Körper einheizen. https://derstandard.at/1256745290384/Waermende-Lebensmittel-Dem-Koerper-einheizen

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása