A férjem apai nagymamája, a felvidéki származású Lonci mama híresen jól főzött. Számos családi klasszikust, például a savanyú tojáslevest vagy a nyári káposztát köszönhetünk neki. Ez utóbbinak ilyenkor augusztus elején van a szezonja, amikor még nincsen a kertben elegendő paprika és paradicsom egy tisztességes adag (értsd családi) lecsóhoz.

A nyári káposzta attól különleges, hogy a várakozások ellenére könnyed, mert viszonylag kevés hússal, almaecettel, és paprikás-paradicsomos alappal készül. Az eredeti receptet egy kis házi olívaolajjal, köménnyel és korianderes-fokhagymás (vega) tejföllel dobtuk fel. És persze Illés is segített! Leginkább káposztát és kolbászt kóstolni!

Hozzávalók négy személyre

A káposztához:

  • egy közepes fej káposzta

  • egy nagy fej vöröshagyma vagy két kicsi

  • egy fél szál (mangalica)kolbász

  • két darab lecsópaprika

  • két darab paradicsom

  • egy evőkanál piros paprika

  • egy evőkanál kömény

  • ízlés szerint só, bors, barna cukor, olívaolaj

  • két evőkanál almaecet

A fűszeres tejfölhöz

  • egy pohár (vegán) tejföl

  • egy kis csokor koriander

  • egy teáskanál fokhagymapehely ( vagy két gerezd friss fokhagyma)