Lánykoromban a karácsonyi ajándékaim nagyjából a könyv-ruha-ékszer tengelyen mozgott. Miután férjhez mentem, egyre többször kaptam valami a háztartásban hasznosat például pohárszettet, desszertes tányérokat, kávés bögréket, késkészletet, edényeket… Igaz, szerencsére nem kaptam elektromos kést, ami csak berregni tud vagy az első használat közben kettétörő krumplinyomót sem, mint más szerencsés családtagok. Bevallom őszintén, mikor kibontottam a csomagokat karácsonykor, nem csillant fel a szemem. Persze, megköszöntem. Meg szeretettel is adták...

Néhány hónap múlva már másképp gondoltam, amikor a hús darabolásához kellett az új kés, vagy nagy ügyességében a harmadik poharat is eltörtem. Az évek során aztán én is megváltoztam. Sokkal praktikusabb lettem, hiszen tudom egy jó eszközzel, legyen az bármi, sokszor sok bosszankodást, időt takarítok meg!És az idő az kincs! A minőségi meg pláne! Összeszedtem három szuper ajándékot, ami igazán hasznos és időspóroló eszköz egy konyhában!

1. Kontakt grill

Ki ne szeretne grillezni?! Miért ne hosszabbíthatnánk meg a szezont!? Csak egy kontaktgrillre van szükség, és hiába esik kint a hó, sistereghet a hal, a cukkini, meg a padlizsánkarika a lapokon. Érdemes olyat választani, amelynek van külön zsiradékgyűjtő tálcája, mert akkor a trutyi nem folyik ki. Bár az ételeknek nincs az a hagyományos füstös utóíze, mint a faszenes verziónál, viszont kisebb helyet foglal és pillanatok alatt felmelegszik. Az ára típustól függően tíz és húsz ezer forint körül mozog.

2. Késes aprító

Nagyon sokoldalúan használható a késes aprító is. Lehet benne zabot darálni, zöldségkrémet készíteni. A csonthéjasokkal, mint a mogyoró, dió, mandula is elbánik, sőt a szikkadt kenyérből kiváló házi morzsát varázsol. 10 ezer forintért nagyon szuper kis készülékeket lehet kapni.

3. Vaslábas

Szerintem az egyik leghasznosabb edényfajta, mert magában tartja a forró gőzt, ezért minden, ami benne készül, extra omlós lesz. Én általában húsos ragukhoz, egészben sült szárnyasokhoz használom, és azokhoz a fogásokhoz, amelyeket az elején a tűzhelyen főzni kell, utána meg sütni. Ebben az esetben nem kell elővennem (majd elmosogatnom pluszban) egy tepsit, minden a vaslábasban készül. Mellesleg kenyeret is lehet benne sütni. Formától, mérettől függően 8-10 ezer forintba kerül.