Szervízben van a laptomon, mert anno fél éve egyszer egy kicsit durvára sikerült az „elbújt" játék. A kisfiam izomból rátaposott a földön heverő laptoptöltő csatlakozójára, ami ennek hatására úriasan kitörött a gépből. Az eredeti töltő a kukában landolt, én pedig beszereztem a netről egy utángyártottat.  Azt hittem ennyivel megúszom! De nem! Murphy közbeszólt! A legnagyobb munka, és elhavazás közepén a laptopom el kezdte nem venni a töltést, így kénytelen voltam elvinni a szervízbe! Ott kijelentették: pár hét, és megjön Kínából az alkatrész! Óhh, mondom semmi gond! Besétáltam a céghez, és közöltem, nincsen gépem, amin dolgozhatnék, ezért igényt tartanék - így a gyes után is –egy  laptopra. Sajnos, nem volt egy darab sem elfekvőben, de no problem, kapok egyet, viszont csak húsvét után jön meg. Grrr! Szívtam a fogam, ugyanis egy laptopon otthon dolgozni a férjemmel kábé olyan, mint egyszerre egy tűzhelyen főzni. Borzasztó! Nem találok meg rajt semmit!  Pont úgy bosszankodok, mint ahogy ő mérgelődik a konyhában, hova tettem már megint kis fazekat?! Pedig szerintem tök egyértelmű, hogy kicsit balra lent van, pont a tésztafőző mellett. Mindenki megtalálná nem?!

A lényeg, hogy egy ilyen mondhatni kényszeres alaphelyzet mindig szabadjára bocsátja a kreatív energiáimat, így „mentesítettem” egy "majdnem rácponty" receptet. Az eredeti tejfölös ponty egy elég régi recept, amit Tímár János és felesége, Kati néni őrzött meg. Vagy ahogyan ők mondták, rájuk maradt. Ugyanis János bácsi nagymamája első konyhalány volt a sárpentelei Széchenyi- kastélyban, ahonnan a pontyon túl például a töltött borjúszegy vagy a krémes lepény receptjét is elhozta.  Ez a mentes változat most lazacból és tőkehalból készült, de bármilyen más fajta például harcsa, busa, vagy tonhalfilé is tökéletes hozzá.  Tudjátok, épp mi van a hűtőben!

hal paleo gluténmentes tejmentes
Szaftos, szájban olvadós és a végén egy kis citromlével meglocsolva tökéletes!

Majdnem rácponty (4 főre)

négy szelet lazac (vagy bármilyen másik halfilé)

hat darab tojás

két deci kókusztejszín ( a sűrűbb konzerves kókusztej változat is jó)

négy gerezd fokhagyma

egy kávéskanálnyi kapor ( ha tengeri halból készül, édesvízinél elhagyható)

egy evőkanál balzsamecet

egy kávéskanál só

egy kávéskanál bors

egy pici kókuszzsír a tál kikenéséhez

A halakat megmossuk bő víz alatt, és átdörzsöljük a balzsamecettel, hogy lemenjen róluk a nyák, majd hagyjuk a szeleteket lecsöpögni. (Kábé öt perc) Ezalatt a tojásokat habosra verjük a kókusztejszínnel, és ízlés szerint megsózzuk. A halakat is besózzuk, megborsozzuk, és egymás melle pakoljuk őket a kókuszzsírral kikent tepsiben. Egyenletesen eloszlatjuk rajtuk az összezúzott fokhagymát, majd ráöntjük a tojásos masszát. Ügyeljetek arra, hogy a halak tetejére is jusson belőle! A tetejét megszórjuk egy kis kaporral és 180 fokon (alsó-felső fokozaton) nagyjából negyvenöt perc alatt készre sütjük.

A végén úgy néz ki az egész, mintha a halak egy „piskótaszerű” ágyba lennének süppedve. Bármilyen saláta illik hozzá!