Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hány felesleges konyhai kisgéped van?

fotó: pexels.com

Minden konyhában van olyan háztartási kisgép, ami leginkább csak a helyet foglalja. Legfeljebb időnként a port kell róla letörölni.

Anyukám egyszer kapott egy elektromos kést, amivel lehetetlen művelet egy szelet kenyeret vágni. Nekünk is van kézi tejhabosítónk. Szerintem tíz éve vettük(kaptuk?), hogy milyen okból, alkalomból ne kérdezzétek, de még soha sem használtuk.

Aztán ezen kívül vannak azok a gépek, amelyek hasznosak, de legfeljebb havonta egyszer vesszük le őketa kamra legfelső polcáról, mert különben a konyhapultra egy bögrét se lehetne letenni. Nálunk ebbe a kategóriába esik a robotgép, gyümölcsprés, gofrisütő, szendvicssütő.

Az utolsó kategóriába tartoznak azok a kisgépek, amiket nagyon gyakran használunk. A legfrissebb vlogposztban ezek közül hoztam kettőt, amelyek praktikusak és sokféle típusú receptnél bevethetőek.

Tovább

A kapor nemcsak a tökfőzelékbe jó

Nem tudom ki ültette a családban az első kaprot, én már csak arra emlékszem, hogy pár éves gyerekként szaladgálok a magas, legyezőszerű kaporvirágok között. Képes volt bárhol kibújni a földből.

Kaporerdő szegélyezte a hagymát, virított a paradicsom árnyékában, de még a szerteszéjjel futó bab mellett is. Soha senki nem zabolázta meg. Hadd terjedjen, úgyis kell a vödrös uborkába meg a tökfőzelékbe! Főleg abba kell sok!

Idén én is ültettem kaprot a fűszerkertbe, mert hát tudjuk, jó a tökfőzelékbe. Én szoktam halakhoz használni, mert remekül kiegészíti a citromos-fokhagymás pácot. Lehet belőle például teát főzni, mert a kapor gyógynövényként is jól funkcionál.

A kapor:

  • segíti az emésztést
  • javítja az étvágyat
  • csillapítja a hányingert
  • erős baktériumölő hatással rendelkezik,
  • gyorsítja a sebek gyógyulását.

Akár álmatlanság ellen is be lehet vetni! Tele van A-, B-, és E-vitaminnal, de magas a kalcium, a magnézium, a cink és foszfortartalma is.

Magas káliumtartalmának, és a benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a vérnyomást, amivel hozzájárul a szív -és az erek egészségének megőrzéséhez.

Érdemes frissen fogyasztani, mert szárítás során sokat veszít az illóolajtartalmából.

A tökfőzelékbe, nagyjából bármilyen halhoz lehet használni, de zöldségkrémekhez (pl. csicsóka) is kiváló. Egy a lényeg, érdemes apránként hozzáadni a fogáshoz, nehogy elnyomja a többi ízt!

Kép forrása:pixabay.com

Tovább

Kedvenc nyári köretünk

köret vlog cékla körte

Nagyon nehéz olyan egészséges és finom köretet találni, amit a férjem és a fiaim is jószívvel megesznek. Szerintem, ha rajtuk múlna, akkor vagy krumpli lenne a hús mellett. A múltkor a fehérvári piacon az egyik néni - a dédi szavaival élve -  bámulatos céklát árult szinte fillérekért, amit bűn lett volna otthagyni.

Tudom, a cékla megosztó zöldség, de borzasztó egészséges. Tele van antioxidánssal, amely segíti a méregtelenítést. Gazdag vasban, így hozzájárul a vérképzéshez és magas rosttartalma javítja az emésztést. 

A céklát csak úgy mindenféle flanc nélkül, karikázva bedobtam a tepsibe, és mivel a kertünkben még mindig rengeteg a körte, néhányat csak az íze végett bedobtam mellé. A végeredmény annyira finom lett, hogy még fizettem is volna érte.

Friss vlogposzt!

Tovább

5 ok, miért edd meg a dinnyemagot!

Kétféle dinnyeevő ember létezik: az egyik, aki megeszi magot és aki nem. Én az előbbibe tartozom. Érdemes elrágcsálni, mutatjuk miért.

1. Magas a magnéziumtartalma

4 grammnyi dinnyemag 21 mg magnéziumot tartalmaz, amely a napi szükséglet 5 százaléka. A magnézium nélkülözhetetlen az izom-és az idegek megfelelő működéséhez, a szív és a csontok egészségéhez.

2. Rengeteg cinket tartalmaz

A dinnyemag szuper cinkforrás, így erősíti az immunrendszert

3. Van benne vas

Egy marék dinnyemag közel 0,3 mg vasat tartalmaz. A vas nélkülözhetetlen többek között a vérképzéshez, ezért vérszegényeknek is kifejezetten ajánlott.

4. Gazdag „jó zsírokban”

4 grammnyi dinnyemagban 1,1 g jó, a szervezet számára hasznos zsír van, amely csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus-és a sztrók kialakulásának kockázatát.

5. Alacsony a kalóriatartalma

Egy marék dinnyemag nagyjából 23 kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Hogyan fogyasszuk?

Lehetőleg ne egyben nyeljük le, hanem alaposan rágjuk meg. Ha ez nehezünkre esik, akkor a magokat sütőben magas hőfokon negyed óra alatt pirítsuk le, és úgy együk meg. Vagy keverjük bele például a reggeli zabkásába.

via healthline

Tovább

Mire jó a menta?

Segíti az emésztést, jó fejfájásra, sőt még a hányingert is csillapítja – összegyűjtöttük, hogyan segíti az egészségünket a menta és a konyhában milyen recepteknél használhatjuk.

A kertünkben az egyik első növény a menta volt, ami fűszerként remekül illik nagyjából bármilyen édeskrémhez, sütihez; a borsókrémet pedig egy magasabb szintre emeli. Ezen kívül gyógynövényként számos területen bevethető.

A menta levele tele van C-, D-és E-vitaminnal, amelyek erősítik az immunrendszert, így a szervezet könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel és a gyulladásokkal szemben.

A menta természetes nyugtató, görcsoldó hatással rendelkezik, ezért enyhíti a fejfájást, csillapítja a köhögést. Csuklás, vagyis a rekeszizomgörcs ellen is hatásos. Nem kell mást tennünk, csak néhány levél mentát felaprítani egy pohár vízben és meginni.

Nátha ellen is hatásos, mert a benne lévő erős aroma megnyitja az orrjáratokat. Erős antibakterális, gyulladásgátló hatású, ezért jó a fájós torokra és javítja a szájhigiéniát is.

Mentából nagyon könnyedén főzhetünk teát! 3-4 levelet forrázzunk le 2,5 deci vízzel. Hagyjuk negyedórát állni, és langyosra hűtve apránként kortyolgassuk el.

Hoztunk néhány receptet is:

Mentás borsókrém

Hideg sárgadinnyeleves pezsgővel

Mézes birsalmakrémleves

Barackos mentás crumpet

Epres-rebarbarás galette

Tovább

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com