GGörcsoldó, gyulladáscsökkentő és serkenti az epeműködést - összegyűjtöttük, miért csodaszer a levendula.

Javában tart a levendulaszüret. A szárított virágból kötött csokor és az agyonfilterezett képek mellett nem szabad elfelejtkeznünk a levendula jótékony hatásairól.

A levendulát a népi gyógyászat antibakteriális, keringésjavító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógynövényként tartja számon.

Gyógyteaként elkészítve serkenti az epeműködést és enyhíti a puffadást és a különböző emésztési zavarokat. A bátrabbak a szárított virágát belekeverhetik például natúr joghurtba, süteménybe vagy zabkásába, mert úgy is segíti a belek működését.

(Nekem az egyik kedvencem a 18+-os levendulás borhab. A receptet itt találhatjátok.)

Ha szenvedünk a stressztől vagy nem tudunk éjjel aludni, akkor párologtassunk a hálószobában levendulaolajat vagy tegyünk belőle néhány cseppet a fürdővízbe, utána mélyebben alszunk.

A levendulát külsőleg is lehet alkalmazni. A levendulavíz például hatékony a pattanásokkal szemben, mert fertőtlenítő hatású és normalizálja a faggyútermelődését.

Napégésre és szúnyogcsípésre is jó, mert nyugtatja a bőrt.

A levendulavizet szúnyogok ellen is szoktuk használni, bár elég sokat kell belőle használni.

A szárított virág kis bugyorban a ruhásszekrénybe téve szuper fegyver a molyok ellen.