liba tejmentes
Még szerencse hogy Márton püspök annak idején egy libaólban bújt el! Fotó: Kiss László

Ugye tudjátok, hogy Márton napján azért kell libát enni, hogy következő évben is lehessen bőségesen a tejbe aprítani?! A probléma ott kezdődik, hogy liba nem terem minden hűtőpultban még november közepén sem. Ha meg véletlen érkezett egy dugi szállítmány comb, akkor azt tuti elkapkodták. Nah, mit csinál ilyenkor az ember lánya, újratervez. Mint a családi GPS.

Majd kiugrottam a bőrömből, mikor vettem egy csomag libamellet. A férjem gyártott hozzá csiperkés rizottót, amihez felhasználta a maradék húslevest. Én meg nekiláttam a libasütésnek, és készítettem hozzá egy gyümölcsös kávés szószt.

Libamelle rizottó csiperkével

Hozzávalók két személyre:

A rizottóhoz:

  • 200 gramm rizottórizs
  • 250 gramm csiperke (Én Amigo, a mi gombánkat használtam)
  • fél liter húsleves alaplé
  • egy szál sárgarépa
  • egy szál fehérrépa
  • egy fej vöröshagyma
  • egy evőkanál fehérborecet
  • egy teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • olívaolaj a sütéshez

A húshoz:

  • 500 gramm libamell
  • egy teáskanál koriandermag
  • négy gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • a sütéshez kevés kókuszzsír (vagy növényi vagy sima vaj)

A szószhoz

  • egy körte
  • egy alma
  • egy narancs leve
  • egy deci presszókávé
  • három teáskanál barna cukor
  • egy teáskanál fahéj

Előveszünk egy wokot vagy egy vastag falú, nagyobb serpenyőt. Olívaolajon megfuttatjuk a a kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát és fehérrépát. Ráöntjük a rizst, alaposan összeforgatjuk, majd felöntjük annyi húslevessel, amennyi éppen ellepi. (A legfinomabb maradék húslevessel!) Beletesszük a sót, a borsot, és addig főzzük fedő alatt, amíg a rizs az összes levet fel nem szívja. Ez nagyjából húsz perc. Végül megszórjuk egy kis kakukkfűvel és meglocsoljuk fehérborecettel.

A libamellen lévő zsírt éles késsel beirdaljuk úgy, hogy közben ne vágjunk bele a húsba, mert akkor sütés közben kiszáradhat. Beledörzsöljük a zúzott koriandert, a sót és a fokhagymát, és hagyjuk tíz percet állni. Egy másik serpenyőbe pici zsiradékot teszünk, majd belerakjuk a húsokat a zsíros részükkel lefelé. Ezután mindegyik oldalukat négy-négy percig pirítjuk, hogy szép kérget kapjanak. Ha ezzel végeztünk, akkor a libát betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Rácson nagyjából huszonöt percig sütjük. Miután kivesszük, alufólia alatt öt percet pihentetjük, majd felszeleteljük és a rizottó tetejére rakjuk.

Amíg a liba sül, addig elkészítjük a szószt! A körtét és az almát felkockázzuk. Beleforgatjuk a fahéjba. A liba serpenyőjében maradt zsírt egy nyeles fazékba csorgatjuk, majd beledobjuk a fahéjas gyümölcsöket. Picit pirítjuk, aztán felöntjük a kávéval. Megszórjuk egy kis barna cukorral és belefacsarjuk a narancs levét is. Körülbelül hat-hét percig főzzük. Végül botmixerrel simára turmixoljuk. A szósszal meglocsoljuk a libát, és a fogást melegen tálaljuk.