csirke gluténmentes tejmentes gyömbér
Olyan puha belül, hogy szinte a hús magától leválik a csontról.

Mikor a hétvégi menüt tervezem, törekszem az egyszerűségre. Általában a főzést, a porszívózást, portörlést, mosást, teregetést, hajtogatást, pakolást, gyerekekkel játszást, családi kirándulást, pihenést stb. akarom bezsúfolni negyvennyolc órába. Aztán van, ami belefér, van, ami nem.

Az ebéddel nem szoktam túl sokat foglalkozni. Az egyik legújabb családi kedvencünk a gyömbéres, egészben sütött csirke, mert a bőre ropogós, és a húsa olyan puha, hogy szinte magától leválik a csontról. Nem kell tőle megijedni, mert kvázi pillanatok alatt össze lehet állítani, a többi munkát meg elvégzi a sütő.

Hozzávalók négy főre:

Ropogós gyömbéres csirke

  • egy egész csirke
  • kb. hét centi friss gyömbér szár
  • egy teáskanál ánizs
  • két gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál kínai ötfűszer
  • két fej lilahagyma
  • két evőkanál mogyoróolaj (olívaolajjal is jó)

A csirkét megmossuk, áttöröljük. A belsejébe beledörzsöljük az ánizst, majd megtöltjük a két egész lilahagymával, a két gerezd fokhagymával és a durvára vágott gyömbérrel. Ezután a csirkét kivülről átkenjük olajjal (én mogyoróolajat használtam, de olívával is remek), és alaposan bedörzsöljük a kínai ötfűszerkeverékkel. (Nagyjából ma már bármelyik hipermarketben kapható.) Majd az egészet egy olajozott tepsibe tesszük és berakjuk a százhatvan fokra előmelegített sütőbe. Másfél órán keresztül légkeveréses fokozatban sütjük, az utolsó harminc-negyven percre pedig kapcsoljuk be a grillező funkciót.

Fontos! Hogy nagyjából óránként locsoljuk át a saját szaftjával, nehogy kiszáradjon. Tálalás előtt a tepsi aljában lévő szafttal borítsuk nyakon, mert így még finomabb!

Én friss citromos mangós szívsalátával, naan kenyérrel és egy kis tandori szósszal tálaltam. A fiúknak borzasztóan ízlett, még a csirke szaftját is kitunkolták.