Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ebéd negyed óra alatt!

főétel tejmentes mentes recept lazac

Az influenzával még ezen a héten is küzdöttünk. Tíz napja nem volt olyan nap, hogy valaki én vagy a gyerekek, ne lettek volna lázasak. Slusszpoénként a fertőzés ráhúzódott a srácok fülére, és mivel a doktornőnk szabadságon volt, ezért két naponta egy egész délelőttöt/délutánt töltöttünk a gégészeti ambulancián egy random orvosra várva.

Ezen kívül mivel a fiúk gyakorlatilag két hete lázcsillapítón vannak, ezért az étvágyuk nagyjából egy kavicséval vetekszik. Alig van pár étel, amibe belekóstolnak. Ebből fakadóan a heti menü nagyjából a rántott hús-kakaós csiga- halrudacska- házi hambi- kukoricás rizs tengelyen mozgott. Egyik nap nekik még maradt előző napról kaja, nekünk már nem. Megnéztem, mi van a fagyasztóban, amiből fél óra alatt ebédet tudok varázsolni, mivel ismét mennünk kellett kontrollra.

Volt egy kis lazac,egy félig megkezdett rukkola és egy fél csomag pad thai tészta. Nem sok, de a húgoméktól ajándékba kapott diszkréten csípős piros chimichurri fűszerkeverékkel meg a maradék teriyaki szósszal meg lehetett bolondítani. 15 perc alatt készen voltam mindennel, így indulás előtt még egy kávéra is jutott idő.

Chimichurri lazac ruccolás pad thai-jal (két adaghoz)

  • két szelet lazacfilé
  • két deci zabtejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • egy teáskanál piros chimichurri fűszerkeverék
  • egy harmad zacskó padthai tészta
  • két marék rukkola
  • egy teáskanál teriyaki szósz
  • olívaolaj a sütéshez

Egy fedős wokban olívaolajon megfuttatom a lazacokat. Oldalanként nagyjából öt-öt percet sütöm, majd utána kiveszem őket és megszórom őket chimichurri fűszerrel, majd félreteszem. A zabtejszínt belelöttyintem a wok aljába, felöntöm két deci vízzel és beledobom a padthai tésztát, beleszórom a rukkolát. Sózom, borsozom és belecsurgatom a teriyaki szószt. Mikor a tészta megpuhul, akkor van kész. Ez nagyjából öt perc.

A lazacot és a rukkolás padthait is a tálra pakolom, majd meglocsolom egy kis teriyaki szósszal. És máris kész az aznapi ebéd!

Tovább

Húsleves, ahogy még sosem kóstoltad!

Mindenkinek van egy saját húsleves receptje. Nekem is. Jobban mondva több is. Mindig attól függően változtatom a benne lévő zöldségeket és a fűszereket, hogy éppen milyen évszak van.

Nyáron általában sok zölddel és friss lestyánnal tálalom, télen meg telepakolom gyökérzöldségekkel, rizstésztával. No meg reszelek bele vagy két centi gyömbért, hogy legyen ereje. Sőt, ha van egy kis időm, akkor egy kis teriyaki csirkét is összedobok mellé, mert remekül passzolnak egymáshoz

Téli húsleves kétféle csirkével ( négy főre)

  • egy kiló csirkemell
  • három szál sárgarépa
  • két szál fehérrépa
  • egy fél fej zeller
  • egy fél fej karalábé
  • egy fej vöröshagyma
  • három gerezd fokhagyma
  • fél csomag rizstészta
  • egy marék friss petrezselyem
  • két centi hosszú gyömbér
  • egy evőkanál őrölt koriander
  • két evőkanál teriyaki szósz (a sült csirkéhez)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • három liter zöldségalaplé

A csirkemellet megfelezem. Az egyik felát nagyobb darabokra vágom és felteszem egy nagy fazékban a zöldségalaplében főzni. Közben megpucolom, és durvára vágom a karalábét, a zellert, a sárgarépát és a fehérrépát, majd ezeket is beledobom a levesbe. Utána egészben beleteszem a megpucolt vöröshagymát, és a fokhagyma gerezdeket. Sózom, borsozom. A gyömbért belereszelem, a koriandert belehintem és az egészet lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve legalább másfél órán keresztül főzöm. Mikor már a csirke szinte száljaira omlott, akkor belefőzöm a rizstésztát is. Majd mindenből egy keveset merek a tányérba.

Amíg fő a leves, addig a maradék csirkét egészben kis lángon egy fedős wokban olívaolajon el kezdem pirítani. Meglocsolom bőségesen a teriyaki szósszal és megsózom. Gyakran forgatom, hogy oda ne kozmáljon az alja, és nagyjából tíz perc alatt szaftosra sütöm. Mikor a belsejében is szépen látszódnak a rostok, akkor van kész. Egy kicsit a húst pihentetem, majd gusztusos szeletekre vágon és a leves tetejére pakolom. Végül a frissesség kedvért mindent megszórok egy kis petrezselyemmel.

 

Tovább

Felejtsd el a krumplit! Egyél helyette csicsókát!

- Elrakod vagy elrakjam a krumplit a spájzba? - kérdezte bevásárlás után a férjem.

- Melyikre gondolsz? Mert nem vettünk krumplit – tettem hozzá, miközben a passzírozott paradicsomokat próbáltam begyömöszölni a „tartós élelmiszer fiókba.”

- Hát ez akkor mi?

- Csicsóka. Olyan íze van, mint a krumplinak, csak nem hízlal - tettem hozzá lakonikus tömörséggel.

Nagyjából így indult a barátságunk a csicsókával. Be kell valljam, annyit tévedtem, hogy egy nagyon kicsit édesebb, mint a hagyományos burgonya, de nem annyira, mint a batáta. Simán lehet belőle tepsis krumplit, rakott krumplit is sütni vagy levest is főzni.

Miért érdemes csicsókát enni?

  • öt-hatszor nagyobb a rosttartalma, mint a krumplinak
  • teli van inulinnal, amely teltség érzetet okoz, és megnehezíti a rossz szén-hidrátok felszívódását
  • regenerálja a bélflórát
  • szuper kalcium-és magnéziumforrás
  • tele van B-vitaminnal és létfontosságú aminosavakkal

Mivel finoman szólva is göcsörtös a felszíne, ezért nem olyan egyszerű megpucolni. De ez maximum 5 perc többletmunka. Az egyszerűség és a gyorsaság jegyében egy nagyon finom levest készítettem, amit hogy legyen van kis csavar benne citromos répával dobtam fel.

Csicsókakrémleves citromos répával

Hozzávalók négy személyre:

  • egy fej vöröshagyma
  • egy kiló csicsóka
  • két deci (növényi) tejszín
  • négy-öt darab babérlevél
  • három gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy citrom
  • egy vastag szál répa

A felkockázott vörös hagymát és az összezúzott fokhagymát megfuttatjuk egy kis olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott csicsókát. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a babérleveleket, a szerecsendiót és fedő alatt addig főzzük, amíg a villát bele nem tudjuk szúrni a csicsókába. Ez nagyjából negyed óra. A végén belecsurgatjuk a növényi tejszínt, megsózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel összeturmixoljuk.

Amíg a leves hűl, addig az apró kockákra vágott répára citromlevén egy kis olívaolajon megfuttatjuk. Éppen csak annyira, hogy éppen kényelmesen el lehessen harapni. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor csinos kis halmokat pakolunk belőle a leves tetejére, és már ehetjük is. Vigyázat, borzasztó laktató!

Tovább

Dahl: egy fazéknyi egészség

Lelkileg feltöltődve, fizikálisan kicsit megfáradva túl vagyunk mi is az ünnepeken. Volt nagy vendégjárás, utazás a nagyszülőkhöz, előszilveszter, családi buli és gigantikus közös főzések. A férjemen meg is látszik az eredmény. Formás apukahasat növesztett. Mondtam is neki, hogy most kell megálljt parancsolni, mert javarészt nem karácsony és szilveszter, hanem inkább szilveszter és karácsony között kúsznak fel a pluszkilók.

A férjem azt is megfogadta, hogy ha jön a jobb idő, akkor bicajjal megy dolgozni, mert kis távon gyorsabb, olcsóbb és egészségbarátabb, mint az autó.

A szolidaritás céljából meg a pénzvonzó hatása miatt január elsejére főztem egy kondér dahlt, ami gyakorlatilag egy gyors, fűszeres, indiai vörös lencseleves. Nincs benne liszt, cukor, tej és hús, mégis úgy jól laktunk tőle, hogy három órán keresztül a malachúst még csak rá sem tudtunk nézni.

Mire jó a vörös lencse? A vörös lencse a hagyományos lencséhez képest apróbb szemű és narancssárgás színű. Tele van rostokkal és vitaminokkal, de tartalmaz még folsavat, omega-3 és -6 zsírsavat és egy jó adag magnéziumot. Kiváló szerotoninforrás, így segít megelőzni a levertséget és a depressziót.

Narancsos-kókuszos dahl ( négy főre)

Hozzávalók:

  • négyszáz gramm vörös lencse
  • egy szál póréhagyma
  • két szál sárgarépa
  • két centi friss gyömbér
  • három gerezd fokhagyma
  • egy narancs leve
  • két deci kókusztej
  • egy evőkanál garam masala
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • négy deci zöldségalaplé
  • egy evőkanál kókuszzsír a pirításhoz

z összevágott póréhagymát, a lereszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk kicsit a kókuszzsíron. Rádobjuk a szintén reszelt sárgarépát. Kicsit rázzuk vagy főzőkanállal kevergetjük, nehogy odakapjon az alja. Felöntjük az egészet zöldségalaplével. Ezután nincsen más dolgunk, mint alaposan hideg vízben megmossuk a vörös lencsét és beletesszük a levesbe.

Jöhetnek a fűszerek! Fahéj, szerecsendió, kurkuma, garam masala, egy kis só, meg ízlés szerint bors. Belefacsarjuk a narancs levét és tíz percig rotyogtatjuk az egészet, aztán ha a lencse felszívta a levét, akkor éppen annyi vízet öntünk bele, amennyi ellepi! Mikor a lencse majdnem puha (nagyjából negyed óra után), akkor hozzákeverjük a kókusztejet! És kész! Friss metélő hagymával tálaljuk!

A dahl (vagy dal, daal, esetleg dhal) egy sűrű indiai leves, mely rántás nélkül valamilyen hüvelyesből (például sárgaborsó, vörös lencse, csicseriborsó, kis szemű bab stb.) készül. Ezen kívül lehet bele rakni paradicsomot, zellert, sütőtököt, cukkinit, padlizsánt, de édesburgonyát és hagyományos krumplit is. Viszont hús sosincs benne. Indiában rizzsel vagy naan-kenyérrel fogyasztják

 

Tovább

Karácsonyi francia narancsos csoki torta

torta gluténmentes tejmentes lowcarb
Boldog karácsonyt!

Ez a torta eredetileg csak egy könnyed csokis „szuflétorta” akart lenni. Aztán levertem az egészet a pultról. Még melegen. Gondolhatjátok! A fele a konyha padlóján végezte. Ezen a ponton bőgtem el magam. De hát innen szép nyerni. Főleg, hogy elfogyott a csoki. Boltba meg senki sem akart menni… Összeszedtem minden kreativitásom és fél óra múlva már a krémet csurgattam rá a tortára. Nem tudom, milyen felvágva. Ma debütál. Mindenesetre biztató, hogy a széttört részt a fiúk és a férjem felcsipegette a konyhakőről. Én meg a krémes lábast kotortam ki.

Hozzávalók: ( nagy tortaforma)

A tésztához:

  • két tábla étcsoki
  • 150 gramm növényi vaj (vagy margarin vagy sima vaj)
  • 150 gramm eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • négy evőkanál darált mandula
  • három evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • egy narancs héja

A krémhez:

  • négy deci növényi tejszín ( lehetőleg kókusz, de lehet sima tejszín is, ha nem vagytok érzékenyek)
  • három narancs leve
  • két evőkanál eritrit (vagy bármilyen édesítőszer)
  • egy evőkanál rumaroma
  • három darab lapzselatin
  • négy darab zabkeksz (opcionális) összetörve

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy kanállal kikeverjük az édesítővel. Beleszórjuk a darált mandulát, a kakaóport és belereszeljük az narancshéjat. A fehérjéket keményre verjük a robotgép max fokozatán. Közben pedig vízgőz felett felolvasztjuk a csokit és a vajat. Kevergessük sokat, nehogy odaégjen az alja. Ha kész van, óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe, majd utána belecsurgatjuk a tojásos masszát. Végül az egészet a kivajazott formában 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Amíg a süti hűl a pulton, addig összedobjuk a krémet.

A növényi tejszínt egy kis lábasban feltesszük főni. Beleszórjuk az édesítőt. Belefacsarjuk a narancsokat, és belelöttyintjük a rumaromát. Hagyjuk éppen hogy, hogy gyöngyözni. Majd öt perc múlva csomómentesre keverjük az előtte hideg vízben megáztatott lapzselatint. Ráöntjük a tésztára és belemorzsoljuk a zabkekszet.

Betesszük a hűtőbe három-négy órára, hogy megdermedjen. Ha vacsiig nincsen ennyi időtök, akkor tegyétek a fagyasztóba nagyjából egy órára. (Csak annyira, hogy épp ne fagyjon!)

Néhány karika aszalt narancskarikával vagy reszelt narancshéjjal tálaljuk. És jól mutat rajta a csillagánizs is!

Nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Tovább
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com