fogyás egészséges életmód bmi

Kép forrása

Mi, magyarok vagyunk legkövérebbek Európában, de világ szinten is az élbolyba tartozunk: a negyedik hellyel éppen lecsúsztunk a dobogóról- derült ki az OECD legfrissebb felméréséből. Ha színtiszta számokat nézzük, akkor a magyar lakosság köbö harminc százaléka elhízott. És most nem azokra az ötven kiló vaságyastul tinilányokra gondolok, akik kövérnek tartják magukat, mert ha leülnek van egy kis hurka a hasukon, hanem akinek 5-10-15 kilóval többet mutat a mérleg, mint az ideális testsúlya.

Most jöhet a következő kérdés, de mennyi az ideális? A válasz nem olyan egyszerű. attól függ milyen módszert használunk.  Maradjunk a legegyszerűbbnél, a BMI-nél, vagyis a testtömegindexnél. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a méterben kifejezett magasság négyzetével.

Supplied by BMI Calculator USA

(A magasság megadásnál tizedesvessző helyett pontot használj. pl. 1.72 - Szerk.)

Akkor nyugodtan hátradőlhetünk, ha az eredmény 18,5 és 24,9 között van. Ha ennél magasabb az érték, akkor nagyon-nagyon gyorsan változtatnunk kell, mert minden plusz kilogramm egészségügyi kockázattal jár. Pölö nő a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának veszélye, de sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki valamilyen szív-és érrendszeri betegség.

Hogy érhetjük el? Hát például nem zabáljuk kétpofára a pörköltet galuskával, meg a szalámis fehér kenyeret kakaóscsigával. Nah, viccet félretéve életmódot kell váltanunk. Ez nem azt jelenti, hogy koplalsz három hétig és utána úgy festessz, mint Kate Moss. És utána jöhet újból az aranygaluska meg a rántott hús és a hamburger. Neeeem. Így csak elkezd a súlyod ugrálni. Fel-le, mint a jojó. Az életmód-váltás akkor sikerül, ha nem éled meg nettó szenvedésként. Tudom, mert én is elhízott voltam. (A fogyássztorimat itt olvashatod el.) A saját magad érdekében a következőket fogadd meg:

  • A fehérlisztet cseréld le teljeskiőrlésűre!
  • A fehér cukor helyett használj xilitet, eritritet, gyümölcscukrot, vagy ha ódzkodsz tőlük mindenbe a csak a fele annyit tegyél!
  • Minden étkezésre egyél meg egy marék zöldséget, gyümölcsöt! Full mindegy, hogy párolod, sütöd, grillezed vagy nyersen önmagában fogyasztod!
  • Tervezd meg az étkezéseidet, és a vásárlásodat is ehhez alakítsd!
  • Főzz! Akkor tudod, miből mennyi kerül az ételbe!
  • Mozogj minden nap legalább 20 percet! Lehet több is, de kezdetnek egy fél órás séta vagy bicajozás is megteszi!

Felhasznált forrás:

http://www.oecd.org/health/health-systems/Obesity-Update-2017.pdf