Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túl sok csokit eszel? Bajban a gyomrod!

tudatos fogyasztás táplálkozás egészséges életmód

Veled is előfordult már, hogy amikor beteg voltál, majd megvesztél egy savanyú citromos teáért?! Vagy, hogy bármit megtettél volna még egy tábla csokiért?! Vagy hirtelen elkezdtél mások szerint is túl sósan főzni?A kínai öt elem tana szerint ez nem véletlen: a szervezet az ételeken keresztül is jelzi, melyik szerv-vagy szervrendszer van bajban.

Ízek, színek, szervek

Az öt elem tana, vagy pontosabban öt mozzanat tana Tsou Yen nevéhez fűződik, aki szerint az öt elem: a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz egy-egy szervrendszerhez kapcsolódik. A szervek kapcsolatban állnak többek között az ízekkel és a színekkel is, amelyet a következő táblázat foglal össze.

Fa

Tűz

Föld

Fém

Víz

Szervek

máj, epehólyag

Szív, vékonybél

Lép, gyomor

Tüdő, vastagbél

Vese, húgyhólyag

Szín

zöld

piros

sárga

fehér

kék/fekete

Íz

savanyú

keserű

édes

fűszeres, csípős

sós

Ha valamelyik szervnél probléma merül fel, akkor a szervezet jelez. Ez megnyilvánulhat bizonyos ételek kívánásában, elutasításában, egy rossz közérzetben, vagy akár betegségben is.

A gyomor, a táplálkozás tengere

A gyomor az öt elem tanának értelmében egy olyan hely, ahol megkezdődik az anyag energiává alakulása. Ha valami nem stimmel vele, akkor jelentkezhet például émelygés, csuklás, hányinger, bélgörcs, és különféle fekélyek. Elkezdjük erőteljesen kívánni az édességeket, csokoládét, süteményeket, sőt gyakrabban kerülhet a kezünkben sárga póló, nadrág is. Ezeket a tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hogyan lehet visszabillenteni az egyensúlyt?

A gyomor egészsége akkor állhat helyre, ha figyelembe vesszük a következőket:

  • A púpozott tányérok helyett inkább kis adagokat egyél, mert a gyomrod sokkal könnyebben és hatékonyabban fel tudja dolgozni a tápanyagokat!
  • Egyél rendszeres időközönként! A kisgyerek, és a túl sok munka nem kifogás! Ha akkor ülsz asztalhoz, amikor egyáltalán nem vagy éhes, akkor a szervezeted nem tudja teljesen lebontani az ételt. Ha pedig folyamatosan bekapsz valamit, csak hogy elnyomd az éhségérzetedet, akkor a gyomor nem tud elegendő enzimet termelni.
  • Este, és pláne éjjel nem eszünk! Hogy miért? Nemcsak neked meg nekem, de a gyomrodnak is szüksége van a pihenésre.
  • Ha túl sokat puffadsz, még mielőtt gyógyszerhez nyúlnál, vedd vissza a cukrokat, az élesztős péksütiket, a zsíros ételeket és az alkoholt!
  • Megkönnyíted a gyomrod dolgát, ha a tányérodról először a húst eszed meg, utána jöhet a keményítő (pl. rizs, tészta) és a zöldségek, gyümölcsök.

Milyen ételek erősítik a gyomrot?

  • A gabonák közül a köles, mert könnyen emészthető és a nyolc alapvető aminosavból hetet tartalmaz. De remek választás az emésztést serkentő zab is.
  • A húsok közül a bárány-és a marha. Természetesen kevés borssal és chilivel, mert a túl sok fűszer puffadást okozhat.
  • Mindenféle sárga és édes gyümölcs. Például körte, sárgabarack, alma
  • A zöldségek közül az édesburgonya, sütőtök, főzőtök, paszternák, édeskömény és a gyengébb hagymafélék például mogyoróhagyma is segítik helyreállítani a gyomor egyensúlyát.
  • A fűszerek közül a fahéjt, a szerecsendiót, a gyömbér, és a sárga mustárt célszerű használni.

(folytatjuk)

felhasznált irodalom: 

Jennifer Harper: A tudatos test.Kínai orvoslástan és természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában

kép forrása

Tovább

Fagyiban sem a méret a lényeg

tudatos fogyasztás fagyi damniczki balázs

Giga gombóc, fehér szín, enyhén cukros műanyag íz!Ugye, te is kóstoltál már ilyen fagyit! De azt is tudod, hogy mit ettél?

Damniczki Balázs fehérvári cukrász, aki mellesleg élelmiszeripari mérnök néhány napja megosztott a Facebookon egy videót, amelyben azt demonstrálja, hogyan lehet egy kis kémiai rásegítéssel brutálisan felhabosítani.

Balázsról annyit kell tudni, hogy cukrász szakma fenegyereke. És akkor nagyon finom szóltam. Több évtizede van a pályán. Trendek ide vagy oda, alapvetően ragaszkodik a természetes alapanyagokhoz, a hagyományos receptúrákhoz. Legfeljebb egy kis extra csavart visz bele. 2013-ben a vörösboros málna fagyijával elnyerte az Év fagylaltja címet. 2017-ben a Feketeteás málna bergamottal és pisztáciával pedig a Gelato World Tour magyarországi fordulóján első helyezést ért el.

Cukrász trükk

„Jaj ne is mondd! Kaptam hideget-meleget a videó miatt. Pedig csak annyit szerettem volna, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy mit vesznek. Ez pont olyan trükk, mint mikor egy étterembe jó alaposan kiklopfolják a rántott húst. Majd lelóg a tányérról. A vásárló meg örül, hogy mekkora adagot kapott a pénzéért. Azt már csak kevesen nézik, hogy az egész csak három milli vastag, amiből kettő a prézli ”- mondta Balázs, majd hozzátette, kis túlzással ma Magyarországon háromféle fagyit lehet kapni: magas,- közepes- és gyenge minőségűt.

Látott gyümölcsöt

A magas minőségű fagyit az különbözteti meg a többitől, hogy ebben a legnagyobb a gyümölcstartalom. Vegyünk egy egyszerű példát: eperfagyi. Egy kiló eperfagyi előállításához Damniczki Balázs receptúrája szerint 450 gramm epervelőre (eper mindenféle csuma és társai nélkül),25 gramm citromléra, 150 gramm cukorra, 30 gramm szőlőcukorra, 2,5 gramm szent jános kenyérmaglisztre, 2,5 gramm pektinre van szükség. A maradék 340 gramm az a víz. Ez testvérek között is számolva is negyvenöt százalékos a gyümölcstartalom.

Bár mindenki hozná a közepest

Ha a cukrász szeretne spórolni az alapanyagokon, akkor  kicsit kevesebb epret tesz bele. Viszont felturbózza egy kis fagylaltpasztával, ami többnyire aroma, festék, cukor. Végül kerül bele egy kis E471. Ez utóbbi leánykori nevén észterezett zsírsav, amitől a fagyi szép, habos lesz. Ha a cukrász csak csínján bánik a kémiával és mondjuk 10 kilóhoz egy teáskanálnyit E471-et rak hozzá, akkor nincsen nagy probléma. Legfeljebb a profi fagyitesztelők veszik észre a diszkrét mellékízt, a lelkes nagyközönség nem. Damniczki Balázs szerint, ha ma Magyarországon minden cukrászda hozná ezt a szintet, nem lenne probléma.

Egy igazi átverés!

A baj akkor kezdődik, amikor másfeles tej, növényi tejszín és a leheletnyi ízesítő pasztához borzasztó sok E471-et kevernek. Nagyjából tíz kilóhoz két púpos evőkanálnyit, amitől kegyetlen jól fog habosodni. Igaz, hogy gyümölcs nem lesz benne, de az alapból nyolc dekás gombóc legalább húsznak fog kinézni és a vevő is azt hiszi, milyen jól járt a pénzéért.

Fagyik habosodása:

egy kilónyi alapanyagból

E471 nélkül – 1,2-szerese

kevés E471 – 1,4-1,5-szerese

sok E471-gyel – 2- 2,5-szerese

Legolcsóbb összetevő a levegő

Balázs végül megjegyezte, hogy egy tisztességes, jó minőségű fagyi ára (most vegyük le az extrákat, mint pisztácia és társai) nagyjából kétszázötven forintnál kezdődik. Ebből a cukrász haszna nagyjából negyven forint, mert gépei amortizálódnak, a kiváló minőségű alapanyagokért sokszor nem keveset kell autózni, fizetni kell az alkalmazottakat, az épületet üzemeltetni kell satöbbi satöbbi.  A legolcsóbb összetevője a levegő. A gagyi fagyi pedig valahol kétszáz forintba kerül, de többek között az alacsonyabb alapanyag költségek, a kevesebb gépigény miatt a haszon egy gombócon jóval nagyobb. Nah, ilyen az igazi átverés. 

Tovább

Puding kenyérből

A legjobb dolog, ami a szikkadt kenyérrel/kaláccsal történhet. Fotó: Kiss László

Maradt néhány szelet kalács vagy egy kis szikkadt kenyér? Nehogy kidobja! Inkább készítsen belőle „pudingot”, és garantáltan elfogy az utolsó morzsa is!

A kenyér-vagy kalácspuding tradicionális brit édesség, amit a háziasszonyok akkor szoktak bevetni, ha megmarad néhány darab szikkadt péksütemény, és nem szeretnék a kukába dobni. Az első kenyérpudingreceptet egy Eliza Smith nevű háziasszony írta le 1728-ban, amiben a vajjal megkent kenyérre mazsolát tettek, és leöntötték egy tejes-tojásos sodóval. Később a receptet tökéletesítették: került bele rum, vanília, citromhéj és fahéj is.

A belgáknak is van hasonló ételük: csak a mazsola mellé almát is tesznek. Kanadában a kenyérpudingot juharsziruppal tálalják. Hong Kongban a kenyérszeletek közé vaníliakrémet töltenek. Németországban nem fehér kenyeret vagy kalácsot, hanem fekete kenyeret használnak. A Puerto Ricó-i változat pedig kókusztejjel és rummal készül.

A magyar konyhában is van hasonló alternatíva a szikkadt zsemle vagy kifli felhasználására: mindkettőből remek mákos guba lesz. A következő recept alapvetően a brit hagyományokra épül, de a lekvárral és a dióval nyomokban a magyar máglyarakásra is emlékeztet.

Hozzávalók négy személyre:

  • nyolc nagyobb szelet kalács vagy szikkadt fehér kenyér
  • hat dkg mazsola
  • három dkg sótlan vaj
  • három darab tojás
  • három evőkanál cukor
  • két-három dl tej (lehet növényi is)
  • egy kávéskanál vaníliaesszencia
  • egy kávéskanál fahéj
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint citromszeletek

Az áztatáshoz:

  • két evőkanál rumaroma (vagy konyak vagy vörösbor)
  • egy evőkanál cukor (xilit, eritrit is jó)

A mázhoz:

  • egy evőkanál baracklekvár
  • kevés víz


A mazsolákat beáztatjuk a rumaromába (a bátrabbak konyakba, esetleg vörösborba) legalább negyed órára. Közben jó vastagon megvajazzuk a kalácsot, és a szeleteket kis hasábokra vágjuk, majd egy kisebb hőálló tálban egyenletesen elrendezzük a harmadát.

Aztán nekiállunk a sodónak: A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd belecsurgatjuk a tejet. Meghintjük a fahéjjal, szerecsendióval, és jó alaposan összekeverjük. A mazsolát közben egy konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük, és rászórjuk a kalácsszeletekre. A levét hozzáöntjük a sodóhoz. Megint megkeverjük az öntetet, és rálöttyintjük a felét a kalácsra. Ezután jön egy rétegnyi kalács. Beletűzködjük a citromszeleteket. Ráöntjük az öntet másik felét, majd a tetejét beborítjuk a maradék kaláccsal. Jól megnyomkodjuk a tetejét, hogy alaposan igya be a „puding” az öntetet.

A sütit tíz percig állni hagyjuk, majd megszórjuk a tetejét egy marék mazsolával. Végül száznyolcvan fokon körülbelül harminc percig sütjük. A puding akkor kész, ha a tetejének szép aranybarna színe lesz. A végén megkenjük egy kis vizezett lekvárral, hogy szépen csillogjon.

 

Tovább

Te hány ezer forintnyi kaját dobsz ki?

" Ó, már megint vettünk egy csomag paradicsomot!- mérgelődtem egyik nap a hűtő előtt állva, amikor pakoltam ki a bevásárlószatyrot. Ez van, ha meg akarom spórolni az időt! Vagy csak úgy gondolomformán, emlékezetből írom fel a bevásárlólistára a dolgokat! Ilyenkor tuti a férjem az újat bontja fel, még akkor is, ha ravaszmódon a régit teszem szemmagasságba. A korábbi megtrutyisodik, és egy laza kézmozdulattal landol a kukában.

via GIPHY

Hasonló a helyzet, ha túl nagy adagot főzök, mert nálunk lehetetlen kiszámítani, aznap épp melyikünk ebédel otthon. Netán a nagymamám küld három lábasnyi kaját kétésfél embernek, akkor a maradék nagy valószínűséggel a wc-ben végzi. Jobb esetben a férjemmel újraértelmezzük, mint a múltkor például a húslevest. A pazarlásra nem vagyok büszke. Egy- mások éheznek vagy minőségileg vagy mennyiségileg. Kettő – bele sem merek gondolni, havi szinten ez mekkora összeget jelent. Néhány ezer forint? Egy ebéd, egy jobbfajta gyerekcipő vagy két mozijegy ára?

Magyarországon éves szinten körülnelül két millió tonna ételhulladék kerül a szemetesbe. Ezzel Európában a fantasztikus középmezőnyben állunk. Ebbe természetesen nemcsak a háztartások tartoznak bele, hanem a közétkeztetők, éttermek és a kereskedelmi láncok is. A magyar családok számlájára csupán négyszáz ezer tonna élelmiszer-hulladék írható.

A piszkos és könyörtelen statisztikák szerint:

  • Egy átlagos magyar évente 40 kiló, egy átlagos családra pedig évi 100 kiló ételt dob ki.
  • Ez személyenként évente átlagosan negyven ezer forint pazarlást jelent.
  • A magyarok 42 százaléka – bár szégyenli- mégis rendszeresen hajítja a kukába az ételt

Mindezt úgy, hogy honfitársaink 67 százaléka azt mondja, hogy csak annyi ételt vesz, amennyi feltétlen szükséges. A statisztikák szerint a legtöbbször valamilyen pékáru, el nem fogyott ebéd, vacsora, zöldség és gyümölcs, hús, felvágott, tejtermék valamint félig-meddig elfogyasztott  gyümölcslé kerül a szemetesbe. Hogy miért is? A statisztikák szerint már nem tűnik frissnek, szépnek, gusztusosnak. Például a kenyér már egy kicsit szikkadt, a retken levelek fonnyadtak stb. Holott ennek a mennyiségnek csupán a húsz százaléka az, amelyik valóban a fogyaszthatatlan kategóriába tartozik. Magyarán 32 kiló ehető élelmiszert pazarol el.

Hogyan lehet az étel pazarlást megelőzni, csökkenteni! Itt van 3+1 tipp!

  1. Bevásárlás előtt mindig nézd át a hűtőt, és ne csak úgy gondolom formán írd a listát!
  2. Mindig ragaszkodj a listához! Ne hagyd, hogy az akciók elcsábítsanak! (Pölö az akciós eper, spárga nem mindig bizonyul jó vételnek!
  3. A gyorsan romló élelmiszerekből (például zöldség-gyümölcs) lehetőleg kisebb adagokat vásárolj!

+1 A fagyasztó a jó barátod! Ha látod, már közeleg a lejárat, akkor a húsokat, felvágottakat és a halakat is beteheted a fagyasztóba!

Kérlek, lájkoljátok a Facebook-oldalunkat, hogy májusban átléphessük a bűvös ötszázast!

Tovább
12
»
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com