Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Libanontól Olaszországig - 3 megúszós gombás recept

Minden évben húsvét előtt tavaszi megújulós böjtöt tartunk, amikor nem vagy csak alig eszünk húst. Ilyenkor sokkal több zöldséges fogás kerül az asztalra. A férjem és a gyerekek is nagyon szeretik a gombát, mert sokféleképpen el lehet készíteni (a fűszerek csodákra képesek), és nem utolsó sorban hamar elkészül. Hoztunk nektek 3 klassz receptet.

Libanoni gombapörkölt

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kiló Chefgomba ördögszekérgomba 
  • fél kiló Chefgomba barna csiperke
  • egy kávéskanál libanoni 7 fűszer
  • egy pohár natúr joghurt
  • egy evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint pirospaprika és só
  • pici víz

Az ördögszekérgombát és barna csiperkét felszeletelem beledobom a wokba és ráöntök másfél deci vizet. Megszórom libanoni 7 fűszerrel, pár percig főzöm, majd natur-joghurttal felöntöm. Szórok bele zsemlemorzsát, őrölt pirospaprikát és sót, majd 5 percig főzöm.

Shitake tortellinivel és turbolyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g Chefgomba shitake gomba
  • egy evőkanál vaj
  • 2 csomag ricottás tortellini
  • egy csokor turbolya ( ha nem kaptok, akkor jó lesz a petrezselyem is)
  • ízlés szerint só, bors

Vajat olvasztok wokban, beleöntöm a ricottás tortellinit kicsit lepirítom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje. Hozzáöntöm a felszeletelt shitake gombát. 2-3 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és apróra vágott turbolyával vagy petrezselyemmel ízesítem.

Paradicsomos kecskesajtos portobello spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g Chefgomba portobello gomba
  • 400 g paradicsomszósz
  • néhány szelet kecskesajt
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy érzésnyi oreganó
  • ízlés szerint só és bors

A portobello gombát felszeletelem, sepenyőben felhevített olívaolajon kicsit megpirítom zúzott fokhagymával együtt. Felöntöm paradicsomszósszal, kb 10 percig együtt főzöm, majd a szószba kecskesajt darabokat is teszek és belefőzöm a szószba 2-3 perc alatt. Oreganóval, sóval, borssal ízesítem. 

Tovább

Amatriciana: kedvenc nagyon nyaralós tésztaszószunk

Az amatriciana egy paradicsomos, szalonnás és fehér boros tésztaszósz, amit nem nagy ügy még egy nyaralás alatt sem összedobni. A másik fő előnye, hogy nem kell hozzá bepakolni a fél a konyhát és az alapanyagokat még hűteni sem kell. Egy kis zöldfűszer vagy pecorinó sajt jól áll neki, de ha nincsen, az sem gond.

Ha esetleg marad a tésztaszószból, akkor másnap üssünk bele két-három tojást, és olyan villásreggelink lesz, mint egy négycsillagos szállodában.

Friss vlogposzt!

Tovább

3  tészta recept, amit egy férfi is el tud készíteni

Hétköznap, a a férjem soros a főzésben, akkor biztos tésztát valamilyen főz "amittaláltamahűtőben" szósszal. Ennek két előnye is van: kevesebb alapanyag végzi a kukában és a szükség kreativitást szül. Ezekből receptekből hoztam nektek hármat. #férjemfőzte

Carbonara spagetti

Az igazi carbonara szigorúan tejszín nélkül sok borssal és parmezánnal. Elvégre az olaszok úgy szeretik.

Hozzávalók négy személyre

  • egy csík szalonna (lehet prosciutto is)
  • egy tojás
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • egy kis parmezán (pecorino vagy provolone is jó)
  • egy csomag spagetti

A spagettit megfőzzük. Közben egy vokban lepirítjuk a vékony sonkát. A tojást pedig a parmezánnal együtt vízgőz felett kézi habverővel felverjük. Ha ezzel készen vagyunk, akkor várjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Ez forrástól számítva nagyjából hat-nyolc perc. De résen kell lenni, nehogy túlfőjjön. Pici főzővízzel együtt a leszűrt forró spagettit összekeverjük a szalonnával és a felvert tojással. Összekeverjük sóval, borssal és egy kis parmezánnal. Esetleg szórhatunk rá valami zöldet (például édeskömény levelet, vagy bazsalikomot.), és már pakolhatjuk is ki a tányérokba. Már csak egy erős ristretto kell hozzá, és máris úgy érezzük magunkat, mint egy olasz kisvárosban!

Amatriciana spagetti

Karakteres, brutálisan finom spagetti, amit nem lehet elrontani. 

Recept két személyre

  • 300 gramm pancetta (ha nem kaptok, akkor sima császárszalonna)
  • két darab közepes fej vöröshagyma
  • négy deci olasz paradicsom konzerv (A férjem az olaszra esküszik, de szerintem sima, piaci, házi paradicsom is tökéletes.)
  • két deci száraz vörösbor
  • ízlés szerint só, bors
  • a sütéshez olívaolaj
  • 500 gramm spagetti (lehetőleg durumlisztből)

Mivel a tésztának kell a legtöbb idő, ezért ezzel kezdünk. Egy nagy edényben sós vizet forralunk és forrástól számítva hét-nyolc percig főzzük. Akkor lesz az egész al dente, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy még nincsen teljesen megfőzve, de már harapható.

A szószt egy klasszikus vokban készítjük el. Az olívaolajon megpirítjuk a karikára vágott vöröshagymát.  A kockára vágott pancettát rádobjuk, pár percig sütjük, majd beleöntjük a paradicsomot és a vörösbort. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk, míg egyet rottyan, és már tálalhatjuk is.

A tányéron a spagetti tetejét megszórjuk bőven parmezánnal.

Kaviáros penne vodkával

Kissé furcsa párosítás, de nagyon-nagyon ütős. Szergej bácsi még fizetne is érte.:)

Hozzávalók (3 főre)

  • egy kis doboz kaviár
  • két deci rizstejszín ( ha nem vagytok tejérzekenyek akkor a sima is jó)
  • 4 cent vodka (csak a felnőtt verzióban)
  • két szál újhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • egy fél citrom leve
  • 250 gramm teljes kiőrlésű tészta

Feltesszük forralni a vízet, megszórjuk egy kis tengeri sóval. Amíg nem forr, addig dolgozunk a kaviárral. Az újhagymát egy pici olívaolajon megfuttatjuk, majd belelöttyintjük a rizstejszínt. Beleküldjük a kaviárt meg a vodkát (ha gyerekeknek is esznek, akkor hagyd ki, vagy vegyél ki nekik egy merítőkanállal) majd hagyjuk egy kicsit rotyogni. Megsózzuk, borsozzuk és végül egy fél citrom levével meglocsoljuk. A pennét a dobozára, zacskójára írt ideig főzzük, majd  leszűrjük, és már tálalhatjuk is. Ugye nem nagy cucc?

 

 

 

Tovább

Nagyon gyors, nyaralós zöldbabos tészta

vlog zöldbab spagetti tészta

A nyaralás alatt én sem szeretek órákat a konyhában tölteni, hogy jusson idő a nagybetűs pihenésre is. Ehhez hoztam nektek egy szupergyors, 10 perces, nyaralós, könnyed zöldbabos tészta receptet.

Friss vlogposzt!

Tovább

Ilyen spagettit még nem ettél!

Fél órád van főzni? Készíts édesköményes spagettit, mint az olaszok. Hamar megvan, borzasztóan egészséges ( Az édeskömény köztudottan jótékony hatással van az emésztésre) és még a gyerek is segíthet. A többi kiderül a legfrissebb vlogposztunkból!

Hozzávalók három-négy személyre:

  • egy csomag spagetti
  • egy csokor újhagyma
  • egy fej édeskömény
  • egy deci bor
  • két deci zabtejszín (lehet sima is)
  • fél szerecsendió reszelve (vagy egy teáskanál őrölve)
  • ízlés szerint só
  • pici olívaolaj
  • néhány levél bazsalikom
  • egy teáskanál parmezán (opcionális)

Tovább
«
12
0 db

Slow Kitchen

blogavatar

Tündi vagyok. Egy hús-vér, elfoglalt anyuka, aki nem veti meg a finom falatokat. A blogon olyan egészséges ételeket készítek, amelyek gyorsak, finomak és túllépnek a hagyományos fitnesz salátán.

Lájkolj bennünket!

Kövess bennünket az Instán!

Kredit

Icons made by Freepik from www.flaticon.com