Amikor a kisfiam még csak pár hónapos  volt, el sem tudtam képzelni, hogy az akkor olyan soknak tűnő teendő mellett, hogyan lehet külön a gyereknek főzni!? Ha ezt a dédnagyanyám hallotta volna, akkor tágra nyílt pupillákkal bámult volna rám, de a 21. században az előre gyártott bio bébiételek korában egy teljesen hétköznapi felvetésnek számít.

Ezerwattos mosoly a sütőtök főzeléknek.

Üveges bébikaja vs. főzés

Első lépésként a férjemmel feltérképeztük a helyi bébikaja piacot. Szó szerint tátva maradt a szám, hogy a jó minőségű, ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó kis két decis alma-vagy sütőtökpüréért sok helyen majdnem négyszáz forintot elkértek. Az eggyel lejjebbi kategóriának (már nem bio, de nincsen benne hozzáadott cukor) darabját nagyjából háromszázért adták. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a sima egyszerű alma-krumpli-sütőtök-szilva variációkból alig volt valami a polcokon. A gyártók szinte majdnem mindegyikbe raktak egy olyan összetevőt például epret, borjúhúst, amit egy a hozzátáplálást kezdő félévesnek nem jó szívvel adtam volna oda. (Mondhatnátok, de hiszen rajta van, hogy hány hónapos kortól lehet adni? Lehet, csak én vagyok túl szkeptikus, de láttam már olyan joghurtos bébiételt, amire azt írták a fél éves gyereknek simán lehet adni.)

Ezek miatt a férjemmel úgy döntöttünk, külön főzünk a babának. Három naponta kb. tokkal-vonóval fél órás műveletről van szó. Az eddigi tapasztalataim szerint sokkal kevesebb macerával jár, mint ahogyan elsőre hangzik, és nagyjából fele annyiból kijön, mintha minden főétkezésre üvegeset adnék neki. Félre ne értsetek, a kész bébikaja egy tök jó dolog, főleg akkor, ha a nyáron megyünk valahova. Egy-két üvegnyi tartalékot én is mindig tartok otthon végszükség, vis major és egyéb katasztrófák esetére.

Egy kis matek

Átlagban véve három napra elegendő főzeléket készítek, amit utána egy kis dobozban a hűtőben tárolok. Mindig csak annyit melegítek neki, amennyit épp megeszik. Egy étkezésre a következő adagokat számítottam neki:

  • 6-7 hónapos: 150 ml
  • 8-12 hónapos: 200 ml
  • 12 hónap felett: 250 ml

Ezeket szépen beszorzom a főzelékes étkezések számával, jelen esetben hárommal, így megkapom, hogy egyszerre mennyit főzeléket kell készítenem. Tehát:

  • 6-7 hónapos: 450 ml
  • 8-12 hónapos: 600 ml
  • 12 hónap felett: 750 ml

A sűrítés rejtelmei

A babakaját krumplival sűrítem, nem pedig liszttel. (Az elején mást nem is lehet.)Klassz lesz tőle a főzelék állaga, és nem utolsó sorban, ha egy zöldségből például kevesebb van, könnyebben fel tudom turbózni az adagot. Alapesetben mindig a 2/3 zöldség, gyümölcs és az 1/3 krumpli arányokat használok. (Ha nincsen annyi zöldség, akkor fele-felében is belefér.) Ez a gyakorlatban a fenti főzési adagokhoz számítva azt jelenti:

  • 6-7 hónapos: 2-3 szem közepes nagyságú krumpli
  • 8-12 hónapos: 4-5 szem közepes nagyságú krumpli
  • 12 hónap felett: 6-7 szem közepes nagyságú krumpli
Néha másra is jut...

Főzési technikák

A babának én mindig úgy próbálok/próbáltam főzni, hogy a lehető legnagyobb vitamin tartalma legyen az ételnek, ezért amit lehet, szigorúan fedő alatt kevés vízben párolom meg. Így elvileg az értékes tápanyagok is benne maradnak.

6-7 hónaposan

A kiválasztott összesen nagyjából húsz dekányi zöldséget-gyümölcsöt megpucolom, összevágom és még nedvesen fel teszem őket annyi vízben, ami éppen ellepi a szeleteket. Hozzáteszem a darabokra vágott krumplit. Forrástól számítva nagyjából húsz perc alatt minden puhára fő. A végén az egészet leturmixolom. (Egy jó tanács: ha eddig még nem tettétek, akkor szerezzetek be egy erős turmixot. A botmixer sem rossz, de a turmix sokkal, de sokkal gyorsabb, hatékonyabb és nem lesz egy véletlen mozdulattattól a fél konyha dzsuvás.)Ilyenkor még nem adok hozzá sem sót, sem pedig semmilyen más fűszert, hogy a baba szokja a természetes ízeket. Ha nagyon nem akarja megenni, akkor egy kis nagyon apróra vágott petrezselymet teszek bele, de ennyi.

8-12 hónaposan

Egy fél fejnyi apróra vágott vöröshagymát megpirítom egy nagyon kevés olívaolajon/kókuszzsíron. Ha a hagyma kezd átlátszóvá válni, akkor felöntöm négy deci vízzel A nagyjából harminc dekányi, apróra vágott zöldséget-gyümölcsöt plusz a krumplit beledobom és puhára főzöm. Ekkor már lehet valamennyi húst, natúr joghurtot, esetleg tejfölt is hozzáadni, ki hogyan szeretné. A végén az egészet egy percig turmixolom, hogy már kisebb, de könnyen rágható darabok is maradjanak benne. Egy leheletnyi sózom. Ekkor már lehet más zöldfűszereket is például kakukkfüvet, köményt, tárkonyt, majorannát, lestyánt és borsikafüvet használni.

12 hónap felett

Ugyanúgy érdemes főzni, mint a 8-12 hónapos korban. Ha a babának már sok foga van, akkor a turmixolást a villával való összenyomkodással ki lehet váltani. A fűszerek közül kis mennyiségben már használható a szerecsendió, a bors, a nyírfacukor vagy a gyümölcscukor. Én egyévesen még mézet nem adok a fiamnak, mert a benne lévő baktériumok állítólag egyes esetekben botulizmust okozhatnak.

Az anyagi oldalt félretéve azért is érdemes a gyereknek főzni, mert vannak olyan a babák, köztük az én kisfiam is, akik a zöldséget csak főzelék formájában hajlandóak megenni, másrészt meg nincs annál jobb érzés, amikor egy fél kanálnyi kaja sem marad a színes műanyag tálka oldalán.