Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2 egészséges desszert eperből

Nálunk is dübörög az eperszezon. Bár legtöbbször magában, nyersen esszük, de azért néha jut néhány marék a sütibe is. Hoztam nektek két klassz egészséges epres receptet.

Epres rebarbarás galette

A galette, egy rusztikus francia pite, amit ezermegegyféleképpen lehet készíteni. Én azért szeretem, mert nem kell hozzá elővenni a robotgépet, nem kell hozzá forma, (ergo kevesebb a mosogatnivaló), valamint nem kell elősütni, bármennyire is szaftos töltelék. Eperrel és rebarbarával különösen finom.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 g tk. Liszt
  • 100 g növényi margarin (vaj is jó)
  • 4 teáskanál eritrit vagy cukor
  • egy teáskanál fahéj
  • egy csipet só
  • pici víz
  • egy tojás

A töltelékhez:

  • 200 gramm eper
  • két szál rebarbara
  • 2 evőkanál fahéjas eritrit vagy cukor
  • 2 evőkanál mandula
  • víz
  • néhány levél menta

Panna cotta eperrel és bazsalikommal

A panna cotta egy nagyon könnyű és villantós desszert, amit akár egy gyerek is el tud készíteni.

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 4 deci tejszín (lehet kókusz is)
  • egy tasak instant zselatin
  • két evőkanál cukor (eritrit stb.)
  • egy marék eper
  • négy-öt levél bazsalikom

Tovább

Tavaszi spenótkrémleves

Spenótból nemcsak főzeléket és tésztát lehet főzni, hanem például krémlevest is. Kicsit olaszos, egy érzésnyit franciás recept, amit rojál betéttel (a gyerekeknek pedig levesgyönggyel) tálalunk. Friss vlogposzt.

Tovább

Portobello gomba tarte sütőben sütve

A portobello gomba tarte egy nagyon pazar vega kaja, amihez nem kell sok minden. Majdnem, hogy csak annyi, mint egy rántottához. Könnyű és villantós recept. És attól tarte, hogy tészta helyett a gomba kalapját használtuk.

Hozzávalók:

  • 8 db portobello (Én, Chefgombát használtam)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • egy evőkanál mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • pici olívaolaj

A vöröshagymákat egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk, hogy kicsit üveges legyen, majd hozzákeverjük a mustárt. Még öt percet fonnyasztjuk, majd lekapcsoljuk. A tojásokat felverjük egy tálban. Rakunk bele egy érzésnyi sót, borsot.

A gombákat egy nedves papírtörlővel áttöröljük, majd elővesszük a közepes gáztepsit. Kibéleljük sütőpapírral, majd beletesszük a portobellókat. Ezután elkezdjük a töltést. Belekanalazunk egy adag mustáros hagymát, majd rácsurgatunk egy adag tojást, majd a végén jöhet még egy kanál hagyma.

A gombát nagyjából negyven perc alatt előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. A végén megdekorálhatjuk egy kis citromfűvel, de anélkül is isteni finom.

 

Tovább

ne csak nyersen együk a retket!

A retket a legtöbben nyersen esszük, pedig ennél sokkal kreatívabb alapanyag. Lehet például savanyítani is, ami jól illik különböző húsokhoz, ragukhoz és a rizottóhoz!

Mutatjuk, hogyan kell!

Tovább

Turbolyának olyan az íze, mint a koriandernek

A zamatos turbolya egy vadon is növő fűszernövény, amelynek íze hasonlít a korianderhez. Ha magunk gyűjtjük, akkor egy forintba se kerül.

Itthon nagyjából bármelyik erdőn-mezőn, főleg az akácosok aljnövényzeteként megtalálható, mégis a hagyományos magyar konyha nagyon keveset használja. Bezzeg a franciák! Jut belőle a levelesbe, a burgundi marhába meg minden mártásba.

A turbolyát onnan lehet felismerni, hogyha megdörzsöljük a levelét, akkor ánizsos illata van. Még eltéveszteni se lehet! (Ha nem vagyunk benne biztosak, használjunk növényhatározó appot például Plantnetet vagy a Google Lenst.)

A tavaszi friss leveleit érdemes gyűjteni, mert később, mikor virágzik kesernyés lesz az íze. Merjük bátran használni a következő ételekhez:

  • húsleves
  • zöldségleves
  • gombás raguk
  • rizottók
  • bármilyen borsós étel (főleg ha egy kis menta is van benne)

Ha nincsen otthon koriander, akkor nyugodtan helyettesíthetjük turbolyával.

Ha erdőben szedjük, akkor érdemes egyet-kettőt gyökerestül kihúzni és a kertben egy árnyékos helyre kiültetni. (Ha napra tesszük, hamarabb felmagzik.)

A turbolyából teát is lehet főzni. A benne lévő anyagok segítik a szervezet méregtelenítését, és működésre sarkallják a vesét.

 

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com