laktózmentes desszert
Fotó: Kiss László

Tegye fel a kezét, aki a szereti a fánkot! Most pedig tegye fel az, aki nekiáll dagasztani, keleszteni, és figyelni, nehogy megfázzon az a fránya tészta, mert akkor búcsút mondhat az arany szalagocskáknak! Most pedig ki az, aki szeretne pár órát no meg pár kalóriát megspórolni a sütéssel? Gondolom, jópáran vagyunk így.

Akkor jöhet a túrófánk, amit pofonegyszerű elkészíteni!

Természetesen csilliárdnyi túrófánkrecept létezik a neten: van, amelyikben nagyobb a liszt aránya, van, amelyik szódabikarbónát használ. Ebben a változatban a túró a domináns. Liszt éppen csak annyi kell bele, hogy a massza nagyjából formázható legyen. A vanília és a citrom pedig egyszerre édessé és savanykássá teszi tésztát, így az ízek kiegészítik egymást.

Hozzávalók

50 dkg tehéntúró

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

egy deci tejszín vagy fél pohár tejföl

8 dkg porcukor (lehet porrá őrölt xilit vagy eritrit is)

2 tojás

1 csomag sütőpor

két evőkanál vaníliaaroma vagy egy rúd vanília kikapart magja

egy citrom leve

egy csipet só

3 dl kókuszzsír a sütéshez

A díszítéshez néhány levél menta

Először átszitáljuk a lisztet. Ez csak pár percet vesz igénybe, de így a tésztában egyenletesebben oszlik majd el, és később könnyebben lehet vele dolgozni. Hozzáadjuk a sütőport. Egy másik tálban felverjük a tojássárgákat a porcukorral, majd óvatosan belekeverjük az áttört túrót, a tejszínt, és belefacsarjuk a citrom levét. A vaníliával és a sóval ízesítjük. Ezután néhány finom mozdulattal összedolgozzuk a sütőporos liszttel, és hozzákeverjük a habosra vert tojásfehérjéket is.

Ennél a pontnál elkezdjük felhevíteni az olajat, és ha nem akarunk két napig térdig járni az olajos fánkszagban, célszerű a konyhaablakot is kinyitni. A fánktészta elég ragacsos, nem olyan egyszerű formázni, ezért vizes kézzel vagy vizes kanállal kis gombócokat készítünk belőle, és belecsúsztatjuk a forró olajba. Mindkét oldalát körülbelül három-négy percig sütjük. A kész fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük, így kevésbé lesznek olajosak. Díszítésként rakhatunk rájuk vagy a tányérra néhány mentalevelet, egy kis barack- vagy szilvalekvárt.

Kövess bennünket a Facebookon is!