Nincsen benne fehér cukor, liszt és tej, mégis pikk-pakk elfogy.

Nálunk májusban indul be a szülinapi szezon. A férjem kezdi, aztán jön anyukám, a nagyobbik fiam, apu, a papa és én, és akkor még nem beszéltünk a névnapokról. A gyerekek persze örülnek, mert majdnem minden hétvégén van gyertyás, vagy legrosszabb esetben csillagszórós torta.

A férjemnek minden évben sütök valamit. Idén flódnitortát kért. Nagyon örültem neki, pláne mikor felfedeztem, hogy nincsen itthon mák. Sebaj volt helyette chiamag! Mivel nem kellett sütni, tokkal-vonóval negyven perc alatt megvoltam mindennel, még úgy is, hogy a kisebbiknek B-napja volt és végig vagy a lábamon, vagy a kezembe vagy a hajamba csimpaszkodott. Utána még hagytam két órát a hűtőben pihenni, hogy szépen érjenek össze az ízek.

Hozzávalók ( kicsi, 16 centis formához)

Az alaphoz:

  • egy bögre zabpehely (finomra őrölt)
  • fél citrom leve
  • egy deci zabtej ( lehet nyilván sima is)
  • két kanál kókuszszirup ( mézzel is helyettesíthető)
  • ötven gramm növényi vaj
  • egy csipet só

A krémhez:

  • két alma ( édesebb fajtát válasszunk)
  • egy evőkanál őrölt fahéj
  • négy evőkanál szilvalekvár ( nekem fűszeres volt otthon- köszi Rita!)
  • fél citrom leve
  • két kanál kókuszszirup
  • 100 gramm chiamag
  • két deci zabtej
  • két darab lapzselatin ( vagy egy zacskó zselatin fix)
  • egy teáskanál vanília kivonat

A zabpehelyet egy kis fazékba szórjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott növényi vajat. Belecsurgatjuk a kókuszszirupot, a citromlevet. Megsózzuk és kis lángon nagyjából három perc alatt összefőzzük. Ezután beleöntjük a forma aljába és betesszük a hűtőbe kábé tíz percre. Közben felvágjuk az almát vékony szeletekre és beleforgatjuk a fahéjba. Ezután kivesszük a tortát a hűtőből. Az alapot megkenjük szilvalekvárral, majd rápakoljuk az almát. Utána ismét visszatesszük az egészet a hűtőbe.

Közben egy kis lábasban meglangyosítjuk a zabtejet. Belecsurgatjuk a citromlevet, a kókuszszirupot, a vaníliakivonatot, aztán beleszórjuk a chiamagot. Lecsukjuk a gázt. Alaposan összekeverünk mindent. Végül a beáztatott lapzselatint is belekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor öntjük a „krémet” a tortára, majd ismét visszatesszük pihenni tíz percre. Addig vagy bepakoltok a mosogatógéppel vagy kézzel elmosogatjátok a romokat, összepakoltok vagy a gyerekeket rendezitek. Végül megint jöhet egy vékony réteg szilvalekvár és a szélére néhány szeletke alma, majd visszatesszük úgy két órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Végül jöhet a gyertya, a csillagszóró meg a Ma van a szülinapom-pom-pom...